Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nektere deti maji rady spolecnost a skolku, od kamaradky dcera chodi do skolky od 2,5 let na cely den az do 15 hodin a taky se tam moc tesi. Maminka ma doma dceru rocni, chodi obcas pracovat a dava ji i na hlidnani nebo je s ni doma. Funguje jim to, jsou spokojene. Takze mne na tom nic spatneho nepripadne. Bohuzel znam prioady, kdy rodice strci dite do jesli uz od 4 mesicu, protoze se matka doma nudi a chce vydelavat (v zahranici to jde), takze to mi prioadne silene. Ale tento pripad ne.
@Anonymní píše:že Ti do toho nic není.. asi jsem špatná, ale dávám kluka od 3 let na měsíc na prázdniny k babi a 14 dní k otci
Prosím o zachování anonymu, jedná se o naši sousedku. Nepomlouvám jen se ptám na názor.Dobrý den,
zajímalo by mě, co si o tom myslíte, zda máte podobný názor jako já, nikoho nesoudím, jen mi to vrtá hlavou.
Moje sousedka má dvě děti 3 roky a novorozeně. To starší na první hlídání přes noc dala cca ve 3 měsících. Teď je chlapečkovi 3 roky a od dvou a čtvrt roku ho dala do soukromé školky (jeslí), i když byla doma s bříškem. Druhý kluk se narodil teď v lednu a to první dítě dává na víkendy pryč z domu. Kluk chodí od 2,5 roku do tří hodin do školky a v pátek po vyzvednutí jede k bábičce do neděle a potom zase do školky a pak zase a takhle je to víkend co víkend. Když je marod, dávají ho taky pryč, aby nenakazil do malé.
Pro mě to je nepochopitelný. Já bych dceru dát pryč takhle často nedovedla. Dávám ji na hlídání max. na 4 hod. denně a to jí bude rok. Nedovedu si představit, že bych ji dala ve dvou letech do jeslí a válela se sama doma a už vůbec ne, že by byla přes týden do odpoledně ve školce a ještě dva víkendy po sobě bych jí dala pryč. Bylo by mi smutno a podle ní budu mít mazánka. Co si o tom myslíte?
My to máme tak, že jsme naši malou nechali hlídat poprvé po jednom roce, ale tak že jen večer a to už byla uspaná v posteli, jak jsme šli pryč.Max.jsme si zašli na večeři nebo do kina, takze do 22-23h jsme byli zpátky, celou dobu spinkala. Měli jsme to tak 1× za 2 měsíce a to ještě možná. Cca po 1,5. roce jsem malou občas nechala u babičky na 2h přes den, kdyz jsem šla na nákup nebo něco vyřídit. Bylo to tak 1× za měsíc. Od 2 let a 9 měsíců chodí malá do školky a je tam do 15h.Je tam mezi dětmi a líbí se jí tam, tak proč bych jí vyzvedávala dříve. Já jsem doma těhotná a pořád unavená
se mnou asi moc zábavy neužije.
Ale víkendy většinou trávíme buď na horách, v zábavním parku, v kině nebo v loutkovém divadle, prostě společně. Od te doby, co chodí malá do školky, tak jsme potřebovali hlídání jen jednou a to večer. A za celou dobu cca od 2 let spala u babičky 2× na jednu noc.Dnes jí jsou 3 roky a 3 měsíce. Myslím, že celé naše hlídání bych mohla spočítat na prstech dvou ruk. Takže tak úplně normální mi nepřijde se zbavovat dítěte každý víkend. Neochabl u ní vztah k prvnímu synovi po narození druhého? Nevím, jestli se to vůbec může stát, pro mě je to nepochopitelné.
Tak, že separuje nemocné dítě mi přijde docela normální, zvlášt když je sourozenec novorozeně… ikdyž si myslím, že vztah s babi a i dětský kolektiv může dítě obohatit je to na můj vkus moc času, ale její boj… ![]()
Přijde mi to v pohodě, dětem dětský kolektiv prospívá a jestli jsou o víkendu u rodiny (prarodiče, teta a strejda apod.), to je taky dobře. Pokud jsou všichni spokojení… Však si děti rodičů užijou i tak dost. Hlídání ve 3 měsících na noc jsem sice nepraktikovala, ale nebylo to třeba. Ale na 14 hodin denně byl synek u babičky ještě v šestinedělí a praktikujeme to běžně, když jsem v práci a manžel si od dítěte chce odpočinout, nebo když chceme o víkendu trochu oddech oba.
@Anonymní píše:
Prosím o zachování anonymu, jedná se o naši sousedku. Nepomlouvám jen se ptám na názor.Dobrý den,
zajímalo by mě, co si o tom myslíte, zda máte podobný názor jako já, nikoho nesoudím, jen mi to vrtá hlavou.
Moje sousedka má dvě děti 3 roky a novorozeně. To starší na první hlídání přes noc dala cca ve 3 měsících. Teď je chlapečkovi 3 roky a od dvou a čtvrt roku ho dala do soukromé školky (jeslí), i když byla doma s bříškem. Druhý kluk se narodil teď v lednu a to první dítě dává na víkendy pryč z domu. Kluk chodí od 2,5 roku do tří hodin do školky a v pátek po vyzvednutí jede k bábičce do neděle a potom zase do školky a pak zase a takhle je to víkend co víkend. Když je marod, dávají ho taky pryč, aby nenakazil do malé.
Pro mě to je nepochopitelný. Já bych dceru dát pryč takhle často nedovedla. Dávám ji na hlídání max. na 4 hod. denně a to jí bude rok. Nedovedu si představit, že bych ji dala ve dvou letech do jeslí a válela se sama doma a už vůbec ne, že by byla přes týden do odpoledně ve školce a ještě dva víkendy po sobě bych jí dala pryč. Bylo by mi smutno a podle ní budu mít mazánka. Co si o tom myslíte?
Co bych řekla? Že to dělá jako celý vyspělý svět ![]()
Sousedka jako ty je radost. Třeba doma pracuje…
@Anonymní píše:
anonymko já tě nechápu…dělala bych s klidem to, co tvoje sousedka. Nedělá nic divného ani neobvyklého a to, že to máš ty jinak neznamená, že zrovna TY to máš nastaveno dobře
jinak já právě kvůli novorozenci uvažuju taky o nástupu dtarší do školky (ve 2,5 letech) aspoň na dopoledne.. „být doma s bříškem“ nemusí být vždycky taková lahoda, aby si člověk nepotřeboval oddechnout od dvouletého torpéda
a že si ho na víkendy vezme občas babička..?to jí jako závidíš? mě to tak skoro připadá
![]()
@Bábrdl píše:
Co bych řekla? Že to dělá jako celý vyspělý světSousedka jako ty je radost. Třeba doma pracuje…
Ja doufam, ze se v tom prispevku " pomlouvana" maminka pozna a radne zakladatelce vse " vysvetli". ![]()
Můj názor je, že je ti po tom prd. Nevíš, neživíš, nepřepínej…
2,5 leté ve školce - nic divného. Víkendy u babičky taky v pohodě, i když se přiznám, že pokud by to bylo každý víkend, tak se mi to zdá moc, měla bych pocit, že si dítko neužiju, ale že by to bylo vysloveně špatné, to bych neřekla…Třeba je těch babiček víc, tak je „točí“.
Paní může pracovat z domova, takže jí systém starší ve školce, novorozenec půl dne prospí, může vyhovovat i z tohoto důvodu. Nebo je novorozenec natolik náročné miminko, že na staršího nemá tolik času a je vyřízená, tak to je zase lepší, aby byl starší s babičkama než opomíjený s vyřízenou mámou doma…
@Petra Z píše: Že je mi to fuk a nic mi do toho není
asi tak nejak!! ![]()
@Anonymní píše:
Ano taky mě fascinujou ženský, který nechaj hlídat malá mimina někomu jinému, potažmo ještě cizím lidem, ale vlastně ještě víc obdivuju ty lidi, že si to vezmou na triko. No, ale je to jejich věc. Já taky ve 3. měsících prvorozenýho jela pryč na noc, ale nechala jsem ho doma 100% člověku a totiž jeho otci. U druhorozeného už se mi to nezadařilo, byl mnohem větší závislák.
Tobě do toho nic není.
Ty jesličky mi nepřijdou tak děsné, záleží jaké a jak to dítko snáší. Jedna z mých dcer také chodila do jesliček, půl roku 3× v týdnu na 5hod a ona tam chodila v celku ráda - začali jsme protože bylo nutné abych nastoupila v jejích 3letech do práce rovnou na 8hodin denně a nechtěla jsem aby to byl pro ni takový šok, tak chodila na zvykání do jesliček nejdříve na méně a postupně jak jsem psala výše. Ale myslím, že nikdo neví, proč to ta paní takto má. Znám rodinu, kde měly děti neustále na hlídání u babiček, mladšího od sotva pár týdnů a bylo to z důvodu nádorového onemocnění maminky.. Takže pokud děti netýrá, já bych si netroufala se nad tím nějak zammýšlet a dělat si vlastní úsudky.