Dítě 8. - 9. měsíc - co umí a co s ním děláte?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3993
15.11.13 23:21
@Allons-y píše:
Diagnostikovat v osmi měsících autismus po internetu z jedné nepřímé věty, to je na nobelovku :roll: nebo na pár facek, když na to přijde

Viděla bych to na ty facky :zed: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4076
15.11.13 23:22

Obě naše děti (dvojčata) v 9 měswících seděly, lezly, stály, lezly po schodech nahoru a oba zvládli i jeden schod dolů. Co si pamatuju, že pořád kramovali - za což jsem byla více méně vděčná, protože když kramovali, tak nevyžadovali tolik mojí pozornosti a já mohla vařit. Byla jsem s nimi skoro pořád sama. Chlap stavěl barák, já se starala o děti, nákupy, celou domácnost, vařila pro rodinu i chlapy na stavbě. Všeho jsem měla nad hlavu. Byla jsem šťastná, když se chvíli zabavili, rozhodně jsem je v tomto věku nic neučila vyloženě záměrně. Je fakt, že když jsme jezdili na vycházky, tak jsem dost popisovala co vidí z kočárku, co kupuju v obchodě a tak. Ale to se projevilo až mnohem později, že mě vnímali a něco v nich z toho zůstalo. V tomto věku určitě ne. První slova s významem přišly až kolem roku. Kolem roku taky to paci paci, mávání, ukazování, stavění kostek a ťukání s nimi.
Taky jsem zjistila, že se děcka vyvíjí ve skocích, často bylo dlouhé období klidu a pak buch a obrovský pokrok. Takže já bych určitě zůstala klidná. Ono to všechno přijde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
398
15.11.13 23:22

@Yarisek :hug: :hug: neboj, všecko je v pořádku, každé dítě má svoje vlastní tempo, a svůj temperament. Na jednoho můžeš dělat baci, paci, kuli, tutu jak chceš a bude na tebe koukat a druhé to bude všechno opakovat. Můj syn je taky teď čerstvě 9m a přijde mi že jsi přesně popsala moji situaci i s mýma nervama které jsem z toho měla. Taky že jsem si donesla z knihovny nejmíň 5 titulů na tohle téma a trochu mi to pomohlo a dalo nápady co s ním dělat. Ale stejně, on taky ještě nesedí, plazí se a po 4 leze jen občas.. dávám mu čas a zkouším, a snažím se nějak neřešit, i když jsou děti které v jeho věku už chodí. Vojta má svoje tempo a hlavně aby byl spokojený :-) Ber to taky tak… jinak většinu toho co jsi vyjmenovala ještě umět nemusí, ale může k tomu postupně spět, když jí to budeš jen ukazovat (třeba ty věci do krabice atd.), na ukazování prstem je hodně brzy. Neboj, ona se to všechno naučí až bude připravená, zatím zkoumá svět :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8996
15.11.13 23:46

Náš prcek (9,5) měsíce říká mámakdyž je nešťastnej, baba začal říkat dnes večer a táta neřekl ještě ani jednou. Stojí s oporou, sedí bez opory, lézt začal nedávno ze dne na den. Kde je máma? No já teda nevím jakou reakci na to čekáš? Že ukáže prstem a řekne V kuchyni? To mi přijde předčasné. PAci paci, jak je velikej ai pa pa nedělá - za to umí vytáhnout dudlík když řeknu: Pryč s dudlíkem! :lol: Ale to se taky naučil nedávno. Z krabice vše vyndá a nic do ní nedá. Pamatovat si předměty? Já jsem ráda, že si pamatuje kde mám mlíko - někdy teda ještě hledá v pupíku. :mrgreen: Dva předměty najednou udrží až bude sedět bez opory. Prstem neukazuje taky. TAky neopakuje slabiky.

Dělám to samé co ty. Zpívám, hraju si s ním, blbnu, čtu denně knížku, ukazuju obrázky a dělám zvuky zvířat, koukáme na televizi, povídám si s ním, vozím ho po bytě v autíčku a ukazuju svým ukazováčkem - v patnácti určitě zvládne všechno. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6726
16.11.13 19:09

Naše skoro 9měsíční je už měsíc a něco ve fázi lachtana, tzn. na bříšku, pivotuje kolem své osy, přetáčí se na bříško/záda, z těch ostatních dovedností dělá pacipaci, od včerejška jak je veliká, říká baba, mama, tata, papa…a další různý zvuky, umí berany duc a miluje knížky, pořád něco zkoumá ručičkama a cpe do pusy, umí si dlouho vyhrát sama..každé mimčo je jiné..některé jde dopředu motoricky a na ostatní zrovna „nemá čas“..ta naše zas motoricky „stojí“ a má čas na to ostatní…je běžné že vývoj je nerovnoměrný, skokový… :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15404
16.11.13 20:06

Jo náš si dává vše jako mobil, jako že telefonuje :P a dělá indiána, to je prča :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
971
16.11.13 21:19

Ahoj, tak nášemu synovi je 11 měsíců. Leze po čtyřech, staví se a chodí kolem nábytku, ukazuje ukazováčkem, krámuje, vyleze na gauč… Dává předměty do krabice, podává mi předměty, háže míčem, vleze do sprchového koutu, zdrhá když ho chci přebalit a směje se tomu.

ALE paci, paci nedělá, ani nebouchá 2 předmety o sebe, nemluví (jen svoje ma-ma-ma-papapa-bababa…)

klíííd
nic ho neučím, že bych ho cíleně učila vylést na gauč apod :-)
normálně na něho mluvím, věnuju se mu atd, ale nic cíleně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
478
18.11.13 13:53

Já se to snažím taky neřešit. Jenže je to prostě první dítě, tak má člověk strach, aby nebylo zaostalý nebo já nevím. Máme s manželem taky oba VŠ, jak tu někdo psal, ale to podle mě není patent na rozum dítěte (mohlo by třeba podědit geny nějakého blbce z rodiny z pátého kolena :-)). Celkově je mi fuk, že zrovna teď nedělá paci. Jen asi člověk potřebuje nějakou jistotu, že dítě je a bude zdravý a že nebude nějak „zabržděný“. Kdyby člověk měl už druhý, tak třeba ví, jak vypadá vývoj dítěte.

@Lynette Ty se díváš s dítětem na TV? Já to právě vůbec nedělám. Co jsem na mateřské, tak TV vůbec přes den nezapínám. Myslíte, že to může být pro dítě nějak škodlivý, nebo ne? Je mi jasný, že kdybych zapla telku, tak na ní malá bude pořád koukat - jak se tam hýbou obrázky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
478
18.11.13 14:06

Jo, a ještě se Vás zeptám… Jak krmíte Vaše dítě? Já ji krmím sama, občas jí dám lžičku, aby si jídlo dala sama do pusy a po jídle (nebo i někdy jindy) jí lžičku dám, aby si s ní hrála. Jedna známá ale občas dítě (10 měsíců) celé svleče, aby jedlo samo a učilo se to. Děláte tohle taky? Mně osobně se do téhle akce moc nechce a hlavně jí bude na té studené jídelní židli zima…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3993
18.11.13 14:19

@Yarisek Krmíme úplně stejně jako Ty. Jednu lžičku máme i na přebalováku jen tak na hraní… No s tou akcí „nahaté mimčo papá samo“ :D Už jsem o tom taky přemýšlela, ale chtěla jsem jí s tou baštou posadit do vany :mrgreen: :mrgreen: a pak jí vzít rovnou sprchou :mrgreen: nakonec k tomu ale nedošlo ;) Ale někde jsem četla, že to není na škodu, nechat mimčo jednou za čas, ať zkusí samo jak se papá… Jen tam nepsali nic o tom že by mělo být nahaté, ale určitě tam psali, že ten úklid po této akci je na delší dobu :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
971
18.11.13 14:37

Ahoj, tak náš syn (11m) jí i sám, ale ne kaše nebo jogurt (ale s lžičkou si rád hraje). Posadím ho do jeho židličky a dám před něho kousky jídla (na tu desku, co je spojená s jeho židličkou). Dám mu tam např. malé kousky masa, těstoviny, cizrnu, fazole, mrkev, brambor, kousky chleba, banan, sýr, kousky vajíčka apod, to jí sám rukama.
Toto praktikujeme od jeho 10 měsíců, před tím ještě neseděl, to jsem ho krmila.
TV bych určitě nezapínala, je pro malé děti naprosto nevhodná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15404
18.11.13 14:57

@Yarisek u nás tv zapnutá je, občas čučí, ale po chvilce ho to přestane bavit a jde si za svým. já přes den sleduju 1-2 pořady a večer ve 20:00 se koukáme skoro denně na něco.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
585
18.11.13 15:02

Taky máme občas TV zapnutou. Párkrát jsem si všimla, že „potají“ kouká :mrgreen: Ale většinou ho to moc nebere a zajímají ho hračky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15404
18.11.13 15:05

Co vím, tak všechny moje kamarádky mají přes den zapnutou TV, ono na miminu ti to moc lidí nepřizná bo by dostaly od ostatních kartáč :P názor všech v okolí je ten, že TV už oči nekazí, ale prej se nedoporučuje kvůli soustředění prcka. Já osobně bych chtěla slyšet názor někoho, kdo OPRAVDU VÍ. Já sama si myslím, že oči to minimálně určitě namáhá, sama to cítím na svých, takže opravdu jen pořad dva a vypínám :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
585
18.11.13 15:21

@dani24687 souhlasím, myslím, že to chce rozumný přístup. Chvilička mimino opravdu nezabije, ale nemělo by to být pravidelně. Včera malého chvíli hlídal manžel, přijdu do obýváku..manžel na gauči, malý mu seděl na klíně a koukali na tenis 8o A prý, co pořád mám, jaký není hodný :D Fakt super :mrgreen:
Současně moje kamarádka (doktorka psychologie) razila teorii, že její dítě tedy rozhodně nebude „televizní“. Uběhly 3 roky a běhá zapínat pohádky, aby měla chvilku klidu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí