Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holky, chtela jsem se zeptat jestli mate nejaka zkusenost s tim, ze se dite z autismu vyhrabalo. Mam dvouleteho prcka, kteremu ted byl autismus diagnostikovan. Chodime na terapie, cvicime s nim co muzeme a tak bych chtela vedet jestli vubec existuje nekdo komu se podarilo autismus „vylecit“. Jako chapu, ze to nejde uplne vylecit, ale jestli se Vam nekomu to podarilo natolik vylepsit, ze ten autismus uz byl vlastne neznatelny.
A jeste jeden dotaz. Jak se projevovali Vasi prcci ve dvou letech.
Diky moc!!!
@Salsa Verde píše:
Holky, chtela jsem se zeptat jestli mate nejaka zkusenost s tim, ze se dite z autismu vyhrabalo. Mam dvouleteho prcka, kteremu ted byl autismus diagnostikovan. Chodime na terapie, cvicime s nim co muzeme a tak bych chtela vedet jestli vubec existuje nekdo komu se podarilo autismus „vylecit“. Jako chapu, ze to nejde uplne vylecit, ale jestli se Vam nekomu to podarilo natolik vylepsit, ze ten autismus uz byl vlastne neznatelny.A jeste jeden dotaz. Jak se projevovali Vasi prcci ve dvou letech.
Diky moc!!!
Viděla jsem řadu dětí, které byly ve třech letech považovány za těžce postižené a v sedmi nastupovaly do normální ZŠ s asistentem jako mluvící, komunikující, fungující mírně zvláštní děti.
Přečti si tenhle článek: https://zpravy.aktualne.cz/…icle:739638/?…
@Salsa Verde Dítě, u kterého je PAS zřetelný ve dvou letech, jsem úplně se „vyléčit“ neviděla.
Nicméně některé dívky, které byly diagnostikovány jako VFA nebo AS na počátku školní docházky, dokáží stlačit projevy nemoci pod diagnostikovatelnou hranici, tzn. furt mají projevy PAS, ale dokážou je rozpoznat a kompenzovat, takže jsou „normální“.
@Bábrdl Diky moc. U naseho chlapecka uz je to celkem jasne od roku. Nicmene je to porad veselej klucik, kterej nema zadne stereotypy, zachvaty vzteku nebo agrese. „Jenom“ prakticky vubec nekomunikuje (tim nemyslim rec, tu nema vubec zadnou) a zije si tak nejak sam pro sebe.
Já jsem v tomhle trochu skeptická, sama mám 5 letého syna s těžším autismem, na vyléčení nevěřím vůbec, snad kdyby někdy v budoucnu objevili nějaký zázračný lék nebo léčbu. Nám třeba jeden psychiatr řekl, že dítě se bude vyvíjet podle sebe a my to nemůžeme nijak zvlášť ovlivnit. To je možná trochu přehnané, tyhle děti se dají spoustu věcí naučit, je k tomu třeba hodně trpělivosti a disciplíny, pak dojde ke zlepšení, řekla bych, že to ale závisí na stupni postižení toho konkrétního dítěte, jak se bude vyvíjet. Nevěřím třeba na bezlepkové a bezlaktozové diety ani na terapie typu son rise apod., znám pár rodičů co tohle praktikují a upřímně, připadá mi, že jejich děti jsou na tom pořád stejně.
@Salsa Verde píše:
@Bábrdl Diky moc. U naseho chlapecka uz je to celkem jasne od roku. Nicmene je to porad veselej klucik, kterej nema zadne stereotypy, zachvaty vzteku nebo agrese. „Jenom“ prakticky vubec nekomunikuje (tim nemyslim rec, tu nema vubec zadnou) a zije si tak nejak sam pro sebe.
Jasný, dvouletý autík ani jiný nebude.
To okno rozvoje přijde mezi třetím a pátým rokem. Kdo nezačne mluvit do pěti let, už asi nezačne (nějak smysluplněji a víc).
Významným problémem autismu je, že se nedokážou učit nápodobou. Neurotypické malé dítě nedělá nic jiného, než že napodobuje.
Autíci se zdají být velmi „soustředění“, dokážou se hodiny dívat na pohádky, nebo třeba na žaluzie. Tam je ale bohužel vidět ta chyba vývoje, zdravé dítě na to nemá „čas“, musí zkoumat svět, musí se učit.
Nedá se nic nedal, musíš mu pomoct. Protože pokud tam ten potenciál je, musíš to být ty, kdo mu pomůže ven. Sám nevyleze.
Takže SPC a poslouchat jejich rady. Bude to těžké, budeš laminovat, lepit obrázky na suché zipy, stokrát mu ukážeš obrázkovou komunikacií a stokrát to nepochopí, půjde to pomalu. Ale pokud tam není MR (a to se teď NEDÁ) poznat, (Nedá, to mi věř. Ať ti bude kdokoliv říkat cokoliv (když se teď chová takhle, je to mentál a lepší to nebude)) tak to půjde pomalu dopředu. A v šesti letech můžeš mít neormálně mluvící dítě.
Slíbit to nemůžu. (Může být navždycky NFA)
Ale viděla jsem to „rozkvetení“ mnohokrát.
Ovšem to dítě je vždycky trochu „jiné“, to jo.
@ehoor píše:
Já jsem v tomhle trochu skeptická, sama mám 5 letého syna s těžším autismem, na vyléčení nevěřím vůbec, snad kdyby někdy v budoucnu objevili nějaký zázračný lék nebo léčbu. Nám třeba jeden psychiatr řekl, že dítě se bude vyvíjet podle sebe a my to nemůžeme nijak zvlášť ovlivnit. To je možná trochu přehnané, tyhle děti se dají spoustu věcí naučit, je k tomu třeba hodně trpělivosti a disciplíny, pak dojde ke zlepšení, řekla bych, že to ale závisí na stupni postižení toho konkrétního dítěte, jak se bude vyvíjet. Nevěřím třeba na bezlepkové a bezlaktozové diety ani na terapie typu son rise apod., znám pár rodičů co tohle praktikují a upřímně, připadá mi, že jejich děti jsou na tom pořád stejně.
S autisty se to má, podle současné teorie tak, že pochopitelně záleží na stupni postižení. Pokud má dítě mozek strukturovaný jako NFA, tak se můžou rodiče přetrhnout a k ničemu to nebude.
Na druhou stranu, to rodič nikdy neví. Protože se autisté neučí nápodobou, pokud se jim nebude nikdo věnovat, i když ten potenciál v dítěti je, skončí jako NFA.
Tak, jako tomu bylo dříve. Dítě bylo diagnostikováno jako „opožděné“, lékař řekl, že nikdy nebude mluvit a patří do ústavu. Rodiče ho dali do ústavu, dítě se logicky nikdy mluvit nenaučilo. Lékař měl pocit, že měl pravdu. Ale…
Pokud by se s tím samým dítětem pracovalo podle pravidel SU, mohlo by klidně být v sedmi letech VFA. A nebo ne. Nicméně to nikdo dopředu neví.
Nám říkali, že si to máme představit jako, že se dostanete do Číny. Ničemu nerozumíte, zavřou vás do vězení a budou na vás kašlat. Už nejste dítě, intuitivně se jazyk nenaučíte. Jste bez šance.
Ale když se najde někdo, kdo s vámi bude mít trpělivost, ukáže vám hrnek, sto padesátkát řekne zvuk pro hrnek, tak najednou budete vědět, jak si alespoň říct o pití.
A to srovnání nesedí tak docela, protože pro autisty nejsme my jako Číňanané, ale jako mimozemšťané.
@Markéta80 píše:
@Salsa Verde asi záleží jak moc vážné to je
Což jí teď nikdo neřekne…
@Bábrdl málokterý doktor chce vůbec dát diagnozu autismu a pokud jí dá tak to je většinou tabulkový autista
. I mě řekla psycholožka když mu byli 3 roky at nepočítám hned s diagnozou
a za 15 minut potvrdila že to je jasné
Také záleží kdo tu diagnozu určil ![]()
@Salsa Verde Muzu se Vas zeptat, kdo Vam rekl diagnostiku? My byli diagnostikovani pred tydnem, male jsou 3 roky. Ve zprave je napsano, ze splnuje nejake rysy atypickeho autismu - lehka forma. Kdybychom byli na vysetreni pred rokem, tak by onech autistickych rysu mela mnohem vic. Chci tim rict, ze ano, nase mala vzdy byla „jine“ dite a vedela jsem, ze je neco jinak uz davno, ale casem o ruzne zvlastnosti prisla. Nerikam nic o vyleceni, jen rikam, ze se vse bude casem menit a vyvijet. Drzim Vam palce ![]()
@Salsa Verde já mám z pravděpodobného, ve třech letech nemluvícíhho autíka aspíka, což považuju za super. Chodí do běžné (menší) školy s asistentkou a doufám, že to jednou půjde i bez.
@Markéta80 píše:
@Bábrdl málokterý doktor chce vůbec dát diagnozu autismu a pokud jí dá tak to je většinou tabulkový autista. I mě řekla psycholožka když mu byli 3 roky at nepočítám hned s diagnozou
a za 15 minut potvrdila že to je jasné
Také záleží kdo tu diagnozu určil
Tabulkový bude, i podle popisu. Ale o to nejde. Já už viděla tabulkových autistů, kteří ve třech letech nejenže nemluvili, ale vůbec nekomunikovali, a v sedmi letech šli s asistentem do normální školy. Fakt. ![]()
Viděla jsem i řadu těch, co udělali menší pokrok a byli SFA.
A i těch, co ho neudělali, a zůstali NFA.
Ale ve dvou vypadali všichni stejně.
@analoja píše:
@Salsa Verde já mám z pravděpodobného, ve třech letech nemluvícíhho autíka aspíka, což považuju za super. Chodí do běžné (menší) školy s asistentkou a doufám, že to jednou půjde i bez.
@Kassor Dekuji moc za sdileni zkusenosti! Nam to bylo receno psychiatrickou a jasne se tak vyjadrili i v APLE. Jako ja o te diagnoze nepochybuju. Jen me zajimaji i ty trosku „pozitivnejsi“ pribehy nebot tech negativnich je ted na me nejak moc ;-(.
Muzu se jeste zeptat (a nemusite vubec odpovidat) jak se vam dari s tim vyrovnat?! Ja uz to vim pres rok a je to pro me porad strasne tezke ;-(