Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Na 15m zcela normalni dite. Puvodne jsem cetla 2r. Takhle male deti obcas prestanou mluvit, kdyz zacnou chodit, proste casto pracuji jen na jedne z dovednosti.
Určitě bych řešila. Čekačky na odborná vyšetření jsou hrozně dlouhé- i několik měsíců. První vyšetření je foniatrie (jestli slyší a tak), logopedie, psychologie, neurologie. Nemusí mít nutné pas, ale můžete podchytit včas jinou možnou “poruchu” a začít na ni pracovat. Čím dřív tím lip.
To by mel autismus kazdy druhy kluk, krom tech hracek, se kterymi si syn hral delal/nedelal uplne to same. Autismus ma asi 1,5 % lidi na svete, ale kazda druha mama ma strach, ze je tim postizene zrovna jeji dite. Kolikrat jen kvuli tomu, ze se rado kouka, jak se toci kolecka ![]()
@dg80 souhlas. Naši kluci nás taky vystrašili, jeden i druhem občas udělali něco co naznačovalo poruchu smérem k autizmu. A asi trošku divní jsou, ale není to ani PAS.
Třeba si dělal frontu z autíček i zvířátek. Nebo nám hrál divadlo se zvíratkama ale nemluvil u toho.
Zdravím vás ☺️,
obnovuji diskuzi, snad si můj příspěvek někdo přečte.
Máme 29 m chlapečka a já začínám vidět PAS rysy, manžel to odmítá, ač uznává, že je jiný.
Na 18 m prohlídce prošel v pohodě testem, ale pak se to podle mě začlo hodně lámat.
Nyní prakticky nemluví: ham, ble, fuj, ne, hop a teď začal říkat anglicky barvy (to má z YouTube), často se na mě u toho podívá a čeká, jestli to po něm zopakuju.
Pije sám ze skleničky, lžičku taky zvládá. Jídlo kouše v pohodě. Ale stále se kojí, takže toho ještě tolik nesni.
Jakmile na něj promluví někdo cizi, tak pláče. Vždy mu trvá, než si j zvykne na mou mamku, kterou třeba týden nevidí.
Má rád houpačku, už před druhým rokem zvládl přelézt dřevěný most a klouzačku. Skáče na trampolíně, tančí. Ale na odrážedle nejezdí, šedá si na něj obráceně
.
Už 5 měsíců na něj nemohu dostat ani kousek oblečení, začalo to v létě, tak jsem si říkala, že mu je asi horko, že ho to v zimě přejde, ale nepřešlo
. Věřte mi, že to zkouším různými způsoby. Koupila jsem mu oblečení s bagrem, které miluje. Ale nic. Když už to na něj násilím narvu, tak si to okamžitě vše svlekne. Odmítáme fyzické tresty, takže už žádnou jinou páku nemáme. Teď tedy chodí ven nahatý pouze v nosítku pod bundou. Tím, jak nemluví, tak ani nevím, proc mu to oblečení vadí, pouze křičí neee.
V podobnou dobu jako oblečení nám začal bojkotovat i vanu, okamžitě hystericky záchvat, takže ho jen otiram. A to se dříve se mnou v pohodě koupal.
Dokáže sám ovládat písničky na YouTube, tančí a dělá u toho takové zvláštní pohyby rucickama + k tomu musí mít okolo krku svůj řetěz (našli jsme ho kdysi na hřišti).
Když ještě chodil ven po svých, často preferoval stejne trasy + musel mít v ručičce svou lopatku, vždy preferoval určitou, po týdnu se to často měnilo.
Zvládne dát vkladacku s tvary, ale knížky ho prakticky vůbec nebaví, neukazuje na obrázky, nezajímá ho to. Kreslí zatim jen cmaranim.
Stejně tak venku neukazuje. Když doma něco chce, chytne nas za ruku a dovede nas tam.
Nepozorují u něj žádnou hru na něco. Hraje si pouze s bagrama, že bagruje a nakládá. Pak s autickama.
Momentálně kvůli panickemu strachu z cizích osob (dokud se nepřiblíží a nemluví, tak je to v pohodě) a kvůli tomu, že je nahatý, tak si ani nedokážu představit nějaké vyšetření.
Třeba to jen moc hrotim a mám doma svéhlavého a trochu výjimečného chlapečka.
@Kaculka238 můžu se optat jak jste dopadli? Muj sn je na tom podobne😫 😭
@Pavlicekpetra Dobrý den, není možné, jak ten čas letí…za ty dva roky máme velký posun.
Asi za 6 měsíců jsme zvládli oblečení. Nyní má určitě lepší porozumění. Cca po 3.roce se začal rozmlouvat. Určitě s ním ještě nemohu vést konverzaci jako s typickým ctyrletakem, ale posun je velký.
Já v těch 2.5 letech kontaktovala CTA v Praze, chvilku jsme s nimi spolupracovali, v něčem nám pomohli, po pár měsících se mi některé věci nezdály, tak jsme spolupráci ukončili.
Jinak diagnostikovat jsme zatím nenechali. Nepotřebujeme, zatim máme v plánu DV.
Velkou roli ve zlepšení vidim ve stravě.
Dost mi pomohli skupiny na FB.
Pokud byste se chtěla spojit a více si napsat, klidně napište.
Moc Vám držím palce ![]()
@Kaculka238 děkuji mockrát za odpověď. Malej bude mít v prosinci tři 🙏 🫣u nás jídlo i oblečení dobrý. Horší je pozornost a porozumění no a nemluví, jen žvatlá a semtam nějaké slovo a zvládne dvě písničky no ikdyž se špatnou výslovností ale vûbec nereaguje když po něm něco chci tak dá jen základní povely. Uz jsem z toho pekne nervozni, na vysetreni stale cekame😲
Dobrý den. Myslíte si, že by to mohl být autismus? Syn 3 roky a 4 měsíce nemluví, aktivně používá cca 20 slov včetně citoslovcí, je vzteklý a největší problém je, že se bojí zvuků (vysavač, mixér, vrtačka, tekoucí voda u sousedů v paneláku,…). Obchody zvládá ale dobře, na pouti se kraválu nebojí, hlasité hudby doma také ne. Udržuje i oční kontakt, rozumí, napodobuje, je mazlivý, ukazuje, snaží se domluvit gesty, oblékne se kromě bundy sám, je bez plen i na noc.Od září chodí do školky, tam se prý nechce zapojovat do společných aktivit, nekreslí, neudrží pozornost, nehraje si s dětmi). Ani doma nechce dělat to, co ho nebaví. Teď v týdnu byli se školkou na muzikálu a syn si prý odmítl sednout s dětmi do řady, tak stál s paní učitelkou stranou a vydržel u jedné písničky a pak si zacpal uši a začal řvát. Syn je osobnost už od narození ![]()