Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lucenka píše:
tak ne každý na moři spatřuje něco tak úžasného, aby se tam v létě táhnul s davem dalších lidí
A od kdy je more pouze v lete? ![]()
@Jogrr píše:
A od kdy je more pouze v lete?
tak samozřejmě, že se dá i jindy. Ale to už je většinou dál, takže dražší a na týden, kdy jsou většinou prázdniny, to nemá moc cenu se tam táhnout.
@srpen89 píše:
Predne nechapu, jak muze jet 12 dite v pulce zari k mori, kdyz ma sedet ve skolni lavici. Nebo ci nechapes na výrazu „povinna skolni dochazka“ ? Vidis, kdyby jela treba v srpnu, tak se to nestalo. Ze by jeden ze zakonu schvalnostiJinak dite s teplotou bych k mori fakt neposlala, nechapu, ze se vubec ptas. Nikdy nevis, co se z toho za 2,3 dny vyklube.
A to si představ, že my jezdíme během školního roku třeba i na 4 týdny. A vůbec to nikomu nevadí. Děti se něco učí během dovči a pak si udělají prezentaci z míst, kam se většina lidí ani nepodívá. Proč by měli všichni jezdit v srpnu, když je u nás stejné teplo a všude lidí jak s.aček. ![]()
@lucenka píše:
tak samozřejmě, že se dá i jindy. Ale to už je většinou dál, takže dražší a na týden, kdy jsou většinou prázdniny, to nemá moc cenu se tam táhnout.
Jenomže ty spojuješ „vidět moře“ a „koupat se a válet v horku na pláži“. Když chce někdo poprvé vidět moře, tak mu fakt i stačí ve větrovce si stoupnout na pláž a zaposlouchat se do šumění moře a řvaní racků.
A tenhlle zážitek se dá fakt dopřát podle mě i s nízkými náklady. Můj kamarád měl rodinu statkářů a táta s ním takhle jel k moři vlakem přes noc k Baltu a večer zpátky. Vychytal nějakou akci na jízdenky a za pár stovek dopřál synovi vidět moře a druhý den zase kydal hnůj. Všechno jde, když se chce.
@Jogrr To už je ovšem slovíčkaření, ale dobrá, přečetla jsem znovu, a na významu tvého tvrzení to moc nemění. Zkrátka mi přijde, že dostatečně nerespektuješ, že si to některé rodiny zkrátka dovolit nemůžou. A dle některých dalších komentářů se zdá, že to stejně pochopili i další uživatelé. No ono je to jedno. Já nejsem typ člověka, který by tu rozpoutával vášnivé diskuze, takže si každá ponechejme svůj názor a utněme to v začátku. Za hloupou jsem se nikdy nepovažovala a ani tvůj komentář mě o tom nepřesvědčil, DRAHÁ. ![]()
@kam2 píše:
A to si představ, že my jezdíme během školního roku třeba i na 4 týdny. A vůbec to nikomu nevadí. Děti se něco učí během dovči a pak si udělají prezentaci z míst, kam se většina lidí ani nepodívá. Proč by měli všichni jezdit v srpnu, když je u nás stejné teplo a všude lidí jak s.aček.
Ale me by to vadilo. Dite skolou POVINNE ma sve povinnosti, ktete by si melo plnit a melo by byt k tomu vedeno. Tim, ze ho na 4 tydny uvolnujes ze skoly, mu moc prikladem nejdes a vzbuzujes v nem dojem anarchie, ze si kazdy muze delat co chce. Nevim, jestli je takova vychova vhodna pro budouci zivot ditete.
Kdyby dcerka uz teplotu dnes nemela a nepridalo se nic jineho, tak bych ji asi poslala.
A ted trosku OT. Nechapu tady hejty nekterych dam. Takove ty co maji nejvic prispevku. Je jejich cilem rejpnout si v kazde duskuzi, jen aby mely prispevky a dokazaly si, jak jsou dobre a chytre? Smutny smysl zivota. Bezte se radeji venovat detem nez psat kraviny.
@evill píše:
V bezinfekcnosti se ale podepisuje, ze dite nema narizenou karantenu, ani v poslednim tydnu neprislo do styku s nekym kdo ma nakazlivou chorobu, ze nema vsi.. a popisuji se alergie. Zvysenou teplotu dva dny pred odjezdem, bez jinych priznaku bych za infekcni nepovazovala - ja ji mivam taky, cestovni.
Myslím, že je úplně nepodstatné, jaké konkrétní formulace jsou v příslušném formuláři - všichni víme, jaká je jeho podstata. Zajistit, aby jely děti bez momentálních (nebo zjevně hrozících) zdravotních problémů, jimiž by mohly nakazit ty ostatní.
Je zbytečné slovíčkařit a hledat, že resp. jak je v pořádku to podepsat, protože ta použitá slova jsou taková a maková.
Osobně teď vůbec nedokážu říct, zda bych dceru poslala nebo ne - rozhodla bych se podle konkrétní situace až zítra. Pokud by se teplota během dneška nebo dokonce ještě ráno objevila znovu, zůstala by doma - neposlala bych ji s houfem spolužáků do zahraničí, protože bych to nepovažovala za fér vůči ostatním spolužákům (a vůči učiteli, který s nimi jede a bude to případně muset řešit).
@zrcadlo píše:
Jenomže ty spojuješ „vidět moře“ a „koupat se a válet v horku na pláži“. Když chce někdo poprvé vidět moře, tak mu fakt i stačí ve větrovce si stoupnout na pláž a zaposlouchat se do šumění moře a řvaní racků.
A tenhlle zážitek se dá fakt dopřát podle mě i s nízkými náklady. Můj kamarád měl rodinu statkářů a táta s ním takhle jel k moři vlakem přes noc k Baltu a večer zpátky. Vychytal nějakou akci na jízdenky a za pár stovek dopřál synovi vidět moře a druhý den zase kydal hnůj. Všechno jde, když se chce.
no myslím, že malé dítě nechce to moře jen vidět, ale když už k němu cestuje X hodin, tak se v něm chce i vykoupat.
Mně tedy nepřijde divný,když 12 letý dítě nevidělo moře a nemyslím si,že štastné dětství se pozná podle toho,kolikrát se tráví dovolená u moře. Jsou rodiny,které na to prostě nejsou,nechtějí,mají jiné zážitky. Ale co mi připadá hodně smutný je to,jak píše zakladatelka,že holka po tom moři léta touží,oni jí to 7 let slibují a nejsou schopný jí to splnit. Když jsou schopný dát pak 10 tisíc za nesmyslný výlet do Polska,tak na tom finančně asi tak špatně nebudou,aby za 7 let nenašetřili na dovolenou,třeba i autem bez jídla někam,kam je to nejblíž.
@renap píše:
Mně tedy nepřijde divný,když 12 letý dítě nevidělo moře a nemyslím si,že štastné dětství se pozná podle toho,kolikrát se tráví dovolená u moře. Jsou rodiny,které na to prostě nejsou,nechtějí,mají jiné zážitky. Ale co mi připadá hodně smutný je to,jak píše zakladatelka,že holka po tom moři léta touží,oni jí to 7 let slibují a nejsou schopný jí to splnit. Když jsou schopný dát pak 10 tisíc za nesmyslný výlet do Polska,tak na tom finančně asi tak špatně nebudou,aby za 7 let nenašetřili na dovolenou,třeba i autem bez jídla někam,kam je to nejblíž.
Nojo no takový je život ale za 1. Nezaslouží si to ( je hubatá myslí si že může všechno)
2. Není na to čas
@renap Zas na druhou stranu, co ty víš, jak to mají, nemusí to být vůbec kvůli financím, mohou mít jiný problém, proč je problém, aby jeli jako rodina.
@srpen89 píše:
Ale me by to vadilo. Dite skolou POVINNE ma sve povinnosti, ktete by si melo plnit a melo by byt k tomu vedeno. Tim, ze ho na 4 tydny uvolnujes ze skoly, mu moc prikladem nejdes a vzbuzujes v nem dojem anarchie, ze si kazdy muze delat co chce. Nevim, jestli je takova vychova vhodna pro budouci zivot ditete.
Jiný deti to promarodí, naše procestuji. Nevidím v tom rozdíl.
@kam2 píše:
Jiný deti to promarodí, naše procestuji. Nevidím v tom rozdíl.
Urcite ti bude vysvětleno, ze ty nemocne za to nemohou…
@j.a.n.i1 píše:
Urcite ti bude vysvětleno, ze ty nemocne za to nemohou…
Já samozřejmě chápu, že za to děti nemohou. Asi k tomu má každý rodič jiný postoj, a pokud není problém ze strany školy, nevidím v tom problém ani já. Děti se normálně učí i na dovolené. Co potom děti, které mají individuální studijní plán? To jsou rodiče taky anarchisté? Obě naše děti dělají sporty na profesionální úrovni a bohužel i díky tomu chybí. Pokud se to neodráží na prospěchu, je to dle mě v pohodě. ![]()