Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
@SIMONA1234 jak píšu, reagujete zbytečně zaujatě. Nemyslela jsem to zle.
Já chápu, že jste zoufalá…ale tady pomůže jen ta učitelka. Ta je ve třídě, vy ne… ![]()
Co se týká toho mého „výkřiku do tmy“…jsem už trochu alergická na diskuze tady ohledně učitelek na zahradě. Opakuje se to stále dokola…učitelky by měly kmitat po zahradě, běda jak se zastaví.
Takže to pak „komentuju“…Proto jsem reagovala na tu vaší větu. Nic víc v tom není. ![]()
@Anonymní píše:
@SIMONA1234 jak píšu, reagujete zbytečně zaujatě. Nemyslela jsem to zle.
to bude tím, že úvodní příspěvek jsi napsala dost útočně
pokud jsi to tak nemyslela, chtělo by to volit trochu jiná slova, do hlavy ti nikdo nevidí.
@Anonymní píše:no tak dobře konci diskuze. Ještě se pusťte do mě.
jasně, klasika. Nezapomeň se urazit a vynadat všem, co nenadávají na ty čúzy učitelky.
@SIMONA1234 no ale i když postáváš a smskuješ, tak máš tak nějak přehled, co se děje, všimla by sis, jestli je někde nějaké dítě odstrkované jinými, nebo ne? Aspoň u nás ve školce jsou učitelky břichomluvky, dokážou zároveň společensky konverzovat i koordinovat děti po celé zahradě
Já jsem pochopila od zakladatelky, že učitelky si „volnou hru“ vykládají jako volno pro sebe, řeší mobil a nevnímají, co se děje okolo
@Anonymní píše:no tak dobře konci diskuze. Ještě se pusťte do mě.
Klid…
V diskuzích na netu je blbý to, že nikdy neslyšíš tón hlasu a někdy napsané vypadá jinak, než je myšleno…
Jako třeba to postávání s mobilem…
Tys to nemyslela zle i když to napsané vyznívá trochu útočně vůči vaší učitelce…to, že nic nedělá a jen postává s mobilem v ruce…
Tak jsem se ozvala, reagovala jsem na TUTO větu…učitelka mohla řešit děti (s mobilem), ale vyznělo to v tvých očích, že NIC nedělá, jen si píše smsky… ![]()
Tak to bývá…někdy „zdání klame“.
@neumisa cuzy? to si napsala ty. A celé to stvete vy. To jde mimo mě fakt.
@Etcetera78 píše:
@SIMONA1234 no ale i když postáváš a smskuješ, tak máš tak nějak přehled, co se děje, všimla by sis, jestli je někde nějaké dítě odstrkované jinými, nebo ne? Aspoň u nás ve školce jsou učitelky břichomluvky, dokážou zároveň společensky konverzovat i koordinovat děti po celé zahraděJá jsem pochopila od zakladatelky, že učitelky si „volnou hru“ vykládají jako volno pro sebe, řeší mobil a nevnímají, co se děje okolo
Můžeš si všimnout a nemusíš…pokud mám od rodičů INFORMACI ohledně toho, že dítě trpí odstrkováním od určitých kamarádů (ta informace je fakt důležitá, protože děti se běžně dstrkují…teď s tebou „neka!!!“ a za deset minut jsou nejlepší kámošky
)ale mámě doma se svěří…nikdo si se mnou nechce hrát! Pokud tu informaci mám, můžu se na dané dítě zaměřit. Fakt ho/jí odstrkují? Pořád nebo jsou to ty chvilkové „Ka/neka“??? (kamarádím/nekamarádím)a podle toho to řeším. Já můžu dítě zapojit, můžu mu najít kamarády. Otázkou je, jestli dítě mnou navrhnuté kamarády BUDE CHTÍT…??? Třeba chce ty VELKÉ HOLKY…jsou děti, které inklinují/vzhlížejí k velkým dětem…milují je a vrstevníky nechtějí. Pak může být problém…
@Anonymní píše:čůzy je moje oblíbené slovo…
@neumisa cuzy? to si napsala ty. A celé to stvete vy. To jde mimo mě fakt.
