Diskuze pro prarodiče

Napsat příspěvek
Velikost písma:
75759
20.12.25 21:27

A když už jsem tady, odložím si i vlastní pohled na věc.
Za mě mají prarodiče plné právo mít svůj vlastní, na dětičkách zcela nezávislý, život, protože kolem šede toho zpravidla mají sami se sebou plný kecky.
Kde jsou ty časy, kdy prarodiče chodili do důchodu v 55-60, dneska hezky boucháme kačky do 65 a mnozí i déle, protože s důchodem prostě nevyjdou.
Do toho se často starají o svoje vlastní rodiče 80++, bojují s vlastními neduhy, člověku všecko trvá mnohem dýl, než trvávalo v 30 - 40, pozdnější rodiče mají ještě děti na VŠ.
No a s vnoučaty prostě, jak to kdo cítí.
Pokud jsou vztahy fajn a babička je starací typ, obvykle si aspoň nějaký prostor pro vnoučata najde. Ale pak se rozvírá široká škála typů vztahů a frekvence vídání se.
Někoho děti opravdu nijak zvlášť nezajímají a svůj čas jim zkrátka věnovat nechce - takže vcelku pochybuju, že by se na stáří klepal na to, jak ho budou pravidelně navštěvovat a pečovat o něj dospělá vnoučata, které vlastně nezná.

Sama vnoučata vídám třeba jednou do měsíce, bydlíme cca 70 km od sebe, což zas tak úplně komfortní na dojezd není. Miluju je, vždycky se krásně užijem - a mou motivací při muchlání těch k sežrání děcek fakt není myšlenka, že si s nimi musím teď v potu tváře vybudovat vztah, aby mě za 25 let navštěvovaly v důchoďáku. :? Ňuňám se s nimi, protože jsem u toho jednoduše šťastná, a přijde mi, že i jim to mazlení a společně strávený čas, vzdor ne úplně časté frekvenci vídání se, přijdou taky docela dobrý. :srdce:
Nic víc si na mou duši nenárokuju, nic složitýho na tom není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12884
20.12.25 21:33
@Venetia píše: Více

Nikdo tě vůbec nenutil na mě reagovat ani začínat, oslovila jsi první ty mě :nevim:

Tak to příště nedělej, a nebudu ti odpovídat ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106391
20.12.25 21:34
@Liberalissima píše: Více

Asi mne něco zaujalo… Rada jsem si popovídala, ale už to stačí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75759
20.12.25 21:38

Já u Ven žádnou zhrzenost ani nezájem o vnuka nečtu.
Jinak teda - taky nejsem hrací babička, protože mě to prostě nebaví a nebavilo mě to ani s vlastními dětmi.
Se mnou jako babičkou se dělají opravdovské věci, doopravdy vaříme, teď se těším, protože mám faajn odšťavňovač citrusů, takže na Vánoce mám nakoupeno asi 10 kilo pomerančů a děcka nám budou dělat frešíky, to je bude bavit, jsem si jistá.
S dědou haranti obcházejí latifundie, já je mám za zadkem jak ocásky v kuchyni a nekonečně si povídáme, ale hrát s hračkama si s nimi nebudu, to ať se na mě nikdo nezlobí.
No, a nepřijde mi, že by to mělo na náš vztah nějaký negativní vliv.
Když jsem u mladých na návštěvě, sedím u kafe a kecám s dcerou, nazdar!
A když mají vnoučata o babičku zájem, jasně, že se prosadí. :mrgreen:
Obvykle se nám tedy obě vkládají do rozhovoru, devítiletá vnučka už moudře, jakož platný člen kolektivu, a skoro čtyřletý vnuk na nás holt skáče a jezdí po nás s autíčky. :P
Pohodové návštěvy to jsou, ani u toho cynicky nehraju pexeso. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7643
20.12.25 21:46

@Venetia proč mažeš, cos napsala?
Bližší vztah s vnoučaty Ti nechybí?
Edit: už čtu, že Tě tu někdo šmíruje…

Příspěvek upraven 20.12.25 v 21:49

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12884
20.12.25 21:48

@sirikit ty to tam třeba nečteš, já teda jo :nevim:

@Venetia psala, že si přeje téma uzavřít, tak prosím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75759
20.12.25 21:50
@AjaF píše: Více

Protože ji tu stalkuje myslím nextka jejího bývalého a donáší synům a snachám. :roll:
Tenkej led, clovek si chce upřímně probrat svůj pohled na věc, ale když ji tak úplně nepochopí cizí lidi, je to jedno.
Když tě ale tak úplně nepochopí dospělé dítě, nebo hůř, snacha, může slavnostní atmosféra pod stromečkem zbytečně zhoustnout.

Příspěvek upraven 20.12.25 v 22:01

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148926
20.12.25 21:50
@Venetia píše: Více

A jak to mame vědět? Já jsem holt postižená tím, že máma ty rozdíly dělala a pro ditě je to bolavé když jedno ditě nemusi nic a může všechno a je to VIP potomek a druhý kdyby se rozkrajel na nudličky tak je stejně všechno špatně, málo, blbě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75759
20.12.25 21:57

Protože já Venetii znám osobně, tady ji čtu víc než 10 let a znám její způsob vyjadřování i uvažování. K tomu jsem sama babička, i když vnoučata mám od dcery, což je opravdu hodně jiné, takže se do ní dokážu velmi dobře vžít.
Jak víš odjinud, pokud kdy budu mít vnouče od syna, předpokládám, že se s ním vzhledem ke špatným rodinným vztahům nebudu stýkat vůbec, a ani tak si nemyslím, že se tím komukoli z nás zboří svět.

A - tohle neni Venetie téma, takže pokud tu kdokoli nechce diskutovat, není nic snazšího. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75759
20.12.25 22:01
@Anna766 píše: Více

Touché.
Vypjaté reakce jsou dané tím, z jakých osobních zkušeností kdo čerpá.
Pokud jsou na houby, leckdo má sklon projektovat si do příspěvků Venetie ledacos, co v nich vůbec není.
Proto info uvádím na pravou míru, ať může soudce Lynch zklidnit kladívko. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12884
20.12.25 22:01
@sirikit píše: Více

K té poslední větě, to máš říct spíš jí :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75759
20.12.25 22:03

Vždyť ona už nic nepíše. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148926
20.12.25 22:04
@sirikit píše: Více

To slovo postižená jsem pouzila cileně, mě to opravdu vadi. Takže by mě to vadilo i u mých dětí a přiznám to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106391
20.12.25 22:13
@Anna766 píše: Více

Ale mně je jasné, že si v tom hledáte něco svého a pak se to zbytečně hroti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76782
20.12.25 22:15

no přesně,
@sirikit Venettia už tu 6 dní dobrovolně a trochu sebemrskačsky diskutuje, vždyť není nutné, aby sem neustále dávala další a další příspěvky, jak to s vnukem má - kdyby to pořád dokola nepsala, tak by se také pořád dokola nesetkávala s negativními reakcemi, a beztak jsme jí většinou všechny psaly, že budovat vztah s vnuky není povinné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová