Dítě nechce do školky

4270
28.11.08 09:28

Dítě nechce do školky

Krásný den,
V září měla dcera nastoupit do školky. Nastoupila, byla tam cca 4 dny a protože rána byla nezvládnutelná (budila se už v 5 hod a brečela že tam nechce) a do toho se narodil Petřík, školku jsme vzdali a odložili o rok. Teď se pomalu blíží čas přihlášek a Alenka stále prohlašuje že do školky nechce. Chodíme 2-3× týdně do kroužků, takže mezi dětmi je. A já nevím jestli vůbec podávat přihlášku, aby to neskončilo jak loni. Chtěla bych vědět jestli je někdo mezi vámi, komu chodilo dítko až poslední rok do školky nebo vůbec a jak pak zvládlo přechod do školy. Vůbec totiž nevím, co dělat pokud by nechtěla chodit ani jako předškolák. Vím že na takové úvahy je brzo. S kamarádkou jsme přišli na to, že na školce jí zřejmě vadí to, že je tam hodně dětí a je tam hluk, což je samozřejmě v každé školce. Má ráda klid, takže pokud se v centru kam chodíme sejde pár dětí, nechce se jí odsud, ale pokud se tam sejde např. 10-12 dětí a je tam hluk, tak chce domů. Kdo má dítě se stejnou povahou, podělte se prosím o zkušenosti ze školek a škol. Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7584
28.11.08 09:44

Brum, můj syn je hlasité, divoké a společenské dítko. Neměl by mít problém. A že byl. A pořádný. První 3 dny brečel, že chce bjít ze školky domů a ať ho tam nechám a pak to začalo. Byl hodně šikovný, dobře - líp než starší děti mluvil. Ale je takový hyperaktivní, nezastavitelný. Začaly problémy, že nechce sedět u stolu, jíst. Venku na vycházkách, že nechce chodit za ruku, nechce se oblíkat. katastrofa.
Tím chci říct, že důvody byly určitě jiné. Ale bojovali jsme asi tak 3 měsíce. Celá ulice věděla, že jdeme do školky.
Jak já z toho byla hotová. Teď máme celkem rozumnou učitelku. No Vítkovi se do školky stále nechce ................. a v poledne se mu nechce ze školky:-) Nejhorší je to v pondělí nebo po svátcích, prázdninách.

U Vás je to horší o to, že se malý narodil a v tu chvíli začala chodit do školky. To bych taky nezvládla a nedávala ho.
Na Tvém místě bych přihlášku podala. Však bude zas starší. Asi si ze začátku užijete, ale s dětma si bude určitě hrát ráda a zvykne si.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
28.11.08 09:46

A taky se začal s nástupem do školky počůrávat v noci. V noci se pláčem budil a ráno kolem 4té vstával a brečel a brečel. Hrozné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28414
28.11.08 10:22

Ahoj Brum :wink:

Kamarádky kluk (teď v listopadu 4 roky) šel od září do školky. Doma ale dělal neuvěřitelný scény, že nechce, že nepůjde, že se mu tam nelíbí (nikdo mu neubližoval), zkoušel to všelijak. Kamarádka ale vytrvala, dávala ho tam denně, a i přes ty scény ráno, se mu ta začalo líbit a chodí tam denně. Dokonce už protáhli docházku a místo domů po obědě chodí ve tři se zavíráním školky :wink: Ráno ho předávali učitelce ubrečenýho a vzetklýho, dnes jde v pohodě :)
Myslím, že musíš vydržet a prostě ji tam šoupout, učitelky si s ní poradí :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4270
28.11.08 10:59

Aladino malá se začala taky počůrávat, přestalo to teprve tento týden. Doktorka to u nás však spojovala s narozením Petříka.

Jinak díky za názory. Do února je čas. Víte já nejsu zastánce toho tahat dítě do školky s řevem. Kdyby to bylo trochu při předávání, tak dejme tomu, ale pokud jsem ji měla táhnout z řevem už do školky, tak na to nemám nervy. Věřím že řev se dá zlomit, dítě prostě podle mě tak nějak rezignuje, a to bych nechtěla. Alenka teď nechce nikam beze mě, no třeba to povolí.

Pište dál, budu ráda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10813
28.11.08 12:42

mam dvoueltou cacorku od rijna v jslich- nikdy beze me nebyla- jsme samy tudiz ani s chlapem :-) fakt porad se mnou a ma rada ticho a klid- do jeslicek musela- musim nas zivit
prvnich par dni scny v jeslickach pak presedlala na sceny uz doma- ale jakmile klaply dvere tak klid. proste scenka pro me-opravdu dyl plakala tak dva dny- jako jasne ze j to hrozne vynaset z bytu rvouci diet co place uplne hrozne a celou cestu v aute premlouva a enchce a pak jeste prevlikani… no ted po mesici a pul uz jsou dny kdy tam chce i sama- jinak proste zkusi a vi ze to jinak nejde- tam ej spokoejna - jinak je jich 10 ve tride na to dve sestry-prvnich cca 20 dni vubec nejedla nepila ale enplakala- no nereseila jsem to proste to jinak nejde- kdybych jednou ukazala ze si to vyrve tak jsem nahrana…zkus mozna promluvit s ucitelkami jestli nevi co s ni- urcite enni prvni s timhle problemem :-)

v nasich jeslich jsou zenske bajecne takze ja si stezovat enmuzu - asi hlavne diky nim je Madlenka relativne v pohode - a to si fakt ani s detmi hrat nechce- nejspokojenejsi je kdyz tam ke konci zustane s tetou sama :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4270
28.11.08 13:24

Prosím nepište mi že to dítě přes řev zvládne. Gábinko je jasné že tys řešení jiné neměla. Mě by zajímaly názory maminek, jejich děti mají rády klid a proto se jim nelíbilo ve školce a jak to řešily. Daly dítě až chtělo do školky (a kdy takový okamžik nastal), případně vůbec? A jak se pak dítě zvládlo nástup do školy, když nechodilo do školky vůbec?
Já totiž silně uvažuji že pokud Alenka v únoru nebude chtít, tak prostě nebudu přihlášku podávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
664
28.11.08 13:39

Rozhodnout se musíš ty, co chceš. Podle mě nejhorší, co můžeš udělat je, že to zkusíte a když nebude chtít, stáhneš jí ze školky. Takže pokud chceš, aby školku navštěvovala, dej ji tam a vytrvej. Pokud ji chceš mít doma, nedávej jí tam. Ony ty děti moc dobře ví, kde s námi můžou cloumat a kde ne. Kamarádky malá šla do školky ve 3 a půl, 14 dní brečela snad v kuse i celé dopo tam, nejedla, nepila, ale ředitelka radila vydržet. Přesně po 14 dnech se to zlomilo a dnes chodí s úsměvěm tam i zpět. Já mám dítko, co taky nemuselo více dětí. Chodila jsem s ní do Mat. centra, na cvičení, ok, ale když byl někde dav, byla stranou. Ve školce si zvykla poměrně brzy, cca 14 dní. Scénky byly jen ráno, po zaklapnutí dveří a odchodu tatínka byla ok, domů se jí teď nechce, už tam i spí, já tam vždy peláším hned na půl 3, batole v náručí a madam ne a ne se utrhnout od kamarádek. Celkově vidím ve školce jen přínos - pro ni, nemyslím sebe.
A nedat dítě vůbec do školky a rovnou do školy, tak na to bych neměla odvahu. Nebude promořené bacilama, nebude umět jednat samo v kolektivu, atd atd, na to bych tedy nepřistoupila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
28.11.08 13:47

Znám rodinu, kde dítěti školku ani nenabízeli, maminka měla obavy, že nikdo se líp o jejího chlapečka nepostará -vím, to není tvůj případ, ale dál je to tak, že letos chlapeček dospěl k povinné školní docházce a protože chodí s mým synem do třídy, tak opravdu vím, že chlapec je „chudák“ ne nikdo ho nešikanuje, ale prostě nemá ty správné společenské návyky, které děti běžně získají ve školkách, takže tento chlapec je pořád „nějaký jiný“, teprve ve škole se učí co jiní mají bezproblémů zažité už několik let ze školky a sám je velice vynervovaný, protože je na něj toho moc najednou. A pokud si myslíš, že ve škole je větší klid a rozruch než ve školce, tak se někdy v době přestávek přibliž třeba k první třídě. Podle mě je špatné řešení vynechat školku, tím jen oddálíš řešení problémů. A já třeba při třech dětech a práci z domova razím heslo, že kdyby školku nevymysleli dospělí, tak si ji vymyslí děti. Martina

• Citovat
  • Upravit
574
28.11.08 14:17

Ahoj,

já si teda nejsem jistá, ale není náhodou poslední rok před školou docházka do školky povinná? Opravdu to nevím na 100%.

S tímto problém nemám tudíž neporadím, ale řešila bych to jinak než ty.

