Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Lenca27 píše:
No tak to je normalni snad u vsech deti, ze prozkoumavaj okoli.
Ne, není. Jsou i děti, co jen rady sedí na místě a pozoruji.
@Lama Lama píše:
Tady, nejde o to, že bytové dítě bylo na tebe navázání tolik, že žádná teta té benahrafi a potřebuje té cítit zadkem.tady jde o to, že NEKTERE JINE děti nejsou navázání tolik na JINÉ MATKY tak, jako ty a tvé dítě
Vtip je v tom, ze vsechny male deti jsou navazane na matky.
@Svistice píše:
Ne, není. Jsou i děti, co jen rady sedí na místě a pozoruji.
Jj. A pak v urcitem bode vstanou a jdou prozkoumavat okoli. Hadam, ze nesedi cely zivot na zadku ![]()
@Lenca27 píše:
co to placas? Zavisi to na tom, ze tys to dite odnosila. Dite ma nejvetsi vazbu k tobe. Tak je to snad vsude v prirode.
Takže adoptované sítě je vlastně citový mrzák již od porodu, i kdyby šli do adopce minutu po porodu. Bo ho ta adoptivní matka neporodila.
Nerozpiruju potřebu dítěte mít stabilní dominující pečující osobu a stabilní bezpečné vazby. Ale trvam si na tom, že to nemusí být jen jeho matka a už vůbec ne jen žena. A že s tou osobou musí být 24/7 do tří či více let.
@Lenca27 píše:Šlo mi to, že jsi psala, že musí mít jistotu, kde je matka, moje dítko to naprosto nezajímalo. Kdyby bez toho nebylo schopné prozkoumávat, měla bych lehčí hledání, protože bych šla po breku nebo by zůstalo na dohled.
No tak to je normalni snad u vsech deti, ze prozkoumavaj okoli.
@Lenca27 píše:
Jj. A pak v urcitem bode vstanou a jdou prozkoumavat okoli. Hadam, ze nesedi cely zivot na zadku
No a některé ti udělají v osmi měsících a jiné v šesti letech. Stejně jako mají děti rozdílnou potřebu toho, mít matku za zadkem, najít si kamarády, zapojit se do kolektivu.
Takže prestan generalizovat a upřednostňovat jeden jediný správný způsob výchovy či péče o dítě. Tobě vyhovuje, fajn, ale necpi to jako univerzální moudro ostatním.
@Svistice píše:
Takže adoptované sítě je vlastně citový mrzák již od porodu, i kdyby šli do adopce minutu po porodu. Bo ho ta adoptivní matka neporodila.Nerozpiruju potřebu dítěte mít stabilní dominující pečující osobu a stabilní bezpečné vazby. Ale trvam si na tom, že to nemusí být jen jeho matka a už vůbec ne jen žena. A že s tou osobou musí být 24/7 do tří či více let.
Uprimne nevim, jak je to s adoptovanymi detmi, takze se k tomu nemuzu vyjadrovat.
@Kasandra159 píše: Šlo mi to, že jsi psala, že musí mít jistotu, kde je matka, moje dítko to naprosto nezajímalo. Kdyby bez toho nebylo schopné prozkoumávat, měla bych lehčí hledání, protože bych šla po breku nebo by zůstalo na dohled.
Ale to dite ma jistotu, ze tam ses. Kdyby nemelo, tak se neodvazi odchazet.
@Svistice píše:
No a některé ti udělají v osmi měsících a jiné v šesti letech. Stejně jako mají děti rozdílnou potřebu toho, mít matku za zadkem, najít si kamarády, zapojit se do kolektivu.Takže prestan generalizovat a upřednostňovat jeden jediný správný způsob výchovy či péče o dítě. Tobě vyhovuje, fajn, ale necpi to jako univerzální moudro ostatním.
Akorat ze do urciteho veku je to potreba vsech deti mit matku u sebe. Od určitého veku uz to muze byt individualni.
@Lenca27 píše:
Akorat ze do urciteho veku je to potreba vsech deti mit matku u sebe. Od určitého veku uz to muze byt individualni.
Můžeš definovat ten empiricky potvrzeny „určitý“ věk?
@Lenca27 píše:
Z knihy, kterou pise psycholog pro deti do sesti let.
Uvádíš jeden jediný zdroj. Jsou další zdroje o dvojích vazbách hned od začátku atd.
Musíš přijmout fakt, že ne každá matka a každá rodina to má nastavené jako Ty.
@Pears206 píše:
Uvádíš jeden jediný zdroj. Jsou další zdroje o dvojích vazbách hned od začátku atd.
Musíš přijmout fakt, že ne každá matka a každá rodina to má nastavené jako Ty.
Měla jsem tě za matku, co nedá na delší pobyt s dětmi doma dopustit, do školky až ve 4. letech. ![]()
Nějaký názorový posun nebo jsem si to blbe vyložila?
@Lenca27 píše:
Vtip je v tom, ze vsechny male deti jsou navazane na matky.
A kdo tady říká, že nejsou?
. Vždyť ty ani nečteš, co sama přispíváš. Ten psycholog píše, že od 6 do 12m je ta blízkost mámy nejdůležitější + pak taky vztah až do 6 let. To má být dítě do 6 let jenom s mámou? (Podle tvé interpretace…). Nechápu tu tvou předpojatost, že když bude dítě pár hodín s někým jiným, znamená to, že nebude mít důvěrný vztah s mámou
. Pročti si něco o různých typech citové vazby, právě děti nasycené mateřskou láskou mají tendenci být víc a dřív ok s okolím. Jde o to, jaká je ta máma, nestačí jenom, že je. Ale stejně ti to tady nikdo nevysvětlí, protože zjevně odmítaš všechno kromě své vlastní představy.
@Svistice můj syn je hodně mazlivé dítě. Ale v zásadě ho může mazlit kdokoliv, na koho je zvyklý. Jenom, když něco bolí a tak, musí být maminka. Když jsme někde s rodinou, tak někdy jde systematicky po lidech a chce na ruce. Jedno období jsme mu říkali „hug slut“.
Když nemohla máma, byl dobrý tatínek, když ne ten, tak babička, když ne ta, tak tetička, pak dědeček, někdy se spokojil i s návštěvou, když se mu někdo výjimečně líbil…
a i teď ví za kým jít. Dost už váží, takže já ho na ruce beru, ale moc ho nenosím. Tak utíká za dědečkem a u něj zázračně zapomíná chodit, protože ten ho bude nosit klidně hodinu v kuse
.
@Capelucia Starší dítě když mu něco je, zaleze do kouta a raději tiše trpí případně se vzteká a nenávidí celý svet. Nechápu, ale nic s tím neudělám, cokoliv v jiného odmítá.
Mladší dostala na táboře diplom, že si (stejně jako loni) ochocila všechny vedoucí. Na fotkách věčně někomu navezena na klíně. Jako batole a predskolacka, když už se nenacpala k tetam/ucitelkak (i ve státní školce) si spolehlivě v kolektivu vycihla nějaké starší chuvickoidni dítě a ráda a zcela zjistne mu dělala „živou panenku“.
@Svistice píše:
Měla jsem tě za matku, co nedá na delší pobyt s dětmi doma dopustit, do školky až ve 4. letech.
Nějaký názorový posun nebo jsem si to blbe vyložila?
Ale naše děti opravdu nešly dřív do školky než ve 4 letech
Ani to nejmenší. To ale neznamená, že jsem se od nich nehla. Dejme tomu, že jsme měli to „ideální prostředí“, více sourozenců vyrůstajících spolu a babičku, která je občas schopná zastoupit a plně se dětem věnuje(ne telefony a mražená pizza).
Nejsem a nikdy nebudu fanda institucí pro mladší děti. Ale díky tomu, že jsem v tom půl roku dělala pravidelně záskoky a měla jsem zase do jiného takového zařízení nastupovat na regulérní úvazek, tak jsem asi trochu názor pozměnila. Mám i srovnání v tom, že jedno bylo sociální službou, druhá instituce pro platící klientelu. I když u svých dětí bych upřednostnila péči rodiny. S tím, že já zůstanu tou dominantní pečující osobou aspoň ze 70 procent(do roku 100 procent) ![]()
A navíc, jak už jsem psala na začátku, si myslím, že doba spěje k tomu, že se matky budou muset vracet dřív do práce, ať chtějí nebo ne. To je podle mě faktor, kterému se bude muset společnost přizpůsobit.