Dítě nechce do školky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1118
5.1.15 09:23

@Petra1606 já mám pocit, ze v dětství (zakladka) jsem si rozumnela spís s mladšími - mam mladsi sourozence, chodila jsem s nimi ven, doteď me zdraví a mluví se mnou „decka ze sídliště“ i když jim je 15-17 a me skoro 21… Ale na střední se to otočilo a vic mi vyhovuje byt a komunikovat se staršími ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5696
5.1.15 09:25

Tak na toto téma bych mohla snad psát diplomku. Nikdy jsem nezapadala do kolektivu, na základce, ani na střední, jsem od přírody plachý introvert, ale lidi mám ráda, jediný kolektiv, kam jsem zapadla a dalo by se říct, že díky svému talentu, jsem byla i jeho středobodem, byl jezdecký oddíl. Do dneška nemám ráda velké sešlosti, jsem raději jen s blízkými lidmi, nemám ráda různé zábavy a takové věci, zkrátka jsem taková. Stačí mi moje rodina a pár přátel abych byla spokojená. Vystačím si i sama. Zkrátka je to povahový rys, s tím se nedá nic moc dělat. Rozhodně nenutit do aktivit, které člověku nejsou příjemné. Moje děti jsou spíš po mně, už to vidím i v té škole, že taky mají každý jednoho dva kamarády a jsou spíš zamlklejší a na okraji kolektivu. Nijak to nesouvisí s inteligencí, oba mají prospěch řekla bych v horních 10 procentech ze třídy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.1.15 09:40

Souhlasím, ze je to povahovy rys. Ja jako dite byla ticha, kdyby pro me nikdo neprisel, tak bych snad ani nesla ven.Ale mela jsem kamarady ve tride, troufam si rict, ze me meli radi. Nebyla jsem ale ten typ, ktery by prisel prvni..Muj syn je to samy. Sice je vetsí oraz, ma spostu kamaradu ve skole, ucitelka mi rekla, ze je i oblibeny, ale kdybych mu rekla bez ven za klukama, ktery nezna moc, tak tam proste nepujde…Treba v krouzku, kde nejsou kluci ze skoly uz ma problem a moc s nimi nekamaradi. Pry jsou namachrovani a odmita s nima kamaradit, pritom s temi svymi je v pohode.To samy ja, ja taky nepotrebuji k zivotu tisic kamaradek a drzim si lidi od sebe. Je mi tak dobre. Staci mi jen par osob, kterym verim a ostatni proste nemusim…Mam rada svuj klid a prostor. Kamarady si moc dobre vybiram..

• Citovat
  • Upravit
Liz
2064
5.1.15 09:45

Tvé dceři by vyhovovala školka, kam chodila ta má. Neměli skoro neřízené činnosti. Stále něco vytvářeli, hráli, malovali, zpívali nebo tak. Učitelky se dětem nonstop věnovaly. Mé dceři to také vyhovovalo, byla to ale dražší soukromá školka. Teď chodí dcera do státní, kde mají děti hodně hodně času si jen hrát a taky bych řekla, že tam moc nezapadá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1788
5.1.15 10:21

Díky za příspěvky holky, ale mě to tak trápí - příští týden jdeme na zápis do školy. Učitelka ve školce, mi řekla, že ji mám dát odklad. Kvůli tomu, že má svůj svět, že se nechce zapojovat do některých her atd. Ale já ji vážně takovou neznám. Připadá mi, že prostě nezapadla do kolektivu nebo nevím.

Já jsem úplný opak, vždycky jsem byla tzv. bavič třídy, nemám problém navázat přátelství.

Holčičky jsme zvaly, bohužel když už, tak rodiče nebydlí ve stejném městě a tak.

Mám zajít k psycholožce? Holky nenutím ji v žádném případě. Kdyby záleželo na mně - nechám si ji doma, ale pořád si říkám, že je lepší být v kolektivu - ale zas nechávat v kolektivu, když je tam stejně sama??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1788
5.1.15 10:28

@Jana206 Jani máme to stejně - například na hřištích atd. Já ji učím, že věci se půjčují - ona to ví, půjčuje. Ale když vidím dalších x dětí jak ji všechno berou, ničí a rodiče nic, tak zasáhnu já. Ale ona nic, sedí a neřekne ani slovo. I když ji to vysvětluji, že se má ohradit. I ve školce, když ji někdo něco udělá, říct to učitelce. Neumí se bránit, bojím se aby ji třeba nešikanovali ve škole později.

Doufám, že se otrká.

Ale jak píšu doma je skvělá, za poslední půl rok udělala velké pokroky.(logopdie) Je učenlivá, paměť má skvělou. Ale tohle trápí mě. Asi to fakt bude povahou. Neznám to, tak si nevím rady už.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
5.1.15 11:29

@Prdolinka86 Učitelka Ti nemá co říkat. Zajdi do PPP a prober to tam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1659
8.10.15 09:51

Ahoj holky, prosím o radu. Máme 30 měsíčního syna a v červenci se nám narodilo druhé miminko. Jelikož je starší syn hodně akční a má rád děti, venku se ke všem druží apod., zkusili jsme ho dát v polovině září do lesní školky, abychom měli i prostor na miminko a aby se syn vyřádil s dětmi, dáváme ho tam dvakrát týdně na celý den. Učitelky ho moc chválili, že okamžitě zapadl, je moc šikovný a samostatný. První dva týdny proběhly v pohodě, ale poslední tři dny nám pokaždé ráno histericky pláče, že nikam nechce, že chce být doma, nechce se oblíkat, škube sebou a ve školce se manžela drží zuby nehty, že chce s ním jet zpátky domů. Děti ve školce po chvíli syna zabaví a už je to ok, když si pro něj jedeme, tak prý byl strašně hodný a vše v pohodě a Ráďa nám po cestě domů říká, že ve školce bylo dobře a vykládá co všechno dělali a je úplně v pohodě…učitelka říkala, že je to normální, že některé děti jsou ze začátku v pohodě a pak obrátí, ale já jsem z toho docela vykolejená. Doufám, že problém není ve školce jako takové, on ty poslední dva týdny má scény snad kvůli všemu, ječí že si nechce mýt zuby, že se nechce koupat, že si chtěl ten džus nalít sám apod…vysvětlování nepomáhá, snažím se s ním jednat klidně, ale prostě ho musím umýt řvoucího, vzpouzejícího se a někdy si už říkám, že na mě někdo pošle sociálku :-) Prosím vás je tohle normální, prostě nějaké pitomé období které přejde?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2873
8.10.15 10:01

@Anath tak mu došlo, že je to pravidlo a uvědomil si to. navíc podle mě chodit dva dny v týdnu do školky pro tak malé dítě není dobré. Do toho miminko. Musí toho na něj být hodně. Nechala bych ho doma a dala do školky na každý den od září. za rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10972
8.10.15 10:29

@Anath Takové období NE a SAMA a vztek velice dobře znám. Začalo to u nás právě kolem tří let malé.

Se školkou ani miminkem bych to nespojovala. Je to úplně normální období vzdoru, jen ho některé děti mají promakanější.

Jen čemu moc nerozumím je takové to „odkládání dětí“ do školky. Tak buď chodí do školky, nebo nechodí. Já nevím proč maminky, které jsou doma s druhým tohle dělají. Takové to na pár hodin, či vybrané dny. Kdyby chodily do práce, tak by nad tím tak vůbec nepřemýšlely, neměly by na výběr.

Jinak bych se školkou ve vašem případě počkala. Myslím, že ty tři roky jsou pro některé děti dost hraniční.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41140
8.10.15 10:46

@Anath nemyslím si, že by byl problém ve školce jako takové. Jde spíše o to, že ráno si vždy uvědomí, že on musí do školky a ty zůstáváš doma s mimčem a on by chtěl být s vámi. Ale když už ho do té školky dovezeš, tak je tam pak (podle toho co píšeš)spokojený a kolektiv dětí mu vyhovuje. Takže jde spíš o to, jestli vydržíš ty rána :-)) nebo si necháš malého doma. je pak otázkou, jestli nezvolit nějaký pevnější řád -) on nepochopí, že chodí v úterý a ve čtvrtek, ale mohl by mu třeba vyhovovat systém dopoledne ve školce, po obědě domů -)aby to mělo nějaké pravidla a řád…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6398
8.10.15 11:15

@Anath 2,5 roku je málo, chlapeček není asi ještě na školku zralý. A ještě na celý den. U matky, která nepracuje mi to přijde zbytečné. Příští rok od září by to bylo určitě lepší, ideálně ze začátku do oběda, což nebývá problém, když matka nepracuje. Doteď byl s mámou doma a najednou má být „celý den“ ve školce, takže tipuji od 7:30 do 15:30? Kolikrát se člověku v práci těch 8 hodin zdá nekonečných, co teprve maličkým dětem? Nechápu odkládání dvouletých dětí do školky proto, aby si rodiče užili miminko. Odpoledne vám učitelka řekne, že byl hodný, ano a co mu asi tak zbývalo… Cítí se nejspíš odstrčený.
Takhle najednou je to pro něj jistě šok. Chodil třeba do školičky, aby si zvyknul? Pro menší děti od 2 let fungují školičky, u nás např. v Domě dětí, dotovaná městem, kde si děti zvykají na nepřítomnost maminky, je to na 2,5 hodiny, ze začátku klidně méně. Některé děti to prostě potřebují postupně, ne takto šokem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1659
8.10.15 12:02

Děkuji moc za rady :-) On je právě zvyklý být mezi dětmi, chodili jsme často ke kamarádkám s dětmi, nebo do dětských heren, na dětských hřištích byl nadšený, že je mezi dětmi apod. Navíc je docela samostatný a spoustu věcí už dělá sám a zdálo se nám, že zralý na školičku už je. Manžel pracuje na 12hod. směny a po noční a před noční se potřebuje vyspat, ale syn ho nenechá, takže na ty dva dny ho tam dáváme. Začátky s miminkem byly horší, vadilo mu, že se miminko pořád kojí a nemám na něj čas, ale pak se to zlepšilo a s nástupem do školky to bylo ještě lepší, brášku už bere a je na něj hodný, pořád ho pusinkuje a povídá si s ním apod. Ona je to lesní waldorfská školka, takže dělají spousty aktivit venku a ze začátku se nám zdálo, že se mu tam fakt líbí. Ty období vzdoru už jsme párkrát zažili, vždycky je to pár dní, někdy i týdnů hrůza, ale pak je zase zlatý, tak jsem právě na rozpacích zda je to jen vzdor, nebo je to na něj prostě ještě moc brzy. Nechceme ho do školky „odkládat“, brali jsme to tak, že si pohraje s dětmi a bude mít program, on se s námi doma nudil, ty začátky s mimušem byly opravdu náročné, tak prostě lumpačil a byl i na malého agresivní, naopak teď ten vztah už mají hezký. Do školky jde na půl devátou a ve tři ho bereme domů, občas i hned po obědě. Taky je zvyklý na víkendy u babičky, brávala si ho, když jsem byla těhotná a schopná jen ležet pro šílené bolesti zad a kyčlí… Samozřejmě ho tam nechci držet násilím, chtěli jsme to zkusit a zdálo se, že to funguje, že je mezi dětmi rád, ale najednou je to jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10972
8.10.15 12:22

@Anath No ono je to i o tom, že všechny ty instituce jsi navštěvovala s ním, prostě jsi tam byla, ve školce je sám. To je safra rozdíl.

Jiank mám pocit, že kdyby jste mu v tom neudělali zmatek, myslím, že i váš kluk potřebuje řád, tak jste měli solidně našlápnuto zvládnout to.

Jenže to je jednou za týden, pak dvakrát, pok o obědě, pak vůbec, jako se ani moc nedivím, že se mu to začalo zajídat, když v podstatě neví, co ho ten den čeká.

Je malý, nedokáže se orientovat v čase…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1659
8.10.15 12:26

@Trojlístek Díky, vlastně jsme si vůbec neuvědomili, že to takto může brát a asi to tak bude. Sice mu říkáme předem, že zítra půjde do školky a že pro něj přijede buď po obědě nebo až se vyspinká, ale asi to ještě vážně nemůže chápat. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin