Doma nebo do školky? Studie.

Napsat příspěvek
Velikost písma:
81500
23.9.22 14:19
@pet p píše:
Jaké máš na mysli?

Na psychice. Prostě mi přijde že v těch státní školkách se chovají k těm dětem soudružky často otřesně. Jako Ono se často není čemu divit, Pracuji tam často 30 let, je jim 50+, dětí, jako smetí, peníze nevalné, podmínky špatné, rodiče nesoudní. Prostě už toho maj plné zuby, jsou vyhorelé a děti to odnáší. Samé příkazy, rozkazy, nesmyslné dodržování časového rozvrhu, individuální přístup nula. Děti zaskatulkovat, sjednotit
Todle v těch miniskolkach nebývá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1826
23.9.22 14:51

@Capelucia i kdyz do skolky nepujde, izolovat starsiho nebudes, takze jestli chyti chripku z herny, krouzku, bazenu nebo detske skupiny, to uz vyjde nastejno. Manzela doma taky neuvazes za nohu ke stolu.

Dalsi vyhodu, ze zacne ted, vidim v tom, ze si pozdeji skolku/skupinu nespoji s prichodem sourozence, bude mit zazity, ze chodil uz predtim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
23.9.22 15:38
@Capretta píše:
@Capelucia i kdyz do skolky nepujde, izolovat starsiho nebudes, takze jestli chyti chripku z herny, krouzku, bazenu nebo detske skupiny, to uz vyjde nastejno. Manzela doma taky neuvazes za nohu ke stolu.Dalsi vyhodu, ze zacne ted, vidim v tom, ze si pozdeji skolku/skupinu nespoji s prichodem sourozence, bude mit zazity, ze chodil uz predtim.

Ve školce je ten kolektiv a tím riziko nemocí větší, také i kvůli tomu, že tam rodiče dávají nemocné děti, aby mohli jít do práce.
Když ho nechá doma, tak si školku s příchodem sourozence taky nespojí ;-)

• Citovat
  • Upravit
pet p
23.9.22 15:43
@Lama Lama píše:
Na psychice. Prostě mi přijde že v těch státní školkách se chovají k těm dětem soudružky často otřesně. Jako Ono se často není čemu divit, Pracuji tam často 30 let, je jim 50+, dětí, jako smetí, peníze nevalné, podmínky špatné, rodiče nesoudní. Prostě už toho maj plné zuby, jsou vyhorelé a děti to odnáší. Samé příkazy, rozkazy, nesmyslné dodržování časového rozvrhu, individuální přístup nula. Děti zaskatulkovat, sjednotit

A máš zkušenost ze státních školek teď v této době?
Syn začal chodit do školky v 5 letech, školka dobrá, učitelky mladé, teď začal chodit do jiné a zkušenost stejná, školka dobrá, učitelky mladé. Časový rozvrh samozřejmě dodržují, ale bez toho si to nějak ani neumím představit, jak by to fungovalo, kdyby nebylo jídlo v nějakou dobu, pobyt venku v nějakou dobu atd. Samozřejmě individuální přístup by byl lepší v menším kolektivu, to jo. Ale jako páchání škod na dětech, to mi přijde docela přehnané tvrzení.
Ale možná jsme jen měli štěstí na školky, je fakt, že jsem se snažila předem zjišťovat a vybírat.

• Citovat
  • Upravit
1826
23.9.22 15:51

@pet p to je takovy slovickareni zase - nemam zkusenosti s nemocnymi detmi ve skolce, zato v hernickach vidim unudlenych deti mrak, aby prece o vikendu nesedeli doma, ze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22895
23.9.22 15:54
@Lama Lama píše:

To je mi lito, ze mas skolku spojenou s tak negativnimi pocity. Vetsina skolek a to i statnich takova neni. Ale jako najdou se. Netvrdim, ze je to vsude ideal. Ano, nejaky harmonogram se musi dodrzovat, ale vetsine detem rad prospiva. Zas nevim, co by melo uskodit, ze je kazdy den jidlo ve stejny cas. To ma hodne lidi i doma. Treba mladsi dite je vylozene skolkove. Nosi od tamtud mnoho zajimavych vedomosti i zazitku. Kazdy den mi nadsene vypravi, co zas za dobrodruzstvi zazili. Je tam vylozene stastne a spokojene. Nikdy nebrecelo. Nikdy nemelo s necim ve skolce problem. Ucitelky vypadaji, ze je to bavi. O diteti mluvi jen v superlativech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
23.9.22 15:58
@pet p píše:
A máš zkušenost ze státních školek teď v této době?
Syn začal chodit do školky v 5 letech, školka dobrá, učitelky mladé, teď začal chodit do jiné a zkušenost stejná, školka dobrá, učitelky mladé. Časový rozvrh samozřejmě dodržují, ale bez toho si to nějak ani neumím představit, jak by to fungovalo, kdyby nebylo jídlo v nějakou dobu, pobyt venku v nějakou dobu atd. Samozřejmě individuální přístup by byl lepší v menším kolektivu, to jo. Ale jako páchání škod na dětech, to mi přijde docela přehnané tvrzení.
Ale možná jsme jen měli štěstí na školky, je fakt, že jsem se snažila předem zjišťovat a vybírat.

No asi jako mně přijde přehnané tvrzení páchání škod na dvouletý dětech ve školce. Samozřejmě že to to vychází z toho jejich je ve školce 25. Ale je to děsný vose. r. já klidně mohla děti vyzvedávat v půl druhé, ale nešlo to. Až po svačině 15,15. V aoukrome to šlo. Příchod klidně v 11, pokud nám to vyhovovalo. Ve státní bubnování už v 8,05. Proč? Proč musí dítě trávit zbytečný tři hodiny v ústavu, když může být s vlastním rodičem doma?!Proč musí dítě 2 hodiny ležet, pokud nikdy neusne? Todle fakt v soukromé skolceneni problem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
23.9.22 16:08
@Oriseka píše:
To je mi lito, ze mas skolku spojenou s tak negativnimi pocity. Vetsina skolek a to i statnich takova neni. Ale jako najdou se. Netvrdim, ze je to vsude ideal. Ano, nejaky harmonogram se musi dodrzovat, ale vetsine detem rad prospiva. Zas nevim, co by melo uskodit, ze je kazdy den jidlo ve stejny cas. To ma hodne lidi i doma. Treba mladsi dite je vylozene skolkove. Nosi od tamtud mnoho zajimavych vedomosti i zazitku. Kazdy den mi nadsene vypravi, co zas za dobrodruzstvi zazili. Je tam vylozene stastne a spokojene. Nikdy nebrecelo. Nikdy nemelo s necim ve skolce problem. Ucitelky vypadaji, ze je to bavi. O diteti mluvi jen v superlativech.
proti obědu ve stejný čas nic nemám. Nechápu proč by ale dítě nemohlo pravidelně chodit domů před obědem, pokud to rodičům z nějakého důvodu vyhovuje, stejně tak přicházet třeba v 10:00, kdy jsou všichni na zahradě. Samozřejmě můj problém jak si je venku najdu. Soukromé školce to šlo ve státní ne. Soukromé školce dítě po obědě nešlo v 1:00 spát a do 13:15 na mě počkal u stolečku a kreslil. ve státní to byl neřešitelný problém. Dítě bez bačkor, problem…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
23.9.22 16:17

@Capretta @pet p tak on už teď nastoupil do jeslí, takže se nemocem nevyhneme tak, jako tak :nevim:. Jenom máme místo jenom do konce prosince, tady to je komplikované a měli jsme štěstí, že vůbec místo má (já myslím, že se slitovali, protože jsem přilezla s velikým bubnem - oficiálně měli místo až na příští rok). Jsem ráda, že jsme to do porodu stihli a mohl začít chodit, právě jsem taky nechtěla, aby to spájel se sourozencem. Pak jde o příští rok - jestli bude se mnou 2 měsíce, od března už může nastoupit do školky, to bude mít 2 a půl, nebo až do září, to mu budou 3. :nevim:.

• Citovat
  • Upravit
pet p
23.9.22 16:46
@Capretta píše:
@pet p to je takovy slovickareni zase - nemam zkusenosti s nemocnymi detmi ve skolce, zato v hernickach vidim unudlenych deti mrak, aby prece o vikendu nesedeli doma, ze.

Aha, no já zrovna s herničkami zkušenost nemám. Pouze s kroužky a tam nemocné děti vídám naštěstí jen dost málo.

• Citovat
  • Upravit
pet p
23.9.22 16:50

@Capelucia Možná už jsi to tady v té diskuzi psala, tak se omlouvám, jestli se budeš opakovat… Ale proč ho vlastně chceš do těch jeslí/školky dávat, když jsi stejně doma s malým miminkem (a předpokládám nepracuješ)?

• Citovat
  • Upravit
15503
23.9.22 17:55
@Lama Lama píše:

Není to tak všude, já jsem měla u obou dcer štěstí na skvělé učitelky a obě do školky chodily rády. Když srovnám svoji školku na přelom 70/80let, tak to byl obrovský rozdíl. Já jsem školku nesnášela, buzerace, nuceni do jídla, všichni ve stejných zasterkach se stejným ucesem :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
23.9.22 18:04
@Lama Lama píše:

S timhle souhlas, proste se to deje.
Je to zasadne o lidech.
Mam zkusenost ze soukrome s naprosto vyjimecnymi ucitelkami a ted je latka tak vysoko, ze cokoliv dalsiho mi prijde desne, jak soukroma tak statni skolka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
23.9.22 18:27

@pet p Z více důvodů. Můj prcek je hodně společenský tvor a se mnou se výrazně nudí, k dětem ho to hodně táhne. Taky se mně osobně zdají 3 roky jenom s mámou pro prcka příliš moc (mého konkrétního, jiné děti to můžou mít jinak) a pro mámu tím spíš. Nejsem domácký typ, spíše z takového života šílím. Nemyslím, že to je moc dobrý systém, 3 roky „izolace“, depresivní mámy a pak šupnout málo socializované prcky rovnou do školky :nevim:. My měli ca. od roka tak 2-3× týdně na pár hodin chůvu a já viděla, jak ho to rozvíjí, s každým dalším sociálním kontaktem uměl něco nového a moc ho to těšilo, já jsem spíše důležitá, když je problém. Plus teď jsme se stěhovali a já zase vidím, jak ho skokově posunulo to, že má mnohem více kontaktu s dětmi, nejen sociálně ale i pohybově. Tohle může být jinak u dětí, které mají sourozence nebo u rodičů, kteří mají možnost navštěvovat kolektiv dětí více, ale u nás na vesnici byl kontakt s dětmi mizerný. Když se má se mnou nudit, to už mi přijde lepší ho dát do jeslí. A i když se mu věnuji hodně, vymýšlím různý věci, tak jsem prostě okoukaná a svobodnou hru s dětmi nenahradím. Plus nedávno jsme se přestěhovali do zahraničí a všichni se musíme naučit jazyk, zdá se mi, že v malém kolektivu s jednou tetou na 3-4 děti to bude pro něj mnohem snazší než ho pak dát rovnou do velkého kolektivu. Taky já pak mám víc šancí se něco naučit než se 2 prcky za zády. Přinejmenším já tedy vidím mnohem více výhod než nevýhod, i když jsem z téhle změny stejně vystreslá.
V létě jsme udělali experiment - malý jel poprvé jenom s tátou na 2 týdny na prázdniny a bylo to naprosto bez problémů, na mámu si skoro nevzpomněl a teď zase říká babičkám, že chce přijet. Přespávání u babičky bez táty bylo taky bez problémů. Takže mám pocit, že připravený je. :nevim: Navíc, když jsem včera viděla, co oni s nimi všechno dělají, ukazovali nám tvorbu té nejmladší skupiny za 3 týdny - omalovánky, nalepované věci a když jsem viděla jak to ty děti tam baví, musím říct, že jsem byla nadšená. Taky se mi moc líbí, že mají 2× týdně gymnastiku zaměřenou na správný motorický vývoj. My tohle ze začátku řešili a jezdili na rehabilitace, teď už jenom jednou za čas, když se mi zdá, že má něco trochu bloklé (kdysi jsem dělala hipoterapii, takže mám „oko“ i pro malé nedokonalosti a pro mne je to důležité) a přijde mi super, že se tohle dělá v rámci školky. Já tedy nevím, jak teď přesně jesle/školky vypadají a s českými to moc neporovnám (do školky, kde jsem chodila já, bych své dítě v životě nedala), řešila jsem to až tady, ale myslím, že se mu to bude moc líbit. Třeba když manžel cvičí, tak malý se vždy přidá nebo už se i přidal a cvičil s cizími lidmi v parku :lol:.
Jediné, co vidím, že může být problém, je spaní, to musíme ještě potrénovat. Teď aktuálně zase spí s tatínkem, i když už spal u sebe v posteli.

Jinak je to dost vtipný - v Čechách se lidi diví, proč tak brzy a tady zase proč tak pozdě :D.

• Citovat
  • Upravit
22895
23.9.22 18:44
@Lama Lama píše:
proti obědu ve stejný čas nic nemám. Nechápu proč by ale dítě nemohlo pravidelně chodit domů před obědem, pokud to rodičům z nějakého důvodu vyhovuje, stejně tak přicházet třeba v 10:00, kdy jsou všichni na zahradě. Samozřejmě můj problém jak si je venku najdu. Soukromé školce to šlo ve státní ne. Soukromé školce dítě po obědě nešlo v 1:00 spát a do 13:15 na mě počkal u stolečku a kreslil. ve státní to byl neřešitelný problém. Dítě bez bačkor, problem…

Neco by urcite zlepsit slo. Zase neco je proste i o tom poctu deti na ucitelku a tudiz celkove o penezich. Zase bezne az 28 deti a 3 hodiny je na ne 1 ucitelka a nekde je na ne 1 ucitelka cely den. Ani se 2 neprekryvaji. Pak proste nemuze porad resit nejake prichody a odchody prakticky kdykoliv. Do toho deti nestandartni. A treba super hlasity zvonek a to by melo zvonit, ikdyz uz deti spi. Ja myslim ze v tom poctu deti na 1 dospeleho musi byt nejaka pravidla. Venku jsou deti bezne nekde na prochazkach. Takze by je musel rodic nekde nahanet. Ucitelka s 18 detmi(muze do 20 deti sama) nekde na ulici a rodic ji predava dite, povida a ona musi vse ohlidat. A takto by kazde dite chodilo jinak. Pepicka by nabrala tam na rohu a Marenku zase jinde. Dite nenosi backurky a rodic si bude stezovat, ze si v koupelne namocil ponozky. Dite uklouzne a bude se resit, proc nemelo na dlazdickach backurky. Jde koupit uplne mekkoucke backurky, co jsou jak ponozky. Maji ty pravidla nejaky smysl, vetsina. Musi to byt v tom poctu deti zvladnutelne a bezpecne. Pred obedem vydat dite mi treba neprijde problem, ale muselo by to byt zase celkem presny cas. Protoze pak ucitelka nandava/roznasi obedy a chce do sebe taky ten obed hodit a treba se i napit. Jinak ucitelka za tyto veci nemuze. Ty jsou vetsinou dane v te skolce. Nemuze sama menit pravidla, kdy se deti vyzvedavaji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí