Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@RadiatorStudeny píše: Více
Elektivní mutismus není porucha řeči, ale sociálních funkcí. Dítě umí mluvit úplně normálně, ale v určitých situacích řeč nepoužívá.
A nejsi jen vztahovačna? Nezkroutila očima na svý dítě co zrovna dělá? Nebo na něco co jí někdo napsal na mobilu?
Na hřišti jsem potkala asi 2 děti co se malinko vymykaly. Jedno bylo nejspíš vedené výchovou, které mu v podstatě nesedla a tak s mámou cvičilo a bylo ošklivé na další děti. To druhé bylo autista plus něco k tomu. Mluvili jen anglicky a teda nikdo se nepříjemně nedíval. Spíš zvedáku palce výborně výslovnosti a ti co anglicky mluvili tak si i potichu pokecali.
Malé. Bych zapomněla na chlapečka s obranou.
Nestandardní chování vyvolá reakci a nemusí to být dítě ![]()
@Pudloslava píše: Více
To je zvláštní. Nic mezi těmi dvěma extrémy neznáš?
Myslím to taky vážně, zajímalo by mě to. ![]()
@smadula píše: Více
Na to s diagnózou bacha. Já si jednou řekla, že nebudu mít předsudky a napadla mě, absolutně z ničeho nic, ženská v metru. Od té doby si dávám dost bacha a vis, jaká spousta rodičů je, děcko má diagnózu, tak se všichni okolo musí přizpůsobit a najednou moje dítě dostane kyblíkem, nebo ho strčí z prolézačky
tak bych hlavně neříkala název té diagnózy (což spoustě lidem nic neřekne), ale vysloveně „má vadu řeči“ a i tak bych byla velmi na pozoru, protože zase, rodiče se budou snažit diagnózu zlehčit a opět to může zkoncit brekem mého dítěte…
Byla jsem kdysi na skoleni, kde nam rozdali listecky s emocemi a meli jsme se tvarit podle te emoce. A protoze jsme byli vzajemne cizi lide, absolutne jsme se netrefili, ani u smutny, nastvany atd. Vysledkem bylo, ze nemuzeme delat zavery o druhem z mimiky. Protoze si do toho promitame sami sebe, situaci apod. a on ten clovek treba proziva neco uplne jineho. Nevime to pokud se nezeptame.
Zaver tedy je, pokud nechces se jit s tou zenskou bavit, tak to neres. Mohla koulet ocima z neceho co resila v mobilu nebo ma tik nebo reagovala na sve dite, nikdy nevis
@Marsy84 víš my máme proti tobě ve vnímání okolí jednu výhodu. Že to jde na dítěti vidět, že je postižené. A to okolí reaguje asi i jinak než na děti, které vzhledově vypadají normálne, ale postižení, které ovlivňuje jejich projev tam je. Na tyto děti a jejich rodiče bohužel mnohdy někteří reaguji neadekvátně. Mají tendenci i udílet rady, vychovávat a soudit rodiče. Ale zase, to by ses musela zbláznit to furt řešit, co si kdo myslí a na vše reagovat. Jak jsem psala většině je člověk ukradený, někteří té lituji tak hledí a blbec se najde vždy.
A s tím zpracováním. Pro nas to byl šok po porodu, ale malý už má 18 měsíců a z toho psychicky nejhoršího už jsme venku. Vy jste k diagnóze dospěli později a to je zase jiné, chce to čas. Navíc já mám další tři starší kluky, tak ani není čas se v tom babrat
prostě to tak je a musíme s tím pracovat a žít.
@Marsy84 píše: Více
jsem, ale Tva odpoved mi teda vazne nepomohla.
I na verejnosti se clovek obcas da s nekym do reci, nekdo je povidavy, jiny ne. Ted si predstav, ze ti treba chybi noha a jsi normalne socialni osoba, ale vsichni od tebe odvraci hlavy a nenavazou zaboha ocni kontakt ani mimodek, protoze aby to nevypadalo, ze blbe cumi.
Jak se muze takovy clovek potom citit? Nejenze ma postizeny, ale jeste je exkomunikovany.
A tyhlety stiznosti, ze se nekdo podival na moje dite, tomu fakt nepomahaji.
@Takyjedna píše: Více
To mezitim by si ten postizeny, pokud je natury jako zakladatelka, mohl vylozit jako blbe cumeni a odsuzovani.
jedes metrem, jsou tam sedacky proti sobe. prirozene celou dobu koukas na cloveka pred sebou - ejhle, blbe na me cumi, co si asi mysli… Tak radeji vytahnes mobila
@Pudloslava píše: Více
já i kolikrát koukám „do blba“ a ani si neuvědomuju, že tam někdo je, nevnímám ho. Taky možná vypadám nevhodně ![]()
Je to OT, vypůjčila jsem si vedle, ale hned jsem si na to vzpomněla…
@tini @Pudloslava a ještě někdo psal, že to rozpoznat nelze… mrknete tady na ten test. https://embrace-autism.com/…e-eyes-test/#test
Rozpoznávání emocí z pohledu. Musíte tedy umět anglicky
mela jsem 29/36, ale klikala jsem narychlo. Znam jen zkráceny, tak jsem to chtěla mít co nejdriv za sebou.
Spis bych tipovala, že lidi neumí ty výrazy správně vytvořit (pokud nejsou herci), než ze je neumi číst.
Hele, popravdě (ano, teď to bude ošklivé) protocila bych oči také. Jedno z mých děti je takové „povahove zvláštní " a úplně k sobě jako magnet přitahuje další povahove zvláštní jedince. Takže ano, okem bych to zkoukla, pak bych si povzdechla s výrazem "další trotl “
Mám taky téměř petiletou dceru s elektivním mutismem, ale kromě toho, že nemluvi, nemá žádné nestandardní projevy v chování a nikdo na ni nekouká. Jediné, co občas řeším, je, že někdo má potřebu komentovat, že tak velké dítě třeba nepozdraví. Řeknu, že dcera s cizími lidmi nemluvi a nijak víc to nekomentuju. Bližší okolí samozřejmě o diagnoze vi.
Při řešení elektivniho mutismu psycholog nestaci. Chce to ještě vyšetření, jestli není nějaká další diagnóza (PAS například, protože mutismus se často vyskytuje s něčím dalším). Pak je potřeba logoped a ideálně psychoterapie. V krajním případě medikace od psychiatra (na úzkosti).