Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Burj Chalifa jako že je pohodlnější horko těžko si shánět pa k domácímu porodu, ochotneho pediatra, zajistit si doma vhodné podmínky k porodu, uklidit, zajišťovat po porodu stravu sobě i zbytku rodiny…? To je teda porod v porodnici pohodlnější
u porodu doma rodickam jen o své vlastní pohodlí fakt nejde, to si může myslet jen někdo, kdo o tom prd ví. Nerodila jsem doma, přesto mám pro domácí porody pochopení, neodsuzuju je a přeji všem ženám možnost volby. stejně jako chápu, že je někdo ochoten podstoupit císařský řez kvůli svým obavám…taky pohodlná cesta, což.
Ano, velmi pohodlné. Shánět potutelně PA, platit jí, muset se potýkat s neustálými kritiky, řešit pediatra ochotného přijít, kolikrát se dohadovat na matrice, někdo si i pronajímá porodní bazének, nemluvě o tom, že je potřeba vše připravit, pak vše uklidit, jíst vlastní jídlo… Žena v porodnici přijede, odrodí, za ni se uklidí, jídlo se jí donese, nádobí se umyje, dítě si nechají přes noc, nemusí nic. Ale pohodlná je ta, co rodí doma, jasně ![]()
@kacaba379 @Fjodorka děvčata s @Burj Chalifa je to marný boj. Marný, marný, marný. Být vámi, nereaguji na ni.
@berry4 Vím, však jsem psala, že už reagovat nebudu
Ona je hrozně zaťatá a agresivní. Že je někdo zaťatý, na tom nevidím nic vyloženě špatného, pokud to vychází z informovanosti a je to prosazováno slušně a podloženě a ne z pozice „ona je kráva, proto nemůže mít pravdu“… Pokud někdo na argumentaci nereaguje argumentací, ale výsměchem či agresivním výpadem, tak je veškerá diskuze zbytečná.
Jinak co se toho dorotování týče… tak zrovna to byl můj případ…jenže, moje PA moc dobře věděla, že miminko ještě týden po termínu se tam točí jak na obrtlíku, jednou záda vlevo, podruhé v pravo, hlava neklesá dolů, prostě znala situaci.atd.. na kontrolách v porodnici řešili jen, že je hlavou dolů a nikdo ( pokaždý někdo jiný) nic jinýho neřešil.. pak praskla voda a ač jsme všichni očekávali megarychlý porod ( dva předtím překotné a celkově pátý porod), a i Pa byla smířená, že nestihne dojet, nic takovýho se nekonalo.. a to přesně proto, že hlavička prostě neklesala dolů a miminko nemohlo dorotovat tak, jak mělo, aby kleslo. u mě se otevřít na 10 cm je otázka jedný kontrakce, a le bez hlavičky dole to jaksi nefachá.. a musím říct, že jenom díky naproto geniální PA, která podle pohmatu hlavičky( švy a fontanely) a pak tělíčka přes břicho hlídala, jak je zrovna miminko natočený, mě polohovala… jako ruku na srdce, tohle by v prodnici nikdo nedělal, tupě by se čekalo a čekalo…a přitom bylo geniální, že přenosným doplerem ( nevím, jaks e to píše) si pořád kontrolovala mímo, takže bylo i jasný, jak se mu v ketrý poloze a kontrakci daří… nakonec se malá narodila úplně krásně, docela zamotaná do pupečníku teda, ale prostě luxus… miminko jsem si v podstatě hned vzala na prsa a mohli jsem, co jsme chtěli.. PA ohlídala krvácení, placentu, pupečník, apgara u miminka, pak moje tři stehy, pomohla doma se vším, dala mi napít, najíst atd… prostě celý naproto dokonalý a já jsem strašně vděčná…
a to jsem 4 děti před tím porodila v porodnici…
Je skoda, ze zeny v dnesni dobe nejsou informovane o necem, co by melo byt bezne. ja si pamatuju pribehy od zen z rodiny o tom co jim vsechno napichli, jak je do neceho nutili, sebrali jim zdrave dite hned po porodu, personal byl hnusnej bez spetky empatie…ale vsechno tohle je predkladano jako to naprosto normalni a ze tohle vsechno k porodu patri.
a dlooouhou dobu jsem si myslela, ze pres to vlak nejede. proc se divkam a zenam nedodava odvaha aby uverili a poslouchali svoje telo? proc je nikdo nepripravuje na porod, jako na zazitek, kdy se divka opravdu meni v zenu.kdy si sahne treba na same dno svych sil a nekdy i dal, ale pak se muze poplacat po rameni.proc se ji misto toho vstepuje alternativa, ze kdyz to bude BOLET neco ji pichnou.kdyz to nepujde tak prijdou na radu kleste, sekce…nejde snad uz potom zena k porodu s tim, ze kdyz to vzda, tak prijde nekdo kdo ji pomuze a odrodi za ni?
Ac jsem rodila v porodnici, tak 14 hodin jsem mela bez zasahu. Jen s chlapem a obcas PA. Hezkej pokoj, ale porad to nebylo. Porad mi chybelo to soukromi s miminkem a mojim telem.
Sice jsem na zacatku tretiho mesice, ale nasla jsem super porodnici, ktera zajistuje naproste domaci prostredi, rodinne pokoje (moznost ubytovani manzela a deti spolu s zenou a novorozencem),pri nejhorsim pokoje po dvou. Vzhledove mi porodni mistnosti pripominaji prave ten primitivni pokoj, jaky popisuje Odent v knize Znovuzrozeny porod…
Verim, ze kdybych byla od mala informovana a vychovavana v tematu domaciho porodu, byla bych na nej pripravena. Pokud by byla i spolecnost okolo coz zahrnuje predevsim PA a lekare.
Jenze na to nemam. Takze se bezpecne budu citim v porodnici, kde mam vhodne prostredi pro co nejvic mozny prirozeny prubeh porodu, ale v pripade vaznych zdravotnich komplikaci a nebo ditete, je tam nekdo, kdo nas zachrani. Kdo nam pomuze, kdyz pujde o zivot a ne pro nasbirani bodu.
Popravde se tesim na tu dobu, kdy si zeny budou natolik verit a budou si sebou tak jiste, ze budou rodit doma. A ten kdo to odsuzuje at si prvne precte, co zpusobuje ze se zena neotvira jak ma, ze se najednou stahne nebo zastavi porod, proc se deti po podani epiduralu rodi modre-fialove a gumove…proc zena musi behat na klistyr s polonahym zadkem pred ostatnimi? nedejboze aby ji nekdo cizi holil, aby ji cizi muz kontroloval uvnitr…porod je prece tak intimni vec.
Proc se vlastne zeny boji rodit??? Protoze to v nas pestuji. Ten pocit, ze bez tech ostatnich pomocniku to proste nezvladneme.
Velmi dekuji za tvuj prispevek, zahralo me u srdicka, jak muzou deti mile prichazet na svet ikdyz je „drobna“ komplikace. Dekuji.
@mrs.gendy já jsem třeba právě strašně vděčná, že pro naše starší děti je tohle v tuhle chvíli dokonalej zážitek a přijde jim to normální..
@Rajani nejni zač ![]()
Já bych nechtěla doma rodit ani za nic! Já měla krátkou pupeční šnůru a to nikdo dopředu něvěděl. Otevřená jsem byla za chvíli, ale dlouho jsem tlačila. Samozřejmě mi na břicho tlačilo pět lidí, doma bych to opravdu nemusela zvládnout
Já si myslím, že to je volba každé ženy, ale důsledky už si musí nést sama
@SlecnaSally ano,melo by to byt volba kazde zeny, jak chce rodit. ale takhle to neni, protoze jediny pripustny porod je ten v porodnici. myslim, ze v cr porad nejsou ani porodni domy
tohle bude jeste beh na dlouhou trat nez se to dopracuje opravdu k te svobodne volbe
@mrs.gendy píše:
@SlecnaSally ano,melo by to byt volba kazde zeny, jak chce rodit. ale takhle to neni, protoze jediny pripustny porod je ten v porodnici. myslim, ze v cr porad nejsou ani porodni domytohle bude jeste beh na dlouhou trat nez se to dopracuje opravdu k te svobodne volbe
Já jsem posránek, cítím se lépe, když mám lékaře(nemocnici) za zády..Volba mít PA přímo v nemocnici v příjemném pokoji a vědět, že v nejhorším se může jít na operační sál atd.Tak bych ji určitě využila
Je to škoda, naopak mi připadá, že ženy chtějí rovnou císaře a dokonce za to platí. Obávám se, že svět jde spíš tímto směrem, než tím přirozeným a poklidným
@Krrysa píše:
Jinak co se toho dorotování týče… tak zrovna to byl můj případ…jenže, moje PA moc dobře věděla, že miminko ještě týden po termínu se tam točí jak na obrtlíku, jednou záda vlevo, podruhé v pravo, hlava neklesá dolů, prostě znala situaci.atd.. na kontrolách v porodnici řešili jen, že je hlavou dolů a nikdo ( pokaždý někdo jiný) nic jinýho neřešil.. pak praskla voda a ač jsme všichni očekávali megarychlý porod ( dva předtím překotné a celkově pátý porod), a i Pa byla smířená, že nestihne dojet, nic takovýho se nekonalo.. a to přesně proto, že hlavička prostě neklesala dolů a miminko nemohlo dorotovat tak, jak mělo, aby kleslo. u mě se otevřít na 10 cm je otázka jedný kontrakce, a le bez hlavičky dole to jaksi nefachá.. a musím říct, že jenom díky naproto geniální PA, která podle pohmatu hlavičky( švy a fontanely) a pak tělíčka přes břicho hlídala, jak je zrovna miminko natočený, mě polohovala… jako ruku na srdce, tohle by v prodnici nikdo nedělal, tupě by se čekalo a čekalo…a přitom bylo geniální, že přenosným doplerem ( nevím, jaks e to píše) si pořád kontrolovala mímo, takže bylo i jasný, jak se mu v ketrý poloze a kontrakci daří… nakonec se malá narodila úplně krásně, docela zamotaná do pupečníku teda, ale prostě luxus… miminko jsem si v podstatě hned vzala na prsa a mohli jsem, co jsme chtěli.. PA ohlídala krvácení, placentu, pupečník, apgara u miminka, pak moje tři stehy, pomohla doma se vším, dala mi napít, najíst atd… prostě celý naproto dokonalý a já jsem strašně vděčná…![]()
a to jsem 4 děti před tím porodila v porodnici…
To je prostě SEN
![]()
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.