Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Hlaholice píše:
Kolem třetích narozenin bylo až to, že chtěl být sám na zahradě, jít sám domů z nákupu nebo dojít sám na ten nákup. Pokud se bavíme o synovi (dceři tři ještě nejsou, ta je jen o trochu starší než tvoje dcera). Zbytek se týkal období od cca jejich 10 měsíců. Zvlášť syn byl na odchazení s cizími lidmi (nejlépe ještě nečesky mluvícími) expert.
Ted jsem si vzpomnela, ze to dcera delala taky
capla se cizi zensky a odchazela s ni. Chvili ji to vydrzelo a pak to prestala delat.
@Lama Lama píše:
Podle mě to přesně vyjadřuje to, jak o tom člověk přemýšlí. Jeden má zodpovědnost, povinnost a druhý pomáhá. Je to to samé jako s domácností.
Ja bezne rikam, ze hlidam deti.
@Lenca27 píše:
Jo, souhlasim, petilete cely den v ustavu mi taky prijde jako extrem.
Jenže to to naprostý standard.¨
A ted se bavíme o tom - pokud někoho tlačí finance nebo nějakým způsobem kariéra- mě osobně přijde lepší, abych nastoupila na dvě dopoledne v roce a půl dítěte, ve dvou a půl na tři nři nebo 4 dopoledne, v ve 4 letech na 4×6 hodin a v pěti na 5×7 hodin. Než být do třech let s dítětem doma a ve třech nastoupit na full. A to je asi to, co tu řeším JÁ. ![]()
Takže pokud bych své síly chtěla zaměřit na spasení nebohých dětí ve školkách, tak spíš než vynakládat své úsilí na přesvbědčování matek, které tu obhajují postupnné a citlivé začlenování dítěte do malé školičky s vybranou tetou na pár hodin v týdnu, tak bych spíš zkoušela rozmlouvat matkám tříletáků, at nedávaj dítě do státní školky s pětadvaceti tříletáky na 9 hodin denně.
@Lenca27 píše:
Ja bezne rikam, ze hlidam deti.
Pak je to asi o terminologii. Já jsem asi nikdy neřekla, že bych své děti hlídala - pokud vysloveně nemám na mysli - jsme u bazénu, ted je hlídám já, aby tam nespadly.
@Lama Lama píše:
Jenže to to naprostý standard.¨
A ted se bavíme o tom - pokud někoho tlačí finance nebo nějakým způsobem kariéra- mě osobně přijde lepší, abych nastoupila na dvě dopoledne v roce a půl dítěte, ve dvou a půl na tři nři nebo 4 dopoledne, v ve 4 letech na 4×6 hodin a v pěti na 5×7 hodin. Než být do třech let s dítětem doma a ve třech nastoupit na full. A to je asi to, co tu řeším JÁ.
Takže pokud bych své síly chtěla zaměřit na spasení nebohých dětí ve školkách, tak spíš než vynakládat své úsilí na přesvbědčování matek, které tu obhajují postupnné a citlivé začlenování dítěte do malé školičky s vybranou tetou na pár hodin v týdnu, tak bych spíš zkoušela rozmlouvat matkám tříletáků, at nedávaj dítě do státní školky s pětadvaceti tříletáky na 9 hodin denně.
Je to standard, ktery ale neni ku prospechu deti. Ze neni jina moznost, je vec druha.
@Lama Lama píše:
Podle mě to přesně vyjadřuje to, jak o tom člověk přemýšlí. Jeden má zodpovědnost, povinnost a druhý pomáhá. Je to to samé jako s domácností.
Je to fakt blbost. Normalne se rika, ze clovek dite hlida. Mama, tata, dedecek, teta… Na emimino s tim nekdo prisel a zbytek to opakuje jak kolovratek. Nikde jinde se hlida/pecuje neresi. Jen doufam, ze se to slovickareni nedostane i jinam. Je to hodne otravne.
@Lenca27 píše:
Je to standard, ktery ale neni ku prospechu deti. Ze neni jina moznost, je vec druha.
Ale to je právě ten kec. Je to volba, je to volba uplně stejná, jako když se někdo rozhodne vrátit na částečný úvazek ve dvou letech ídtěte, na plný úvazek po šestinedělí nebo být s dítětem do 7mi let doma.
Jiná možnost je.
@malákráličice píše:Řikam, možná to tak někdo používá. Já nikdy nemluvila o tom, že byhc své děti hlídala. Maximálně je hláídám, aby nesežrali všechnu buchtu tátovi. Hlídají babičky.
Je to fakt blbost. Normalne se rika, ze clovek dite hlida. Mama, tata, dedecek, teta… Na emimino s tim nekdo prisel a zbytek to opakuje jak kolovratek. Nikde jinde se hlida/pecuje neresi. Jen doufam, ze se to slovickareni nedostane i jinam. Je to hodne otravne.
@Lama Lama takze babicky hlidaji, aby deti nesezraly buchtu, ale nestaraji se o ne? ![]()
@Lama Lama píše:
Ale to je právě ten kec. Je to volba, je to volba uplně stejná, jako když se někdo rozhodne vrátit na částečný úvazek ve dvou letech ídtěte, na plný úvazek po šestinedělí nebo být s dítětem do 7mi let doma.Jiná možnost je.
Tak asi ne pro vsechny. Nekdo by treba chtel zustat s detmi dyl, ale musi do prace, jinak by nevysel.
@Lenca27 píše:
Tak asi ne pro vsechny. Nekdo by treba chtel zustat s detmi dyl, ale musi do prace, jinak by nevysel.
Tak to je relativní, lze snížit náklady. To samé máš s těma, co se rozhodnou jít na ty dvě dopoledne ve dvou letech dítěte. Mají skvělou práci, pokud chtějí zůstat v obraze, tak se musí vrátit relativně včas. Odměnou za to třeba pro mě bylo, že si můžu vymýšlet jakýkoli úvazek si vzpomenu, včetně pracovní doby, celé dětství dětí. Celý první stupen dětí jsem měla zkrácený úvazek, v družině byly obvykle tak hodinu. Když měli nějaký kroužek, byla jsem v práci déle, když nebyl, končila jsem dříve. Alternativou bylo sedět doma, do školky je nedávat, najít si pak v jejich třech letech klasickou práci 40 hodin týdně plus služby. ![]()
Podle mě mým dětem byla moje volba mnohem více ku prospěchu - ttedy to, že byla ve dvou letech dvě dopoledne v týdnu ve školičce, se jí násobně vrátilo v tom, že v pěti trávila ve školce polovinu času, co běžně její vrstevníci a v sedmi třetinu času v družině, oproti její m vrstevníkům. Kvalita té školičky a tet naprosto neporovnatelná se soudružkou v té družině.
@Lama Lama píše:
Tak to je relativní, lze snížit náklady. To samé máš s těma, co se rozhodnou jít na ty dvě dopoledne ve dvou letech dítěte. Mají skvělou práci, pokud chtějí zůstat v obraze, tak se musí vrátit relativně včas. Odměnou za to třeba pro mě bylo, že si můžu vymýšlet jakýkoli úvazek si vzpomenu, včetně pracovní doby, celé dětství dětí. Celý první stupen dětí jsem měla zkrácený úvazek, v družině byly obvykle tak hodinu. Když měli nějaký kroužek, byla jsem v práci déle, když nebyl, končila jsem dříve. Alternativou bylo sedět doma, do školky je nedávat, najít si pak v jejich třech letech klasickou práci 40 hodin týdně plus služby.
Podle mě mým d niětem byla moje volba mnohem více ku prospěchu - ttedy to, že byla ve dvou letech dvě dopoledne v týdnu ve školičce, se jí násobně vrátilo v tom, že v pěti trávila ve školce polovinu času, co běžně její vrstevníci a v sedmi třetinu času v družině, oproti její m vrstevníkům. Kvalita té školičky a tet naprosto neporovnatelná se soudružkou v té družině.
Ale to ja chapu. Ale taky neni uplne jina moznost, kdyz chteji, jak ty rikas, zustat v obraze. My mame na skolu i druzinu stesti, moje dite tam chodi dobrovolne ![]()
@Lenca27 píše:
Ale to ja chapu. Ale taky neni uplne jina moznost, kdyz chteji, jak ty rikas, zustat v obraze. My mame na skolu i druzinu stesti, moje dite tam chodi dobrovolne
Ale samo, že je. Můžou změnit obor, jít někam, kde tento problém není. Vždy je to volba. A já ti říkám, že věřím, se kolikrát je ta školka ve dvou letech na pár hodit tydne volba správná.
@Lama Lama píše:
Ale samo, že je. Můžou změnit obor, jít někam, kde tento problém není. Vždy je to volba. A já ti říkám, že věřím, se kolikrát je ta školka ve dvou letech na pár hodit tydne volba správná.
Muzou. Ale bude to mit zase jine nevyhody. To ja jsem pochopila ![]()
@Lama Lama řešíš věci podobně než já. Tady jdou do školky ve 2,5 letech. T. j. máme místo od března a neplatili bychom za to, teď platíme. Jenomže je to hned veliký kolektiv + bude doma malé miminko a vidím, že teď ten půlden je pro prcka zatím taky dost. Nijak to nevidím, že by s tím vším byl zázračně za pár měsíců v pohodě, takže nejspíš počkáme se školkou až do příštího září. A pak, co s tím dalším? ![]()
Uvažuji, že po roce budu hledat něco na pár hodin + asi chůva a pak jesle. Všechno by bylo mnohem snažší, kdyby školky neměli tak hloupý systém. Nás i na gymplu bylo ve třídě jenom 18 a to bylo tak akorát. Nevím kdo vymyslel, že pro prcky jsou ty velké kolektivy jakkoliv prospěšné
. Zase držet prcky mimo kolektiv třeba až do předškoláků mi přijde už naprostá blbost. Jak jsem dříve psala - manžel měl to hezké rodinné dětství s tetičkama a bratránkama, ve školce vůbec nebyl a pak měl hodně velké problémy s adaptací.