Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Bábrdl a jestli teď honíš po internetu informace abys mi dokázala jaká jsi znalkyně
ani se nesnaz. Problematice autismu se venuji 3 roky. Krome toho že mám hodně načteno že zahraničních knih, mám taky psycholožku, psychiatra, syn má terapeuty a je podhledem v Praze u Straussove a naše Auticentrum je ve spolupráci s američanama.
Bože…když ti říkám že dokáže zopakovat syn napoprvé to co neviděl..tak je to asi co. Spontalni nápodoba. Neni dokonalá, nechápe význam..ale napodobuje. ![]()
@Bábrdl tak jinak aby to tvá část mozku pochopila..
Dítě se učí od rodiče..dovednosti získává když ho to rodič učí. Díte jehož rodič je laxní se učí déle.
Autistuv mozek je jako silnice…místo aby jeho informace jeli po dálnici od směru a-b jede jeho informace od A ale přes D a C než dojede do B a někdy ani do B nedojede.
Autisticky mozek Jakuba ale není co autistický mozek Ondřeje..Ondřejův mozek chápe že musí po dálnici do Prahy zatímco ale nechápe jakou cestou se má dostat do Německa.
Takže Ondřej umí napodobovat ale zato neumí koukat do očí zatímco Jakub nechápe nápodobu a do očí se kouká rád.
Obě jsou to rysi autistické ale ani jedna není stěžejní vlajkou pro diagnostiku.
Syn má 5 let.4 roky se mu vyvíjí mozek rychlosti Trabanta který neví kudy do cílové stanice. Stimulace dodána změnou metabolického procesu zjevně ukázala kde je dalnice.Neni to proces který by se naučil. Ta spojka v synapsích se propojila a jeho informace nejezdí po vedlejších dráhách ale informace se mu dostává přímo. Takze když mu ukážeš že má zvednout nohu a položit..zvedne nohu a položí. Takze je to spontánní, nikoliv naučené. Udela hned to co vidí. Kdyz je to ovšem jednoduché. Ma bohužel narušenou motoriku takže taková sranda to zas není.
@Malike píše:
@Bábrdl a jestli teď honíš po internetu informace abys mi dokázala jaká jsi znalkyněani se nesnaz. Problematice autismu se venuji 3 roky. Krome toho že mám hodně načteno že zahraničních knih, mám taky psycholožku, psychiatra, syn má terapeuty a je podhledem v Praze u Straussove a naše Auticentrum je ve spolupráci s američanama.
Bože…když ti říkám že dokáže zopakovat syn napoprvé to co neviděl..tak je to asi co. Spontalni nápodoba. Neni dokonalá, nechápe význam..ale napodobuje.
O autismu jsem si tady na emiminu psala mnohokrát, a to i před delší dobou, než před třemi roky. Můžeš si to dohledat. Takže jsem se na to hledání informací na internetu, abych tě tady teď mohla ohromovat, připravovala skutečně poctivě už pár let.
Píšu jen obecně platné věci. Tvé zkušenosti se synem jsou vysoce osobní a individuální. Pokud napíšu, že porušená schopnost nápodoby u malých dětí je jednou z základních vlastností PAS, není to osobní útok vůči tvému synovi. Je to jen obecné pravidlo. Je dobře, že nějak napodobuje, určitě je to dobré znamení.
@Bábrdl píše:
O autismu jsem si tady na emiminu psala mnohokrát, a to i před delší dobou, než před třemi roky. Můžeš si to dohledat. Takže jsem se na to hledání informací na internetu, abych tě tady teď mohla ohromovat, připravovala skutečně poctivě už pár let.Píšu jen obecně platné věci. Tvé zkušenosti se synem jsou vysoce osobní a individuální. Pokud napíšu, že porušená schopnost nápodoby u malých dětí je jednou z základních vlastností PAS, není to osobní útok vůči tvému synovi. Je to jen obecné pravidlo. Je dobře, že nějak napodobuje, určitě je to dobré znamení.
