Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Černá Madonna píše: Více
přesně, rodiče třeba kolem 45 i více let najednou „dostanou“ povinně další dítě, miminko, které vůbec neplánovali, nechtěli - finance, péče všechno na ně spadne, protože 15letá chce být velkou maminkou ![]()
@stinga píše: Více
Myslím si právě, úplně to samé…
Ale, i kdyby se nakonec o to miminko postarali, tak výhledově to pro tu dcerku, do budoucna, nebude přece jen to pravé ořechové, jak už se tak říká. ![]()
Takže pak by se mnou docházeli k psychologovi, ke psychiatrovi, protože mám výčitky, že jsem dala zabit své dítě. Ano, potrat je vražda, ať si každý říká co chce.
U nás ve městě jsou případy dva
Otěhotněla 15 leta a dítě si nechala, tak ho vypiplala s pomocí rodičů, už je dospělá a i chlapa si našla a ma další dítě už s manželem. To první miluje jako vlastní
Druhá v 16 šla na potrat, nebyla tedy sobecká. A výsledek? Nedaří se ji mít dítě. Ano potraty se dělají jeden za druhým, ale riziko tam prostě je. Malé, ale pořád je. Dítě mít nemůže a chce, kopec chlapu odešlo za někým, kdo mu jeho dítě dá s 1000× to olitovala. A to jí rodiče řekli, že se holt pár let potrápí…takže takové soudy si nech od cesty..navíc v mých 15 letech byl táta v invalidním důchodu, byl celé dny doma, mohl by chodit s kočárkem, a neboj se, taky bych se zapojila, ale taková situace nenastala.
@Bellino píše: Více
no a kdyby - táta byl v invalidním důchodu, času měl fůru, ale co finance?
Oblečení, kočárek, postýlka, ohrádka, vanička to vše bylo zachovalé po mně. Kdybych kojila, tak zase ušetřené, kdyby mě tak neco by to stálo. A naši pořád tvrdili, kdyz se uvaří pro 3, uvaří se i pro 4. Nebo je jedno, jestli se koupi jogurty 2 anebo 3. Horší je to, když nastane škola s to už jsem stejně vydělávala.
no, to se tak říká, že dítě nic nestojí, stojí a hodně, a kdybys nekojila? v 15 se asi nějaká úžasná laktace očekávat nedá, já jsem si psala lautr každý výdaj, který jsem měla s těhotenstvím a s dítětem do 1 roku, a byla to obrovská cifra, ono tak když to kupuješ průběžně, tak se ti to nezdá,
je zase fakt, že dřív byly menší ceny všeho, tak jak říkáš, kde se nají 3, nají se i 4, v dnešní době už by i tohle mohl být problém,
já jsem třeba v 15 neměla doma po sobě ani ťuk,
a ještě - třeba si myslíš, že by se staral tvůj tatínek - třeba jo, třeba je hodný a miluje starat se o kojence, neznám ho, a bavíme se jen v hypotetické rovině,
tak já jsem měla neplánované dítě, ale byla jsem dospělá a zrovna nově v novém zaměstnání, můj otec mi to nemohl odpustit, že jsem udělala rodině takovou ostudu, kdykoli jsem šla kolem něj, řekl De.bil, a na moji dceru nepromluvil 5 let!! ne tak, aby se o ni staral - a přitom je to jinak normální obyčejný pracovitý chlap bez nějakých špatných vlastností
@stinga hele, i na dvojčata jsem dokázala před 17 lety sehnat zcela kompletní výbavu i na mimi do 10tisíc za vše. i lahve a mlíko..
dnes díky vinted a podobným za 20…
@Lucy75 píše: Více
a pleny a UM? to nepočítáš? není jenom výbavička, tu jsem kupovala tady na Bazaru, teda kočár a postýlku jsem kupovala novou, to mi přišlo nehygienické
Tak za prvé, pokud nechceš pykat, za svoji nezodpovědnost v jakékoliv psychologické nebo dokonce i psychiatrické terapii, tak se musíš především umět chránit.
A za druhé, seš si moc dobře vědoma toho, že by se klidně tvůj tatínek postaral, alespoň o to „kočárkování”. ![]()
Tzn., že se na něj svým způsobem spoléháš. ![]()
Jenže, ono nebude pořád jen to miminko a bude zapotřebí ho i vychovávat a učit ho různým dovednostem…
Myslíš nebo seš si opravdu tak jistá, že se v té výchově všichni shodnete? ![]()
tak od skutečné 15leté asi nemůžeš očekávat, že se bude chránit
![]()
a jinak Bellino píše čistě hypoteticky, co by kdyby, ale i já jsem jí vyvracela, že nemůže vědět, jestli by se skutečně tehdy její invalidní tatínek o mimino postaral, také asi měl problémy se zdravím, jinak by ten ID neměl
@Anonymní píše: Vícečauky mňauky - to „neumím řídit, jsem technický antitalent“ - jsi také ty, že?
Tak zcela určitě, že ID nemá jen tak, ale těch zdravotních důvodů, tam může být několik.
Vím, že píše, kdyby byla v těch patnácti v takové situaci…
Ale v dnešní době, je celkem běžné, že rodiče vzhledem k tak brzkému sexuálnímu životu svých dětí, zajišťují právě po domluvě s gynekologem vhodnou antikoncepci. ![]()
Ještě, když teď nad tím vším tak přemýšlím, je bohužel i ta možnost, že se miminko, nemusí narodit úplně zdravé…
ID určitě bude mít hodně elánu se starat o vnouče na plný úvazek
A ještě k tomu chlap.
A to píšu jako člověk, který potrat neschvaluje, dceru v této situaci bych podpořila. ![]()
@zmrzlik píše: Více
Taky si říkám…
Ale pro některé mladé to asi znamená, že se za každou cenu rodiče postarají. ![]()
Protože přece jen, jsou tak benevolentní, že nebudou nijak bránit své patnáctileté dcerce, aby se v tomto raném věku, stala maminkou. ![]()
A děj se vůle boží… ![]()
Příspěvek upraven 01.12.25 v 23:03