Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@dani24687 jsou asi různé názory, ale můžeš si něco přečíst, na internetu toho je spousta, např.:
http://www.pediatriepropraxi.cz/…12/04/21.pdf
souhlasím, že sledování tv malé děti nezabije, ale zvyšuje to šanci na poruchu soustředění a může to poškodit jejich vývoj atd.
@AdaAda píše:
@dani24687 jsou asi různé názory, ale můžeš si něco přečíst, na internetu toho je spousta, např.: souhlasím, že sledování tv malé děti nezabije, ale zvyšuje to šanci na poruchu soustředění a může to poškodit jejich vývoj atd.
ono i co doktor, to názor. mně by zajímal i názor někoho, kdo opravdu rozumí televizím. No každopádně tak jako tak prospěšné to nebude ![]()
@AdaAda víš co, nechci se tu pouštět do diskuze ohledě dětí a tv, sama o tom vím kulový, jen mám svůj názor, že NE, když už tak MINIMÁLNĚ. Navíc ono něco si přečíst na netu od uznávaného doktora ještě neznamená, že to tak URČITĚ je. Vem si jen, co se říkalo za našich babiček a pod. tak pak se zas říkalo, že to není pravda, pak zas je, něco škodí, další geneceraci se říká, že se přišlo na to, že to neškodí,… ![]()
Já právě psala, že na netu je toho spousty, i zahraniční literatura..
Jeden názor jednoho pediatra je nic, to je pravda.
Ohledně Tv- studie neznám, ale nikterak to nepodporuju i našim starším dětem koukání na Tv cenzuruju a čas pečlivě odměřuju.
Ohledně jídla- 8.měsíčnímu zatím jen půjčuju lžičku, hraje si s ní. Starší děti jsem učila jíst normálně oblečené (vybrala jsem oblečení už jeté a flekaté, nebo koupila bryndák i s rukávy) a na stoleček u židličky jsem dala kousky různých potravin- pro nás byly ideální drobet větší, aby se mrněti dobře držely a mohlo ukousávat- brambory, mrkev, okurku… nebo kostičky chleba… Když jedli lžičkou házela jsem ze začátku pod židličku omyvatelný ubrus a nabídla jsem hustší potraviny- aby moc nelítaly kolem. ![]()
@Yarisek ahoj tak moji malé bude za dva týdny a kousek 9 měsíců. Co umí: otačí se kolem své osy a je jak ráček leze dozadu, péruje na kolínkách, válí sudy, nesedí ale snaží se o to z lehu přes loket, ale jinak nic. Mluvení zatím umí nenenene jinak nic víc občas jí z pusy něco vyletí ale to asi omylem:-) s hračkami si hraje ale nic neskládá či nikam nedává, jen se jí líbí mlátit a chrastit o něco dnes jsem jí půjčila vařečku a nerez misku a to se jí moc líbilo do toho bušit a ten cinkavý zvuk. Když na ni zavolám tak nereaguje. Mám také první dítě a myslím si, že malá má své tempo a svůj růst a nechám to na ní kdy si sedne a začne lézt apod. Nedělám si z toho hlavu, vidím na ní, že je veselá a zdravá a časem se vše naučí.
Nad ničím nepřemýšlej a užívej mrně dokud je tak malé
Hodně holek píše, že vývoj je schodovej a i v jiných diskuzích čtu jak z ničeho nic se prcek během týdne rozlezl a začal pak hned chodit.
Mrňata mají ještě svoji intuici a oni ví nejlíp kdy příjde jejich správný čas ![]()
Ahoj, taky mám čerstvě devítiměsíčního. Z pohybu umí plazení, dostane se všude, kam má volný přístup. Občas péruje, ale máme podlahu plovoučku hladkou, tak na čtyři mu to asi bude trochu trvat. Na koberci by asi ten posun byl rychlejší.
Včera se naučil opřít obě ruce o schod a zvednout se o něj do kleku, chvíli vydrží, pak mu podjedou kolena a je na čuni. Když na něj zavolám, tak reaguje jak kdy, když na něj mluvím zblízka, tak taky čumákuje všude možně, podívá se na mě jenom, když u toho udělám něco hodně vtipnýho. Co se týče jídla, je v polohovatelné židličce, protože sám ještě nesedí, krmím ho sama, nakonec mu dávám na hraní lžičku, někdy ji kouše, jindy hodí na zem. Když jsem nechala na lžičce trochu kaše, tak ji do pusy, dal vzhůru nohama, případně druhým koncem, takže ten se sám nenají ještě dlouho ![]()
Hodně ale povídá, nenene, mama, baba, ble, ham a pak cizí jazyky. Když na něj zkusím mama já, tak někdy mě napodobí a snaží se mě tím samým překřičet. Objevil mlácení předmětem o zem, čím větší rachot, tím lepší. Pokud má v ruce dva předměty, umí je udržet oba, ale většinou zahodí za chvíli ten, který ho tolik nezajímá, aby se mohl věnovat tomu lepšímu.
Paci na něj zkouším poslední dny až, moc se mu to líbí, ale sám to neudělá. Papa ho neučím, stejně jako tak jsi velikej. Knížky si čte sám, nejlépe zubama, leporela jsou na kusy. Povídám s ním tak normálně, nepřednáším básničky, nezpívám, prostě mě to nebaví, nejsem na to dělaná. Na televizi kouká strašně rád ( má zákaz), hlavně miluje reklamy. Telku máme puštěnou až večer a to je při reklamě schopen zmlátit všechny okolo, kdo mu brání ve výhledu ![]()
Jinak bych řekla, že je celkem normální. ![]()
@erenza píše:
Na televizi kouká strašně rád ( má zákaz), hlavně miluje reklamy. Telku máme puštěnou až večer a to je při reklamě schopen zmlátit všechny okolo, kdo mu brání ve výhledu
Jinak bych řekla, že je celkem normální.
@erenza My máme doma taky v obýváku, kuchyni, chodbě (tam, kde jsme přes den nejvíc) plovoučky. Taky to považuju při lezení za handicap. Malá už začala trochu lézt - hlavně když ji dám na koberec nebo takovéto puzzle. Ale na plovoučce se rozplácne na břicho a tahá to rukama.
Zdravim, taky prispeji svou troskou do mlyna.. moje prvni ditko-syn, byl buchticka, lezt zacal v 11mesicich, do te doby kam jsem ho posadila, tam za pul hodky byl, nestrachal, nebordelaril, vystacil si s ozuzlavanim cehokoliv, pripadne vykramaril spodni skrinky z lehu.. klidas.. moje druhe ditko-dcerka, od sedmi mesicu leze, kramari, vsechno vytahne, prozkouma, ochutna, zahodi..ted je ji cerstvych 9.. a je nerizena strela, chodi za jednu ruku, dosahne do neuveritelne vysky, dela paci paci(hlavne k ranu, se zavrenyma ocima
..) mava na vsechny, reaguje na sve jmeno..prijde mi hodne napred a to hlavne diky starsimu braskovi, ten ji proste tahne..:-) nicmene si myslim, ze kazde ditko masve tempo a urcite bych neporovnavala, ale znam maminy aktivistky, co se na piskovistich predhaneji v dovednostech svych ratolesti..:-) prdet na ne..):-)..
![]()
Hele ta naše je taky taková
jen už leze. Myslím, že je to zcela v pořádku, to, že někdo má dítě, které dělá něco, co moje ne mě nezajímá. Každé dítě je individuální a jak píšeš nemaj se srovnávat, nemá to žádný smysl.
Ráda bych obnovila diskuzi, co vaše miminka trápí, co umí, neumí? Má doma také někdo nemluvu?
Ahoj holky, muj Elijášek má 9 měsíců a je v celku šikovný. Stojí a už i pochoduje v postýlce. Ale když mu ukazuju paci paci nebo pá pá a tak tak na mě kouká a jen se usmívá. Nemá nijak zájem to napodobovat. Myslíte, že je to v klidu a má čas nebo už by to měl umět? Moje malá uměla všechno tak nejak brzo tak nevim jestli mam stresovat nebo srm jen zbytecne vyplasena. ![]()
@Emmicka2012 Má ještě spoustu času. A zrovna paci paci mi syn nedělal nikdy. Nebavilo ho to. Nezopakuje to ani teď, ve víc jak dvou letech.
@Emmicka2012 Syn 10 mesicu zacal tleskat ruckama vcera, ale kdyz mu rikam paci paci tak se taky usmiva, tleska ruckama jen tak, kdyz chce.