Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Poison Ivy Mě naplánovali porod císařem už od zjištění mého naprosto neplánovaného těhotenství, a to jsem byla v pátém týdnu. ![]()
@Poison Ivy tak co jsem někde četla, tak prý císař je pro matku několikrát rizikovější než vaginální porod… myslím, že mimo peníze i toto je hlavní důvod, proč se tomu lékaři vyhýbají… je to operace, obrovský zásah do těla… navíc, blízko nějaké důležité tepny, takže podle mě mít císaře na vyžádání pokud k tomu není indikace, tak jde, když si hezky zaplatíte, ale určitě ne u každého lékaře… jen u toho, kdo si vezme… a s těma prachama na sebe vezme i to riziko, že se u operace něco pohnojí..
@Selfi píše:
@Poison Ivy tak co jsem někde četla, tak prý císař je pro matku několikrát rizikovější než vaginální porod… myslím, že mimo peníze i toto je hlavní důvod, proč se tomu lékaři vyhýbají… je to operace, obrovský zásah do těla… navíc, blízko nějaké důležité tepny, takže podle mě mít císaře na vyžádání pokud k tomu není indikace, tak jde, když si hezky zaplatíte, ale určitě ne u každého lékaře… jen u toho, kdo si vezme… a s těma prachama na sebe vezme i to riziko, že se u operace něco pohnojí..
To ano, s tím lze souhlasit - vidím tam také tento důvod ![]()
Selfi,
a riziko, že dítě bude postižené je snad méně závažné než riziko, že budu mít v ráně zánět (což mám naprosto stejné i v ráně z nástřihu). Pokud už podstupuju riziko úmrtí tím, že jsem 9 měsíců těhotná, huntuju si tím tělo a pak se mi narodí postižené dítě jenom proto, že doktoři mají nakázáno nechat ženský rodit přirozeně za každou cenu a náhodou zrovna pili kafíčko, když se moje dítě začalo dusit, tak co mi kdo dá? Vůbec nic. Doktoři akorát pokývou hlavou a řeknou, že se to prostě někdy stává a já si to můžu jít hodit. To radši budu riskovat, že umřu já, než moje chtěné dítě.
@Poison Ivy jinak samozřejmě záleží, jak porod u každého probíhá, někdo rodí jakoby nic a někdo si to těžce vytrpí…
no,,,vzhledem k mému vaginálnímu porodu (což je 7let) a do teď, když si vzpomenu na dva určité detaily - mi naskočí husí kůže a rozklepou ruce, tak druhý císař byl procházka růžovou zahradou.. a to ještě podotýkám, že mě museli v půlce uspat, jelikož jsme tak nějak až moc cítila, jak mi posunují močák a tahají za močovou trubici (holt epidurál při akutním asi ještě nestihl tak zabrat
… prostě… pokud budu mít třetí, tak budu hodně zvažovat, momentálně jsem nakloněna císaři…i přes ta rizika..
@Raluca to jo, ale je podstatný rozdíl v jedné věci--- u vaginálního porodu jste na to obě strany---- u císaře jen pasivně ležíš a veškerá!!! odpovědnost je jen a jen na lékaři… proto si myslím, že se tomu tak brání..
takže když jim vykrvácíš na stole při císaři, tak je to jen a jen jejich chyba…
ale jinak je to každého věc… jen mám srovnání a sama jsem přece psala, že bych šla raději na císaře než zase rodit normálně.. jen logicky vím, že císař prostě není sranda…
Selfi,
jenže umřít můžeš u jakékoli operace a dělají se jako na běžícím pásu. Já si až tak nemyslím, že ta zvýšená zodpovědnost je ten pravý důvod. Spíš je to ta tradice a to, že je to pořád non lege artis, tudíž vlastně proti doporučením a málo doktorů je schopno jít proti proudu, když jim vlastně hrozí až ztráta zaměstnání a možnosti vykonávat profesi, i když si o tom můžou myslet svoje.
Jo… a co stav dělohy po císaři… po vaginálním císaři jsou daleko menší následky… (srůsty, atd…)
@Raluca píše:
Selfi,jenže umřít můžeš u jakékoli operace a dělají se jako na běžícím pásu. Já si až tak nemyslím, že ta zvýšená zodpovědnost je ten pravý důvod. Spíš je to ta tradice a to, že je to pořád non lege artis, tudíž vlastně proti doporučením a málo doktorů je schopno jít proti proudu, když jim vlastně hrozí až ztráta zaměstnání a možnosti vykonávat profesi, i když si o tom můžou myslet svoje.
doktorům nic takového nehrozí… jen oproti normálnímu stavu věco je to větší riziko a také víc práce
@Selfi píše:
jistě že je to mnohem rizikovější - rozřežou ti komplet břicho - dělohu, svaly, tuk, všechno. Pak to sice sešijí ale nikdy to už není ono.
Měla jsem po císaři šílenou infekci v celém břiše, nepřála bych to ani největšímu nepříteli a ráda bych další dítě rodina přirozeně, pár cm nástřihu kůže se nedá srovnat s několika cm skrz celé břicho a dělohu. ![]()
Teď jsem si vzpomněla na jeden případ z Bulovky, kdy si rodička zavolala policii, aby se domohla CR. Evidentně panikařila a doktoři jí prostě za žádnou cenu nechtěli vyjít vstříc, protože se to tak prostě „nedělá“, že by si rodička řekla o CR a oni jí vyhověli. Přitom kdyby to fungovalo normálně a doktoři mohli víc používat selský rozum, tak jí nechají podepsat papíry, uspí jí, fiknou a žádný skandál s policií by se nekonal.
Jenže to oni nesmí. Oni jí prostě MUSELI donutit rodit vaginálně, protože v podstatě jí nesmí vyhovět, protože by to bylo non lege artis, i když panika by indikací k CR být měla i teď.
@Raluca to jo, ale pokud je ta operace nutná, tak jdeš do rizika, protože musíš, ale v mnoha případech císař nutný není…
možná jsem zaujatá, ale zrovna nedávno umřela mojí švagrové sousedka u císaře při porodu druhého dítěte… zůstal po ní manžel -32 let a dvouletou dcerkou…tak asi tak…
Chromato,
hrozí. Pokud postupují non lege artis, něco se stane a prokáže se to u soudu, tak jim hrozí docela dost.
Plánovaný CR zabere tak max 40 minut, vaginální porod, u kterého musíte rodičku a dítě neustále hlídat, zabere někdy i několik dní, tak co je víc práce?
@Raluca já se jim ani nedivím - udělali by jí císaře jen tak a ona by to všude vyžvanila a pak by se každá taky dožadovala císaře protože se jí nechce rodit. Naprosto ty doktory chápu
Každopádně, celé těhotenství jsem se modlila, aby to byl císařák, neboť tak, jak někdo věří v to, že si to dítě musí prolézt porodními cestami, pro mne je zase riziko poškození dítěte při porodu věc příliš riskantní a věřím tomu, že je plánovaná sekce lepší. Takže u druhého už náhodě neponechám vůbec nic.
Každý člověk má svůj náhled na cokoliv, a tak jak je mi naprosto jedno, že někdo absolutně preferuje vaginální porod, je mi taky jedno, co si myslí o porodu sekcí. Každopádně stejně jako u nekojiček, i u císařoven je míra mírumilovnosti a snášenlivosti vůči druhému táboru vyšší
.