Dětský autismus?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Run
20807
31.12.15 21:06

Myslím, že přehaníš a to hodně. Děti milují rituály a svoje zvyky, na tom není nic špatného. Moje dítě bylo vždy motoricky napřed, nemluvila vlastně až do dvou a půl let. Pak začala, ale fakt jen slova, pořádný věty až těsně před třetím rokem. Ale pak se rozkecala velmi rychle a už před čtvrtým rokem mluvila perfektně a to včetně těžkých hlásek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
31.12.15 21:12

Můj syn ve dvou letech celkem přesně odpovídal tvému popisu :) ty záchvaty vzteku byly z toho, jak nemluvil a byl frustrovaný z neschopnosti sdělit, co potřebuje. Jak začal líp mluvit, záchvaty vzteku se hodně snížily. V rozrušení a ke spánku potřebuje žmoulat ucho plyšové ovce :D

NAváže s tebou dítě oční kontakt? Rozumí jednoduchým povelům, např. „Dojdi do ložnice a dej tohle tátovi“? Je nějak interaktivní s lidmi okolo? (např. donese ukázat hračku, dokáže si „říct“ o jídlo, pití.." Jestli jo, tak prostě jen ještě nedozrál do „velkého kluka“ a není potřeba si moc dělat starosti :) Ale s doktorkou to klidně prober, za to nic nedáš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
31.12.15 21:20

Fascinaci vlasama autici mivaj docela casto…
Jak je na tom socialne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
31.12.15 22:09

Jestli misto mluveni ukazuje, tak je dobre. autici vetsinou neukazuji prstem, nepouzivaji gesta, obecne proste nekomunikuji, nejde jen o nemluveni.
ze ma dite ritualy a nejake „ujete“ zaliby je normalni. jak uz tu padlo, podstatne jeste je, jestli rozumi (zakladnim vecem), jestli umi „sdilet“ - tzn. prinese ti neco ukazat, diva se jestli se smejes, umi se podivat, kam ukazujes atd.

obecne, to co popisujes jako autismus nezni. skoro u kazdeho ditete najdes aspon jednu dve veci, ktere by autismu odpovidaly, ale jde o ten celkovy souhrn. samozrejme pokud nemas dobry pocit, tak se porad s pediatrickou, tim nic nezkazis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1029
31.12.15 22:12

Klidne zajdite k lekari tim nic nepokazite, kazdej autak je jinej, jinak muj se taky rad mazli ale sam teda jist neumi. jinak sem mu nafotila par obrazku a komunikuje spis pres ty obrazky, reci nerozumi ale tem obrazkum bych rekla ze ano. a kdyz neco chce tak me ktomu dovede a priklada mi na danou vec kterou chce ruku.no tak aspon naky styl komunikace ma

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56287
31.12.15 22:22
@Anonymní píše:
Dobrý večer, nečetla jsem celou diskuzi, takže se omlouvám, pokud se ptám na něco, co zde již bylo zodpovězeno…
Mám čerstě dvouletého syna a poslední dobou mi vrtá hlavou, zda je s ním všechno v pořádku :-/ Prosím o radu ty z vás, které záte někoho s autismem, nebo je autista přímo vaše dítě.. Ani nevím, zda je možné odhalit autismus už u tak malého dítěte, ale našla jsem si na netu informace ohledně toho, jak se autismus projevuje a něktré body sedí na syna dokonale, některé vůbec. Takže, téměř vůbec nemluví, zná pár slov, které umí použít, ale slovní zásoba už tak půl roku zůstává stále stejně malá, když něco chce, tak ukáže prstem a vydá nějaký zvuk, ceůlkově pořád něco žvatlá, ale nemá to žádný smysl, nikdo mu nerozumí, neumí po nás zopakovat žádné slovo..Má šílené záchaty zteku, válí se po zemi, není k utišení, toto dokáže předvést třeba 10× během jedné procházky, kdykoli není po jeho, má občas divné zvyky, např ho fascinují moje vlasy, pořád mi je pročesává prsty, hlavně před usnutím, nebo když je rozrušený.
A naopak, velmi rád se směje, všemu a a všechny, mává na rozloučenou, rád si hraje s autíčky, nijak je nsrovnává, rád se mazlí, dává pusu, má rád kontakt, umí se sám najíst lžící, nepiští, nevadí mu hluk…
Co myslíte, mám důvod k obavám? chystám se teĎ k DR., kvůli něčemu jinému, tak jestli to mám nějak řešit nebo ještě počkat??
Díky za rady a názory,

normální dítě, podle toho, co píšeš :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
227
31.12.15 22:55

Autistu doma nemam, ale muj se choval v tomhle veku stejne a spise mnohem hur. Nemluveni, ritualky, ruzne zvuky, vztek..jen u nas se pro zmenu zmoula bavlnena plinka dodnes. A pro zmenu vlastne ani moc na nic neukazoval.Ja bych byla v klidu, malej ma ted 2 a pul, mluveni se rozjelo, zbytek zustal vicemene stejny, snad je to normalka i kdyz taky kolikrat trnu jak se to zase chova :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4336
31.12.15 23:20

Jak už tu někdo psal, rituály jsou pro děti hodně důležité, i pro děti neautistické. Podle mě je důležitej oční kontakt, to, že rozumí. A autisti si hodně často trvají na svém natolik, že když jim něco uděláš jinak, než jsou zvyklí, je zle. Nebo se pletu? Nemám osobní zkušenost, ale třeba zrovna s těmi autíčky - ta by asi autista porovnával, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
743
31.12.15 23:22

Syn má 20 měsíců a začínám taky plasit. Funkcne používá jen „ham“ „haf“ „čiči“ „ne“ „gaga“ a ještě když vidi na obrázku lva, tak řeknu jak dela. Ukazuje, žvatlá a pusu ne zavře, ale nikdo mu prostě nerozumi. Je hodně živý, chvilku neposedi a možná i proto má minimální oční kontakt. Neumí se sám najíst, pije jen z kojenecké lahvičky avent. Na nočník neumí, ale sám si na něj obleceny seda a říká a-a. Naši mi dnes řekli, že na něj nemluvim a proto nemluvi :zed: ale já se bojím, že má nějaký problém. Všechny stejne Stare děti v okolí už povídají o sto 6

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.12.15 23:28

Me to totiž napadlo uz dřív, ale říkala jsem si, ze ho jen moc pozoruju.. nikomu jsem nic nerikala, ale ted s necim podobným přišel i manžel, tak jsem to zacala asi moc řešit a ve vsem hned vidim nejakou podivnost :nevim: jinak nas malej pokynum rozumi dobře, udela, co se mu rekne, hracky nam ukazuje…vim, ze je ted v obdobi, ke kterému vzdor patří, jen jsem ještě nepotkala podobně vztekle dite..mluvit taky muze začít pozdeji.. a ty vlasy, treba si hraje se stavebnici, ja sedim opodál, vypadne mi z culiku praminek, on si hned vsimne a jde mi okamžitě vlasy zmoulat…

• Citovat
  • Upravit
59391
31.12.15 23:30
@Anonymní píše:
Me to totiž napadlo uz dřív, ale říkala jsem si, ze ho jen moc pozoruju.. nikomu jsem nic nerikala, ale ted s necim podobným přišel i manžel, tak jsem to zacala asi moc řešit a ve vsem hned vidim nejakou podivnost :nevim: jinak nas malej pokynum rozumi dobře, udela, co se mu rekne, hracky nam ukazuje…vim, ze je ted v obdobi, ke kterému vzdor patří, jen jsem ještě nepotkala podobně vztekle dite..mluvit taky muze začít pozdeji.. a ty vlasy, treba si hraje se stavebnici, ja sedim opodál, vypadne mi z culiku praminek, on si hned vsimne a jde mi okamžitě vlasy zmoulat…

nevim z čeho usuzuješ autismus?? Autistu by jsi fakt poznala ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59391
31.12.15 23:32

@pampalin náš nikdy nic neřadil ale jako menší to bylo fakt peklo, odmítal chodit ven jen jsme otevřela dveře tak amok a ven jsme ho nedostala :(. Dneska manžel říkal že je vlastně z dětí nejhodnější a tak nenáročný :lol: ale do řad ani ted nic nestaví ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56287
31.12.15 23:33

Ježiš nešilte, to že dítě ve dvou letech nemluví a neumí na nočník nic neznamená, zbytečně plašíte :hug: Moje zkušenost - syn 4 roky nemluvil, dával dohromady pár slabik, měl svoje vlastní slova - nyní 6 let a mluví naprosto normálně jak ostatní vrstevníci (mimochodem, s ním jsem teď nedávno byla u psycholožky a sama vím, že vykazuje některé typické autistické rysy - jen asi dva nebo tři, poznala jsem to na té psycholožce, kam svými otázkami mířila, točila se okolo těch věcí a šla do hloubky - přesto v závěrečné zprávě o tom není ani zmínka a když jsem se ptala, tak to razantně odmítla, že to nic neznamená a vyloučila to hned ;) )
Dcera se mi na nočník naučila až ve 2 letech a 9 měsících, dřív to prostě nešlo ani kdybych se na hlavu postavila - mluvit začala sama od sebe až kolem 2 a 1/2 let, do té doby toho taky moc neřekla. Rozmluvila se ve větách snad během týdne. Dejte jim prostor a čas, vyprdněte se na tabulky a srovnávání s jinými dětmi. Mě furt taky každý něco tlačil do hlavy - klukovi se nevěnujeme, nečteme, proto nemluví. Holce strkám pleny, protože jsem líná jí to naučit :lol: :lol: atd atd… :mrgreen:

Příspěvek upraven 31.12.15 v 23:36

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.12.15 23:35

A kdyz treba prohlizime knizku, tak nekdy ukazuje na obrazky sam, nekdy vezme moji ruku a ukazuje se mnou. A kdyz neco chce, tak me taky odvede za ruku a chce abych to udelala ja.. :think:

• Citovat
  • Upravit
Billi
1.1.16 00:28

Podle mě je to celkem normální batole.
Ukazuje a snaží se komunikovat. To je hodně dobře. Sdílí s vámi svůj svět, to by autista nedělal. To, že tě někam odvede a ukáže, je super.
Rituály jsou normální. Neteř měla „úchylku“ na uši. Přešlo jí to.
Vzteká se, to je taky normální, protože se chce domluvit a neumí to. Uvidíš, že se to bude lepšit.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová