Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Oriseka souhlasim. Zrovna to dochazeni a vyzvednuti ditete v ruzne casy ostatnim detem narusuje program. Je to stejne otravne jako, kdyz clovek chodi treba na jogu a tam nekdo prijde pozde nebo odchazi driv a nedokaze to udelat tise jako myska, jeste se treba vita a louci. U tech deti to tise a nenapadne ani nejde.
@Lucie_Sx píše:
S timhle souhlas, proste se to deje.
Je to zasadne o lidech.
Mam zkusenost ze soukrome s naprosto vyjimecnymi ucitelkami a ted je latka tak vysoko, ze cokoliv dalsiho mi prijde desne, jak soukroma tak statni skolka.
To asi jo. Na ti soukromou skolku může být větší tlak. V případě státní musíš držet hubu a krok, protože je zadarmo a zástupy zájemců
@malákráličice píše:
@Oriseka souhlasim. Zrovna to dochazeni a vyzvednuti ditete v ruzne casy ostatnim detem narusuje program. Je to stejne otravne jako, kdyz clovek chodi treba na jogu a tam nekdo prijde pozde nebo odchazi driv a nedokaze to udelat tise jako myska, jeste se treba vita a louci. U tech deti to tise a nenapadne ani nejde.
Někde to dokáží využít pozitivně, někde z toho udělat problém ![]()
Zcela upřímně, ve třídě tříletáku narušuje program neustále něco
To, že jedno dítě odejde, je naprosto podruzna záležitost.
@Lama Lama jak chces vyuzit pozitivne, ze ti do skolky behem dne v ruzne casy a behem ruznych aktivit prichazeji a odchazeji deti? ![]()
@Oriseka píše:
Neco by urcite zlepsit slo. Zase neco je proste i o tom poctu deti na ucitelku a tudiz celkove o penezich. Zase bezne az 28 deti a 3 hodiny je na ne 1 ucitelka a nekde je na ne 1 ucitelka cely den. Ani se 2 neprekryvaji. Pak proste nemuze porad resit nejake prichody a odchody prakticky kdykoliv. Do toho deti nestandartni. A treba super hlasity zvonek a to by melo zvonit, ikdyz uz deti spi. Ja myslim ze v tom poctu deti na 1 dospeleho musi byt nejaka pravidla. Venku jsou deti bezne nekde na prochazkach. Takze by je musel rodic nekde nahanet. Ucitelka s 18 detmi(muze do 20 deti sama) nekde na ulici a rodic ji predava dite, povida a ona musi vse ohlidat. A takto by kazde dite chodilo jinak. Pepicka by nabrala tam na rohu a Marenku zase jinde. Dite nenosi backurky a rodic si bude stezovat, ze si v koupelne namocil ponozky. Dite uklouzne a bude se resit, proc nemelo na dlazdickach backurky. Jde koupit uplne mekkoucke backurky, co jsou jak ponozky. Maji ty pravidla nejaky smysl, vetsina. Musi to byt v tom poctu deti zvladnutelne a bezpecne. Pred obedem vydat dite mi treba neprijde problem, ale muselo by to byt zase celkem presny cas. Protoze pak ucitelka nandava/roznasi obedy a chce do sebe taky ten obed hodit a treba se i napit. Jinak ucitelka za tyto veci nemuze. Ty jsou vetsinou dane v te skolce. Nemuze sama menit pravidla, kdy se deti vyzvedavaji.
Ale to já chápu, že za tím je spoustu objektivních důvodu, především počet dětí na třídu. Ale to je to, co se tu snaž vysvětlit. Že nakonec může být pro dítě příjemnější nastoupit do malinko kolektivu ve dvou letech, v soukromé školce, než o rok nebo dva roky později do státní, lze je to spjaté se spoustou problémů vyplývajících z počtu děti.
Já jsem ten poslední člověk, který by potřeboval, aby bylo neustále jeho dítě oprasovano
Mysl si, že postatou socializace je i to, že se dítě musí naučit přizpůsobovat ať ostatním, pravidlům. Jenže ne ve chvíli velké změny, něčeho nového, velkého- bez mámy, s dětmi, s cizi učitelkou a do toho neschopnost jakkoli uzpůsobit to jemu na míru. To ty soukromé školky umožní. Pak už ta státní za rok nemusí být zákony šok
S backora js jim napsala reverzní, že prebiram zodpovědnost za následky včetně smrti dítěte.
@malákráličice píše:
@Lama Lama jak chces vyuzit pozitivne, ze ti do skolky behem dne v ruzne casy a behem ruznych aktivit prichazeji a odchazeji deti?
U nás treba po příchodu nového dítěte teta navrhla, aby někdo Klarce řekl, co do teď dělali. Sama říkala, že to je pro ni skvělá reflexe slyšet, jak deti dosavadní program vnímaji, že je to často jinak, než byl původní záměr. Přitom je to při sdělení kamarádovi přirozenější, než když to po nich chce, aby to řekli ji. ![]()
Teď při čtení se mi vybavila jiná diskuze, kdyby měl někdo zájem: https://www.emimino.cz/…olky-475883/
Já hodně vítám, že u nás mají snad všechny státní MŠ v řádu příchody až do 9 hodin. V dětské skupině, ve které jsem zaskakovala a která je projektem MPSV(sociální služba), je plně zdarma, jsou striktní příchody do 8 hodin. To mě hodně štvalo(tvrdá pravidla vzhledem k věku dětí a potřebě rodin). Oproti tomu soukromá dětská skupina pro platící klientelu se snaží vyjít vstříc i jinému času spánku.
Ve školce ví, že chodím do práce na později. Řekli mi, že můžeme klidně chodit až na půl desáté, hlavně ve dny, kdy dcera nemůže jít po obědě, aby se zkrátil čas jejího pobytu tam. Že než všechny děti dosvačí, je to i 40 minut.
Konkrétně v naší MŠ je možno vyzvedávat kdykoliv, polední klid je hygienické minimum 20 minut, celkový čas hodina. Děti, které usnou, jsou probuzeny, lůžka se musí uklidit na podzim a na jaře se chodí odpoledne ns zahradu. Pokud někdo jede z práce o půl druhé, může si dítě vyzvednout. Ono ve vyhrocené situaci(kdyby někdo vyhrotil) nelze nepředat dítě jeho zákonnému zástupci. Kdyby si někde stěžoval, vyhraje. Pravidla a řády jdou stranou.
@Lama Lama myslis, ze ostatni deti oceni, ze je jim prerusena cinnost, ktera je bavi, a misto toho musi neco vypravet jinemu diteti? A pak se do toho zas zabrat, nez prijde dalsi rodic?
@malákráličice píše:
@Lama Lama myslis, ze ostatni deti oceni, ze je jim prerusena cinnost, ktera je bavi, a misto toho musi neco vypravet jinemu diteti? A pak se do toho zas zabrat, nez prijde dalsi rodic?
Pokud je to nevyřeší, v pokračování jim nikdo nebrání.
zas se netvarme ze dítě 2-4 roky sedí soustředěné u činnosti a maj problém s tím, že někdo přijde. Prostě buď je to zaujme natolik, že pokračují nebo to přeruší a pokračují později. Dělá se z toho zbytečná věda.
@Lama Lama píše:
Ale to já chápu, že za tím je spoustu objektivních důvodu, především počet dětí na třídu. Ale to je to, co se tu snaž vysvětlit. Že nakonec může být pro dítě příjemnější nastoupit do malinko kolektivu ve dvou letech, v soukromé školce, než o rok nebo dva roky později do státní, lze je to spjaté se spoustou problémů vyplývajících z počtu děti.Já jsem ten poslední člověk, který by potřeboval, aby bylo neustále jeho dítě oprasovano
Mysl si, že postatou socializace je i to, že se dítě musí naučit přizpůsobovat ať ostatním, pravidlům. Jenže ne ve chvíli velké změny, něčeho nového, velkého- bez mámy, s dětmi, s cizi učitelkou a do toho neschopnost jakkoli uzpůsobit to jemu na míru. To ty soukromé školky umožní. Pak už ta státní za rok nemusí být zákony šok
S backora js jim napsala reverzní, že prebiram zodpovědnost za následky včetně smrti dítěte.
Ja souhlasim, ze je lepsi mensi kolektiv hlavne pro male a z ruznych duvodu ne moc odolne deti. V klidu od 2 let miniskolka/detska skupina a pekne postupne. Nejdriv treba 2 dopoledne a pak postupne pridavat. Statni skolka pro 28 deti, az kdyz je dite pripraveno. Takove to do 3 let s maminkou a pak sup do velkeho kolektivu na cely den, tak to neni ideal. Jako fakt je nic moc takova ta trida 2-3 letych deti(kde je tech deti pres 20) v normalni velke skolce, kde se i ruzne slucuji tridy a na zahrade se potkavaji vsechny deti. Neni tam dost personalu(1az 2 ucitelky+1chuva). Porad nekdo breci, pocurava se treba cely podzim. Tam bych dite nedala. Backurky nechtel nosit synovec. Jako ja bych sla cestou tech backurek, co jsou lehke a ohebne jako ponozky. Vlastne takove capacky.Jako 1 dite bez backurek a naprosto vsichni budou resit jen ty chybejici backurky. Neustale dotazy jinych deti, proc to dite nema backurky. Budou to resit uklizecky/kucharky/reditelka/rodice ostatnich deti/ucitelky jinych trid. No proste kdokoliv dorazi do te tridy. Kdyz podepises reverz, ze dite se muze bez backurek zabit, tak to bude, ze uklouzne a v tom uklouznuti podkopne nohy nekomu dalsimu a za to jine dite uz ma zas odpovednost ucitelka. Krome toho, ze chybejici packurky jsou prakticky rozsudek smrti, tak pulka lidi si mysli, ze bez backurek deti nastydnou a kazdy druhy ma potrebu to vysvetlovat, protoze ty to evidentne nechapes, kdyz dovolis mit dite bez backurek. Ne, nestoji to za to.
@malákráličice píše:
@Lama Lama jak chces vyuzit pozitivne, ze ti do skolky behem dne v ruzne casy a behem ruznych aktivit prichazeji a odchazeji deti?
Vždycky by měla být důležitější rodina. Vzdělávání je z mého pohledu „stěžejní“ až v předškolním roce. Malé děti se nedokážou dlouho soustředit na jednu aktivitu. To, že někdo přijde a odejde, jde naprosto normálně zvládnout.
Z pozice pedagoga, čím méně dětí, tím lépe se s nimi pracuje. Nemusíme naštěstí vykazovat veškerou aktivitu u všech.
Moje dcera taky díky pozdějším příchodům do MŠ nestíhá tělocvik. No a ![]()
Instituce by měly být pružnější k potřebám rodiny. Znám dost rodin, kde když rodiče dělají třech v marketu a ve fabrice a sejde se jim volný den v týdnu, dítě si nechají doma a užijí si volný den. Kdybych byla v té situaci, udělám to stejně. Naše děti nechodily v pátek, když jsem byla na RD, nejmladší dítě většinou nechodí taky, zůstává u babičky.
@Lama Lama omezit sebe a prijit nekde ve stanoveny cas, je neprekonatelny problem, ale resit omezovani druhych je zbytecna veda. ![]()
@Oriseka píše:
Ja souhlasim, ze je lepsi mensi kolektiv hlavne pro male a z ruznych duvodu ne moc odolne deti. V klidu od 2 let miniskolka/detska skupina a pekne postupne. Nejdriv treba 2 dopoledne a pak postupne pridavat. Statni skolka pro 28 deti, az kdyz je dite pripraveno. Takove to do 3 let s maminkou a pak sup do velkeho kolektivu na cely den, tak to neni ideal. Jako fakt je nic moc takova ta trida 2-3 letych deti(kde je tech deti pres 20) v normalni velke skolce, kde se i ruzne slucuji tridy a na zahrade se potkavaji vsechny deti. Neni tam dost personalu(1az 2 ucitelky+1chuva). Porad nekdo breci, pocurava se treba cely podzim. Tam bych dite nedala. Backurky nechtel nosit synovec. Jako ja bych sla cestou tech backurek, co jsou lehke a ohebne jako ponozky. Vlastne takove capacky.Jako 1 dite bez backurek a naprosto vsichni budou resit jen ty chybejici backurky. Neustale dotazy jinych deti, proc to dite nema backurky. Budou to resit uklizecky/kucharky/reditelka/rodice ostatnich deti/ucitelky jinych trid. No proste kdokoliv dorazi do te tridy. Kdyz podepises reverz, ze dite se muze bez backurek zabit, tak to bude, ze uklouzne a v tom uklouznuti podkopne nohy nekomu dalsimu a za to jine dite uz ma zas odpovednost ucitelka. Krome toho, ze chybejici packurky jsou prakticky rozsudek smrti, tak pulka lidi si mysli, ze bez backurek deti nastydnou a kazdy druhy ma potrebu to vysvetlovat, protoze ty to evidentne nechapes, kdyz dovolis mit dite bez backurek. Ne, nestoji to za to.
ale ono neprošly ani ty capáky.
A já bych fakt neprudila i ty bačkory koupila. Ale fakt mi nenapadlo, že to bude problém, prostě už byly koupení a přišlo mi zbytečné je vyhodit a kupovat jiný bačkory
Příští rok jsem se už polepšil, ale to bylo furt něco - nemá holinky, nemá pláštěnku, nemá čepici,…
@Oriseka tak 20 dětí na jednu učitelku je masakr
.