Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky mne ted kluk kadi kazdy den, ale musim si to ohlidat - jinak by s klidem dal pokracoval se zadrzovanim (jenomze s tim si uz na zkusenou matku-zacparku neprijde
). Dnes to na nej prislo na hristi, takze z toho nebylo nic, to jsem poznala hned, kdyz jsem videla, jak strnule stoji v detskym hradu, jak tak ruzne krouti nohama a trochu se predklani - klasicky zadrzovani (mame na ven jeste plinu
, ale on to do ni neudela, prestoze mu rikam, ze muze, ze mame cistou plinku s sebou atd). Kdyz jsme prisli domu, hned jsem mu dala hodne pit, no a s curanim prislo i kakani - za chvili uz vidim, jak si zalejza do svyho kutlousku - tak jsem ho bez reci vzala a posadila na nocnik (dsot se branil ze neee, ze kakat do plinky atd, ale to uz zname, z toho by nebylo nic) - no a za chvili slysim, jak funi a v nocniku krasny hovinko
. Takze takhle to u nas vypada.
Deminka - to vypada moc nadejne, a nedali Ti taky tu dietu (rikaji tomu „Mařatka“, podle doktora, co to takhle ustanovil) - to je vyborna vec. Mne ji dali na te pohotovosti hned, pak mi tu samou dala i nase dr a do tretice mi to same vrazil do ruky i ten primar v Krci - takze asi to bude fakt osvedceny ![]()
@Fibromyalgik píše:
Nechte si vyloučit Syndrom dráždivého tračníku, Celiakii a intoleranci lepku.
Zácpa může být i příznakem Fibromyalgie.
To je mi lito, ze mas takovou potiz (ale musela jsem si to vyhledat na netu, vidim to poprve). Zacpa je asi jednim ze symptomu, muze byt ale symptomem tolika nemoci, ze radsi ani nemyslet … nebo taky zadne
Jinak my byli na odberech min.tyden - na alergii na bilkovinu krav.mleka a gliadin (to je to cosi v lepku, co nesnasi celiaci), s vysledky pujdeme za 2 mesice zase k primari do Krce, ten to vsechno posoudi a uvidi se.
Diky
Ahojky ![]()
Deminko, super, že se nakonec podařilo malé vyprázdnit
A držím palce ![]()
nakukovatelko, tak to je bezva, že se to u vás tak zlepšilo ![]()
my jsme tedy zatím nedosáhli pravidelného kakání, ale díky laktulóze je kakání aspoň měkké a prcek nemá zadeček do krve
akorát budu muset nějak vykoumat ideální dávku laktulózy, nenapsaly byste třeba, kolik dáváte, holky, vy? Děkuju ![]()
Dietu podle Mařatky jsem hledala, ale našla jsem hlavně odkaz na knížku, asi to nikde na netu sepsané nebude, což? ![]()
Mařatku muzu naskenovat a poslat, kdyby nekdo chtel … jsou to 3 listy.
Mam to ze skenu vzdycky docela veliky (a nejde mi to zmensit jako treba fotka), takze nevim, jestli to sem smim prilozit, ale kdyz mi do SZ date na sebe mejl, poslu mejlem, kdyz by nekdo chtel.
Vecer, az budu mit chvili klid ![]()
@nakukovatelka píše:
Mam to ze skenu vzdycky docela veliky (a nejde mi to zmensit jako treba fotka), takze nevim, jestli to sem smim prilozit, ale kdyz mi do SZ date na sebe mejl, poslu mejlem, kdyz by nekdo chtel.
Vecer, az budu mit chvili klid
Tak já se hlásím a píšu SZ. ![]()
@nakukovatelka píše:
Vecer, az budu mit chvili klid
Jsi moc hodná
Já mám ale na mailu dost málo místa, tak nevím, jestli by velký soubor prošel. Zkusím se domluvit s manželem, ale je teď v nemocnici se starším dítkem ![]()
Moc díky ![]()
@Deminka píše:
Tak já se hlásím a píšu SZ.
Ahoj, mas to tam. Je to 6 listu (pricemz ten sesty je vlastne strucnejsim obsahem predeslych peti, dostala jsem ho v te Krci). Neni to zas nijak extra velke, ale v posl.dobe se mi nedari odesilat ze Seznamu prilohy, tak jsem poslala kazdou stranku extra mejlem, to projde vzdycky - tzn mas 6 mejlu, snad to nevadi
Nakukovatelko mám to tam.
Děkuju moc, jsi hodná. Už jsem to pročetla.
My se naposled vyprázdnili v pondělí kolem poledne a to opravdu hodně, tak váhám jestli mám dát dneska čípek nebo až zítra. Říkám si, že když se 2 dny pořádně prázdnila, jestli je to k tomu, aby se prázdnila zas…
Jinak hejbem se furt, tekutiny jsme zvýšili, zeleninu má hodně, Lactulosu taky dáváme. S ovocem bojujeme toho moc nesní a kompotovaný je taky boj, ale sní aspoň 2 švestky a štávu z kompotu. Sní i švestkovou nebo hruškovou přesnídávku.
Do jídla přidávám dost olivovýho oleje.
Hodně prdí, zatím vědomě nezadržuje tak uvidím.
Deminka - to je zajimavy s tim prdenim
, uvadi se jako vedlejsi pruvodni jev pri uzivani Lactulosy, a co jsem cetla na diskusich dospelych lidi, tak to dost psali, ze je to neprijemny atd (coz je jasny
), ale u nas to tedy vubec neni. To snad kdyz to dostal uplne poprve, tak mozna druhy a treti den, kdysi, si parkrat prdnul, ze jsem to slysela, jinak on prdy vubec nema
, az jsem si uz kolikrat rikala, jestl to neni divny. Ani predtim si nepamatuju, ze bych ho slysela doma prdet. Zvlastni.
Jo jo taky jsem to četla, že je to při užívání Lactulosy, ona, ale vždycky prděla dost, ale teď je to teda víc. ![]()
@Deminka píše:
Jo jo taky jsem to četla, že je to při užívání Lactulosy, ona, ale vždycky prděla dost, ale teď je to teda víc.
Tak prdum zdar
ale jak vidno, jeden prdi a druhy neprdi a problemy maji oba skoro stejne, tak ono je to asi jedno.
@nakukovatelka píše:
Tak prdum zdarale jak vidno, jeden prdi a druhy neprdi a problemy maji oba skoro stejne, tak ono je to asi jedno.
Taky si myslím. ![]()
Ahoj, sice nerada, ale hlásím se do této diskuse. Syn 15 měsíců už tak 2 měsíce kaká jednou za tři dny (do té doby kakal vždy každý den ráno). Teď najednou zlom a kaká tak, že první den se vykaká třeba 5× (3× velké kakání , zbytek jen ukakávání) další dva dny jsou takové tlačení naprázdno až je celý rudý a nic nevyleze. Jednou tlačí a bobík vyleze, tak někdy pláče a někdy ne. Je to různé a je jedno jak veliké nebo tuhé. Včera třeba po dvou dnech vykakal tak tuhé bobky a jen trochu zatlačil a bylo to venku ani jsem netušila, že má něco v plence. Dnes výjimečně kakal taky, tak že odpoledne vykakal s pláčem veliký bobek, objemově byl opravu velký ale vůbec ne tuhý. Zato pláč byl strašný. Tentokrát třeba neplakal zas tolik u tlačení jako spíš až když byl bobek v plence, když jsem ho držela a šli jsme přebalit. Přijde mi jak když se toho bobku bojí nebo mu je to možná nepříjemný. Už fakt nevím. Zkusila jsem vysadit rýži, rýžové kaše, kukuřičné křupky, pije určitě 1 litr denně, každý den čerstvé ovoce. Švestkou šťávu my nevypije, miluje vodu. Vždyť já ho ani nemůžu učit na nočník, když kaká takhle nepravidelně. Doktorka mi na to nic moc neřekla, prý ať si v lékárně koupím Duphalac. Už jsem z toho na prášky. Přijde mi že se tím trápí jak tlačí na prázdno a pak někdy pláče a já mu nemůžu pomoct.
![]()