Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anikaa02 píše: Více
To je právě individuální…záleží to na temperamentu a aktivitě, způsobu života dotyčných
Někdo sotva leze a někdo v osmdesáti šplhá po horách a sbírá borůvky.
@Serpentini píše: Více
Já teda nevím, ale když jsem se narodila, tak babičce bylo 43. Do důchodu šla, když mi bylo dost přes dvacet. V životě mě nehlidala ve všední den. Já mám děti pozdě a babičky jdou v důchodu. Moje mama nehoda, druhé dvě babičky ano. I nemocné děti. Jsem jim za to vděčná. Dětem se věnují nadstandardně.
@Eva2610 Asi tak. Mně máma měla v 21. Babičce bylo 42 v době porodu.
Do důchodu šla v 55. Čili mi bylo 13 a o žádné hlídání jsem nestála dávno. Ve všední den mě taky nehlídala. Zaměstnání, domácnost, nebyl prostor.
U manžela to bylo jednodušší. Tam bylo hlídání aspoň na letní prázdniny. A tedy plně využívané.
Ale to vůbec nezaručilo, že by nám tcháni někdy nějaké dítě pohlídali. Neměli čas. A nemají ho už 20 let.
@Pučálkovic.Amina píše: Více
Nemyslím si úplně že je to užíváním si mateřství, ale nastavením člověka.
@bilyleknin píše: Více
tak mě třeba babička „hlídala“, no hlídala, byla doma nebo na zahradě nebo v JZD vydávala obědy a já jsem běhala s ostatníma děckama po venku, když jsem došla domů, dostala jsem míchaná vajíčka nebo chléb s máslem - to byla veškerá péče, stačilo by to dnes? takové hlídání?
@Anna766 píše: Více
to se tady na emiminu moc nenosí, pomoc v rodině, tady každý jenom skáče kolem svých dětí, pomoc rodičům nebo naopak vnukům už ne - je to smutné, je tady převaha sobců
@Anikaa02 píše: Více
No jo, jenže ta babička byla od cca 55 doma. Dneska neni. Tys měla deti o 10 let později, do důchodu se jde o 10 let později… Moji máme bylo 50,když se mi narodil první syn. Nepracovala. Když se narodil druhý syn, tátovi bylo 65 a rok zůstal doma, mezi pracemi. Pomáhali bsn, ja pracovala, táta od pul roku syna denně bral kočár a trajdali. Ja bych teď v 50 nemohla Nepracovat.
@jkra píše: Více
My si to zas nebudeme moci dovolit nepracovat v šedesáti
jako bude velmi těžké se postarat o rodiče a zajistit se na důchod. A k tomu ještě pomoci s vnoučaty. Bude to náročné.
Já když se narodila tak jedné babičce bylo čtyřicet a druhé padesát. U té starší jsem bývala v podstatě každý víkend. U té mladší taky. Brala nás i na dovolené a to všechny vnoučata ( do zahraničí). Dědové byli od babiček starší o tři roky. Hodně se nám věnovali si myslím všichni a všichni pracovali. Jako hlídání fakt měli naši nadstandardní. Moje mamka je babičkou od 45 let. Jako moc ten rozdíl nevidím. ![]()
@stinga píše: Více
Za mě stačilo. Ale jde to u starších dětí a ty už se prostě moc hlídat nemusí. Jako u těch starších dětí si myslím, že to s hlídáním ještě jde. Sama vidím, že si je prarodiče vezmou trochu víc ochotněji. U těch malých dětí je to těžké. Těm musíš být pořád za zadkem… Nejde vyloženě o tvorbu programu pro dítě. To zas tak moc ty děti nepotřebují. I když já dětem moc program nedělám
ale teda co omezuji je televize, elektronika. To přiznávám, že mi u babiček trochu vadí. Kdyby s nimi děti pracovali, šli ven nebo je prostě nechali si hrát, tak bych byla raději. Ale když potřebuji hlídání tak se do toho snažím nekecat.
@anavi13 píše: Více
Já byla poprvé babičkou v 56.
Moje máma v 38. ![]()
Druhý syn ještě dítě nemá, takže to mi bude asi dost přes šedesát
@Venetia píše: Více
No jasně. Toto je individuální
u nás se rodilo brzy
uvidím kdy budu babička já. Počítám, že třeba kolem 55 let.
@jkra píše: Více
Tak na to by mi moje máma řekla: „Máš manžela!“ Jo, byla krutá.
Ve zdraví i v nemoci.
@KKubula píše: Více
A můj táta řekl, ještě k tomu před návštěvou, takže trapas: „Když máš děti, tak už se nikdy nikam nedostaneš.“ Máma byla stejného názoru. ![]()
On ti má každý jinak. Moji babičce bylo max 60, chodilo se do důchodu brzy. No ale druhý děda se nám věnoval hodně, bral nás ven a hrál si s hračkami, druhá babička byla taky spíš pasivní, ale zas s námi aspoň víc mluvila. Podle mě je to hodně o mindsetu. Buď je ten člověk aktivní (nemyslím sportovní) a má radost ze života a tím pádem i ten důchod využije na něco zajímavého. Nebo chodil do práce, z práce, telka, pivko, spát a furt dokola a to samé bude dělat v důchodu, jen se vypne na celé dny u telky.