Dítě nechce do školky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
22026
10.9.14 09:47
@armen píše:
Dobrý den,
Potřebuju poradit kdo má zkušenosti s tím to co, teď prožíváme my. Minulý týden nastoupila poprvé do předškolní třídy předtím ještě ve školce nebyla. Ten týden před tímhle týdnem byl úplně v pohodě a teď tam nechce a ráno začíná strašným brekem. To se dá zvládnout, ale pak se jede do školky a začne to zas brek a navíc zvrací a nechce se pustit toho kdo jí tam vede. Co máme dělat je to hodně náročné hlavně na tu psichyku. Prosím o radu jakou koliv kdo už si tím prošel. Děkuju vám všem. Iveta :|

Každé dítě má problémy s adaptací ve školce. Předškolák - i když jde do téhle školky poprvé - už by to ale měl zvládat trochu líp, než popisuješ.

Tvoje dcera je ve školce poprvé - předtím nikdy v žádném kolektivu nebyla? Předpokládám, že coby předškolák jistě ano - jak ho snášela? Jakou má obecně povahu, je samotářka nebo si ráda s dětmi hraje?

Vždycky je potřeba najít příčinu - tohle už těžko bude jenom nezvládání stesku po mamince, na takovéhle extrémní projevy už je dost velká a pokud nemá nějaký handicap, měli byste být schopni se od ní příčinu dozvědět. Problém s učitelkou… s dětmi… může to být i zdánlivá banalita, třeba se jí něco nedaří… neumí si zapnout bundu a stydí se to říct, bojí se prolézačky na zahradě a ví, že tam každé odpoledne chodí, cokoli, opravdu jsou to někdy z hlediska dospělého naprosté kravinky, ale pro dítě znamenají šílený stres. Je potřeba se jí maximálně věnovat a tu příčinu najít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
M I
13
12.12.14 06:49

Dobry vecer, prosim o radu, zkusenosti
Syn (v unoru 4 roky) nastoupil do skolky 6.rijna a do dneska bojujeme. vubec se mu nechce do skolky, kazde rano jde s placem.rika ze se ve skolce nudi.ze zacatku rikal, ze se boji ucitelek a deti.to uz teda preslo. strasne se upnul na ucitelku. s detma si vubec nehraje. jenom mu ucitelka zmizi z dohledu a je zase plac:-( dneska jsem mluvila s ucitelkou a ta mi rekla, ze neni ve skolce vubec spokojeny.pres den tam nebreci, ale musi byt s ucitelkou. nevim si rady, tak moc bych mu chtela pomoct, aby se mu ve skolce libilo. dekuji za reakce. Misa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
12.12.14 07:05

@M I a před školkou do kolektivu chodil? Jako hřiště, MC apod…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
M I
13
12.12.14 07:46

Před školkou byl půl roku doma s babičkou a dědem. musela jsem nastoupit do práce a do školky ho nevzali. zvykl si na dospělí. když jsem byla doma, chodili sme mezi děti, je pravdou, že pokud mě neměl na očích byl z toho vyděšenej a plakal. ted se takhle upnul na učitelku ve školce :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
12.12.14 07:54

@M I no, není zvyklý na děti. Takový trochu dost mamánek. Z okolí vím, že maminky takových dětí to řešily soukromou školkou, kam dávaly děti na zvykačku na pár hodin týdně, než nastoupí do školky.
Bohužel to už je pozdě, v podstatě radu nemám.
Asi jen - nenechávat ho v jeho lítosti, ale povzbuzovat, zlomí se to.
Jen to chce čas. Vzít ze školky by byla hloupost, jednou mu ustoupíte, budete ustupovat pořád.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
M I
13
12.12.14 08:01

Děkuji za názor.
Mamánek to on určitě je. když jsem nastoupila do práce, měla jsem z toho obavy ale to zvládl uplně v pohodě. a když jsem odpoledne přijela domů ani za mnou nechtěl jít, takže jsem myslela, že to bude v pohodě a že školku zvládně. bohužel je to naopak. co chodí do školky je to zase mamánek. nechce jít ani za dědem a babičkou, kteří bydlí hned pod nama. ve školce je někdo uplně jiný, je zamlklý a nezapojuje se. Ale po cestě ze školky je už naprosto v pohodě. musí to být hrozný stres. vím, že se s tím musí poprat sám. ale je to těžký :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
12.12.14 08:33

@M I Já si myslím, že není mamánek, je to prostě povahou a vlivem okolností - to první je pevněji dáno. Některé charakterové vlastnosti se těžkou „lámou“.Souhlasím jedině s tím, že nemůžete vše podřizovat jen dítěti, musí si na tu situaci prostě zvyknout. Otrkávat postupně, pokud máš dále možnost hlídání babičkou, tak aby dítě chodilo po obědě, nechodilo třeba v pátek,„pořádně“ do školky nastoupilo až na předškolní rok. Ale nemůžete čekat, že bude takový „školkový král“,jak jiné děti, které do ní vplují a zapadnou. O věku, kdy jde dítě do školky, to fakt není. Souhlasím s vlivem okolností(jedináček),ale nedokážu si v dnešní době představit dítě kolektivem úplně nedotčené - pokud s ním teda líná paneláková babička neseděla jen doma u Tv a jediný pobyt venku byla cesta do obchodu(nemyšleno ve zlém).

Moje dvě děti šly taky až po 4. narozeninách a úplně v pohodě..Naopak, myslím, že to pro ně byl bonus(mluvila jsem o tom s psycholožkou v PPP a naší logopedkou, která je taky psycholožka, podpořily mě).Neznám žádné problémy jako, že by dítě nechtělo do školky jít, odpor nebo řvaní, přemlouvání. Oba v 8,5 a 6 letech fungují úplně normálně, závodně sportují, ten starší jezdí na víkendové turnaje a prázdninová soustředění bez nás. Naopak, byli od začátku chváleni, jak jsou šikovní a samostatní. Teď mám dvouapůlletou dcerku, ve 3 letech do školky určitě nepůjde, čekáme miminko, uvažuju o tom, že ji nedám ani ve 4 letech, ale až na poslední, předškolní rok. Je ale fakt, že nás je doma poněkud víc a mezi dětmi(hlavně hřiště, někdy MC, kavárenský typ moc nejsem),jsou od malička.

Naše školka je komplex s jeslemi. Učitelky mi říkaly, že často mívají ve školce problémy právě ty děti, které chodily od malinka do jeslí - nechuť chodit do školky, stagnace vývoje, odmítání činností, upnutí se na učitelku, pomočování. Já nic z toho neznám, ale nelze škatulkovat, ani jednoznačně házet na věk, ve kterém bylo dítě zařazeno do dětského kolektivu..Velkou roli prostě hraje povaha a prostředí, ve kterém dítě vyrůstá.
Držím pěsti, ať brzy najdete nějaké řešení. Já bych nenechala dítě se trápit, kdyby byla jiná možnost, snažila bych se nakombinovat s hlídáním babičkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
12.12.14 08:35

@M I vydrž. Je ted´v krizi, došlo mu, že nastala nová etapa života, jiný režim, jiní lidé, přešla euforie, nastal zmatek. Ono i tohle nějaký ten týden-měsíc potrvá, pak se začlení a najde si kamarády. Dávej mu třeba do školky hračky, které zaujmou i kamarády-puzzle, nějaké lehké, auto na setrvačník, to je jedno. On se podělí, děti kolem budou mít zájem si s ním hrát a i on potom s nimi ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
12.12.14 08:41

@Jana206 No vidíš. A všechny mé děti nastoupily do školky už před třetím rokem a já zase vůbec nemám problém s adaptací. Teda až na poslední, ta sice není mammánek, ale rovnou ředitelka zeměkoule, chyběla jí maminka za zadkem. Ve školce ale byla spokojená.
Já bych to teda s babičkou nekombinovala, to je právě cesta do pekel, když dítě zjistí, že má možnost úhybných manévrů, tak zvýší scény ve školce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
M I
13
12.12.14 09:12

On je vlastně ve školce dohromady měsíc. od doby co nastoupil byl 2× nemnocný takže to zase není tak dlouho a myslím, že na nějaký ty scény má nárok. snad bych to tak neřešila a věřila že to přejde a že se zapojí, ale včera sme měli besídku a když jsem viděla jak je z něho najednou jiný človíček i když jsme tam byli s manželem sním, tak mi z toho nebylo moc dobře. prostě nechce s dětma tancovat, nechtěl si ani sednout ke stolečku i když všechny děti seděli. nevím, budu tomu muset dát čas. ale po snaze promluvit si s učitelkou, která mi řekla, že je nespokojený a že je takový i když tam nejsem jsem začala přemýšlet jestli se tam opravdu netrápí. možná přeháním. prostě nevím jak mu pomoct. Doma ho můžu motivovat, povzbuzovat, to jo, ale ve školce je to zase hrůza. On o školce doma moc mluvit nechce. :( mám z něho pocit, jako by si myslel, že tam je za trest.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
464
12.12.14 09:13

Maminky, vydržte! Budou Vánoce, děti si na pár dní od školky odpočinou a po Vánocích ji třeba budou brát jinak - a lépe! :) :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
M I
13
12.12.14 09:14

Mám právě obavy, že po 14 denní pauze to bude ještě horší :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
12.12.14 09:25

@M I teĎ už moc možností nemáš, zkus ho co nejvíc podporovat, zdůrazňovat mu, že už je velkej „školkáček“. Ještě mě napadlo pozvat domů na nějakou oslavu 1-3 jeho spolužáky, třeba by chtěl navázat kontakty, a naví jak na to, a tohle by mu mohlo pomoct. Já školku taky coby malá bytostně nesnášela, ale když člověk musí do práce, tak se nedá nic dělat :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15225
12.12.14 09:34
@wanillca píše:
Maminky, vydržte! Budou Vánoce, děti si na pár dní od školky odpočinou a po Vánocích ji třeba budou brát jinak - a lépe! :) :palec:

Já se obávám, že to bude právě horší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15225
12.12.14 09:36

@slavuska1 Dobrý nápad s tou návštěvou.
@M I Taky si myslím, že musíš vytrvat. Je to nepříjemné, ale tím, že ho ze školky vezmeš, si zaděláš na další ústupky synovi v budoucnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin