Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@leguan já jsem rodila prakticky „sama“ a poznala bych to.byla jsem totiž poslední půl hodinu ve stoje ohnutá a zapřená o postel a rozdýchávala ty poslední kontrakce..a najednou jsem ucítila, jak mi hlavička malé najednou žuchla níž tak o deset centimetrů…tak jsem hlasíla sestřičce, že už cítím hlavičku, jen jsem si vylezla na postel, 3× zatlačila a hotovo
nevím, jak to bude u druhého porodu, ale tohle bych poznala bezpečně. když je hlavička v porodních cestách sestouplá, tak to už cítíš. přesto jsem na domácí porod trochu srab, ale občas i mě ta myšlenka přepadne…jak to musí být hezké. muchlat se pak s miminkem ve vlastní posteli, nic nemuset řešit a ten klid… ![]()
Tak já měla právě celou dobu silnou potřebu tlačit, ale zadržet se to dalo. No v jednu chvíli jsem si vyžádala vnitřní kontrolu, jestli už náhodou nemůžu tlačit a nebylo to ještě úplně ok, ale svolení jsem dostala, že vypadám, že to zvládnu „přetlačit“. Tlačila jsem tedy vědomě velkou silou, ale zároveň s úlevným pocitem, že už můžu. Na první „povolenou“ kontrakci byla venku hlavička, na druhou zbytek. Jsem z toho svého porodu trochu zmatená, proto mě zajímá, jak to chodí doma v největší přirozenosti…
Podle doktora jsem byla otevřená na 3 cm. Odešel a pak přišla jedna kontrakce, ta se dala prodýchat, druhá, to už byl super tlak a třetí…Hlavou mi proletělo, že prcek leze ven, ale přece ještě nejsem otevřená…snažila jsem se to tedy prodýchat a netlačit ( jo, to už jsem křičela, ale nevnímala jsem to jako bolest, ale jako pocit uvolnění ), ale stejně si vylezl ven. Byla jsem bez poranění a kluk také. Krásné bylo, jak se pak plazil k prsu a krásně se přisál.
Myslím, že matce při přirozeném porodu tedy není třeba říkat, kdy má tlačit, příroda si poradí sama.
A holky co tu píšete o těch šílených kontrakcích, mě bolely ty otvírací, ale ty samotné vypuzovací mě teda nebolely vůbec ![]()
@reinkarnace Jo, přesně. Na domácí porod jsem srab, ale když je všechno ok, tak to pak musí být úžasné. Ještě jsem tedy zvažovala ambulantní porod, ale musela bych mít předem vše domluvené a podepsané, abych mohla tak brzy z porodnice a na poslední chvíli už bych to nestihla.
@reinkarnace U dvou předchozích porodů byly nejbolestivější také ty otevírací ( tak zhruba hodinu ke konci 1. doby porodní ), teď byly nejbolestivější ty 2 poslední a ta třetí ( zřejmě ta vypuzovací ) už nebolela, jen tedy velký tlak a pocit uvolnění.
@leguan za sebe můžu říct, že pozná, to prostě musíš. Ale musím říct, že ač jsem rodila ve velké porodnici, tak mě teda nikdo tlačit nezakazoval a i kdyby, tak by mu to bylo prd platné, to prostě jinak nešlo.
@reinkarnace píše:
@leguan já jsem rodila prakticky „sama“ a poznala bych to.byla jsem totiž poslední půl hodinu ve stoje ohnutá a zapřená o postel a rozdýchávala ty poslední kontrakce..a najednou jsem ucítila, jak mi hlavička malé najednou žuchla níž tak o deset centimetrů…tak jsem hlasíla sestřičce, že už cítím hlavičku, jen jsem si vylezla na postel, 3× zatlačila a hotovonevím, jak to bude u druhého porodu, ale tohle bych poznala bezpečně. když je hlavička v porodních cestách sestouplá, tak to už cítíš. přesto jsem na domácí porod trochu srab, ale občas i mě ta myšlenka přepadne…jak to musí být hezké. muchlat se pak s miminkem ve vlastní posteli, nic nemuset řešit a ten klid…
@kacaba379 já u prvního dítkaaky cítila jen tlak na konečník a jakoby potřebu se vyprázdnit a teda tlačit, ale až u druhého porodu jsem poznala, co to je, když to tlačí za mě a beze mě ![]()
@Hoa Mai poslední dítko mám narozené doma, před 3 ma týdnama.. a stálo to pr podložek a dvě pračky ručníků a povlečení.. toť vše
![]()
@reinkarnace Vidíš, a mě zas ty otevírací nebolely u obou porodů skoro vůbec, vždycky jsem došla na porodní box otevřena na 10 cm aniž by to byla nějaká hrůza před tím, u druhého jsem ležela kvůli odtékající plodovce v porodnici už od předchozího večera, na monitoru nic, bolesti jako menstruační celou noc a ráno v 6 jsem zvonila na sestru, že přituhuje, tak ona jestli už chci na box. Chtěla jsem, PA chtěla začít napouštět vanu a chystala klystýr, vyšetřila mě, všecko sbalila a že se to už nestihne
…a bolelo mě vždycky až to finále, a jak jsem psala pocit na tlačení nula nula prd, i tak ale oba kluci venku na druhé - třetí zatlačení…A pak se v tom vyznejte ![]()
@Krrysa
To je super a gratuluju! Ono je to asi jak který porod. U prvního si taky nevybavuju, že by tam byl nějaký mega svinčík, nebo možná to stihli uklízet průběžně. Ten druhý byl dost rychlý, ale co jsem tam za tu hodinu spáchala, to byl teda maras. Přitom jsem rodila úplně bez zásahů
. No ale jak říkám, doma bych to mít nechtěla, možná ve vaně, ale určitě ne v posteli a ještě, aby to po mě musel uklízet třeba partner.
Zdravím všechny dámy, poslední tři dny jsem strávila dočítáním diskuse (dostala jsem se na stranu 100 a pak dočetla nejnovějších 10 stránek, takže sice nemám vše komplet, ale dost jsem pochytila:) )
Krryse gratuluji k miminku a všem domarodkám k příjemným porodům pdle toho, jak to cítily nejlépe. A obdivuji jejich svatou trpělivost s kvočnami, co sem přijdou akorát nadávat s průpovídkami typu „nebýt v porodnici, nejsme tady“ a nejsou ochotné si načíst materiály, statistiky a když už ani to ne, tak aspoň zalistovat o pár stránek zpět a přečíst si všechny už několikrát vysvětlené argumenty, důvody, porovnávání, příběhy… Inu, ono je jednodušší nejprve střílet, a pak až se ptát, zda to bylo třeba ![]()
@mrs.gendy píše:
Sice jsem na zacatku tretiho mesice, ale nasla jsem super porodnici, ktera zajistuje naproste domaci prostredi, rodinne pokoje (moznost ubytovani manzela a deti spolu s zenou a novorozencem),pri nejhorsim pokoje po dvou. Vzhledove mi porodni mistnosti pripominaji prave ten primitivni pokoj, jaky popisuje Odent v knize Znovuzrozeny porod…
Můžeš mi, prosím, prozradit, o jakou porodnici se jedná? Něco podobného bych si moc přála, při představě, že budu zavřená několik dní v nemocnici s cizí ženskou na pokoji, návštěvy 2 hodiny denně a jinak šmytec, jímá mne hrůza…
@Kajuli babyvilla Klosterneuburg v Rakousku. Treba by se neco podobneho naslo i v CR. jeste jsem se tam nebyla podivat, je cas
ale byla mi doporucena, prave kvuli tem moznostem jako je i porod do vody, kdyz jde vse, jak ma.iten popis jako ruzny aroma a homeo terapie…je tam pry vetsi klid nez v ostatnich porodnicich a to je presne to oc stojim…ne o navstevy Hujeru na pokoji, kde je jeste pet zen ![]()
@Kajuli píše:
Mám na vás dotaz- pokud budu mt porod vyvolávaný (s velkou pravděpodobností, diabetičky nesmí přenášet), můžu odmítnout krom zavedení preindukčních a indukčních tablet vše ostatní? Píchání plodovky, oxytocin a podobně?
Ahoj, odmítnout můžeš úplně cokoli, včetně toho zavedení tablet, otázka je, co je rozumné.
Nepíšeš, odkud jsi. Rozhodně bych si vybrala menší porodnici (pokud neočekáváš závažnější komplikace), kde si budeš moct k porodu přivést vlastní porodní asistentku (obvykle je potřeba vybírat z PA, které v porodnici přímo pracují, nebo s ní mají alespoň smlouvu o externí spolupráci). S vybranou PA si domluvíš schůzku, uvidíš, jestli si sednete, a také ti řekne, co daná porodnice umožňuje a co už ne. Dále by ti měla být schopná poradit, co je možné odmítnout (=co se v nemocnici dělá jako rutina, ale potřeba to není) a co má s ohledem na zdraví miminka význam. V menší porodnici máš také podstatně větší šanci na nadstandardní pokoj v případě, že by nevyšel ambulantní porod.
Zařízení podobné tomu, o čem píše @mrs.gendy, v ČR bohužel nenajdeš. Nicméně osobně jsem přesvědčená o tom, že to, jak bude porod probíhat, záleží mnohem víc na přístupu personálu než na vzhledu pokoje.
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.