Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak to jsem ráda za info o Thomayerce. Já tam právě už volala a odbyli mě, že mají plno a mám volat za týden. Tak si zatím zjišťuji info. Potřebuji co nejdříve rady, zda mám být přísná či chápavá. Ono se řekne kašlat na ostatní, ale když se v tramvaji vrhl na sestru a dal jí pěstí, protože ho štípla, aby uhnul, zrovna když byl mimo a já maličkou obejmula a hladila a syna jsem nechala vztekat na židli, cítila jsem ty pohledy. Bylo to hodně nepříjemné. Byl tak mimo, že prostě nemělo cenu mu cokoli říkat. Úplně jsem cítila ty myšlenky lidí, jakto že mu za to nenaplácám či na něj neřvu. Nemohla jsem se dočkat, až vystoupíme. Venku jsem mu rázným tónem říkala, že toto je neakceptovatelné. On jen mručel, vrčel, koukal do země… Ten den to trvalo snad 2a půl hodiny. Krčil se doma v rohu atd. Asi protože s námi jel v tramvaji po dlouhé době táta a pak byl u nás na návštěvě. Přitom myslím, že má tátu rád. Překvapilo mne to. Nešlo s ním komunikovat. A teď je nemocný a doma je více méně úplně v pohodě. Nic jiného než autismus mě nenapadá… Je tedy možné, že při lehčím autismu je dítě někdy zcela normální?
@Stay calm jasne ze je to mozne. Autismus je typickej tim, ze dite se vyviji v ruznych oblastech ruzne,,nerovnomerne. Mne to ale podle toho, jak to licis, zacina pripadat spis na nejakou psychiatrickou poruchu. Jasne, jsem laik, ale par autiku uz jsem videla. Mam jedno z deti tezkyho autistu nemluviciho s retardaci…
@Stay calm vis co me ten nas autik naucil? Dlabat na to co si myslej lidi. Na nich nezalezi. Zbytecne se tim stresujes ![]()
@Tarjei píše:
@Stay calm vis co me ten nas autik naucil? Dlabat na to co si myslej lidi. Na nich nezalezi. Zbytecne se tim stresujes
souhlasím…
Dokonce se mi stalo, že mi jedna paní s úsměvem řekla, že je ráda, že není jediná, která má vztekací se dítě ![]()
@Stay calm ta cesta tramvají… mám aspíka… naprosto podobný situace jako ta vaše z tramvaje řeším + - stejně zabráním nežádoucímu chování (bití sestry,…) ale projevy, které následují vztekání, mručení,… nechám přejít. A po skončení afektu vysvětluju, co a jak…
No jsem zvědavá, co z toho vyleze. Hlavně ať se v diagnóze nespletou. Toho se bojím. Aby fakt poznali, o co jde. Třeba to je víc menších věcí dohromady. Selektivní mutismus, ADHD, nevyzrálost… I když kombinace mutismus a ADHD mi přijde divná:) Jinač snažím se naučit kašlat na to, co si o mně a mých dětech myslí druzí, ale i tak je nepříjemné vědomí, že na tebe někdo kouká skrze prsty…
A když si přečteš ty moje předešlé příspěvky, tak ti přijde, že by to u mého syna mohl být asperger? První příspěvek jsem psala 7.4. na předešlé stránce.
@Stay calm Ahoj, my máme 4letého syna, zatím bez diagnózy, ale s podezřením na aspíka. A osobně si myslím, že u vás je Asperger pravděpodobný, pokud jde teda něco usuzovat z toho mála, co píšeš. Jaký byl třeba jako předškolák? Jak zvládal školku? Nic podezřelého jsi nepozorovala? Taky doporučuju si o tom něco (co nejvíc) nastudovat, pomůže ti to trochu pochopit, proč se syn tak chová a pokud možno předejít těm problematickým situacím. A ano, je běžné, že aspík je někdy úplně v pohodě („normální“) a jindy úplně mimo. K těm záchvatům, kdy je úplně mimo, říká se tomu u PAS „meltdown“ nebo „shutdown“. Na internetu je informací spoustu. Pro začátek můžeš zkusit třeba Zrzavou holku.
Já už jsem právě za poslední týdny toho načetla o aspergerově syndromu hodně. I znám jednoho aspíka osobně. Chlapec 10 let. A pak znám další tři autisty. Též děti. Dva jsou na tom už dost špatně. Jedna holčička však vcelku ok. Jen méně komunikuje, je úzkostlivější, nekouká do očí a má trochu zvláštní pohyby. No a ten aspík je úplně jiný než můj syn. Má k tomu ADHD a je celý zrychlený. Hodně mluví, je netaktní, nekouká do očí, prý má nějaké rituálky. Pak znám ještě dvě ženy, které mají v rodině holky, aspíky. Jedna prý není schopna chodit do školy a učí ji doma. Druhé to diagnostikovali až ve 12 ti. Dle popisu se se synem v něčem shodují, v něčem však vůbec. Proto tak váhám, zda mu nervu doagnózu, kterou nemá a bojím se, zda to vůbec správně pozná i psychiatr. Spoustu věcí by na AS ukazovalo, ale jak je možné, že se zhoršil tolik až poslední měsíce? Copak jsem dříve vše přehlížela. On nemluvil moc ani ve školce a občas se tak tiše vztekal. Ale nikdy jsem si nevšimla, že by dokázal být až tak mimo. A co vyváděl kvůli novým botám. Nejradši by chodil dál v zimních. To vše mi na AS ukazuje. I jeho jednotvárné zájmy, houpání, hopsání, mlčení ve škole… Též jste to u svých dětí z počátku přehlížely?
@Stay calm jaro byva obdobi zhorseni. Meni se tlak a oni to vnimaj…
No a jak roste tak vekem se zvetsujou rozdily mezi takovym ditkem a zdravousema.
Prehlizela ptz jsem byla zvykla na nej..
Teď zas vyvádí. Ach jo. Sestřička nechápe, proč se chová tak divně. Je to o nervy. No je to tak. Tím jak roste, více se od něj očekává. Najednou je vidět, že není schopen zodpovědně přistupovat ke škole a plnit úkoly. Najednou je vidět, že nezvládání sociálních situací a normální komunikace není dáno věkem… Nevím, co s ním. Nějak přestává fungovat. Vyjít s ním z bytu či dělat domácí úkoly je nadlidský výkon. Při nakupování se propadám hanbou atd. Čekám na diagnózu jako na spásu a přitom se nezmění nic. Jen doufám v nějaké rady od odborníků, co s ním. Pokud nezačne ve škole mluvit, nevím, zda tam vůbec bude moct chodit. Je mi smutno. Takové chytré dítě to bylo :'-(
@Stay calm jo, je to jako bych četla o tom svým
klidně být Aspík může, ale nemusí, to fakt z pár vět nepoznáš, třeba jen neumí zvládat emoce a časem se to naučí. Třeba je jen stydlivej cholerik. Ono ta diagnóza je vlastně jen na základě posouzení chování, není to na základě něčeho fyzického, jako třeba zlomená ruka. Léky to nepořešíš, jen se naučíš reagovat na jeho vnímání a on se časem taky naučí vzorce chování, který sám o sobě nedokáže odhadnout.
No s tím režimem mám problém i pro sebe:)
Teď prostě čekám na vyšetření v PPP koncem měsíce a v Nautis za rok. Celý den se snažím dovolat do Thomayerky. Nikdo to nezvedá. Minulý týden to bylo-Volejte zítra…volejte po obědě…volejte za týden… A termín stydlivý cholerik je vcelku vtipný
No kéž by mi řekli, že je jen nevyzrálý, nezvládá emoce apod…
@Stay calm to zhoršení nemusí být jen jarem, ale třeba školou… je toho na něj moc, moc vjemů, úkolů, něco rušivýho, zvuky,…
my třeba řešili to, že můj syn je ve spoustě věcí napřed (čte zhruba od 3,5 roku, miluje encyklopedie, atlasy,…) tak že by dostával úkoly navíc, nebo jiný - jenže byl ve stresu, bo chtěl stihnout i to, co dělají ostatní. Takže jede s ostatníma, a sem tam si s asistentkou může jít za odměnu číst to, co ho zajímá.
Chce to vychytat, co na něj platí, co ho uklidní, motivuje. Někdy rozfázovat úkol - příklad: nesnáší malování - takže pěkně postupně podávám pastelky a diktuju, teď tohle, pak to a pak si dáme pauzu, a za kousek,…
Jo a na doporučení jsme vybrali malou vesnickou třídu - 12 dětí v první třídě, takže luxus - sice ho musíme vozit, ale nedokážu si představit, že by šel do spádový obrovský školy.