Dětský autismus?

• Fotoalbum (3)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
14895
11.12.17 15:55
@Kassor píše:
@Malike s tim naprosto souhlasim :palec:

I já s tebou taky souhlasím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
11.12.17 16:03
@Malike píše:
Tak doma mám autistu, takže tak maminku chápu protože zakázat mému synovi dané věci prostě nelze. Nechápe bezpečnost..že nůž je ostrý, že ho zajede auto a i kdybych mohla..tohle prostě nepochopí.
Přitom na první pohled je to bezproblémové dítě, hodné a nic by jste na něm nepoznala.
Jediné co matka může je prostě dohlednout a včas zastavit ale domlouvat ditku s dětským autismem a ještě nízkého věku je prostě nemožné.
Já poradím..nedomlouvejte té mamince nic..ono je to těžký, sakra těžký vychovávat autistu a pokud na vás ječela, tak vnitřně trpí a je fakt že poznámky od maminek zdravých to prostě jen dráždí.Příspěvek upraven 11.12.17 v 15:52

Jenže jde i o bezpečnost ostatní děti. S autisty se vídám, vím, že je to těžké.
Ale není možné pro psychickou pohodu jednoho špunta riskovat zdraví ostatních dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1935
11.12.17 16:09

Je skvělé, že jsi byla svědkem. Můžeš zabránit tragédii.

Během týdne, nejlépe hned zítra, zajdi za učitelkou, o které víš, že je schopná situaci řešit. Učitelky o tom na 100 % neví!

V klidu, a jak píše i ty, bez emocí, vysvětly, co jsi viděla a slyšela. A zdůrazni zejména fakt, že ten chlapeček určitě umí otevřít hlavní branku. A aby se více na něj zaměřili.

A důrazně dodej, že bys ráda, aby všichni rodiče byli poučeni. A to, že je dítě autista (s asistentem, nebo bez), neznamená, že může, ještě pod vedením maminky, ohrožovat bezpečnost ostatních dětí.

„Svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého.“ John Stuart Mill

Příspěvek upraven 11.12.17 v 16:15

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
11.12.17 16:09
@Anonymní píše:
Jdu k vám pro radu maminky.
Je to osobní zkušenost a proto prosím o zachování anonymu.Dneska, když jsem šla pro kluka do školky, tak jsem byla svědkem kdy si vyzvedávala i jiná maminka svého syna (předškolák?) a protože jsem na kluka čekala až docvičí (po obědě mají ještě cvičení neuro - pro určité děti) viděla jsem tu maminku jak doslovně poslouchá svého syna a nechává ho zavírat a otevírat dveře. Neviděla jsem v tom žádný problém, ale když už došli až na konec toho celého procesu teda ke dveřím, které vedou už ven ze školky a jsou proto z bezpečnostním otevíráním tak aby si je samo dítko nemohlo otevřít mu ona maminka sama ukazovala a učila jak je otevřít.
Nad tím jsem se pozastavila a myslím, že i mile jí řekla, že si nemyslím, že by i tyto dveře měl umět její syn otevírat v rámci bezpečnosti všech dětí i ze školky. A milá maminka se na mě rozkřičela, že je syn autista a já určitě vím o čem to je a tím pádem nemám co se s ní bavit.
Byla jsem tak šokovaná, že upřímně netuším co si o tom mám myslet.
A tak se ptám Vás milé maminky, bez emocí pokuste se mi říct, je možné i dítku s autismem, které normálně navštěvuje školku a co vím, nejsou s ním žádné problémy, nějak vysvětlit a určit hranice třeba oněch dveří posledních?

Malí autisté bývají zatížení na dveře, tak to prostě je.
A opravdu je pro matku pohodlnější naučit ho dveře otevírat, než snášet autíkovy scény.
Ale vy máte právo na ochranu svého dítěte.
Je to složité.

Není možné dopustit, aby pro psychickou pohodu jednoho dítěte, byly ohroženy děti další. :think:

Matky autíků bývají a priori naježené a startují na první našlápnutí i na docela nevinnou poznámku. Mají to totiž skutečně těžké. Někdy ale zapomínají, že celý svět se netočí kolem jejich dítěte. Vím třeba o mamince, které pro potěchu syna zvonila na zvonky. Sousedé si na to stěžovali a ona vůbec nechápala, co je za problém. Furt opakovala, že ona to má hrozně těžké, že konečně našla něco, co jejího syna zklidní a sousedé jsou tak nepřející, že jí v tom brání. Prostě nepobírala, že to lidi ruší, že mohou být po noční, nemocní, mít doma miminko, cokoliv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14895
11.12.17 16:12
@Bábrdl píše:
Jenže jde i o bezpečnost ostatní děti. S autisty se vídám, vím, že je to těžké.
Ale není možné pro psychickou pohodu jednoho špunta riskovat zdraví ostatních dětí.

Podívej se..jedna věc je vídat, druhá věc je to doma mít.
Ano chápu že autista by se měl chovat tak aby neučil děti, ale v tomhle nízkém věku mu to prostě nevysvetlíš. To nejde..můžeš ho odtáhnout, ale to je tak všechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
11.12.17 16:13

Maminky autíků navíc mají tendenci přeceňovat, co jsou schopni neurotypické děti pobrat. Vyžadují od okolí, třeba ve školce nebo v MC, vysokou míru spolupráce (Jarouškovi nesmíte říkat tohle a támhleto, nesmíte mu sahat na hlavičku, když vás plácne, nesmíte oplácet, nesmíte mu brát hračky atd.) Ty děti toho často nejsou schopné a autíkova matka to bere jako útok na sebe a svého syna, protože „vždyť jsou přeci zdravé“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
11.12.17 16:15
@Malike píše:
Podívej se..jedna věc je vídat, druhá věc je to doma mít.
Ano chápu že autista by se měl chovat tak aby neučil děti, ale v tomhle nízkém věku mu to prostě nevysvetlíš. To nejde..můžeš ho odtáhnout, ale to je tak všechno.

Já vím…
Ale ta branka je zamčená z nějakého důvodu. Pro bezpečí dětí.
Já i vím, že autík bude v psychické nepohodě a tomu chce jeho matka zabránit, ale i ty ostatní děti si zaslouží ochranu. Nepřeceňuj je, i když jsou zdravé, jsou to jen děti. Utečou a co pak… Jak bude auti matka vysvětlovat ostatním, že kvůli pohodě jejího synka je nějaké dítě vážně zraněné. :,(

Já to nemyslím zle, opravdu. Ale je třeba mít trochu náhled i z druhé strany.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14895
11.12.17 16:30

@Bábrdl zakladatelka se ptala zda je možné to autistu naučit, aby pochopil že nemá otvírat dveře..
Já odpověděla na co se ptala, že ne, že není možné to,,toho autistického chlapce,,né matku.
Já odpověděla na konkrétní dotaz.
A jenom prosím..nediagnostikuj,,matky.
Ono to totiž je jinak než to co ty popisuješ.
Já jsem jednou z nich a ty popisuješ matky tak jak je vidět nikdy nemůžeš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14895
11.12.17 16:32
@Bábrdl píše:
Maminky autíků navíc mají tendenci přeceňovat, co jsou schopni neurotypické děti pobrat. Vyžadují od okolí, třeba ve školce nebo v MC, vysokou míru spolupráce (Jarouškovi nesmíte říkat tohle a támhleto, nesmíte mu sahat na hlavičku, když vás plácne, nesmíte oplácet, nesmíte mu brát hračky atd.) Ty děti toho často nejsou schopné a autíkova matka to bere jako útok na sebe a svého syna, protože „vždyť jsou přeci zdravé“.

Jsem moc ráda že je tu odborník na matky autistů. Takový užasný rozbor, to se jen tak nevidí. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.12.17 16:33

Děkuji moc všem za příspěvky. V týdnu si sednu s paní učitelkou a vklidu vše řeknu. Mě osobně jde o všechny děti co danou školku navštěvují. I o toho syna co ho to maminka učila. Věřím že mohla malou fintou udělat to tak, aby měl pocit že je otevírá sám. Asistenta tento chlapec nemá. Netuším jak moc to máte těžké s tím, když má někdo takovou diagnózu. Ale všechny moc zdravím a s pokorou posílám aspoň trochu pohlazení. :srdce:
Přeji klidné vánoční svátky

• Citovat
  • Upravit
36556
11.12.17 16:46
@Malike píše:
Jsem moc ráda že je tu odborník na matky autistů. Takový užasný rozbor, to se jen tak nevidí. :roll:

Ale no tak :,(
Vždyť tou reakcí svým způsobem potvrzuješ, co jsem napsala. Nemyslím, že autíkům jako celku nějak zvlášť prospívá, když jejich maminky vyskakují při každé snaze něco řešit jako čertík z krabičky.

Maminky autíků skutečně často přeceňují, čeho jsou neurotypické děti schopné. Kolikrát mají pocit, že by se měly v kontaktu s jejích dětmi víc snažit, ale ty děti toho prostě schopné ještě nejsou.

Stejně jako maminky neurotypických dětí často přeceňují, co jsou schopné pobrat autíci. Protože s nimi nemají přímou zkušenost.

Auti organizace se většinou snaží nejen pomoci dtětm, ale i maminkám. Protože ty to mají těžké a ještě se bohužel často svým chováním izolují od okolí, mají pocit, že je „nikdo nechápe“. Ale i když tě někdo nechápe, dá se s ním mluvit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3780
11.12.17 16:54
@Malike píše:
Tak doma mám autistu, takže tak maminku chápu protože zakázat mému synovi dané věci prostě nelze. Nechápe bezpečnost..že nůž je ostrý, že ho zajede auto a i kdybych mohla..tohle prostě nepochopí.
Přitom na první pohled je to bezproblémové dítě, hodné a nic by jste na něm nepoznala.
Jediné co matka může je prostě dohlednout a včas zastavit ale domlouvat ditku s dětským autismem a ještě nízkého věku je prostě nemožné.
Já poradím..nedomlouvejte té mamince nic..ono je to těžký, sakra těžký vychovávat autistu a pokud na vás ječela, tak vnitřně trpí a je fakt že poznámky od maminek zdravých to prostě jen dráždí.Příspěvek upraven 11.12.17 v 15:52

právě proto, že takovému dítěti nejde zakázat některé věci (třeba odejít v nestřežené chvíli ze školky), tak prostě použiju zámek :nevim: ústupky jdou dělat v různých věcech, ale bezpečnost je nad psychickou pohodu jednoho autíka (stokrát jsem svýmu aspíkovi vysvětlovala, že nesmí otvírat okna a stejně neposlechne, tak prostě máme na oknech zámky)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
11.12.17 16:58
@analoja píše:
právě proto, že takovému dítěti nejde zakázat některé věci (třeba odejít v nestřežené chvíli ze školky), tak prostě použiju zámek :nevim: ústupky jdou dělat v různých věcech, ale bezpečnost je nad psychickou pohodu jednoho autíka (stokrát jsem svýmu aspíkovi vysvětlovala, že nesmí otvírat okna a stejně neposlechne, tak prostě máme na oknech zámky)

Já už jsem tolikrát viděla jak ječí NFA, když ho poutají do sedačky. Ono i SFA i VFA.

Ale co se dá dělat. Protože se mu to nelíbí, ještě nemůže jezdit nepřipoutaný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14895
11.12.17 17:03
@Bábrdl píše:
Ale no tak :,(
Vždyť tou reakcí svým způsobem potvrzuješ, co jsem napsala. Nemyslím, že autíkům jako celku nějak zvlášť prospívá, když jejich maminky vyskakují při každé snaze něco řešit jako čertík z krabičky.

Maminky autíků skutečně často přeceňují, čeho jsou neurotypické děti schopné. Kolikrát mají pocit, že by se měly v kontaktu s jejích dětmi víc snažit, ale ty děti toho prostě schopné ještě nejsou.

Stejně jako maminky neurotypických dětí často přeceňují, co jsou schopné pobrat autíci. Protože s nimi nemají přímou zkušenost.

Auti organizace se většinou snaží nejen pomoci dtětm, ale i maminkám. Protože ty to mají těžké a ještě se bohužel často svým chováním izolují od okolí, mají pocit, že je „nikdo nechápe“. Ale i když tě někdo nechápe, dá se s ním mluvit.

Ale je reaguji v klidu.Jen mi přijde úsměvné jak někdo kdo v tom nežije rozebírá chování daných osob.
Je to jako bych kritizovala práci lékařů a odborně tu mluvila o něčem v čem nemám osobní zkušenost v plném rozsahu.
Celkem tady na emiminu mi přijdeš jako expert na všechno..ale zrovna tohle mi přijde ujeté, hodnotit pohled matky takto postiženého dítěte, když ty ten pohled prostě nemáš 8o
A nevím jakým právem..že pár autistů jsi poznala?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3780
11.12.17 17:05
@Bábrdl píše:
Já už jsem tolikrát viděla jak ječí NFA, když ho poutají do sedačky. Ono i SFA i VFA.Ale co se dá dělat. Protože se mu to nelíbí, ještě nemůže jezdit nepřipoutaný.

mám štěstí, já nesmím ani nastartovat kvůli zatopení, dokud mladej není připoutanej ;-)
zas třeba ječí proto, že si ségra sedla do auta jako první, si to člověk vybere jinde :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová