Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
To mě moc mrzí. Věřím, že se z tebe stala velmi silná žena a už tě jen tak něco nerozháže. Moc ti přeji, aby se takovéto stavy u syna dostavovaly co nejméně či nejlépe vůbec! Musí být těžké, udržet si psychickou pohodu…
@Stay calm ja to napsala abys vedela, ze vzdycky muze byt hur. Ja vim ze je tezky se vyrovnat s tim, co se se synem deje. Mne pomaha si pripominat, ze se dite v dany situaci nemuze chovat jinak, ze mu to ten mozek neumozni.
Dekuju, jses hodna. Jako my vsichni delam, co muzu.
Často právě nevím, nakolik být chápavá a tolerantní, že něco prostě jinak neumí a nakolik být přísná a rázná, abych ho nerozmazlila…
Tady hezký článek:
http://www.upsychiatra.cz/…tismem-znat/
Jinač obvodní dr mi dnes řekla, že s tím pobytem nemám moc na výběr. A bohužel má asi pravdu. Vypadá to, že jinde mi termín tak rychle nedají…No revers mohu podepsat vždycky ne? A trdlo syn k mému úžasu nemá nic proti. No otázka je, jak dlouho mu to vydrží
Prý když byla sestra už několikrát v nemocnici, tak on chce taky
Že to je na dlouho, mu nedochází. Prý hlavně když bude mít svou hračku
Díky tomu, že mě takto šokoval svým přístupem, tak už ten pobyt nevnímám tak černě. Ale měsíc se mi zdá stále hrozný :-/
Píšu sem, protože jsem nevěděla kam jinam to zařadit, tak doufám, že to nevadí.
Anonymně, protože je to pro mě citlivé téma.
Mám hodně velké problémy s výchovou syna (10 let), odmítá udělat cokoliv co se mu řekne, když se ho snažím donutit tak řve, hází věcmi a sprostě nadává. Všichni v okolí si myslí, že si prostě neumím syna usměrnit, sama jsem měla dlouho pocit, že jsem selhlala, že jsem špatná matka. Narazila jsem ale na web syndrompda.cz a pak taky na syndrompda.weebly.com, na tom prvním mi do popisu zapadal jakž takž, na tom druhém to na něj sedí naprosto přesně, vyšel mi i ten test. Je to vlastně porucha autistického spektra. Jen teď nevím co s tím, v PPP jsem už byla, tam mi řekli, že na něj prostě musím být přísná a nenechat ho aby si na mě dovoloval - v podstatě mi řekli, že za jeho chování může moje vychova, ale to bylo předtím, než jsem se dozvěděla o tomhle syndromu takže nevím jestli tam jít znovu nebo ne. Máte tady někdo dítě u kterého máte na tenhle syndrom podezření? Jak k jeho výchově přistupujete?
V PPP mi řekli, že můj syn žádnou formu autismu mít nemůže, protože si jako kroužek vybral florbal a to by žádný autista dle nich neudělal. Tak jsem je vyvedla z omylu, že tam s ním chodí kluk s Aspergerovým syndromem. Též jsem jim řekla, že se na první hodině krčil v rohu a ještě další hodinu nebyl schopen mluvit ani se mnou a jen mručel atd. Na další hodině tam už běhal. Na to mi zas řekli, že kdyby byl autista, tak by tam nešel už nikdy. Takže můj závěr je, že v PPP vědí o autismu jen asi to co běžný člověk, který shlédl film typu rainman.
Ten web syndrompda.cz je zajímavý. Teď jsem to četla. Vidím v tom docela i svého syna.
Poruchy autispektra a kor ty lehci formy chtej dobryho diagnostika a ne patlaly z ppp.
Vsechny Vas zdravim, zkousim tuhle diskuzi ozivit… Precetla jsem si ji celou a moc me zajima dalsi vyvoj Vasich deticek… Ano, pripojuji se k matkam, ktere vi a citi, ze neni s jejim ditetem vse v poradku… Jsem tu nova a hledam duse, se kterymi se muzu poradit, inspirovat a popovidat o tezkostech, ktere se nam deji… Mam holcicku ( 3 roky) a cca od jejich 15ti mesicu vim, ze neni vse v poradku… Od malinka mela problemy s jidlem, kousky ji delaly a do ted delaji velke problemy.. Maso musim stale mixovat, ma sva oblibena jidla a jidelnicek je opravdu dost uzky, zkousela jsem uz vse, ale bez uspechu.. Porad dost pije UM. Kdyz jine deti ukazovaly, tak nase mala nejevila zajem. Nikdy si ani nehrala s hrackami, natoz s panenkami. Zajimaji ji akorat male, drobne a ruznobarevne predmety, ktere si nosi, rada si hraje s micem a zboznuje vodu… Az teprve nedavno, zacala na veci ukazovat, zacala delat zvuky zviratek a opakovat po nas slova.. Citila jsem se vzdycky jako hrozna matka, ktera neni schopna dite nic naucit a i pres me snahy ji cist, povidat si s ni, stale ji rozvijet, se mi toho moc nepodarilo… Nikdy driv neslysela ani na sve jmeno, ted se to hodne zlepsilo, uz temer pokazde se otoci… Jednoduche povely typu, podej flasku, mic, jdeme se koupat, stuj, jdeme jist, vstan, ruce nahoru… Tak ty zvlada, ale nic tezsiho nesvede.. Nechce se sama oblekat, nechce sama ani jist, jednou to i svedla, ale znovu to uz vickrat nezopakovala. Jinak je socialni, deti ma rada, je mazliva, palicata, zadne zachvaty nema, hlavne ne bez priciny. Mluvit neumi, pouziva cca. 15 slov a ma svuj jazyk, porad neco mele, nikdo ji ale nerozumi.. Ma rada pohadky, u nich vydrzi sedet dlouho… Porad poskakuje, hlavne kdyz je natesena a mava u toho rucickami. Od malinka byla fascinovana pohyby tela.. Z pohadek nenapodobuje rec, ale pohyby… Pak si stoupne pred zrcadlo a predvadi uryvky z pohadek v pohybech.. Ma rada nasi pritomnost, zdravi nas ahoj a mava na rozloucenou… Nocnik je des, do nedavna si na nej odmitala sednout, ted uz na nem sedi i na redukci na wc, ale nic tam neudela… Drzi moc treba cele dopoledne, kdyz ji nedam plinu, pak sedi na nocniku, tam nic a jakmile z nej sleze, tak se pocura:-( snazila jsem ji nazorne vse ukazat, ale bez efektu:-( se stolici to je jeste zapeklitejsi, kaka pouze a jen v postylce pred spanim:-( to dela uz od miminka, vubec nevim jak ji to odnaucim… Kdyz nema odpoledni spanek, tak to drzi az na vecer pred spanim:-(. Je toho mnohem vic, ted v srpnu nas ceka vysetreni v APLA, porad ve skrytu duse doufam, ze z toho vyroste a vse se srovna. Je pravda, ze pred rokem jsem mela pocit mnohem horsi, ted jako by zacala vic rozumet, tak se mi zda mnohem lepsi… Jinak pohybove je si myslim ok, odrazedlo, klouzacky atd zvlada dobre… Je to moje jedine dite a ziju jen pro ni, nejsem nejmladsi matka a porad premyslim, co vic muzu delat… Koupila jsem i ty karticky, na kterych jsou obrazky veci a cinnosti, zkousim je s ni kazdy den, nekdy mam pocit, ze si neco pamatuje, nekdy zase ne. Mluvime na ni, jsme s ni porad venku na hristi, mezi vrstevniky.. Samozrejme, ze leckdy jde videt, ze deti koukaji a divi se, co nase mala predvadi.. Ona totiz nekdy rozjede tu svoji pantomimu i tam…Ja si z toho snazim nic nedelat, ale muj muz to snasi spatne:-( stydi se za ni a to me privadi k silenstvi:-( Je mi to strasne lito a hrozne me boli videt, ze z ni dela individum… Muzu rict, ze mi je lip, kdyz jsem s ni sama… Ne, ze by ji muz nemel rad, ale je videt, ze je z ni zklamany…
Jinak musim jeste rict, ze moje mala je usmevava, hodna a snazi se komunikovat, i kdyz ne reci… Co si myslim ja je to, ze nejvetsi problem ma v porozumneni mluveneho slova… Budu moc rada, kdyz se tu zase nekdo objevite a date par rad a zkusenosti… ![]()
@Kassor no ono to vetsinou tak na rodice pusobi, ze je problem jen v reci. Byva to i v jinych vecech ale skrz lasku a zvyk to rodice nevidi.
To trepani rukama jsou tzv. repetitivni pohyby, caste u autiku. Opakovani pohybu je uklidnuje, ze vedi, co prijde.
Dobre ze jdete na vysetreni. Pak se uvidi, no..
Jinak autismus se projevuje ve trech oblastech. Komunikace, predstavivost a socialni chovani. Kdyz jedna oblast chybi, je to autismus atypicky.
@Kassor Ten popis zní dobře. Máš tříleté dítě, které mluví (ano, aktivní slovní zásoba 15 slov je mluvení), které opakuje a kooperuje s tebou (jak dělají zvířátka).
Nějaká PAS tam být může, ale nevypadá to podle mě nějak dramaticky. Třeba je tzo jen dysfázie s autistickými rysy (což už se dnes neříká, má se říkat atyp. autismem, ale to zní zbytečně hrozně) a vyroste z toho.
Je urcite pravda, ze jako mama nemam objektivni pohled na vec… Kdyz se na malou dival pediatr ( pan v duchodovem veku, ktery autistu popisuje jako Raimana.Ten rika, ze ma ve svem obvodu 4 diagnostikovane autisty, ale rozhodne si mysli, ze to zadni autisti nejsou).. No, tak ten si mysli, ze je vse dane jen vychovou, zkratka, ze je spatne vychovana… Kez by byla… Kdyz jsem nas pred rokem objednavala do APLA, tak mi moje rodina tvrdila, ze jsem mimo ja a ze mam malou nechat zit bez „muceni“ u doktoru, ze z toho brzy vyroste. Jsem strasne rada, ze jsem se ridila instinktem a nenechala to byt, ted uz rodina vidi, ze to bylo spravne a vsichni cekame na srpen… Mam spoustu otazek, chci se naucit s ni lip pracovat. A za rok bych ji chtela dat do skolky i specialni, pokud to bude potreba… Zatim si to teda neumim moc predstavit, ale snad to dame…diky vsem za rady a nazory
@Kassor píše:
Je urcite pravda, ze jako mama nemam objektivni pohled na vec… Kdyz se na malou dival pediatr ( pan v duchodovem veku, ktery autistu popisuje jako Raimana.Ten rika, ze ma ve svem obvodu 4 diagnostikovane autisty, ale rozhodne si mysli, ze to zadni autisti nejsou).. No, tak ten si mysli, ze je vse dane jen vychovou, zkratka, ze je spatne vychovana… Kez by byla… Kdyz jsem nas pred rokem objednavala do APLA, tak mi moje rodina tvrdila, ze jsem mimo ja a ze mam malou nechat zit bez „muceni“ u doktoru, ze z toho brzy vyroste. Jsem strasne rada, ze jsem se ridila instinktem a nenechala to byt, ted uz rodina vidi, ze to bylo spravne a vsichni cekame na srpen… Mam spoustu otazek, chci se naucit s ni lip pracovat. A za rok bych ji chtela dat do skolky i specialni, pokud to bude potreba… Zatim si to teda neumim moc predstavit, ale snad to dame…diky vsem za rady a nazory
Věř mi, není to zlé. ![]()
Nemáš dítě s rovnoměrným vývojem a pediatr je ovlivněn něčím, čemu se říkalo sociální nebo výchovná deprivace. To skutečně dříve bylo celkem časté, ale dneska to je jen mezi spodinou.
Ale taky nebudeš mít nízkofunkčního autistu. Takoví ve třech letech nemluví, nenapodobují. Tvoje malá je šikovná a zlepšuje se, podle popisu.. Není jako úplně zdravé děti, ale na ty možnosti je to dobrý.
Ahoj holky, já se také trápím, syn stále neukazuje na věci, když se ho zeptán kde je nějaký předmět tak se tam podivá očima ale neukáže, když prohlížíme knížku a řeknu ukaž pejska tak placne rukou na pejska, ale když chce jidlo co je na stole neukáže, postaví se ke stolu a začne hučet. Dělal od mala vše pozěji je narozený o 1,5mesíce dříve ale vždy se vešel do korigovaného věku. Umí říct ham, táta, ba(balón) jak dělá pes, umí pacipaci, berany duc, jak jsi veliký, a když se ho zeptám kde je Tobiášek tak si zakryje oči a udělá kuk, to vše dělá tak ze 70% neuděla to vždy, někdy na mě prdí. Poslední týden zacíná opakovat slova po mě-auto, hop,atd.Sem tam donese něco když mu řeknu podej.Ale oproti ostatnim dětem je takové miminko prostě, chce hlavně lítat a oběvovat svět, nebaví ho hra se mnou(jen s balónem) spíš ho zajímají hadice kola od tatry atd, s kolama točí ale jen je roztočí a beží zase dál k něčemu jinému. Doktoři mi říkají ať mu dám jěště čas, že si myslí že mu to v té hlavě sepne(neuroložka, primářka z rehabilitací)že jde zatím o nerovnoměrný vývoj…tak nevím pořad si přeju aby už zacal ukazovat přijde mi divné že nesdílí…