Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anna766 píše: Více
Já to nemyslela zle, jsem teď už pár dní nemocná a moc mi to nemyslí.
Nejdřív jsem si myslela, že se s radostí staráš o rodinu a záviděla ti tvé nadšení. Pak jsem pochopila, že zas tak růžové to není, ale že snad máš nějakou techniku, jak si to růžové udělat. A teď to teda chápu tak, že prostě zatneš zuby a staráš se, protože to někdo musí udělat.
Já dřív byla hodně pomáhající a odměnou mi byl burn-out. Takže jsem se naučila říkat Ne a zuby zatínám už jen pro své děti. Vnuky chci mít jen na zábavu, nehodlám být po uhoněné matce i uhoněnou babičkou. Ale samozřejmě respektuji, že ty to máš jinak. ![]()
@Pučálkovic.Amina píše: Více
Taky to nemyslím zle. A nechtěla jsem se tě dotknout. Jen si nerozumíme.
Vždycky jsem děti chtěla a jsem ráda že mám takovou rodinu jakou mám. Úplně růžové to, myslím si, v životě nemá nikdo.
Samozřejmě že ideální rodinu nemám. Ale kdo ji má?
Přesto nelituju ničeho. Že pomáhám dceři s dítětem už vůbec. Vždyť mám jen jedno vnouče a zřejmě další nebude. Peníze si do hrobu nevezmu. Času na své záležitosti a koníčky mám taky dost.
O rodinu se s radostí starám. Ale oni o mě taky když to potřebuju. Je to vzájemné.
Nemůžu překousnout to “užívání si života” přece strávit jednou za měsíc odpoledne s vnoučetem je v tom nějak omezuje? To fakt jako ty lidi přestane jejich dospělé dítě zajímat a je jim jedno, jak to s vlastními dětmi zvládá, jak to prožívá, jak se má v dospělém životě?
Zajímavé, že někde to jde i s náročnou prací a koníčky a jinde je problém minutový hovor k narozeninám.
Vlastni zkušenosti, už jsem vzdala jakékoliv snahy o komunikaci. Nejhorší je, že to stejně trápí jenom mě. Prarodiče mají akorát radost ze svého klidu.
@prejeta_zaba píše: Více
Píšeš dvě různé věci.. strávit čas s vnoucetem a zajímat se o své dospělé dítě. Kromě toho tady se nepsalo o jednou v měsíci, ale o zajišťování prázdnin, každodenním vodením do institucí… Jednou za měsíc se zastavit snad nevadí nikomu pokud nebydlí X km daleko.
@Venetia píše: Více
Ale nepsalo se o zajišťování prázdnin, psalo se o VÝPOMOCI s pokrytím prázdnin a hlídání. To by ses divila, kolik prarodičů to obtěžuje, vůbec zvednout telefon a aspoň těm dětem, potažmo vnoučatům zavolat. Něco si o nich pamatovat, myslet na ně, natožpak se zastavit a chvíli věnovat.
Nepíšu o více věcech, vždyť to má spolu přímou souvislost. Pokud se prarodiče nezajímají o vnoučata, nezajímají se ani o současný život svých dospělých dětí.
Příspěvek upraven 18.12.25 v 13:26
Ale ty taky motáš dvě věci dohromady. Ano, psalo se tu že dřív celé prázdniny bývaly děti už babiček, potažmo u prarodičů. A že dnes si prarodiče ( někteří) nejsou ochotni vzít vnouče ani na týden aby pomohli rodičům vykrýt prázdniny. Ne že si dnes musí prarodiče povinně vzít vnoučata na celé prázdniny. To tu snad nepsal vůbec nikdo.
Mě přijde že to nevidíš snad schválně.
@prejeta_zaba píše: Více
Tak to zase bude záviset na tom, jak často se ozývají děti časem vnoučata sami od sebe…musí to být vyvážené, ne pořád čekat, že vše bude dělat jen jedna strana
Souvislost mezi zájmem o vnoučata a zájmem o děti pořád nevidím.
Příklad :přijdu na návštěvu, budu si hrát s vnoučatama…nezájem o dítě
přijdu, budu se vykecavat s rodiči,…nezájem o vnoučata
Přesně tak…týden…ale v předchozím příspěvku píše o něčem jednou za měsíc
@Venetia nezájem o vnoučata je i to, že jednou týdně přijdeš jen na to kafe pomazlit se s vnoučaty. Ale co se děje okolo tě jako prarodiče nezajímá. Nezajímá tě jak tvoje děti zvládnou ty letní prázdniny, jak zvládají v práci, s čím se léčí a pod. To tak máme my od tchanovců. Děti by rádi viděli klidně denně. Budou sedět u kafe, my hlídat děti, aby něco nerozbili. U toho nesmíme říct nic negativního, nic z toho běžného fungování, které je někdy náročné. Za mě je to špatně. Samozřejmě se nemáš jako babička obětovat kvůli vnoučatům. To fakt ne. Ale zase nějaký zájem by tam měl být. A ne jen pomazlit a vrátit. Přitom my už se o ně staráme už teď. Jen to není vidět. Trochu se bojíme co bude až se odstěhujeme 🙈
Heleď, já byla ráda, když jsem potřebovala pohlídat dítě/děti, že jsem je dala dědovi a oni byli spolu na gauči u TV.
Věděla jsem, že se nikomu nic nestane.
Jo a zažila jsem, že děda vzal vícero vnuků na výlet a pak zkolaboval.
Jednou za měsíc odpoledne s vnoučetem. To ti přijde něco tak strašného, že na tom tak baziruješ? Beru to jako příklad od uživatelky která to píše.
@anavi13 píše: Více
Jak píšu výše…každý by si měl sáhnout do svědomí, jak se zajímají o sebe vzájemně
@anavi13 píše: Více
Někdo to jako zájem bere. Třeba tchánovci nemají sílu, netroufnou si hlídat. Zase než aby se něco stalo. Holt je třeba se s tim smířit.
No mně ne…pokud tam není problém ve vzdálenosti
Zřejmě oboustranně narušené vztahy
I v chladnějších odchovech tohle nebývá problém