Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@marmelada78 píše:
@lecijasek @Slečna Ferka Ono to jako není úplně jednoduché, říct děcku „tak se kamaraď s někým jiným“. Paní učitelka o problému ví, a sama mi říká, že ho nenásilně přesměrovává k tolerantnějším skupinkám dětí, ale já vidím že je smutný, protože samozřejmě moc dobře vnímá že ho mezi sebe nepřijali ti ostatní a ten kolektiv jako celek
Není to jednoduché, ale i s něčím takovým se musí dítě srovnat. Určitě se s tím nesetká naposledy. Takový je život. Jako problém bych viděla, kdyby dítě odmítal kolektiv jako celek, nekamarádil se s ním nikdo, vyčleňovali ho. Ale jiný případ je, pokud si vyhlédne jednu skupinku, ale ta už si hraje mezi sebou. Tady je to podle mě namístě vysvětlovat a vysvětlovat, že je tam hodně dětí, že si může hrát s někým jiným.
@lecijasek píše:
Není to jednoduché, ale i s něčím takovým se musí dítě srovnat. Určitě se s tím nesetká naposledy. Takový je život. Jako problém bych viděla, kdyby dítě odmítal kolektiv jako celek, nekamarádil se s ním nikdo, vyčleňovali ho. Ale jiný případ je, pokud si vyhlédne jednu skupinku, ale ta už si hraje mezi sebou. Tady je to podle mě namístě vysvětlovat a vysvětlovat, že je tam hodně dětí, že si může hrát s někým jiným.
Přesně. Ano, není to jednoduché, ale to je život. Pokud není úplně vyčleněnej z kolektivu, nebo dokonce šikanovanej (to by se samo řešit mělo), tak si holt musí najít parťáky, kteří o něj stojí. A co já mám zkušenost, tak mladší se většinou se starším kamarádit chtějí - čili pokud je nějaké mladší dítě, nebo třeba děcko, které nastoupí po Vánocích apod., bude celé vděčné, že má kamaráda „zkušenějšího“.
@SIMONA1234 Zas si to tak neber - jasně, že učitelka za dozoru pohovoří, případně si zavolá, já jim to se srdce přeju. (Tuhle práci bych fakt dělat nechtěla a asi by mi taky brzo došly děti
)
Mně spíš vyvedla z míry představa, že by učitelka systematicky ignorovala fakt, že se nějakému děcku nedaří „zapadnout do kolektivu“ a je odháněné. To v 10 dětech na 2 učitelky snad nejde přehlédnout, pokud to trvá půl roku. Ale věřím, že když s nimi zakladatelka promluví, tak se třeba dozví víc.
@SIMONA1234 Jo, a co si myslíš o smíšených třídách coby učitelka?
My teda máme dvě třídy pro děti od tří (podle kapacity i od necelých tří) do šesti (s odkladem asi do sedmi) let, takže jsou takové „polosmíšené“.
Naše mladá je ve druhé třídě téměř nejmladší a přijde mi, že ji ty starší děti „táhnou“, což je výhoda. Na druhou stranu jsme už řešili posmívání, skupiny jsou přesně dle popisu Simony střídavé „ka/neka“.
@Knihomyš „Ka/neka“ je všude. Moje dítě to má i se svou nejlepší kamarádkou jak na houpačce, taky se občas „neka“…a s ostatníme to je vůbec den ode dne jinak.
Jediný stabilní trend, co pozoruju, je že se teda moc nekamarádí s klukama - což je divný, ale asi to je věkem/partou. Ještě loni byl mezi jejími nejlepšími kamarády chlapeček Kubík, letos už jen samý holčičky (Kubík je v jiné třídě).
@Slečna Ferka Moje dítě zatím asi nejlepší kamarádku ani nemá ![]()
Přátelství s chlapečky asi mírně upadá kvůli odlišným zájmům - i když včera zrovna říkala, že si od ní jeden půjčil modrého poníka (z My Little Pony) - nakecala mu, že je klučičí, když je modrej.
Ka/neka je mi jasný, to je v pohodě.
@Knihomyš Moje dítě taky dlouho nemělo (a možná vlastně furt nemá
) - je jich taková skupinka, co spolu chodí do školky a do Sokola, ale s tou jednou jsou asi nejlepší. Což neznamená, že to za týden nemůže být jinak.
@Knihomyš Náš kluk se s holkou kamarádí nejvíc, má rád její poníky a LPS zvířectvo, ona si k nám chodí hrát s auty a dinosaury. Zrovna včera tady postavili dinopark přes půl pokoje, kde jsou návštěvníci poníci a panenky. A nesmí se to uklidit.. Do dospělosti mu jako nej kámoška asi nevydrží, ale jinak pohoda, kluci ze třídy ve školce jsou na něj moc divocí..
@dianaa co dítě, to originál
mně přijde, že se u nich ve třídě dost hrotí, co je klučičí a co holčičí (na vsi jsou ty role prostě rozdělený trochu ostřeji).
@Knihomyš Někdy to hrotí sami rodiče, nekoupí holce modrou bundu, i když by si ji přála, třeba. Tatínci kolikrát nedovolí klukovi hrát si s něčím „holčičím“, mi to přijde zbytečné.. Sice náš kluk vypadal divně, když měl červenou kšiltku s Dorou, ale chtěl ji. Pak ji stejně s někým vyměnil za dinosauří
Jojo, záleží, jaká parta se ve třídě sejde..
U nás jsou dvě třídy pro malé děti a dvě pro starší děti smíšené, většina jsou 4+ a předškoláci, k tomu několik tříletých, jeden čerstvě a je to fajn, dětem to vyhovuje, co vím, hlavně ti malincí to rozdělování na kluky a holky tak neřeší. Jinak má syn taky rád největšího raubíře ze všech a chvíli měl snahu ho napodobovat, ale pak ho to přešlo, pořád sedět u stolku s učitelkou a hrát si pod dozorem za trest. Učitelky to nějak míchají a vymýšlejí, aby se zapojili všichni se všemi, ať se raubíři nedrží jen pospolu. Ale znám to jen do oběda, odpoledne nevím, to bude už asi „volno..“
@Knihomyš Smíšený třídy mi nevadí, jsem zvyklá…je to jiná práce, to je jasný. V něčem lehčí, v něčem sakra těžší než homogenní třídy. Lehčí v tom, že ti starší děti dělají „asistenty“ učitele, pomůžou s prckama…ale taky ne VŠICHNI, kolikrát je předškolák náročnější a zlobivější než tříletý prcek
![]()
Náročný je to v tom, že když chce učitelka dělat „přípravu do školy“ s předškoláky, musí v tu dobu zabavit prcky jinou činností…pracuje např. s 5 předškoláky, ale co zbytek? Když budou lítat po třídě a hulákat, budou se ti u stolu soustředit na práci? Ne…
Takže nejde jednoznačně říct, co je lepší…jestli heterogenní nebo homogenní třída. Jako mít v září 25-28 tříleťáků je fakt masakr na nervy…neskutečný nápor na psychiku i pro zkušeného učitele. Zažila jsem to jednou, teď v únoru, když jsme otvíraly novou školku. Už bych to zažít NECHTĚLA!!! Sama ve třídě…kolem mě lítalo 25 dětí, půlka byla mladší 3 let, nejmladšímu bylo až v DUBNU 2 a půl..!!!
Všechno brečelo, řvalo, kousalo se, bouchalo…destruktivní hry, vše ničit, lámat, trhat…
Šílený…
Po takřka roce mám „jakž-takž fungující třídu. A nervy v prdeli… ![]()
Někdy si říkám, že jinde by mi bylo líp…někde v kanclu…
A pak se oklepu a jdu zase do školky…
Teď je to zase náročný…Vánoce…rodiče vyžadují "akce“ školky…takže besídka, pečení a zdobení rohlíčků, výlet na betlémy, dárky pro rodiče, výzdoba tříd, šaten…
Aby se jeden zbláznil…
Už mi jedou z toho nervy a pak tady na epipi VYBOUCHNU…
![]()
Nevíš o nějaké práci v kanclu…???
![]()
@Slečna Ferka píše:
@Knihomyš „Ka/neka“ je všude. Moje dítě to má i se svou nejlepší kamarádkou jak na houpačce, taky se občas „neka“…a s ostatníme to je vůbec den ode dne jinak.Jediný stabilní trend, co pozoruju, je že se teda moc nekamarádí s klukama - což je divný, ale asi to je věkem/partou. Ještě loni byl mezi jejími nejlepšími kamarády chlapeček Kubík, letos už jen samý holčičky (Kubík je v jiné třídě).
Všude a DLOUHO…dcera to má ve třídě doteď, je jí 12…jeden den přijde, že s ní Míša neka…že je hrozná…bla, bla…a zítra mi se smíchem bude vypravovat, jak si s Míšou skvěle hrály u ní doma…
Dřív jsem to řešila, vadilo mi to…i mi to bylo líto (jako obnovitelce diskuze), dnes? Už se tomu směju…(u své dcery, ne ve školce…samozřejmě)
Holky, pomooooooooooooooooooc!
Vím, že je brzy na předčasné závěry, ale já jsem totálně v pr…i…
Minulý týden dítko chodilo na zvykačku, vše ok, dva dny po dvou hodinách, zbytek po obědě domů.
V pondělí nebylo kvůli rýmě a v úterý a středu tam poplakávalo přes dopoledne. Dnes ráno už doma, že do školky už nechce chodit, že se mu tam nelíbí a pláč. Ve školce horor - totální pláč - ne vztek, drželo se mě jako klíště, že tam nechce - učitelka si ho odvedla…
S učitelkou jsme se na začátku docházky domluvily, že dítko bude chodit ještě do září jen na dopo a po obědě domů.
Na školku jsme dítko chystali, i že tam bude samo.
Mě rodičák končí k 21.10. - ve věku tří let, takže do té doby by mohlo chodit po obědě domů.
Ahoj, mám to úúúúplně stejně a jsem z toho špatná. Syna mi málem vyrvávají z náruče. Ale jakmile odejdu, slyším pláč ještě tak půl minuty a je ticho. Teď jsem tam volala ohledně něčeho jiného a syn je prý naprosto v pohodě a hraje si. Je to změna a musíme vydržet. ![]()
Dej mu čas. U nás to bylo taky se scénama. Malá se mě držela jako klíště brečela a prosila. učitalka jí řvoucí odvedla. druhý den jsem jí brečící strčila do třídy. A od té doby relativně klid. Malé kňournutí v šatně, pusu a už běží bez brečení do třídy. Taky chodí v poledne domů a to hlásí, že tam chce ještě být. děti si prostě musí zvyknout. Je to pro ně moc věcí najdenou
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.