Dítě nechce do školky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4156
8.12.15 08:25
@marmelada78 píše:
@lecijasek @Slečna Ferka Ono to jako není úplně jednoduché, říct děcku „tak se kamaraď s někým jiným“. Paní učitelka o problému ví, a sama mi říká, že ho nenásilně přesměrovává k tolerantnějším skupinkám dětí, ale já vidím že je smutný, protože samozřejmě moc dobře vnímá že ho mezi sebe nepřijali ti ostatní a ten kolektiv jako celek :nevim:

Není to jednoduché, ale i s něčím takovým se musí dítě srovnat. Určitě se s tím nesetká naposledy. Takový je život. Jako problém bych viděla, kdyby dítě odmítal kolektiv jako celek, nekamarádil se s ním nikdo, vyčleňovali ho. Ale jiný případ je, pokud si vyhlédne jednu skupinku, ale ta už si hraje mezi sebou. Tady je to podle mě namístě vysvětlovat a vysvětlovat, že je tam hodně dětí, že si může hrát s někým jiným.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
8.12.15 09:38
@lecijasek píše:
Není to jednoduché, ale i s něčím takovým se musí dítě srovnat. Určitě se s tím nesetká naposledy. Takový je život. Jako problém bych viděla, kdyby dítě odmítal kolektiv jako celek, nekamarádil se s ním nikdo, vyčleňovali ho. Ale jiný případ je, pokud si vyhlédne jednu skupinku, ale ta už si hraje mezi sebou. Tady je to podle mě namístě vysvětlovat a vysvětlovat, že je tam hodně dětí, že si může hrát s někým jiným.

Přesně. Ano, není to jednoduché, ale to je život. Pokud není úplně vyčleněnej z kolektivu, nebo dokonce šikanovanej (to by se samo řešit mělo), tak si holt musí najít parťáky, kteří o něj stojí. A co já mám zkušenost, tak mladší se většinou se starším kamarádit chtějí - čili pokud je nějaké mladší dítě, nebo třeba děcko, které nastoupí po Vánocích apod., bude celé vděčné, že má kamaráda „zkušenějšího“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
8.12.15 09:43

@SIMONA1234 Zas si to tak neber - jasně, že učitelka za dozoru pohovoří, případně si zavolá, já jim to se srdce přeju. (Tuhle práci bych fakt dělat nechtěla a asi by mi taky brzo došly děti :) )
Mně spíš vyvedla z míry představa, že by učitelka systematicky ignorovala fakt, že se nějakému děcku nedaří „zapadnout do kolektivu“ a je odháněné. To v 10 dětech na 2 učitelky snad nejde přehlédnout, pokud to trvá půl roku. Ale věřím, že když s nimi zakladatelka promluví, tak se třeba dozví víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
8.12.15 09:53

@SIMONA1234 Jo, a co si myslíš o smíšených třídách coby učitelka?

My teda máme dvě třídy pro děti od tří (podle kapacity i od necelých tří) do šesti (s odkladem asi do sedmi) let, takže jsou takové „polosmíšené“.
Naše mladá je ve druhé třídě téměř nejmladší a přijde mi, že ji ty starší děti „táhnou“, což je výhoda. Na druhou stranu jsme už řešili posmívání, skupiny jsou přesně dle popisu Simony střídavé „ka/neka“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
8.12.15 10:16

@Knihomyš „Ka/neka“ je všude. Moje dítě to má i se svou nejlepší kamarádkou jak na houpačce, taky se občas „neka“…a s ostatníme to je vůbec den ode dne jinak.

Jediný stabilní trend, co pozoruju, je že se teda moc nekamarádí s klukama - což je divný, ale asi to je věkem/partou. Ještě loni byl mezi jejími nejlepšími kamarády chlapeček Kubík, letos už jen samý holčičky (Kubík je v jiné třídě).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
8.12.15 10:24

@Slečna Ferka Moje dítě zatím asi nejlepší kamarádku ani nemá :think:
Přátelství s chlapečky asi mírně upadá kvůli odlišným zájmům - i když včera zrovna říkala, že si od ní jeden půjčil modrého poníka (z My Little Pony) - nakecala mu, že je klučičí, když je modrej.
Ka/neka je mi jasný, to je v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
8.12.15 10:25

@Knihomyš Moje dítě taky dlouho nemělo (a možná vlastně furt nemá :mrgreen: ) - je jich taková skupinka, co spolu chodí do školky a do Sokola, ale s tou jednou jsou asi nejlepší. Což neznamená, že to za týden nemůže být jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6398
8.12.15 10:48

@Knihomyš Náš kluk se s holkou kamarádí nejvíc, má rád její poníky a LPS zvířectvo, ona si k nám chodí hrát s auty a dinosaury. Zrovna včera tady postavili dinopark přes půl pokoje, kde jsou návštěvníci poníci a panenky. A nesmí se to uklidit.. Do dospělosti mu jako nej kámoška asi nevydrží, ale jinak pohoda, kluci ze třídy ve školce jsou na něj moc divocí..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
8.12.15 11:18

@dianaa co dítě, to originál :) mně přijde, že se u nich ve třídě dost hrotí, co je klučičí a co holčičí (na vsi jsou ty role prostě rozdělený trochu ostřeji).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6398
8.12.15 11:36

@Knihomyš Někdy to hrotí sami rodiče, nekoupí holce modrou bundu, i když by si ji přála, třeba. Tatínci kolikrát nedovolí klukovi hrát si s něčím „holčičím“, mi to přijde zbytečné.. Sice náš kluk vypadal divně, když měl červenou kšiltku s Dorou, ale chtěl ji. Pak ji stejně s někým vyměnil za dinosauří :) Jojo, záleží, jaká parta se ve třídě sejde..
U nás jsou dvě třídy pro malé děti a dvě pro starší děti smíšené, většina jsou 4+ a předškoláci, k tomu několik tříletých, jeden čerstvě a je to fajn, dětem to vyhovuje, co vím, hlavně ti malincí to rozdělování na kluky a holky tak neřeší. Jinak má syn taky rád největšího raubíře ze všech a chvíli měl snahu ho napodobovat, ale pak ho to přešlo, pořád sedět u stolku s učitelkou a hrát si pod dozorem za trest. Učitelky to nějak míchají a vymýšlejí, aby se zapojili všichni se všemi, ať se raubíři nedrží jen pospolu. Ale znám to jen do oběda, odpoledne nevím, to bude už asi „volno..“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7346
8.12.15 17:10

@Knihomyš Smíšený třídy mi nevadí, jsem zvyklá…je to jiná práce, to je jasný. V něčem lehčí, v něčem sakra těžší než homogenní třídy. Lehčí v tom, že ti starší děti dělají „asistenty“ učitele, pomůžou s prckama…ale taky ne VŠICHNI, kolikrát je předškolák náročnější a zlobivější než tříletý prcek :zed: :nevim:
Náročný je to v tom, že když chce učitelka dělat „přípravu do školy“ s předškoláky, musí v tu dobu zabavit prcky jinou činností…pracuje např. s 5 předškoláky, ale co zbytek? Když budou lítat po třídě a hulákat, budou se ti u stolu soustředit na práci? Ne…
Takže nejde jednoznačně říct, co je lepší…jestli heterogenní nebo homogenní třída. Jako mít v září 25-28 tříleťáků je fakt masakr na nervy…neskutečný nápor na psychiku i pro zkušeného učitele. Zažila jsem to jednou, teď v únoru, když jsme otvíraly novou školku. Už bych to zažít NECHTĚLA!!! Sama ve třídě…kolem mě lítalo 25 dětí, půlka byla mladší 3 let, nejmladšímu bylo až v DUBNU 2 a půl..!!! 8o Všechno brečelo, řvalo, kousalo se, bouchalo…destruktivní hry, vše ničit, lámat, trhat… :zed: Šílený…
Po takřka roce mám „jakž-takž fungující třídu. A nervy v prdeli… :oops:
Někdy si říkám, že jinde by mi bylo líp…někde v kanclu… :srdce: :jazyk: A pak se oklepu a jdu zase do školky… :mrgreen: Teď je to zase náročný…Vánoce…rodiče vyžadují "akce“ školky…takže besídka, pečení a zdobení rohlíčků, výlet na betlémy, dárky pro rodiče, výzdoba tříd, šaten… :roll: Aby se jeden zbláznil…
Už mi jedou z toho nervy a pak tady na epipi VYBOUCHNU… :oops: :mrgreen:
Nevíš o nějaké práci v kanclu…??? :think: :think: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7346
8.12.15 17:16
@Slečna Ferka píše:
@Knihomyš „Ka/neka“ je všude. Moje dítě to má i se svou nejlepší kamarádkou jak na houpačce, taky se občas „neka“…a s ostatníme to je vůbec den ode dne jinak.Jediný stabilní trend, co pozoruju, je že se teda moc nekamarádí s klukama - což je divný, ale asi to je věkem/partou. Ještě loni byl mezi jejími nejlepšími kamarády chlapeček Kubík, letos už jen samý holčičky (Kubík je v jiné třídě).

Všude a DLOUHO…dcera to má ve třídě doteď, je jí 12…jeden den přijde, že s ní Míša neka…že je hrozná…bla, bla…a zítra mi se smíchem bude vypravovat, jak si s Míšou skvěle hrály u ní doma… 8o :roll: Dřív jsem to řešila, vadilo mi to…i mi to bylo líto (jako obnovitelce diskuze), dnes? Už se tomu směju…(u své dcery, ne ve školce…samozřejmě)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.9.16 08:52

Holky, pomooooooooooooooooooc!

Vím, že je brzy na předčasné závěry, ale já jsem totálně v pr…i…

Minulý týden dítko chodilo na zvykačku, vše ok, dva dny po dvou hodinách, zbytek po obědě domů.
V pondělí nebylo kvůli rýmě a v úterý a středu tam poplakávalo přes dopoledne. Dnes ráno už doma, že do školky už nechce chodit, že se mu tam nelíbí a pláč. Ve školce horor - totální pláč - ne vztek, drželo se mě jako klíště, že tam nechce - učitelka si ho odvedla…
S učitelkou jsme se na začátku docházky domluvily, že dítko bude chodit ještě do září jen na dopo a po obědě domů.

Na školku jsme dítko chystali, i že tam bude samo.

Mě rodičák končí k 21.10. - ve věku tří let, takže do té doby by mohlo chodit po obědě domů.

• Citovat
  • Upravit
1008
8.9.16 08:55

Ahoj, mám to úúúúplně stejně a jsem z toho špatná. Syna mi málem vyrvávají z náruče. Ale jakmile odejdu, slyším pláč ještě tak půl minuty a je ticho. Teď jsem tam volala ohledně něčeho jiného a syn je prý naprosto v pohodě a hraje si. Je to změna a musíme vydržet. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12603
8.9.16 08:55

Dej mu čas. U nás to bylo taky se scénama. Malá se mě držela jako klíště brečela a prosila. učitalka jí řvoucí odvedla. druhý den jsem jí brečící strčila do třídy. A od té doby relativně klid. Malé kňournutí v šatně, pusu a už běží bez brečení do třídy. Taky chodí v poledne domů a to hlásí, že tam chce ještě být. děti si prostě musí zvyknout. Je to pro ně moc věcí najdenou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin