Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
V men pripade superbabicka
Jo holky, v minulem stoleti to byla jednodussi diskuze. Sesli jsme se v hospode a diskutovali. A taky jsme meli net- FERNET
![]()
@stock píše:
V men pripade superbabickaJo holky, v minulem stoleti to byla jednodussi diskuze. Sesli jsme se v hospode a diskutovali. A taky jsme meli net- FERNET
![]()
@kotyk píše:
@krtek7489 No, když to říkáš, tak proč ne. Hybaj se stydět i s tím hadremSakra jak mě se teď stejská po práci v chlaďáku… Jinak je ti jasný, že přiznat nadmíru empatie a současně se bavit rytím a někdy až trolováním, spíš potvrzuje teorii @stock
?@hanka.br. Ano, to je taky jedna z definic, že odchylka, aby byla nemocí, musí člověka omezovat. Za sebe osobně ADHD jako nemoc/postižení/hendikep nevidím, ale její extrémní formy ano. Ale klíďo to může být pokřivený pohled někoho, kdo ty horší formy všeho vidí častěji
Plus běžné psychické problémy dokážou dítě semlejt mnohem vic než mírná forma ADHD.
Jistě mezi populací běhá mnohem více lidí/dětí s mírnými formami ADHD či jiných poruch, ale protože je příliš neomezují, nemají důvod chodit do poraden a nechávat si je diagnostikovat. Preventivně se taková šetření plošně nedělají, takže pokud vznikne diagnóza, zřejmě na podkladě nějakého omezení, které dítě do ordinace přivedlo. Já tedy nevím, o co přesně jde - o to, že dítě s ADHD je na tom stejně jako dítě bez ní?
@krtek7489 Takže žádná nadměrná empatie, jen práce vyžadující ovládání nervů jak u pilota
Kdyby nebylo takový děsný vedro, tak ti doporučím box
Nebude ti tolik hrozit karpální tunel ![]()
@hanka.br. Si nejsem přesně jistá, čeho se ta poslední otázka týká.
Ja jsem puvodne polozila otazku: co je to volna vychova? A skoncilo to u ADHD
Smarjapano, snad to zase nezacne znova ![]()
@stock Máš tu teprv 13 stránek
a vem si, jaký byl prapůvodní dotaz.
Jinak pod volnou výchovou se obvykle myslí liberální, kdy na dítě kladeš minimum požadavků, odpovědnosti i kontroly. Co si pod tím představuje širší masa je spíš nadměrně ochranná, kdy je na hajzlíka kladeno celkem dost očekávání a pokud jede v lajně, tak smí prakticky všechno a dostane všechno.
Zdá se mi že si lidi představují, že ve volne vychove neexistují hranice a pravidla.To je nesmysl. Jenže ja to vzala z te druhého strany. Tedy z te strany, kde se to praktikuje. Proto jsem se nějak nedočkala kloudné odpovědi. Ale vím, že kolik lidi, tolik nazoru
A Tobě dík za tu kloudnou ![]()
@stock Abych byla upřímná, nikoho, kdo praktikuje skutečnou ani domnělou volnou výchovu neznám
Osobně vedu spíš takovou tu demokratickou a bojuju se svýma autoritářskýma sklonama ![]()
Podle Pikase vznikl demokratický způsob výchovy po válce, jako protipól autoritarskeho
Ale demokratický není jenom volnost, ale taky pořádek a zodpovědnost. My to valíme s vnučkou a funguje to
Je to zatím mrnavec, ale už vi, že určita pravidla hry musí s babickou dodržovat. Není jich moc, ale pro ni jsou srozumitelna.On stejne každý rodič ví, jak nejlépe na sve vlastni dite.