Jistě a ty jsi? Terapeut? Psycholog? Psychiatr?
Dojizdiš určitě na semináře o vývoji autismu.
@Bábrdl já ale psala že se věnuji i jiným dětem s PAS.Si to tu dohledej.To není o individualismu.
Znám se s různými organizacemi tady v republice zabývající se autismem.
Nevím jaké zkušenosti máš ty.
A omlouvám se ale opravdu se pleteš v diagnostice.
Nevím ale chceš to snad černém na bílém od diagnostika že neschopnost nápodoby není vlajková loď pro diagnostiku PAS
nevím nevím kde bereš tyhle informace.
Příspěvek upraven 12.12.17 v 23:24
@Malike píše:
Jistě a ty jsi? Terapeut? Psycholog? Psychiatr?
Dojizdiš určitě na semináře o vývoji autismu.
Nejsem ani jedno z toho, cos napsala ![]()
@Bábrdl píše:
Nejsem ani jedno z toho, cos napsala
Takže jsi vyškolená na PAS, jsi rodič autisty? Jsi ve spolupráci s odborníky?
@Malike a Babrdl, prosim vas uz prestante. Tato diskuze se opravdu zvrhla. Pro nas vsechny, kdo je rodicem „jinych“ deti to je bolestive tema. Kazdy ma sve zkusenosti a poznatky. Chceme se dozvedet vic a pomoc svym detem a diky vsem, kteri pomahaji nam, aniz by meli doma autisticke dite, proste jen chteji pomoc ostatnim. Ja zadny znalec nejsem, zacala jsem se o to zajimat az kdyz jsem zjistila, jak je na tom nase dcera. Snazim se sbirat veskere informace, pracovat s ni, zkousime alternativni lecby atd.. a nic vic si na svete neprejeme vic nez, aby vyrostla v sobestacnou zenu a mela dlouhy a plnohodnotny zivot, tak jako kazdy rodic. Nema preci smysl se tu urazet a dokazovat si, kdo ma vic pravdu, je to proste k nicemu. To nepomaha nikomu… Hledam tady inspiraci, silu, porozumneji a vzajemne pochopeni pro nasi tezkou zivotni situaci. Proto vam budu opravdu vdecna, kdyz jsem napisete vic ze svych zkusenosti, co treba konkretne pomava vasim detem delat pokroky, co pomaha vam osobne zvladat to. Dekuju vam obema za to, ze mate co rict a nezlobte se na me, ze jsem vam vlezla do boje, ktery snad uz byl dokonan ![]()
@Kassor promiň zda té to štve, ale já tu pouze uvádím přesné informace a vyvracím ten strohý základ co Babrl o autismu zná a vypouští jako pravdu.
Pokud chceš vědět o autismu co nejvíc doporučuji skupiny na Facebooku.Je nás tam( matek od autistu) docela dost, předáváme si poznatky a rady.
Jinak za terapii ti mohu doporučit O. T. A terapii která je velmi úspěšná a ty posuny jsou tam opravdu znatelné Ale poboček je velmi málo. Já musím hodinu dojíždět na terapie.
Z knih ti doporučuji od Romany Straussove
Taky od Naoki Higašida a Raun Kaufman..ten je obzvlášť dobrý, jeho léčba je v Americe průlomová a ještě pokud umíš anglicky tak přes ebay mám knihy od Alberta Elise
Je zakladatel behaviorální terapie.
Celkem ti toho mužu dost doporučit ale raději do zpráv.
@Malike píše:
Máš Aspergera..je to sice porucha autistického spektra ale ne autismus jako takový.
Má doprovodný jev nicméně v mírném pásmu.
Dětský autismus je autismus, pravý ve všech směrech. Narušení do hloubek a k tomu strhává dolů mentalitu.
Asperger má do budoucna jistý problém který s dobrou terapii může být potlačen. Ale může žít normálně. Autista nikoliv. když se fakt bude dřít a jsou k tomu jiste předpoklady..dostane se tak daleko že bude přijatelné ho umístit někam do domova s pečovatelkou a ne do psychiatrického ústavu s lékárna.
To dáváš dohromady dva úplně příklady.
Proto je to rozdělené Aspergeruv syndrom a dětský autismus.
Jinak mu bude 5 let. Nemluví, je na plenách a je mu mentálně 1,5-2 roky.
Ve třech letech šel do školky s diagnózou autista, aspergři obvykle začínají mluvit brzy, dobře a ve větách, ten můj nemluvil skoro vůbec.
Jediné, co po těch letech vím, je, že nikdo není stejný a na každého zabírá něco jiného. Nevěřím na žádné škatulky a zázračné metody.
Samozrejme, ze absence napodoby neni zadnym (klicovym) dg. kriteriem, samo o sobe. Diagnostika je velice slozita a opravdu kazde dite s PAS je jine. Je taky vzdy dulezity kontext ve kterem dite neco dela/nedela, kvalita, vyznam cinnosti, matotivace., atd. Na druhou stranu si troufam rict, ze zadne dite s PAS nenapodobuje jako zdrave dite. Syn s VFA napodoboval odjakziva, ale zdaleka ne v takove mire, s takovou radosti a spontanne jako zdrava dcera. Je to proste jine. To same ocni kontakt. Syn vzdy mel, ale zase ta kvalita i kvantita je jina, nez u dcery. Skutecne kazdy clovek s PAS je jiny.
@analoja píše:
Ve třech letech šel do školky s diagnózou autista, aspergři obvykle začínají mluvit brzy, dobře a ve větách, ten můj nemluvil skoro vůbec.
Jediné, co po těch letech vím, je, že nikdo není stejný a na každého zabírá něco jiného. Nevěřím na žádné škatulky a zázračné metody.
Jakože autista asperger je stejný jako dětský autista jo? že je to škatulkování.
@Anonymní píše:
Samozrejme, ze absence napodoby neni zadnym (klicovym) dg. kriteriem, samo o sobe. Diagnostika je velice slozita a opravdu kazde dite s PAS je jine. Je taky vzdy dulezity kontext ve kterem dite neco dela/nedela, kvalita, vyznam cinnosti, matotivace., atd. Na druhou stranu si troufam rict, ze zadne dite s PAS nenapodobuje jako zdrave dite. Syn s VFA napodoboval odjakziva, ale zdaleka ne v takove mire, s takovou radosti a spontanne jako zdrava dcera. Je to proste jine. To same ocni kontakt. Syn vzdy mel, ale zase ta kvalita i kvantita je jina, nez u dcery. Skutecne kazdy clovek s PAS je jiny.
@Malike píše:
Jakože autista asperger je stejný jako dětský autista jo? že je to škatulkování.
ne, rozhodně stejní nejsou, jen ty hranice mi přijdou uměle nastavené, protože PAS je velice variabilní záležitost. Někdy uvažuju, jestli to je nemoc, nebo jen kombinace charakteristik (vlastností) dané osobnosti. Třeba si díky synovi uvědomuju svoje problematické vlastnosti - on je má taky. Jen to má jinak nakombinované.
@analoja píše:
ne, rozhodně stejní nejsou, jen ty hranice mi přijdou uměle nastavené, protože PAS je velice variabilní záležitost. Někdy uvažuju, jestli to je nemoc, nebo jen kombinace charakteristik (vlastností) dané osobnosti. Třeba si díky synovi uvědomuju svoje problematické vlastnosti - on je má taky. Jen to má jinak nakombinované.
No aspoň vidíš že to tak horké doma s dítětem nemáš a gratuluji.
Takhle bys u dětského nizkofunkcniho opravdu mluvit nemohla.