Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@74paja píše:
Zkus na něj mluvit pozitivně. Děti nechápou větu, NEBÝT unavený… Co je to nebýt unavený? Ptej se… JSI unavený?
A taky bych řekla, že právě ty hranice nestanovuješ moc pevně. Otázky typu… Tak co, půjdeme se napapat? No já bych ti odpověděla, že ne… protože si radši budu hrát.
Ty ho sice připravuješ, ale povolíš ještě tohle, pak támhleto… no a pak se hodí na zem, protože třebas povolíš ještě něco, no. Prostě zkouší, neví kde má hranice. On to na tebe prostě jenom hraje a zkouší. A zkoušet bude. Prostě mu to musíš oznámit, ne se ptát. Teď si ještě pohrajem s tímhle a pak půjdem domů… hotovo.
Tak nevím jak mám ty hranice stanovit, abych byla důsledná
Protože když budu důsledná, řeknu tak se jdeme zklouznout a pak jdeme domů on bude chtít na houpačky, tak já řeknu ne jdeme domů, tak se mi hodí na zem už na tom hřišti. Tak to si moc nepomůžu
No aspoň znáš důvod, proč někteří tvorové svoje potomstvo prostě sežerou…
![]()
@Amys píše:
Prosím tě, tak jsi na rady zvědavá nebo nejsi?
Na takovéhle děti nic moc nefunguje, jak už jsi sama zjistila. Já to řešila jednoduše - přikurtovala jsem ho do kočáru (to bylo docela umění, propínal se a rval, ale nevážil tolik, co tvůj kluk, 20kg má teď v pěti letech) a prostě jela. Samozřejmě tomu předcházelo to, že jsem řela, že se ještě jednou může sklouznout a pak půjdem domů. Oni se to časem naučí, ale chce to fakt důslednost. Jinak nos s sebou provázek, pomocí něj kolo přivážeš k madlu kočárku. Krámy budeš mít v košíku. Není co řešit. A neboj, nejsi v tom sama. Na dokonalé matky, co u vás máte, kašli. Tohle je tvoje dítě!
Tak na rady jsem zvědavá, ale ne typu, že když dám nazadek svému dítěti oprávněne, tak si na něm léčím svoje komplexy
![]()
Jo to by taky dělal kdybych s sebou měla kočár a chtěla ho přikurtovat nebo dát do kočáru, jenže my s sebou kočár nevozíme, přijde mi to zbytečný, když jdeme jen tady pár metrů. Kdybychom šli na delší výlet tak ho asi vezmu nebo tříkolku s madlem.
@beodenka jsem vychovny poradce a vychovavam stejne a nemyslim ze spatne ![]()
No, je pravda, že když Tomovi řeknu: „nechceš papat“ nebo „nejsi unavený“, tak odpoví úplně automaticky „ne“.
Já teda řeknu: „Naposledy se sklouzni“, ještě to pro jistotu desetkrát zopakuju, stejně to někdy zkouší, ale nepovolím. Časem si zvykne, že to nemá cenu a přestane s tím, až bude větší. Přeju pevný nervy a vyprdla bych se na všechny sousedy. Beztak jejich smradi vyváděli ještě hůř ![]()
@Anonymní píše:
Jojo fakt to bohužel nedělají všechny děti, tak si říkám proč zrovna to mojeTchýně s tím taky nemá zkušenost, tak kouká jak blázen a bohužel se taky musí stydět, jelikož bydlí na vesnici, ale tam to nenechávám teda zajít tak daleko. Jednou teda jo a to z toho byla na prášky chudák
Já bych to fakt moc neřešila, některé děti jsou prostě vztekliny. Vidím to na naší malé. Když začne hysterčit, přestanu si jí všímat, protože si tím jen něco vynucuje. At je to lízátko v krámu, synovi sluchátka, párky vlednici, nebo odchod z hřiště ![]()
@beodenka píše:
No, je pravda, že když Tomovi řeknu: „nechceš papat“ nebo „nejsi unavený“, tak odpoví úplně automaticky „ne“.
Já teda řeknu: „Naposledy se sklouzni“, ještě to pro jistotu desetkrát zopakuju, stejně to někdy zkouší, ale nepovolím. Časem si zvykne, že to nemá cenu a přestane s tím, až bude větší. Přeju pevný nervy a vyprdla bych se na všechny sousedy. Beztak jejich smradi vyváděli ještě hůř
Tak díky
Já to teda zkusím takhle a uvidíme, jestli se to časem naučí
Já mám hlavně strach co ve školce nebo tak. I když nám ho stejně ve třech letech asi nevezmou, protože je přeplněno ![]()
Právě jsem jednou viděla tady školku na procházce a jedna holka to takhle zkoušela vztekala se a tak a ty učitelky byly bezradné, snad možná i dostala na zadek, už nevím. Tak když si představím, že by tohle předvádělo moje dítě před těma všema, to bych se raději propadla do země
@krtek7489 píše:
Já bych to fakt moc neřešila, některé děti jsou prostě vztekliny. Vidím to na naší malé. Když začne hysterčit, přestanu si jí všímat, protože si tím jen něco vynucuje. At je to lízátko v krámu, synovi sluchátka, párky vlednici, nebo odchod z hřiště
Tak naštěstí k tomu krámu jsme se ještě nedostali, že bych chtěl koupit to a tamto a vynucoval si to. Toho se taky bojím. Když já mu většinou na každém nákupu něco koupím, tak zatím asi neměl důvod nebo tomu se možná vyhnem. I když jestli bude po mě… ![]()
Ještě mě něco napadlo…Že pak i sám řekne, když se z toho vyspí nebo se uklidní že zlobí mámu, takže si to uvědomuje, že to nemá dělat, ale proč to teda dělá…
Teď vstal vylezl sám z pokojíku, říkal, že jsme házeli kachnám chlebík. Tak jsem se ho ptala jestli spal a jestli už je to lepší, tak říkal, že jo a taky jsem se ptala jestli bude zlobit mámu tak říkal, že ne. Samozřejmě do příští vycházky ven
Samozřejmě, že je mi to vždycky pak líto, ráda bych ho vzala do náruče a odnesla domů, jenže snažím se právě o tu důslednost, jenže jestli ne právě na špatné straně nebo když už je pozdě ![]()
@Anonymní píše:
Tak na rady jsem zvědavá, ale ne typu, že když dám nazadek svému dítěti oprávněne, tak si na něm léčím svoje komplexy![]()
Jo to by taky dělal kdybych s sebou měla kočár a chtěla ho přikurtovat nebo dát do kočáru, jenže my s sebou kočár nevozíme, přijde mi to zbytečný, když jdeme jen tady pár metrů. Kdybychom šli na delší výlet tak ho asi vezmu nebo tříkolku s madlem.
Tak ten kočár ber. Domu syna odtáhnout musíš, abys byla důsledná a pokud ho neuneseš, tak to holt musíš vyřešit takhle. My máme taky hřiště pět minut od baráku a kočár jsem právě z tohoto důvodu brala.
Jinak tě nepotěším - syn je hysterický dodnes.
@Anonymní píše:
Tak naštěstí k tomu krámu jsme se ještě nedostali, že bych chtěl koupit to a tamto a vynucoval si to. Toho se taky bojím. Když já mu většinou na každém nákupu něco koupím, tak zatím asi neměl důvod nebo tomu se možná vyhnem. I když jestli bude po mě…
To já taky vždycky kupuju nějakou dobrotu, jenže ona by chtěla všecno co vidí
A na to já nepřistoupím. S těma párkama taky. Ráno ukazuje v lednici na párky, jako že by si je asi dala k snídani nebo co
. Vzala jsem jogurt, položila ho na stolek a jí nechala, at si tam v kuchyni klidně řve. Tak za minutku už seděla v židličce a papala jogurt ![]()
Myslím, že je potřeba se trochu odpoutat od toho „co řeknou lidi“. Pak ti toho prcek začne i víc zneužívat, protože si všimne, že venku reaguješ jinak, opatrněji, jak doma.
@Amys píše:
Tak ten kočár ber. Domu syna odtáhnout musíš, abys byla důsledná a pokud ho neuneseš, tak to holt musíš vyřešit takhle. My máme taky hřiště pět minut od baráku a kočár jsem právě z tohoto důvodu brala.
Jinak tě nepotěším - syn je hysterický dodnes.
A kolik mu je?
@zuzkasim píše:
Myslím, že je potřeba se trochu odpoutat od toho „co řeknou lidi“. Pak ti toho prcek začne i víc zneužívat, protože si všimne, že venku reaguješ jinak, opatrněji, jak doma.
O to se právě snažím, nevezmu ho za roh nebo domů a nedám mu až tam na zadek, proto aby to nikdo neviděl. Jenže právě se bojím toho co si řeknou lidi, když mu dám takhle na zadek na veřejnosti nebo na něj zvýším hlas.
Jednou jsme se takhle chytli s přítelem zase u tchýně na vesnici a ta byla z toho celá hotová, že se tam takhle nemůžeme hádat, že pro ty lidi je to atrakce, a že všichni si to budou vykládat a co si o mě budou myslet, že jakou ženskou si našel atd. A myslím, že tady je to to samé. V Praze je takový frkot a provoz a děje se tam tolik věcí, že tam se nad tím nikdo nepozastaví, dyť tam vás nechají na ulici umřít. Jenže tady je to bohužel jinak. Přitom se sem ale stěhujou samí Pražáci ![]()
Když já mám pocit pak, že už má zatmění a vše jde mimo něj jakoby nebo jak bych to řekla. Kdoví, jestli si vůbec pamatuje i ten výprask. Protože když jsme se takhle dohadovali ty skoro dvě hodiny, pak jsem ho musela vzít, tak byl jak vyměněnej když jsem ho nesla v náručí, mazlivej, všechno mi ukazoval kde je jaké auto a hrozně si povídal, fakt nechápu