Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Bábrdl dekuju, ani nevis, jak moc jsem rada, ze to ctu… Je mi jasny, ze to vsechno ukaze az cas… Ale raduju se z kazdy malickosti a z kazdyho i kdyz malyho postupu:-)
@niki V tak nejak v tomhle veku mi taky zacalo hlodat, ze je mozna neco trochu jinak, ale taky pravda je, ze je jeste dost maly a jeste se bude menit vyvijet… Pokud mate dobryho pediatra, tak by bylo fajn se s nim poradit. Mesice uplynou rychle a brzy budete vedet vic… Ja taky nerada cekam a hlavne, kdyz nevim, co bude dal, jaka diagnoza padne nebo ne…Kazdopadne z popisu mi prijde, ze je sikovny, snazi se napodobovat, to je zaklad uspechu, komunikuje a objevuje svet.. Ja myslim, ze bude a je opravdu v poradku ![]()
@Kassor taky nechci čekat právě proto jsem byla za neuroložkou i když nás už z neurologie vyloučili, a ptala se jí tak říkala že o autismu nemám vůbec přemýšlet že má kràsný sociální kontakt..a te máme prijít za 3mesice pokud se nikam nepohne s vývojem…ale víš co neurolog není dětský psycholog a viděla prcka 15 minut
.A tvoje malá chodí do školky? malý má děti rád, a je štastný když jsme s jinýma dětma.
Ne, jeste nechodi, hlida ji ted babicka, ja musela zpatky do prace… My bychom uz pro skolku byli, mala deti taky miluje, ale jeste jsme nezvladli ji odplenkovat, nenaji se jeste sama, je celkove jeste takova miminkovska a hlavne jsem ji nenechala jeste doockovat, chybi ji MMR vakcina, nechci ji ji jeste dat, mame s ockovanim spatny zkusenosti a ja bych ted nerada riskovala, ze se zastavi, nebo nedejboze vrati zpatky…Takze se skolkou jeste nemuzeme pocitat… Ale za rok bych uz chtela.. Uvidime, co poridime z vysetreni, ja jsem uz i koukla na specialni skolky v okoli, je tam teda natresk, ale snad by se nam neco postestilo… Ja porad tak nejak doufam, ze to bude dobry, nebo neco jen mirneho charakteru, neco s cim si ja snad poradim a budu moc ji poradne pripravit pro zivot… Ze si tu jednou bez nas poradi ![]()
@Kassor můžu se zeptat na to očkování? Píšeš že máte špatnou zkušenost, malá se nějak zhoršila po očkování? Kdy máte to vyšetření s malou? Budu moc držet palce ať dopadne dobře ![]()
@niki V nam stala jedna divna vec hned po prvnim ockovani hexou, ve 3 mesicich.. Ja kojila pres flasku ( odstrikavala jsem mliko pres odsavacku, jinak nam to neslo..) a mala byla takhle plne kojena 5 mesicu… Do prvniho ockovani pila bez problemu, krasne se prisala k dudliku a vypila vse, co jsem odstrikala, ale hned po ockovani jako by nekdo mavnul kouzelnym proutkem proste prestala pit… Neprisala se a flasku nemohla ani videt… Tak jsem si myslela, ze kdyz ji necham trochu vyhladovet, ze zase zacne, ale nic… Jako by ztratila zajem o stravu, byla jsem tak zoufala, ze jsem ji zacala krmit ve spanku, protoze jedine tak se mala prisala a neco vypila… Byla jsem s tim i u pediatra a ten samozrejme jakoukoliv spojitost s ockovanim poprel a jen mi rekl, ze mam nejspis dite tzv. " nezravku". Mala neco shodila na vaze ( do te doby krasne prospivala), a tak jsem koupila kojeneckou vahu, abych ji mohla prevazovat a krmila ji ve spanku, v kocaru venku… Vzdycky, kdyz jsem to zkusila v bdelem stavu, tak bez uspechu.. Pomohl az cas, cca 2-3 mesice trval tenhle stav a kdyz se pak poprve prisala v bdelem stavu, bylo to jako zazrak… Pak se zase normalne rozjedla ( rozpila)… Byly to pro nas dost tezke mesice, nikdy jsem to u nikoho nevidela… Okoli radilo a ja zkousela dle jejich rad mozny i nemozny a nic… My s muzem to prisuzujeme tomu ocku, protoze fakt, jak rikam to byl takovy zvrat ze dne na den… Jinak teploty po ocku jsme meli vzdycky, ale to by me ani tak nevydesilo… Spis se vnitrne bojim zase najaky-takovy podpasovky… Vysetreni mame 21.8… Dekuju za podporu ![]()
@Kassor ach to jste si užili, moc dobře si dokážu představit ty nervy když ti malà nepila, to muselo být hrozné, a pak další hexa v pohodě? my máme za sebou zatim dve hexy, teď za dva mesice máme jít na třetí, moc se mi nechce no.MMR odlozim co to pujde..
@niki V do 12 mesicu jsme tu hexu doockovali, vzdy byly horecky… Ja ji pak davala s dalsim ockovanim homeopatika a myslim, ze to snasela lip.. Doktor me vzdycky strasil, ze kdyz nestihnu dalsi davku v nejakem rozmezi, tak se bude muset preockovavat zase od znovu… Tu MMR dam az pred skolkou, tzn ve 4 letech, to ale jeste uvidim, co mi doporuci odbornici na tom vysetreni…
@niki V uvidíš, oproti mému synovy, který podezření na autismus nebo VD má, se mi to zdá mnohem lepší
je prostě živější. S těmi diagnozami v tak nízkém věku je to těžké, nám řekla psycholožka ať přijdem znovu za půl roku až mu budou tři, že to teď ještě nejde jasně určit. Poznat by to bylo kdyby byl opravdu silný autista.
teď by se měli v roce a půl dávat vrámci preventivky u pediatra dotazníky na odhalení autistických poruch. http://www.autismus-screening.eu/…-chat-rf-tm/ To že dopadne pozitivně ještě nemusí nutně znamenat že ho má, ale aspoň to je podklad k tomu že vás pošlou na další vyšetření. Můžeš si ho zatím zkusit, ikdyž do 18ti měsíců se ještě může něco změnit, děti se často vyvíjí skokově.
Určitě je pozitivní že rozumí, syn začal poznávat obrázky v knížce až teď.
@Hanka_S_V mě přijde že mé nejvic vnimá ráno po probuzení když jestě není tak rozjetý
já vím že je ještě malý ale mám prosté strach no i když vývoj jde pořád dál ale pomalu a neukazuje pořád ho to učím a nic. A syn ukazuje? Taky je pro tebe težké ho něco naučit? Nebo jak se projevuje? Já si také říkám že kdyby něco bylo, tak to nebude ta nejtežší forma, to bych mu zase křivdila, ale určité odlišnosti pozoruji prostě. Někdy si řeknu jak je šikovný(má dny kdy je opravdu šikovný)a někdy si zas říkám že k nám přiletěl s marsu(samozřejmě v legraci)
@Hanka_S_V o tom testu vím a myslím že ho u pediatra dostaneme tak se uvidí, pak jsem také kontaktovala rannou péči,14.července s nimi máme schůzku tak uvidím, nevím co od toho očekávat.
@niki V jo ta k nam taky prijede koncem cervence a jsem na ni zvedava. Meli by malyho posoudit, poradit jak s nim pracovat, pujcit pomucky a i pripadne pak pomoct s temi urednimi vecmi kolem skolky a tak.
Malej zacal trochu ukazovat po druhem roce na veci co ho zaujmou, ale uz ten pohled na vec nesdili. Na veci co chce vetsinou neukaze ani ted, proste nas tam dotahne a vzteka se. Chova se celkove trochu zvlastne, hodne lidi rekne ze je takovej svuj, coz nemusi ale nic znamenat. U nas je hlavne blby ze nerozumi mluvenemu slovu, je pry na urovni rocniho ditete v tomhle. Takovy ty veci jaki ukaz psa, zacina az ted chapat. Jinak pokyny jako podej neco, sedni si, pojd ke me… tomu proste nerozumi a od toho se i odviji ze si drmoli svoji reci, protoze nechape moc vyznam slov. Ted jde jen o to jestli hur chape, protoze je autista, nebo proto ze ma opozdeny vyvoj a to se ukaze az casem podle pokroku. Myslim ze ted co trenujem jednoducha slova s kartickama a obrazky, tak udelal celkem pokrok, tak snad to bude „jen“ VD.
Ahoj holky tak prcek začal pomalu ukazovat prstem tak před 14dny, zatim na věci co ho zajímají tak doufám že to pujde dál a dál. Jdeme tento měsíc na 18mesíční prohlídku tak se ještě poradím s pediatrou.