Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Do 26 let. Pak není teda hned starý, ale řekla bych zralý, od 32 let stárne. Čistě můj soukromý pohled. Někdy se člověk cítí mladý, obléká se jako mladý, chová se jako mladý, ale je to taky jen čistě jeho pocit a okolí to vidí jinak.
@Elenloth píše:
Ale jinak jsem vlastně nikdy nepřemýšlela nad tím, jestli jsem mladá nebo stará. Každý to bere jinak. Čas ale plyne pro každého stejně a připadá mi trochu pošetilé tvářit se, že to pro mě neplatí.
Každý bere věk jinak… tak kde je ještě ta míra toho, že člověk vnímá věk individuálně nebo se pošetile tváří, že pro něj neplatí?
Osobně v tohle strašně tápu a deprimuje mě to…asi taky proto jsem založila tuhle diskuzi.
Někdy mám pocit, že bych potřebovala k životu manuál, který by mi přesně určil, co je ještě vhodné a co nikoliv…třeba co se oblékání týče…Letos mi bude 24 a již ve 20 jsem vypadala spíše na 30. Před 2 lety jsem si výjimečně koupila sytě barevné tričko, které jsem měla na sobě 2× a pak ve mě hrklo, zda-li v něm nevypadám směšně, když v obličeji působím starší než jsem a od té doby jsem ho nosila už jen pod svetrem…
Jinak já jsem si někdy ve 14 nastavila jako hranici mládí třicítku…do dvaceti jsem tu hranici ještě mírně navyšovala, ale v poslední době už si nejsem jistá ani tou 30.
V 15 mě příšerně vyděsil fakt, že již dobře pamatuji, co by pře 10 lety, a jak taková vcelku podstatná část života rychle utekla…
Momentálně sice stále cítím 10 let jako chviličku, ale 13-14 je pro mne pocitově již celkem dlouhá doba, tak začínám mít pochybnosti, zda-li se v 28-29 budu cítit mladě, když si vzpomenu na dobu, kdy mi bylo 15 a přeci jen už jsem nebyla malé dítě…
Tak za začátek středního věku se obecně bere 35. Takže řekněme ze sociologického hlediska do 34. ![]()
„Staří“ začíná podle mě u žen s menopauzou. To je pak jak na skluzavce. Když to vidí okolo sebe, třeba „holky“, co vypadaly dlouho dobře, během roku zbabkovatí.
U chlapů nevím, co to přesně způsobí, ale začíná to tím, že začnou cca 50% času trávit nadáváním na politiku. ![]()
@Tichopredbouri píše:
Do 26 let. Pak není teda hned starý, ale řekla bych zralý, od 32 let stárne. Čistě můj soukromý pohled. Někdy se člověk cítí mladý, obléká se jako mladý, chová se jako mladý, ale je to taky jen čistě jeho pocit a okolí to vidí jinak.
Hádám, že budeš sama ještě hodně mladá, když u tebe stáří začíná 32. ![]()
Nicméně je fakt, že někteří lidé podléhají iluzi, že nestárnou a působí to trochu trapně.
Ja říkám manželovi ze až bude starý tak ja budu porad mladá
. Je o sedum let straší. Určitě je to o tom kde a skym a jak člověk žije. Nejdříve starnou ti které nic nebaví.
@Tamtama píše:
No nevím, je mi 25 a moc mladá si už nepřijdu..
K nám chodíval jeden zákazník a ten pořád hlásal, že ženská je mladá do 25, pak už je to stará rakovina
A jednou, když u nás zase byl a povídali jsme si, tak přijel kolega a říká mu: „Zase balíš mladý holky?“ A on na to:" To neni žádná mladá holka".. bylo mi v té době asi 27 ![]()
Jinak je mi 32 a taky si mladá nepřijdu
Holt už jsou i mladší lidi, než já a bude hůř ![]()
@AntonieO Na život nepotřebuješ dostat manuál, musíš si vytvořit vlastní. Předpokládám, že základní pravidla oblékání a dress code znáš a potom zbývá jen najít si v daných hranicích vlastní styl. Důležité je cítit se dobře ve své kůži. Zřejmě jsi v období, kdy se ještě hledáš.
Je pro tebe důležité cítit se mladě? Myslím tím přímo to slovo mladý? Pro mě důležité cítit se dobře, zdravě, silně, energicky apod. A nedávám to do spojitosti s věkem.
@Elenloth
Asi se stále nedokážu smířit s tím, že se člověk nemůže zavděčit všem…
Je pro mě důležité vědět, jestli mě mladě vnímá většina okolí, pořád mám strach, že udělám chybu nepříslušící mému věku…
@AntonieO Zkus se zaměřit dovnitř sebe a zkusit s odpovědět na to, proč je to pro tebe důležité, čeho se vlastně doopravdy bojíš. Když si upřímně odpovíš, třeba ti to pomůže získat vlastní sebevědomí a od toho se odvíjející sebepřijetí a nakonec svůj styl.
Pro mě je třeba spojení „chyba nepříslušící věku“ celkem nepochopitelné a zvláště když to řeší někdo, komu není ani 25. Pochopila bych to u starších žen, 50+, protože dřív byly konvence prostě jiné. Já řeším ne/sluší, ne/cítím se v tom dobře, ne/mám na to postavu (i to je značně individuální), ne/hodí se pro danou příležitost, ale nenapadne mě ne/můžu si to oblíknout, když je mi 30.
@Bábrdl píše:
Hádám, že budeš sama ještě hodně mladá, když u tebe stáří začíná 32.Nicméně je fakt, že někteří lidé podléhají iluzi, že nestárnou a působí to trochu trapně.
Právě, že mi letos odbily Kristova léta, tak si najednou přijdu hrozně " za zenitem". Asi to bude způsobeno i tím, že jsme ukončili etapu " rození dětí". Možná se to s návratem do práce změní, člověk nabere nový směr.
@Sonarka píše:
62
Tak to byla z jeho strany spíš póza, aby byl zajímavý ![]()