Dětský autismus?

• Fotoalbum (3)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
9148
8.10.15 14:24

Je to ruzny.nas autista je nizkofunkcni se stredni az tezkou retardaci nemluvi je mu 8 a v ty hre je dobrej.pas je silene siroka skala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
607
8.10.15 14:25
@Tarjei píše:
Zmeny tras treba..zavedeny poradi cinnosti…

Třeba mému synovi změny v zásadě nevadí, cizí prostředí taky nijak zvlášť, na dovolených žádný větší problém (krom toho, že se už delší dobu bojí sprchových koutů, takže koupání probíhalo s řevem). Vyloženě rituály si teď taky žádné nevybavuju. Přitom autista bohužel opravdu je, a to aktuálně dokonce nízkofunkční.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
8.10.15 14:27

Ahoj,
ja jsem maminka ditete o kterem Bullet píše tak budu odpovídat taky:)

@Bábrdl: Vyloženě na policajta, že by stál v pokoji a řídil dopravu si nehraje, spíš že má policejní autíčko v ruce a řekne policajt. Dokáže si spojit že k sanitce patří doktoři k policejním autům policajti k hasičským hasiči, vyloženě na tyhle profese si nehraje, ale například často si sam od sebe hraje na opravare - vezme do ruky klíč z nářadí a sedne k motorce a řekně že ji opravuje. Dále si postaví ze zidli masinku a dela ze ji ridi a my jsme cestujici.
takové to umí si hrát na jako - inu ano umí ale sám od sebe nebo i s námi celkem minimálně - kreslení a skládání jako kreativní činnosti ho nezajímají nejraději má sportovní aktivity - odstrkovadla, kola míče a jeho oblíbený sortiment hraček - auta, vlacky, letadla zbytek je spis bez zajmu nebo si s nimi hraje minimalne, obcas chce sermovat s mecem zbytek hracek si prohledne a odhodi.Uz od malinka kdyz ma hracku(y) v ruce jezdi s nimi po brisku a mruci u toho, celkove je dost hlucny. Ocni kontakt navazuje minimalne. Kdyz si rika o jidlo nebo piti nebo nocnik tak ho udrzuje ale na zavolani v podstate ne. Vse musi byt hned a po jeho u niceho nevydrzi ani minutku a kdyz to tak neni tak se silne rozciluje, ale ne hyssteraky u kterych by se pridusil. Kdyz se vytrhne ze hry nebo kdyz mu nahle zmeni cinnost hodne se rozciluje treba hodinu.
K tem zmenam, napriklad zmena poradi cinnosti nebo pridani nove cinnosti do denni rutiny nenese vylozene spatne, ale dele se to uci nebo prizpusobuje.
Nema rad urcity fyzicky kontakt - nesnasi myti hlavy, cesani, cisteni usi, strihani obecne aktivity na hlave a obliceji jinak je to mazel :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
8.10.15 14:35

Vitame maminku ;-)
Co strihani nehtu?
A kdyz se mu neco podari, kouka po Vas po obou chce se pochlubit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
8.10.15 14:45

Na to ukoncovani cinnosti pouzivejte kuchynskou minutku bude to snaset lip…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
8.10.15 14:49

No strihani nehtu je celkem problem a nikdy se neobejde bez kriku. Na nohou vydrzi prst ci dva a pak zacina boj, ale na rukou uz si celkem zvykl, hodne na nej mluvim, kdyz strihame a nekdy to zabira nekdy ne. No stim chlubenim on se pochlubi zabavnou vylomeninou, ktera je dost nebezbecna vetsinou, ale jinak se nechlubi jednou nebo dvakrat mi ukazal masinku kterou poskladal z lega (dal na sebe dve kostky a podvozek s koleckama) ale to bylo jen dvakrat. Taky je dost empaticky a kdyz je nekdo smutny prijde za nim a zepta se proc places nebo proc jsi smutna a utesuje hladi a rika to bude dobry a celkove je hodne mazlivy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1029
8.10.15 14:50
@Bullet píše:
Dobrý den ve spolek,

Měl bych na vás především rodiče autistů a asperegrů dotaz:
Navštěvujeme dětskou psychiatričku s 3,5 letým synem. Měli jsme podezření na hyperaktivitu a nyní po 3ti navštěve nám řekla že syn je autista. Na diagnozu v motole i aple se čeká dlouho tak na vyplnění času bychom se rádi zeptali na vaše zkušenosti s projevy v tomto věku.

*Syn je přehlíživý - chodí jak tank nekouká doprava doleva šlápne na psa nebo lidem na nohu ani ho to nezastaví

• Není asociální velice rád se druží s dětmi ovšem není schopen určit hranice mezi rodiným příslušníkem a cizím člověkem(odešel by za ruku s každým jak s nejlepším kamarádem)
  • Stále špatně mluví teprve v posledním měsíci začíná dávat dohromady nějaké smysluplnější věty
  • Neučí se drobnou motoriku - ve 3,5 letech se nezvládne obléct vlastně žádný kus oblečení ani ho nedokážeme motivovat aby alespon daval pozor na to jak se to naučit atd
  • Chodil dlouho po špičkách
  • Je velice nepozorný a rozjívený až si je občas nebezpečný vylomeninami co dělá v tomto jakoby tranzu kdy nevnímá moc okolí
  • S hračkami si hraje minimlně občas s autíčkem občas s vláčkem ale většinou jen vezme dvě hračky a mlátí s nima o sebe

pozná máma tata deda babi po bytě je orientovaný umí odnášet odpadky do koše nádobí do dřezu, občas na nás vůbec nreaguje a jen vyluzuje chechtavé nebo křiklavé zvuky občas zvládá velmi hezky komunikovat, jezdíá na odstrkovadle a kope do míče případně hází pejskovi hračky…

upřímně jsem na hraně jestli této autistické diagnoze věřit a stresovat již ted před diagnozou z dalšího zdroje a ne jenom dotazníku u psychiatra po 3 sezeních.

Autismus je v rodině přítomen jenom ze vzdálenějšího kolena - dcera tety jeho matky a dále hyperaktivita od mého synovce jinak nic.

děkuju za názory a postřehy

ja mam 4 chlapecka, s atypickym autismem, chodi taky jak slon, slapne na vsechno, jinak je nemluvici, mluvi jen slabiky, ma furt plinky, sam se nenaji ani neoblece, k detem se priblizi, ale neumi si snimi moc hrat takze od nej utecou, vadi mu zvuky. takze. a ma jeste mentalni retardaci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10526
8.10.15 14:51

No, já jsem docela překvapená těma odpověďma, ten popis chování je velmi obecný a přijde mi, že všechno v určité míře dělají i zdravé děti a že přesně tyto projevy může mít i dysfázie, i ADHD, i zdravé dítě. Ona i ta funkční hra, i autistické děti si umí hrát tak, že to vypadá, že si hrají velmi funkčně - někde (na stránkách apla?) jsem četla příklad, že dítě si hraje na pečení chleba, velmi zdatně napodobí všechny činnosti, třeba si najde na zemi semínka a ty jakoby rozemele mezi kameny, apod., vypadá to jako funkční hra, ale není, ono jen velmi věrně opakuje přesně naučený postup, který jej fascinuje (asperger). Takže to je takové ošidné ten popis chování, navíc rodiče to opravdu nemusí vidět/popsat moc objektivně. Dítě musí vidět odborník.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
8.10.15 14:55

@verusak.berusak no jiste :-) vsak nikdo nerika je to tak a tak. Rikame svoje postehy a zkusenosti to je cele :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
8.10.15 14:59

Ale to chovani k cizim dospelym je atypicke. To podle me zdrave dite v tomhle veku neudela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
8.10.15 15:05
@verusak.berusak píše:
No, já jsem docela překvapená těma odpověďma, ten popis chování je velmi obecný a přijde mi, že všechno v určité míře dělají i zdravé děti a že přesně tyto projevy může mít i dysfázie, i ADHD, i zdravé dítě. Ona i ta funkční hra, i autistické děti si umí hrát tak, že to vypadá, že si hrají velmi funkčně - někde (na stránkách apla?) jsem četla příklad, že dítě si hraje na pečení chleba, velmi zdatně napodobí všechny činnosti, třeba si najde na zemi semínka a ty jakoby rozemele mezi kameny, apod., vypadá to jako funkční hra, ale není, ono jen velmi věrně opakuje přesně naučený postup, který jej fascinuje (asperger). Takže to je takové ošidné ten popis chování, navíc rodiče to opravdu nemusí vidět/popsat moc objektivně. Dítě musí vidět odborník.

@verusak.berusak: My momentálně čekáme na termín diagnozy. Od detske psychiatricky mame papir na ADHD plus podezřeni na PAS, na který jestě nemáme celkové výsledky jen předběžný test. Podle zakládních popisů uvedených zde v našem prvním příspěvku a podle otázkového testu u paní psychiatričky je podezření na PAS a dala nam kontakt na APLU kde je termín nejdříve za 9 měsícu bohužel :(. Zde jsme se pouze chtela informovat od maminek se zkušenostma :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10526
8.10.15 15:05

@Tarjei já vím, ale to, že by to taky mohlo být cokoli jiného tady myslím nezaznělo, spíš bylo dost odpovědi typu „jo, bod xy dělá můj autista“, jako jasně, dělá, ale dělá to třeba i leckteré zdravé dítě. Mě totiž přijde ty popsané příklady chování - některé zdravé děti by odešly s kýmkoli/některé auti děti by možná odešly s kýmkoli, některé zdravé děti chodí hodně po špičkách/některé auti děti chodí po špičkách, některé zdravé děti si pořádně nehrajou a jen lítají/spousta auti dětí nejradši lítá jak šílenci… že toto konkrétní chování není nic směrodatného, že se z toho podle mě nedá poznat nic moc. Na rozdíl od toho dotazníku, kde ty otázky jsou opravdu cílené na to typicky auti chování, počet kladných odpovědí prostě napoví (ale taky je jen vyhledávací ne diagnostický).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10526
8.10.15 15:08
@Tarjei píše:
Ale to chovani k cizim dospelym je atypicke. To podle me zdrave dite v tomhle veku neudela.

Moje obě neteře jedna 2 a třičtvrtě, druhá 4 roky by odešly… Ta mladší určitě s kýmkoli, ta starší si nejsem jistá, ale kdyby si sní chvilku povídal, tak taky. A jsou 100% zdravé. Nevím no… Mě spíš překvapuje, že některý autista by tak snadno odešel?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10526
8.10.15 15:12

@Dodoo Jasně, já to chápu, taky bych se ptala :) Já jsem jen chtěla upozornit, že ač ti některé maminky autíků napsaly, že něco ty jejich dělají taky, tak že zrovna tyto projevy mi až tak směrodatné nepřijdou :nevim:. Když si projdeš diskuzi, tak zjistíš, že některé děti, které vypadaly hodně auti mají nakonec „jen“ dysfázii anebo ADHD.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
8.10.15 15:18

@verusak.berusak: No právě že take doufame „jen“ v dysfazi nebo „jen“ ADHD, ktere teda uz diagnostikovane ma, kvuli tomu jsme tam sli puvodne.
Prave, že tyto popsané věci mi přijdou dost na hraně mezi ADHD a autismem a tyto všeobecné otázky a body jsou v podstatě z onoho testu, na základě kterého určila podezření na PAS. Počkáme do února na první vyšetření a budeme moudřejší :-)
každopadne dekuji všem maminkam za postřehy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová