Dětský autismus?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
11.12.17 20:53
@Anonymní píše:
anonymnni a mysliš že zdrave dite ty dvere otevřit nemuže? nebo ty vadi že je to prave autisticke dite? :think: u normalniho ditete bys to taky řešila? a že si mysliš žes ji to řekla mile, opravdu mile? nikdo z nas tam nebyl ale chybi pohled i z te druhe strany…

Ano řešila bych to i u zdravého dítěte. V této školce je více dětí s autistickým spektrem, jeden má i asistenta a u druhého se to zvládá bez asistenta. U tohoto klučiny jsem ani neměla tušení, že má též stejný problém a tudíž jsem předpokládala, že jen maminka neumí říci stop svému dítěti. Tyto speciálně upravené dveře se tam právě dělali z tohoto důvodu, aby si je samy děti nemohli otevřít. A ano myslím si, že jsem to řekla mile, ale samozřejmně netuším jak to mohlo vyznít. Nebo co už musela ten den řešit maminka jinde s někým jiným.

Nešlo mi tady rozpoutat nějaké dohady já mám zdravé a ty nemocné, ale šlo mi o to jak je schopná maminka reagovat u takhle nemocného syna ve chvíli, kdy by otevřít měla opravdu ona z důvodu bezpečnosti i jiných takhle postižených, ale i když teda chcete normálmích dětí. Jestli to vůbec mám řešit s nějakou učitelkou, nebo ne.

• Citovat
  • Upravit
36556
11.12.17 21:06
@Malike píše:
Pak to řešte raději s učitelkou..to se omlouvám, měla jsem dojem že se vám nelíbilo že mu dovolila manipulovat s dveřmi vedoucí ven.
Ono celkem já se snažím neukazoval nic v čem bych nechtěla, aby se jeho zájem zaměřil.

Ale tohle jsem myslela, ze se tu resi celou dobu - bezpecnost vsech deti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13073
11.12.17 21:21
@Anonymní píše:
anonymnni a mysliš že zdrave dite ty dvere otevřit nemuže? nebo ty vadi že je to prave autisticke dite? :think: u normalniho ditete bys to taky řešila? a že si mysliš žes ji to řekla mile, opravdu mile? nikdo z nas tam nebyl ale chybi pohled i z te druhe strany…

taky se divím. Předpokládám, že většina předškoláků ty dveře klidně otevřít umí. A to je má zabít? A za rok budou ve škole a tam dveře otevřené. A všichni tam umřou. Přijde mi to přehnané.
Děti chodí s učitelkami i na procházky a taky tam nejsou zavřené, ale na volném prostranství.
Většina školek žádné zvláštní dveře nemá.
A to ještě většina dětí zvládne otevřít i okno, to je ještě nebezpečnější. A taky pustit vařící vodu. Chodí si tam napouštět teplý čaj. Nosí si na tácu teplou polívku. Mají tkaničky na kterých se dá uškrtit. K obědu dostávají vidličku a nůž. A používají nůžky. Obalit dítě do bublinkové folie a modlit se :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3780
11.12.17 22:04
@Malike píše:
Ehm..jak myslíš vybočovali. Ono v autistické třídě jsou si maminky, rovny.
Já mám dítě postižené, ty máš dítě postižené..takový to souznění.
Ale vem si dvě matky..jedna má 4 letého syna autistu..kór dětský takže fakt Mimoň..a druhou..nebo nejlépe dav maminek se zdravím dítětem. Mas pocit že tam ta maminka zapadne a může si povídat jak se jeji dítě chová?
Ja mám třeba mnoho přátel v řád maminek s autismem…poztrácela jsem ty se zdravím dítkem.
Těžko mě někdo pochopí když budu vykládat o návštěvě Dr. Elise že spojených států ohledně léčby PAS v Americe :mrgreen:
Tam ta jistá jinakost prostě je…

no, myslela jsem tu jinakost vůči okolí - prostě některý maminy jsou vztahovačný, za každou větou cítí útok, ať mají dítko autistický, nebo zdravý, pro některý je dítko středobod vesmíru a neumí mu nastavit (přiměřený) hranice - a omlouvají autismem, nebo u zdravýho dítka volnou výchovou,… jasně, že se stejně „postiženýma“ maminama máš minimálně jedno téma k hovoru společný, je tam určitá sounáležitost, ale to maj třeba pejskařky, taky, nebo milovnice bot, či kabelek, je to jen jedno téma a záleží na každý, jestli je to téma jediný, jestli to vezme jako obohacení, výzvu, nebo se bude hroutit, mít pocit, že ji každej sleduje a soudí,…

Když se vzteká moje dítko, tak prdím na okolí, snažím se zvládnout jeho afekt co možná nejlíp a bez škod, někdo kouká, co na to okolí - jenže okolí je to obvykle fuk, dokonce mi jednou prodavačka v obchodě řekla: „To jsem ráda, že nejen já mám vzteklý dítko“ ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3780
11.12.17 22:08
@Anonymní píše:
Ano řešila bych to i u zdravého dítěte. V této školce je více dětí s autistickým spektrem, jeden má i asistenta a u druhého se to zvládá bez asistenta. U tohoto klučiny jsem ani neměla tušení, že má též stejný problém a tudíž jsem předpokládala, že jen maminka neumí říci stop svému dítěti. Tyto speciálně upravené dveře se tam právě dělali z tohoto důvodu, aby si je samy děti nemohli otevřít. A ano myslím si, že jsem to řekla mile, ale samozřejmně netuším jak to mohlo vyznít. Nebo co už musela ten den řešit maminka jinde s někým jiným.Nešlo mi tady rozpoutat nějaké dohady já mám zdravé a ty nemocné, ale šlo mi o to jak je schopná maminka reagovat u takhle nemocného syna ve chvíli, kdy by otevřít měla opravdu ona z důvodu bezpečnosti i jiných takhle postižených, ale i když teda chcete normálmích dětí. Jestli to vůbec mám řešit s nějakou učitelkou, nebo ne.

já bych asi učitelku upozornila, ať na ty dveře nespolíhaj, jak se zařídí, tak to už je na nich

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3780
11.12.17 22:26

@Malike jinak ještě k tomu asistování vlastnímu dítku - ono se to obecně moc nedoporučuje, ale když není zbytí, musí to být záhul - já měla štěstí, že máme poblíž tu autiškolku, člověk má možnost vše probrat s učitelkama, který jsou proškolený, navíc pod dohledem psycholožky a PPP, dětí bylo 8 ve třídě, takže super individuální přístup.
Teď mladej chodí do běžný školy s asistentkou, ale je to spíš síla která pomáhá v krizi, není to člověk, kterej by ho nějak posouval, takže to taky doma zvládáme stylem pokus - omyl, + teda kombinace s mladšíma neautistickýma sourozencema, nenašla jsem v okolí žádnou odbornou stálou péči. Na to jak se o tom všude píše, celkem bída. Chápu, že slabší maminu to může pěkně semlít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.12.17 23:14

Co jsou specialne upravene dveře? u nas maji dveře na bzučak a je vysoko že děti nedošahnou, ale v minule školce to meli na bzučak u toho lavici, když jsme šli domu tak si maly sam otevřel a delali to tak všichni a nenapadlo me se nad zamyslet :oops:

Pokud chces byt spravedliva tak bys nemela hlasit jen toho chlapce ale vyporozovat zdali to dela vic lidi s detmi a všechny nahlasit :think:

že si nechtěla rozpoutat dohady o tom zdali nemocne nebo zdrave, tak si nemusela uvadet že jde o autistu, mohla si dotaz formulovat jinak.
Maminka možna byla nepřijemna, protože to vyzniva žes je celou dobu pozorovala a věř že už tak je to těžke s autistou a ješte přihližejici k tomu :?

anonym z 20.26

• Citovat
  • Upravit
36556
11.12.17 23:53
@Anonymní píše:
Co jsou specialne upravene dveře? u nas maji dveře na bzučak a je vysoko že děti nedošahnou, ale v minule školce to meli na bzučak u toho lavici, když jsme šli domu tak si maly sam otevřel a delali to tak všichni a nenapadlo me se nad zamyslet :oops:

Pokud chces byt spravedliva tak bys nemela hlasit jen toho chlapce ale vyporozovat zdali to dela vic lidi s detmi a všechny nahlasit :think:

že si nechtěla rozpoutat dohady o tom zdali nemocne nebo zdrave, tak si nemusela uvadet že jde o autistu, mohla si dotaz formulovat jinak.
Maminka možna byla nepřijemna, protože to vyzniva žes je celou dobu pozorovala a věř že už tak je to těžke s autistou a ješte přihližejici k tomu :?

anonym z 20.26

Ale to přeci není nic vůči tomu chlapečkovi 8o

Zakladatelka řeší hlavně svoje dítě a jeho bezpečí. Že je chlapeček autista se dozvěděla, až když matku upozornila, že ty dveře jsou pro děti uzavřené záměrně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14895
12.12.17 05:58
@Bábrdl píše:
Ale tohle jsem myslela, ze se tu resi celou dobu - bezpecnost vsech deti.

Já myslela že řeší že si hraje s hlavními dveřmi to bych ji za zle neměla..ne že mu to ukazuje a navádí.
Já o koze ty o voze..
Ale celkem by mě to nes..alo kdybys neměla tendence analyzovat jaké matky od autistů jsou. Řešit to jako..já o tom něco vím..
Takový žvásty sis fakt mohla odpustit když víš kulový.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14895
12.12.17 07:04
@analoja píše:
no, myslela jsem tu jinakost vůči okolí - prostě některý maminy jsou vztahovačný, za každou větou cítí útok, ať mají dítko autistický, nebo zdravý, pro některý je dítko středobod vesmíru a neumí mu nastavit (přiměřený) hranice - a omlouvají autismem, nebo u zdravýho dítka volnou výchovou,… jasně, že se stejně „postiženýma“ maminama máš minimálně jedno téma k hovoru společný, je tam určitá sounáležitost, ale to maj třeba pejskařky, taky, nebo milovnice bot, či kabelek, je to jen jedno téma a záleží na každý, jestli je to téma jediný, jestli to vezme jako obohacení, výzvu, nebo se bude hroutit, mít pocit, že ji každej sleduje a soudí,…Když se vzteká moje dítko, tak prdím na okolí, snažím se zvládnout jeho afekt co možná nejlíp a bez škod, někdo kouká, co na to okolí - jenže okolí je to obvykle fuk, dokonce mi jednou prodavačka v obchodě řekla: „To jsem ráda, že nejen já mám vzteklý dítko“ ;-)

Tak takovou matku v tomhle rozsahu neznám, ale ruku na srdce, já syna omlouvám..protože je autista.Syn díky dětskému autismu má zasazené všechny ty lokality v mozku do hloubky a pak selhává v mnohých ohledech vše.
A tak znovu ruku na srdce, i když se snažím v určitých ohledech mu v tom bránit ( viz nonstop přivolávání výtahu) tak když to nejde v tu chvíli tak to prostě nejde. Já mu to nevysvetlím a když potřebuji jít ven sním a zatímco se obouvám tak už přivolává výtah a blokuje, já riskují že jakmile v tu chvilku budu se snažit o to mu to zakázat, že dostane záchvat. A v očích obyvatele jsem ta špatná protože mu v tom nebráním. Braním..ale pomaličku a jinak než standardně, ale to už nikdo nevidí.
A pak co se týče scén a výbušnosti matky.Ja nevím jak ty maminky znáš dobře..já jich pár znám velmi dobře a OS. kazdá už vystartovala na někoho kdo měl pocit že o výchově autisty něco vý a dává řady, kór když pomalu neví co to ten autismus je. Časem se každá naučí zvládat emoce ale chytré řeči mamin od zdravých dětí je prostě pro někoho kdo má naloženo víc, jako roznětka.
Já to už umím řešit v klidu ale na začátku jsem taky vystartovala..když jsem v určitém období byla v depresi a pokousaná nonstop od syna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14895
12.12.17 07:16

@analoja k té sounáležitosti..porovnávat koníčky a život s autistou je trochu rozdíl ne?
Když máš pejska..jo máš sounáležitost s pejskarem ale tvůj život to od jiných neodlišuje. Život matky s autistou kór když má jedináčka a mluvím teď hlavně o autismu je pak v ohledech jiný.
Nevím jak to máš ty, ale já nemohu pracovat.Syn nezvládá školku, nemohu sním pomalu mezi jiné maminky..je samotář a děti nemusí..a celý můj život se stal opravdu o tom že syn je středobod mého života..kdyby nebyl, nemohl by se posouvat. Potrebuje neustálou péči a pozornost.Dny mám rozvržené podle terapii a jediné kdy si mohu fakt pokecat jsou prostě jiné maminky autistů.
To prostě nelze srovnávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3780
12.12.17 08:26
@Malike píše:
@analoja k té sounáležitosti..porovnávat koníčky a život s autistou je trochu rozdíl ne?
Když máš pejska..jo máš sounáležitost s pejskarem ale tvůj život to od jiných neodlišuje. Život matky s autistou kór když má jedináčka a mluvím teď hlavně o autismu je pak v ohledech jiný.
Nevím jak to máš ty, ale já nemohu pracovat.Syn nezvládá školku, nemohu sním pomalu mezi jiné maminky..je samotář a děti nemusí..a celý můj život se stal opravdu o tom že syn je středobod mého života..kdyby nebyl, nemohl by se posouvat. Potrebuje neustálou péči a pozornost.Dny mám rozvržené podle terapii a jediné kdy si mohu fakt pokecat jsou prostě jiné maminky autistů.
To prostě nelze srovnávat.

aha, já myslela, že chodí do školky a děláš mu asistentku
jinak k tomu předchozímu - já samozřejmě některý stavy taky omlouvám autismem, ale je třeba najít míru a sama si kolikrát nejsem jistá, jestli některé chování je způsobeno autismem, nebo je to obyčejný dětský vzdor - je to obvykle krásně vidět, když se o dítko stará víc lidí s lehce odlišným přístupem.
Takovej příklad ze života - když malýho koupal chlap, byl pokaždé hysterák, než ho vůbec dostal do koupelny - já použila pár fint a bylo to bez vzteku.
A blbý kecy okolí já obvykle pouštím jedním uchem tam, druhým ven. Na to je expert moje mamina - na jednu stranu mi vystřihovala články o autismu, a na druhou si neodpustila poznámky typu: „párkát ho plesknout přes ruku a on přestane“. No, víme že ne ;-)
A jestli se někdo ksichtí za zády, jako že určitě jo, to fakt nemám šanci postřehnout. A je mi to ukradený.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14895
12.12.17 08:44

@analoja ne,já psala že dělám nedobrovolnou asistentku.Syn má dokonce asistentky dvě :mrgreen: ale bohužel není schopný zvládat školku (2h) bez toho aniž bych tam sním byla já.
Loni po pracné přípravě kdy jsem nechala dítko s asistentkou tak se psychicky zhroutil, zasekl se, vrátil se mentálně o rok zpět a když viděl školku měl hysterický záchvat.
Takže bohužel aniž bych dostala zaplaceno tam chodím sním a ještě pracneji se snažíme aby se osamostatnil.
Letos po půl měsíční,,léčbě v Africe,, věřím tomu že to zvládne, protože po návratu začal skákat vývojové dopředu s takovou rychlostí že to není až možný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10657
12.12.17 12:36
@Anonymní píše:

anonym z 20.26

Ale tady prece nejde o to,„nahlasit“ konkretni deti/dite. A uz vubec ne bonzovat nekoho, protoze je to autista. Ale z duvodu bezpecnosti vsech informovat ucitelky, ze minimalne jedno dite ty dvere umi otevrit, kor kdyz je problem vysvetlit, ze to delat nesmi. Aby se podle toho mohly zaridit. V autisticke diskuzi se ptala proto, ze chtela znat nazor na to, zda se ona maminka skutecne nemohla zachovat jinak, kdyz se na ni na jeji upozorneni rozkricela - proto se ptala matek autistu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
12.12.17 12:44
@Malike píše:
Já myslela že řeší že si hraje s hlavními dveřmi to bych ji za zle neměla..ne že mu to ukazuje a navádí.
Já o koze ty o voze..
Ale celkem by mě to nes..alo kdybys neměla tendence analyzovat jaké matky od autistů jsou. Řešit to jako..já o tom něco vím..
Takový žvásty sis fakt mohla odpustit když víš kulový.

Napsala jsem jen to, co vidím kolem sebe. Nechtěla jsem nikoho urazit.

Je prostě pravda, že z pochopitelných důvodů některé maminky autistů startují na první našlápnutí a ve všem hledají útok. A je to POCHOPITELNÉ, to už jsem psala.

Vždyť to sama svojí ostrou reakcí svým způsobem dokazuješ.

Já nikoho neurážím. Těm maminkám nepomůže, když se budou navzájem utvrzovat v tom, že jim nikdo nerozumí a proto je lepší se na všechny utrhovat.

Když napíšu, že někdy maminky autíků nedokážou odhadnout, čeho všeho je neurotypické dítě schopno, není to důvod urazit se, ale spíš se nad tím zamyslet. I zdravé dítě je pořád malé dítě. Spoustu věcí nedělá schválně.

Pochop, že kompromis pomáhá všem. Hlavně těm autíkům. Pokud bude na jedné straně stát naštvaná autimatka s pocitem „přizpůsobte se mi a mému dítěti, ale nic po mně nechtějte, já to mám už tak těžké“. A na druhé straně matka zdravého dítěte, která bude křičet „strčte si svého mentála do ústavu, může být nebezpečný“, na čí stranu se přikloní většina společnosti, když to bude takhle polarizované?

Ale když se auti matka trochu kousne a bude vysvětlovat, bude ochotná ke kompromisům, nebude hned vyjíždět, uvidí to lidi jinak.

Tím, že se budeš zlobit na mě, která jsem pro podporu auti dětí, ničemu nepomůžeš. :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová