Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Malike píše:
Ale je reaguji v klidu.Jen mi přijde úsměvné jak někdo kdo v tom nežije rozebírá chování daných osob.
Je to jako bych kritizovala práci lékařů a odborně tu mluvila o něčem v čem nemám osobní zkušenost v plném rozsahu.
Celkem tady na emiminu mi přijdeš jako expert na všechno..ale zrovna tohle mi přijde ujeté, hodnotit pohled matky takto postiženého dítěte, když ty ten pohled prostě nemáš
A nevím jakým právem..že pár autistů jsi poznala?
Však já popisuju jen ten pohled zvnějšku, jak to může působit. Nepopisuju pohled té matky, ale jejího okolí.
@analoja píše:
právě proto, že takovému dítěti nejde zakázat některé věci (třeba odejít v nestřežené chvíli ze školky), tak prostě použiju zámekústupky jdou dělat v různých věcech, ale bezpečnost je nad psychickou pohodu jednoho autíka (stokrát jsem svýmu aspíkovi vysvětlovala, že nesmí otvírat okna a stejně neposlechne, tak prostě máme na oknech zámky)
Ale to je pak o matce a dané bezpečnosti když vím že to dítě si ublíží tak to dám tam nebo zajistím tak aby ho to neprovokovalo.
Ale nemůžu a je to nad mě síly aby nešlo špatným příkladem ve školce pro jiné děti.
Můžou být nezodpovedné matky,..o to se nepřu..z druhé strany, jako matka autisty vím že třeba ten první rok po diagnóze jsem absolutně nevěděla jak se k němu chovat. A jeho záchvat když třeba naruším zvyklost i banální naroste do takových monstrózních scén a řevu, kdy se mi dítě pomalu dusí jak ječí a když nemám svůj den tak mu povolim i to co je dost nevýchovné.
@Maliketo to jo, to chapu, ze nelze vysvetlit, ale ten nuz mu taky do ruky nedas, za zadnou cenu. U te branky jde taky o bezpecnost jeho i ostatnich. Odejde on nebo jine dite. Ucitelky to nehlidaji, kdyz spolehaji, ze je zamceno.
@Malike píše:
Ale to je pak o matce a dané bezpečnosti když vím že to dítě si ublíží tak to dám tam nebo zajistím tak aby ho to neprovokovalo.
Ale nemůžu a je to nad mě síly aby nešlo špatným příkladem ve školce pro jiné děti.
Můžou být nezodpovedné matky,..o to se nepřu..z druhé strany, jako matka autisty vím že třeba ten první rok po diagnóze jsem absolutně nevěděla jak se k němu chovat. A jeho záchvat když třeba naruším zvyklost i banální naroste do takových monstrózních scén a řevu, kdy se mi dítě pomalu dusí jak ječí a když nemám svůj den tak mu povolim i to co je dost nevýchovné.
Ale o příklad nejde, tady prostě otevře dveře a může utéct a něco se mu stát.
A to to fakt chápu, můj mladej ač „jen“ aspík má tyhle hysterický záchvaty taky, taky povolím ledacos, ale prostě bezpečnost má přednost.
Matky autíků bývají a priori naježené a startují na první našlápnutí i na docela nevinnou poznámku. Mají to totiž skutečně těžké. Někdy ale zapomínají, že celý svět se netočí kolem jejich dítěte.
Normálně bych si myslela že minimálně jseš psycholog.
Jo a k těm organizacím..
bože můj.
Musím se smát. To jako myslíš které organizace..Nautis a Aplu?
Matně si nevzpominam že tady v Čechách by se autismus řešil než štemplem že dítě je autista a matko řešte to.
Nautis a Apla sotva řeší autisty a hodí základní řeč o tom co teda s autistama. a to ještě víceméně s aspergerem který je v lehkém pásmu. A chceš vědět smutnou pravdu? Pouze fakt že jsem si musela ze zahraničních zdrojů načíst co a jak a experimentovat s chováním a akcí a reakcí syna, jsem ho dostala tam kde je.
A to mám ještě štěstí že tu máme spolek a združení rodin s autismem kde se dál předávají poznatky..rodiče rodičům..mě zacvičil někdo, já teď zas pomohla jiné..jediná organizace v republice, kde se léčí podle tipologie dítěte a ne podle toho co by měl a nebo neměl dle standartu učit.
ABA terapie? To abych jela na druhý konec republiky. Kvalitní diagnostik? To abych jela nejlépe do jiného státu.
@Malike píše:
Matky autíků bývají a priori naježené a startují na první našlápnutí i na docela nevinnou poznámku. Mají to totiž skutečně těžké. Někdy ale zapomínají, že celý svět se netočí kolem jejich dítěte.
myslím, že matky autíků jsou stejné jako zbytek populace, jen možná trochu unavenější, ne každá hned startuje ![]()
znám víc startovacích matek bez autíků ![]()
@analoja píše:
Ale o příklad nejde, tady prostě otevře dveře a může utéct a něco se mu stát.
A to to fakt chápu, můj mladej ač „jen“ aspík má tyhle hysterický záchvaty taky, taky povolím ledacos, ale prostě bezpečnost má přednost.
Ale o to nejde.. ![]()
Je jasný že jde o to co mu povolí matka..
Ale teoreticky…dítě manipuluje s dveřmi a z pohledu matky si myslí o co jde, má nad sebou dohled a tak nemůže utéct a bere to jinak..neškodně Zpohledu druhé matky zdravého dítěte předpokládám že viděla něco co její dítě okouka a udělá to po něm.
Takže základ..dítě udělá neco co vidělo jinde.
Zakladatelka se ptala, zda to lze nějak tomu dítěti vysvětlit. Nelze..
On je to dvojsečný meč celkem mít zdravé a nemocné dítě dohromady.Jsem svému ditku nedobrovolnou asistentkou už druhým rokem ve školce takže vidím že prostě se děti musí učit že to co dělá syn oni prostě opakovat nesmí a syn se pomalinku učí že musí dělat to co jiné deti. A chápou to.
Najít zlatou rovnováhu v celé té výchově autíka je náročné a nedivím se mamince jak reagovala. Přemršteně, ale mohla být utahaná a unavená a nemusela mít svůj den. Treba to ví celkem krátce že má autistu a prostě žádná žena co tohle doma nemá, nechápe to a už dva světy do sebe narážejí.
@analoja píše:
myslím, že matky autíků jsou stejné jako zbytek populace, jen možná trochu unavenější, ne každá hned startuje
znám víc startovacích matek bez autíků
To není moje věta,,to je jen kopírování od babrle..
Ale matky autiku ( nechci se dotknout, ale myslím fakt autistů ne s Aspergerovým syndromem) jsou v určité oblasti jiné. Jen hodně se rozlišuje zda mají další děti normální.
@Malike píše:
Ale o to nejde..
Je jasný že jde o to co mu povolí matka..
Ale teoreticky…dítě manipuluje s dveřmi a z pohledu matky si myslí o co jde, má nad sebou dohled a tak nemůže utéct a bere to jinak..neškodně Zpohledu druhé matky zdravého dítěte předpokládám že viděla něco co její dítě okouka a udělá to po něm.
Takže základ..dítě udělá neco co vidělo jinde.
Zakladatelka se ptala, zda to lze nějak tomu dítěti vysvětlit. Nelze..
On je to dvojsečný meč celkem mít zdravé a nemocné dítě dohromady.Jsem svému ditku nedobrovolnou asistentkou už druhým rokem ve školce takže vidím že prostě se děti musí učit že to co dělá syn oni prostě opakovat nesmí a syn se pomalinku učí že musí dělat to co jiné deti. A chápou to.
Najít zlatou rovnováhu v celé té výchově autíka je náročné a nedivím se mamince jak reagovala. Přemršteně, ale mohla být utahaná a unavená a nemusela mít svůj den. Treba to ví celkem krátce že má autistu a prostě žádná žena co tohle doma nemá, nechápe to a už dva světy do sebe narážejí.
No, já měla pocit, že nejde o to napodobování, ale spíš o to, že ho vědomě učí otevřít dveře, které prostě mají byt neotvíratelné. Proto to srovnávám s tím nožem - ten prostě dítku taky nedám.
Napodobování v jiných věcech je taky trochu oříšek, jako třeba proč Pepíček nemusí jíst to, či ono, proč nezpívá s dětmi, proč nemaluje, proč se válí po zemi,… ale tady prostě nejde o život.
@Malike píše:
To není moje věta,,to je jen kopírování od babrle..
Ale matky autiku ( nechci se dotknout, ale myslím fakt autistů ne s Aspergerovým syndromem) jsou v určité oblasti jiné. Jen hodně se rozlišuje zda mají další děti normální.
jo, mně to pak taky došlo, že se ti to v příspěvku slilo, ale kdo čte, tak mu to dojde.
Můj mladej chodil do autistický třídy ve školce, pravda, neměla jsem až tak přehled, jaký mají ostatní maminy (rodiče) další děti, ale nepřišlo mi, že by nějak vybočovaly ![]()
@analoja píše:
No, já měla pocit, že nejde o to napodobování, ale spíš o to, že ho vědomě učí otevřít dveře, které prostě mají byt neotvíratelné. Proto to srovnávám s tím nožem - ten prostě dítku taky nedám.
Napodobování v jiných věcech je taky trochu oříšek, jako třeba proč Pepíček nemusí jíst to, či ono, proč nezpívá s dětmi, proč nemaluje, proč se válí po zemi,… ale tady prostě nejde o život.
Ano šlo mi především o že ho maminka sama vědomě učí otevření dveří, které by měla otevírat jen dospělá osoba bez rozdílu o tom, že je maminka postiženého dítěte. Sama ikdyž mám zdravé dítě mu to nejen že neukazuji, ale ikdyž vím že už to dávno odkoukal ( třeba ode mne) nedovolím. Jde o bezpečnost…
@Anonymní píše:
Ano šlo mi především o že ho maminka sama vědomě učí otevření dveří, které by měla otevírat jen dospělá osoba bez rozdílu o tom, že je maminka postiženého dítěte. Sama ikdyž mám zdravé dítě mu to nejen že neukazuji, ale ikdyž vím že už to dávno odkoukal ( třeba ode mne) nedovolím. Jde o bezpečnost…
Pak to řešte raději s učitelkou..to se omlouvám, měla jsem dojem že se vám nelíbilo že mu dovolila manipulovat s dveřmi vedoucí ven.
Ono celkem já se snažím neukazoval nic v čem bych nechtěla, aby se jeho zájem zaměřil.
@analoja píše:
jo, mně to pak taky došlo, že se ti to v příspěvku slilo, ale kdo čte, tak mu to dojde.Můj mladej chodil do autistický třídy ve školce, pravda, neměla jsem až tak přehled, jaký mají ostatní maminy (rodiče) další děti, ale nepřišlo mi, že by nějak vybočovaly
Ehm..jak myslíš vybočovali. Ono v autistické třídě jsou si maminky, rovny.
Já mám dítě postižené, ty máš dítě postižené..takový to souznění.
Ale vem si dvě matky..jedna má 4 letého syna autistu..kór dětský takže fakt Mimoň..a druhou..nebo nejlépe dav maminek se zdravím dítětem. Mas pocit že tam ta maminka zapadne a může si povídat jak se jeji dítě chová?
Ja mám třeba mnoho přátel v řád maminek s autismem…poztrácela jsem ty se zdravím dítkem.
Těžko mě někdo pochopí když budu vykládat o návštěvě Dr. Elise že spojených států ohledně léčby PAS v Americe ![]()
Tam ta jistá jinakost prostě je…
@Anonymní píše:
Jdu k vám pro radu maminky.
Je to osobní zkušenost a proto prosím o zachování anonymu.Dneska, když jsem šla pro kluka do školky, tak jsem byla svědkem kdy si vyzvedávala i jiná maminka svého syna (předškolák?) a protože jsem na kluka čekala až docvičí (po obědě mají ještě cvičení neuro - pro určité děti) viděla jsem tu maminku jak doslovně poslouchá svého syna a nechává ho zavírat a otevírat dveře. Neviděla jsem v tom žádný problém, ale když už došli až na konec toho celého procesu teda ke dveřím, které vedou už ven ze školky a jsou proto z bezpečnostním otevíráním tak aby si je samo dítko nemohlo otevřít mu ona maminka sama ukazovala a učila jak je otevřít.
Nad tím jsem se pozastavila a myslím, že i mile jí řekla, že si nemyslím, že by i tyto dveře měl umět její syn otevírat v rámci bezpečnosti všech dětí i ze školky. A milá maminka se na mě rozkřičela, že je syn autista a já určitě vím o čem to je a tím pádem nemám co se s ní bavit.
Byla jsem tak šokovaná, že upřímně netuším co si o tom mám myslet.
A tak se ptám Vás milé maminky, bez emocí pokuste se mi říct, je možné i dítku s autismem, které normálně navštěvuje školku a co vím, nejsou s ním žádné problémy, nějak vysvětlit a určit hranice třeba oněch dveří posledních?
anonymnni a mysliš že zdrave dite ty dvere otevřit nemuže? nebo ty vadi že je to prave autisticke dite?
u normalniho ditete bys to taky řešila? a že si mysliš žes ji to řekla mile, opravdu mile? nikdo z nas tam nebyl ale chybi pohled i z te druhe strany…