Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mně cizí pohledy byly časem někde. I dneska na ně nereaguji, protože ve většině případů je to zbytečné ( kdo chce nesoudí, kdo chce bude mít svůj názor i kdybych vedla hodinový monolog ). Řeším pouze ve chvíli kdy si toho všímaly / všímá dítě / děti, nebo je to mířené přesně na ně - většínou slovní komentáře tedy. Horší než komentáře dospělých víc dětem ubližovaly komentáře děti. Tam jsem je učila, že každý je nějaký, každý může mít nějaký problém a my nesoudíme ostatní, protože nevíme a chováme se slušně s respektem k druhým a samozřejmě jim neubližujeme ( to oboustranně ). Někdy je to těžké a u nás to byl běh na roky ….
Taky se mě ptali v obchodě, proč mi to dítě leží na zemi a řve. Tak jsem řekla: to víte, gravitace… už se nezeptali, chodíme tam dodnes (a dítě dodnes vyvádí u nakupování, jen už ne tak okatě) ![]()
Nevím no.
Jsou tady rodiče, kteří se svým dětem s jakýmkoliv postižením věnují.
Má násobně větší zkušenost je, že nevěnují.
Pak je další skupina rodičů, které mají zdravé děti, ale nevěnují se ani zdravým a to jsou ti fracci.
Opět mám s tímto násobně větší zkušenosti.
Nevím proč to tak je
tadY na eminminu obě skupiny tvrdí, jak se snazi a pak vylezu ven a vidím něco úplně jiného…
Toho jak by to v obou případech mělo vypadat vidím fakt rozhodně míň…
@Trojlístek a co dělat, když se chceš dítěti věnovat, ale dítě nejeví zájem.. posílat si něco to jo, ale chci přečíst text co je u obrázku, který si prohlíží a nic? Odstrkuje mě.. ve třech letech. A pak nechodí kam se řekne, za ruku nejde, dítě je tady pánem jinak je zle.. a to jsme zkoušeli všechno, v režii to měla i babička
@Anonymní píše: Více
To není obvinění jedné nebo druhé strany.
To bylo takové zamyšlení co kolem sebe vidím a jsem tady na tom světě dostatečně dlouho, abych viděla, že obě ty situace jsou extrémní a ať to chceš nebo nechceš číst - prostě to nebývalo.
Jinak to co popisuješ mi přijde zcela adekvátní věku toho dítěte. Co na tom chceš jiného než důslednost.
Ale taky záleží zda píšeš o zdravém dítěti.
@Trojlístek Já tedy znám dost rodin, kde se dysfatickym dětem, nebo jiným dětem věnuji.
Ale možná nejsem na světě tak dlouho jako ty.
Naopak bych řekla, že dnes je to přeháňka kdo lepší a větší péči poskytne.
Ale ono asi taky záleží co si každý představí pod pojmem “ věnování se “.
Příspěvek upraven 14.04.25 v 07:37
Jeden náš dysfatik se taky ve 3 letech válel po zemi, knížky nesnášel ( řval a zahazoval ) - ono když rozuměl někdy na úrovni 1.5 letého dítěte. Venku řval jak pavián a s afektivními záchvaty uměl prožít klidně každou akci. Ale tak i tak se mu člověk samozřejmě věnoval
Nezavře ho do místnosti a nenechá osudu ![]()
My navíc k tomu měli další děti, takže nějaký normální způsob života jsme vést museli. Takže jsme chodili a knihy četli.
Náš nejmladší tedy nemá problém s knihou ( 4 roky ) i tak se s ním dělá zrakově rozlišení, sluchová cvičení ( tam má problém ), takové to pamatování, grafomoricka cvičení, jemná motorika a hrubá motorika ( stavební kamen pro správné mluvení, protože ta řeč je až vrchol té pyramidy ). Na druhou stranu dost těch věcí se dá učit během života, venku v přírodě, na kroužku, na hřišti, při cestě tramvají … K tomu ho učíme sociální, protože tam to někdy vázne taky ( on je navíc velmi společenské dítě ). Takže nějaký odborník pro nás oba - abychom tu cestu šli nějak správně … K tomu takové ty věci jako foniatr, ergoterapie, logopedie samozřejmě ( u nás má naštěstí dost záběr ). My i psychiatrie, protože ADHD. Já tedy v reálu znám dost rodičů.
A to tam nepočítám takové ty kroužky, jako je sport, kde se rodič podílí dál a nebudu tvrdit, že to dítěti nic nedá … K tomu nějaké další aktivity, protože ty situace se trénují všude - ve městě, na akci, na bazénu, při procházce v lese ( tu mi můžeme často ), se sourozenci, při setkání s přáteli … Ve školce která musí maličko fungovat ( u nás s AP ).
Nevím co přesně si @Trojlístek si představuje.
Minimálně v mé bublině je většina ta první - věnující se. ![]()
@Trojlístek píše: Více
Podle me se dnes rodice venuji detem vice, vice si s nimi hraji, jsou různé hernicky, detske plavani, velka nabidka krouzku. Jen je asi volnější vychova, neznam kamaradku, co by bila deti treba vareckou. V 80. letech bezna vec. Sousedovic stejne stareho kluka rezal v 80. letech deda remenem, rev a prosby (dedo, prosim uz ne, ja uz to neudelam, to hrozne boli, au) byly slyset pres dvory do vedlejsich domu a nikdo se do toho nepletl. Mama mela kolegyni a ta se netajila tim, ze syny tresta jakymsi svihanim pres stehna, coz je boli, ale nezůstávají po tom viditelna zraneni. Jedna ucitelka kdysi vzala nevychovaneho kluka na zachod (v 50. letech), mlatila ho tim velkym pravitkem na tabuli, az ho o nej zlomila, do skoly pak prisla jeho mama a podekovala ucitelce, pry jen mu dejte, tata se nestara a ja na kluka nestacim. Tenhle svet uz neexistuje, otazkou je, jestli to nekomu prospelo, krom toho, ze deti se vic drzely na verejnosti, protoze se baly fyzickych trestu.
Jak jsem psala, nechci vinit žádné strany z toho co se děje.
Převedu-li to na sousedku.
Má kluka - budou mu víc jak 3 roky, je zdravý, ale je to ten fracek.
Taky vypadá o dost starší.
Nicméně tohle neřeším.
Máme před domem kamínky a ten kluk je pořád chodí vybírat a vyhazovat a celkově dělá nepořádek a fakt je ten, že to umí rozryt jak prase divoké.
Je malý, chápu to.
Už o to míň chapu sousedku, která ho sice napomíná, ale jen před námi.
Na kamerách vidím něco zcela jiného.
Nechápu, proč s ním nejde jinam, nebo naproti k lesu, evidentně se nudí a nechce jen být venku a stát.
Nechava tam ten bordel, místo toho aby se to snažila namest zpět, tak to klidně nechá tak.
Takže místo toho, když to vytaha, se ho nějakým způsobem alespoň pokusila ho přimět to trochu uklidit, tak nic.
To stejné o víkendu rano, je s ním sice venku, ale jen před dvermi, ten kluk je dost hlučný - opět akceptuji, děti jsou hlučné, sousedka pořád a on vás vzbudil, že?
Takze ona reálné ví, že kluk dělá bordel, reálné ví, že hlučí - obojí chápu a akceptuji je to dítě.
Ale už vůbec nic nedělá pro to, aby to nedělal a pokud, tak alespoň nějaká snaha mírnit ty následky.
Pořád jen vzdychá jak je náročný a chlap je do noci v práci. A jak ona s ním chodí ven a věnuje se mu a nechápe to, že je náročný…
Ale když si ke klukovi drepnu a hrou mu ukazu, jak to zase dáme zpět, tak normálně funguje.
Takže tady jednoznačně selhávaji rodiče a je to minimální výčet toho s čím mě štvou.
A tak nějak to myslím, když se někdo dívá, tak jakože funguju, když ne, tak to nechám být a ostatní ať si trhnou a ještě lžou.
A pak ve škole ve vedlejší třídě. Je tam kluk, má asistentku. Má různé vývojové onemocnění a kdoví co ještě.
Nema tam co dělat, trpí třída, ucitelka, ale nejvíce ty děti, které jsou nucené akceptovat, abnormální hlučnost, agresivní chování, pořád někde pochoduje a utíká, vyrušuje.
Ale rodice dělají co mohou a zajistili mu „normální vzdelani“, tak si to představuji, že je ta správná péče a okolí ať se třeba pose@E.
Ten kluk se neni schopen nic naučit, ale to ani ty děti.
No a ti pak chodí, jak se snaží, jaké neštěstí je postihlo, nicméně bez sebemenší sebereflexe, že pro kluka neudělali zhola nic.
Pak ho ještě strci do družiny, ve které je tak nějak sam, protože ostatni děti nenechává na pokoji v tom negativním smyslu, tak tam děti nechtějí být.
Takže oni jsou oba doma a kluk trci do 17 hodině v družině a rodiče, kteří tu družinu potřebují mají smůlu.
Takových zkušenosti mám mnohem víc, takže já vůbec neřeším výchovu 80.let, já řeším, co vidím a to nevychovu a pokud výchova, tak jen na oko, když to někdo vidí a dívá se + poradne vzdychat, jak je to těžké.
A pak ty postižené děti, jejich rodiče akorát tak přehodili svou snahu na ostatní a starejte se - mi se staráme tím, že jim umožňuje žít „normálně“.
Tohle je vidím a zažívám a tohle jsou mé zkušenosti jen tak namátkou.
A mimochodem, sousedka je paní učitelka na prvním stupni, takže ona velmi ráda mluví o ostatních, jaci jsou neradi a rodiče nespolupracuji, ale to co předvádí ona je ještě víc k pláči.
@Trojlístek máš nějakou jistotu, že je ten kluk mentálně retardovaný? Protože mnohdy jde o chybu systému.
@Velryba černá píše: Více
Pokud myslis toho v té škole, tak mám 100% jistotu.
A to se pořád používá?
Mentálně retardovaný?
On těch diagnóz má od autisty, snížený intelekt a kdoví co ještě - rodice se tím nijak netají.
Oni už se s ním nadřeli dost, tak ať se starají jiní a na tohle vzdělání on má právo a je to vyřešeno - hotovo.
@Mar__tanka1983 já jsem před časem šla do pekárny s dcerkou, měla jsem břicho, tatínek se vracel až za pár dní a místo aby mě rychle paní obsloužila tak prohlíží dítě jak řve.. malá nechtěla nakupovat.. přišla za ní, začala ji hladit.. cizí paní.. tak jsem jí slušně vysvětlila, že nemám ráda když mi někdo sahá na dítě.. paní se urazila, že jí se zase nelíbí že jí to tam řve.. tak jsem se sebrala a byli jsme bez pečiva.. kdyby paní neházela u toho špatné pohledy.. celou dobu jsem malou držela na rukách, protože by mi jinak utekla.. od té doby ani do té pekárny s ní