Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A v kolik pak vstává? Mně pomohla rada spočítat kolik hodin dítě za den spí a to pak rozdělit do dne tak, aby mi to vyhovovalo. A to pak dodržet (tj. zpočátku dítě budit). Nebo se zkus podívat na knihu Každé dítě může dobře spát, byla ke stažení i na ulozto.cz.
Vstává kolem desáté ráno, budit jsem ji zkoušela pár dní po sobě třeba v 8 hodin, ale ani to nezabralo.
Uz jsem bezradna a mám pocit, že jsem zkoušela už snad všechny způsoby, jak ji utahat, aby spala, ale nic nezabírá.
Zkusila by jsem uplne zrusit ten druhy kratky spanek. Pokud by to nepomohlo zkratila by jsem jeste spani po obede treba na hodku a pul.
To jsem zkoušela taky, usnula kolem sedmé, jak byla vyřízena, ale po hodině se zase vzbudila a bylo vymalováno.
Knizka Kazde dite muze dobre spat je dobra,nam pomohla. Musis holcicku prerezimovat. Rano by jsem v osm vzbudila,po obede hodka a pul spanek a vic nic. Par dni bude mozna k veceru protivna,ale zvykne si.
Tak pokud vstává v deset, tak bych se tomu vůbec nedivila. Zkusila bych jí vzbudit v sedm ráno a dát jí spát po obědě cca ve 12, na dvě hodiny a pak uložit večer v sedm třeba. Prostě aby to tak nějak vycházelo na hodiny, kolik spí teď. Nebo pokud je to moc brutální, tak postupně - ubírat jednu hodinu a posunovat. A je potřeba to vydržet, samozřejmě, že první den bude unavená a protivná.
Tím mejdanem myslíte řev či je jen vzhůru a je v pohodě? Koupete před spaním? Máte nějaký večerní rituál, který by jí dával najevo, že by měla spát do rána?
Prez den davej spinkat jen po obede už,pak ti pujde krásně spat s vecernickem ![]()
Me kdyz dcerka nekdy vytuhne jeste odpoledne,taky tu beha do pulnoci
tak se snazim,aby se to nestavalo
@Pocahonta
Nerve, chce si prostě hrát. Máme rituál-nočník, koupání, pyzamko a jde se s mlíčkem do postele a usne v pohodě, ale jak jsem psala, po hodině je vyspala a do půlnoci máme veselo.
@lucynka25
Zkoušela jsem to, že by měla jen spánek po obědě, ale výsledek byl úplně stejný. Asi jsem už vážně zkoušela vsechno ![]()
@Gida Jak psal někdo výše… Vzbudit mezi sedmou osmou a pak dát spát až po obědě. Večer dělat, to co děláte a normálně ji šoupnout do postýlky (zhasnuto, zatažené rolety) a nechat ji být… Zkusila bych to, za to nic nedáte…
Tak ta změna režimu pár dnů potrvá. Vstávat do 8hod., spánek po obědě asi hodinu … takhle nějak to u obou dětí okolo roku bylo. Spát přes den už tolik nepotřebují.
@lucynka25
Chodíme ven každý den dopoledne.
Pořád čekám, že se to zlepší až začne chodit že se víc unaví a bude spat ![]()
@Gida mam doma dva male nespavce a uplne vim o cem mluvis
mne taky kazdy desne radil, ale at jsem zkusila cokoli, nikdy to nepomohlo, obe moje deti spi proste extreme malo
starsi mival v roce obdobi jako tvoje dítko, vzbudil se treba v 1 rano a do 5 vzhuru, totalne cily a hravy. Byl to des, ale přešlo to par mesicich. A přišlo zase jine nespaci obdobi… ![]()