@Anonymní píše:
Prosím anonymně.Milé maminky, dcera chodí od září do školky, kde jsou smíšené třídy. Já mám problém s tím, že je v té školce už parta holcicek, které se spolu kamarádi, jsou starší,5-6let. A moji dceru nechtějí. Mě je ji velmi líto. Vidím je venku na hřišti a ji odstrkuji. Tak venku tak pobíhá, pozoruje, a já doma brečím, že je mi ji líto. Samozřejmě přišlo více menších děti, zatím nemá kamarády, asi nevím, ona není zla, je to normální holčička, jsou ji 3 roky. Jsem blázen? Jsem nešťastná a nevím zda mám něco dělat nebo to nechat být. Prosím poraďte, nebo mi otevřete oči. Je mi ji moc líto.
A jak to nese dcera? Osobně jsem si zakázala chodit okolo zahrady a „šmírovat“. Myslím, že by mě to zbytečně stálo nervy. A radši si nepředstavuji tu scénu, kdyby si mě všimly. Znám své děti, kdyby přišlo najednou, já nechci do školky, nikdo se se mnou nekamarádí atd., tak bych si domluvila schůzku s učitelkou a řešila bych to. Pokud tě to trápí, neřeš to tady, ale předně s učitelkou ![]()
Mimochodem u nás učitelky venku na zahradě také „nic nedělají“ - děti mají volnou hru, mají se ideálně vyběhat, vylítat. Učitelky, co vím od dcery, si s nimi zpočátku něco zahrají - třeba na babu, na rybáře a rybky a potom nechají děti, ať si hrají samy… Špatně mi to nepřijde, řízené činnosti mají dost ve třídě.
@marmelada78 píše:
Jo, to je dnes snad už skoro všude, prostě ve třídě jsou namíchané děti od čerstvých tříletáků až po předškoláky..
Není to skoro všude, v Praze to není vůbec - tady o smíšené vůbec nevím.
Jinak tedy moc nechápu, co řešíš, „obnovovatelko“. Tak dceři řekni, ať se kamarádí s někým jiným, ne? Moje dcera je taky ve třídě, kde je parta holčiček, takové ty „třídní hvězdy“ (dcera přišla o měsíc později, takže ani neměla šanci se mezi nimi chytit), no tak se holt baví s jinýma a při společném hraní venku si třeba hodně rozumí s mladšíma… Jako jo, učitelce to říct můžeš, ale podle me bys hlavně měla dceři vysvětlit, že se má kamarádit s někým jiným nebo s klukama, když ji ty velké holky nechtějí.
@lecijasek je smutná, když si s ní ta jediná kamarádka nehraje. „Ukradnou“ ji ty větší. Musím s tím koukanim z okna skončit. Akorát se tím trápím. I teď. Malá si jinak moc nestezuje. Někdy řekne že ji ty větší bouchaji nebo stipou. Nevím zda si to nevymysli.
@Slečna Ferka jsme v Praze. Tedy v mém okolí jsou všechny smíšené.
pokouší se ji domluvit. Asi to nechápe.
@Anonymní můžeš dceři domlouvat, aby si našla jinou kamarádku. Protože se tím trápíš, tak bych se zmínila učitelce, aby se na ni víc zaměřila a zkusila jí začlenit mezi mladší děti. U nás jsou třídy rozdělené podle věku, ale zase to má mínus, že holky nemůžou být spolu ve třídě. No ale na druhou stranu je to možná plus, protože takhle by se mladší asi na starší pověsila a nakonec by to nesvědčilo ani jedné ![]()
@lecijasek @Slečna Ferka Ono to jako není úplně jednoduché, říct děcku „tak se kamaraď s někým jiným“. Paní učitelka o problému ví, a sama mi říká, že ho nenásilně přesměrovává k tolerantnějším skupinkám dětí, ale já vidím že je smutný, protože samozřejmě moc dobře vnímá že ho mezi sebe nepřijali ti ostatní a ten kolektiv jako celek ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.