Šárka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17124
28.11.08 14:19

Já bych asi školku neodkládala.Moje dcerka taky vyváděla a já ji chtěla tedy nechat ještě rok doma,ale pani učitelka mě přesvědčila.Malá každé ráno vyváděla a někdy už večer,ve školce se prala a nechtěla se mě pustit…horor!!!!Ale jen co za mnou zapadli dveře,tak toho nechala a šla si hrát.Tomu věřím,protože doma to bylo taky tak,vyváděla když ji měl někdo hlídat a jen co jsem odešla,byl klid a pohoda.Učitelka říkala at to nevzdávám,že jí nesmím ukázat,že dám na její pláč a vztekání.Bylo to těžké ,ale opravdu se to vyplatilo.první měsíc nám to ale nabourávala i rýma a podobně,vždy když jsem si ji nechala třeba tři dny doma…začalo vše nanovo.Důležitá je pravidelnost ,aby si mohla zvyknout a pak se taky informovat u učitelek,jak se dítě chová ve třídě.pokud vyvádí jen ráno a při loučení a pak je vše ok,není důvod to nějak řešit.A u předškoláků bych neváhala vůbec,co by pak udělali ve škole?Kam se musí????Jeden čas jsem se bála,aby malá u zápisu neztropila scénu ,že do školy nepůjde.A vím,že kdyby jsme vzdali školku,určitě by k tomu došlo.Ted je malá zlatíčko.Dokonce i když jsme se odstěhovali a v pěti letech musela do úplně cizí školky.Samozdřejmě je nadšená,když si ji nechám den dva doma nebo ji vezmu domů po o…ale když do školky musí,tak jde a bez problémů.Dokonce mluví už o škole a o tom s kým bude sedět v lavici…tak držím palce at máte pevné nervy pokud se rozhodneš pro školku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4270
28.11.08 17:10

Holky díky za názory. Vím že rozhodnutí je na mě. Právě proto chci vědět všechna pro a proti. Letos totiž pokud se rozhodnu že ji tam dám tak musím vydržet, proto to zvažuju už teď. Pište klidně dál, budu ráda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
28.11.08 20:05

Ahoj Brum,
tak ja mam holcicku, ktera sla ve 3 letech a 2 mesicich do skolky, tesila se, prvni, druhy den pohoda, pak zacal rev, uz doma rano, vecer v postylce se ujistovala, ze rano se do skolky nejde. Trhalo mi to tedy srdce, kdyz ve skolce plakala, ujistovala jsem ji, ze po obede pro ni prijdu a budeme spolu. Ucitelka mi radila „nechte ji vyrvat“. Nemam na to srdce, nechci od ni zdrhat s tim, ze si tam s ni poradi… manzel tam jednou slysel i ucitelku, ktera rikala brecicimu chlapeckovi „uz nebrec nebo pujdes spat do postylky!“ Navic jsem byla v 9.mesici tehu, tudiz jsem byla doma. Stejne tak nechci dite „zlomit“. Stahla jsem ji ze skolky, i kvuli miminku, aby nenosila nemoci. Nebyla tam dva mesice a najednou sama rikala, ze pujde a rada, ze si chce hrat s detma, ted uz tyden chodi do skolky a zadny plac, asi za ty dva mesice vyspela nebo co. Miminko se v rijnu narodila a asi pochopila, ze se ji uz tolik nemuzu venovat…
Moje rada zni: dokud ti mala bude rikat, ze tam nechce, nelamej to, podej prihlasku a uvidis v zari, jestli se ji bude chtit, vsak ona ta ranni rutina a povinnosti ji neutecou, na to ma cely zivot. Uzivej si ji doma, dokud jsi, cas se nevrati. Urcite tim, ze nepujde do skolky nijak neutrpi.Preju ti hodne stesti!

Radka

• Citovat
  • Upravit
290
28.11.08 20:23

Zkušenost nemám. Ale kdyby byla v podobné sitaci, podala bych přihlášku. Odříct můžeš kdykoliv. Ale sehnat pak místo už jde těžko. Zkusila bych ji dávat do školky, třeba jen dopoledne a třeba ze začátku jen 1 den v týdnu. My dáváme Míšu do školky 2 dny v týdnu do oběda. Sice do školky chce, ale nejsem moc spokojená s učitelkama. Donutili ho spat i přes řev. :evil: Od té doby ho tam nenecháváme. Ostaní dny chodíme do kroužků.
Ještě to může v září jiný. V rodině taky 3 letou holčičku přestali dávat do školky a za rok už to bylo dobrý. (Podrobnosti nevím)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ha
514
28.11.08 21:47

Já bych možná poradila zkusit to nejdříve nezávazně s nějakou miniškolkou…popíši náš příklad, byť dcera se do kolektivu relativně vždycky těšila. V Brně jsem ji vozila asi 1/2 roku (bez 2 měsíců) na cca 3 dny v týdnu na dopoledne do Laty, na hlídání v kroužku Maceška, je to hlídání od 8,30 do 12,00, režim je školkový, nějakou hodinku volná zábava v herně, pak písničky, cvičení, tanec, říkanky, svačina a jde se ven, v př. nepříznivého počasí malují, vyrábějí různé věci (takže dítě jen nelítá v herně, ale se i rozvíjí pod dohledem), svačinu si musí nosit, bez oběda.
Docházku si plánují rodiče, zakoupí se permanentka a pak už záleží na vás, jak často.
Něco to stojí, ale myslím, že je to dobrá průprava.
Teď jsme se přestěhovali a dcera už chodí do školky na půl dne, naprosto bez problémů, jí to asi přijde stejné, ví ale co a jak.
Budou jí 3 roky příští měsíc.
Od ledna, února, plánuji na celý den.

Poslední rok přes školou je docházka povinná.

Pa, Ha

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Užitečné odkazy

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin