Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Anonymní píše:ivuska.h píše:A rodicka si vedome zpusobi,ze dite je priskrcene na pupecni snure,nebo jak si to myslela???verjanku píše:Neporovnávám zlomenou nohu s porodem. Jde o to, jestli by doktoři měli řešit problémy, které si lidi vědomě způsobili. Jako si podle tebe domácí rodička vědomě způsobí komplikace, tak si i lyžař vědomě způsobí zlomeninu (tím, že na ty lyže vůbec vlezl).
Ale ale, srovnávat zlomenou nohu s porodem?!Tady je to asi vážně postavený na hlavu!
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Nechci ti brát iluze, ale obmotanou pupeční šňůru kolem krku má asi 70% dětí. Říkala mi to PA při porodu dcerky, když jí tu šňůru sundavala (kontrolují to během porodu). Rodila jsem normálně v porodnici.
Amabilis77 píše:asha píše:Lenkaamimi píše:Tak proc tu jsi?asha píše:téma to není zajímavý, ale nechutný a bolavýLenkaamimi píše:S nami lze, ale jen pokud si o tematu aspon neco prectesasha píše:s vámi diskutovat nelze..to je prostě konecLenkaamimi píše:Ano, jsou taci, kteri si vazi zdravi svyho ditete natolik, ze rodi doma. A jsou taci, kteri presne z takovyho duvodu rodi v porodnici. Rozdil je ale markantni v tom, kdo koho a za co odsuzuje.
tak tahle diskuze je pro mě silná káva. cítím, že dámy si neuvědomují, že nemají žádné právo vystavovat dítě nebezpečí. za každý nezdařený domácí porod bych rodiče trestala jako za zabití, nebo pokus o zabití a v případě přežití bych je tedy brala jako velmi nezodpovědné a nevážící si života vlastního dítěte. jdu pryč.S vami lze taky, i kdyz je nekdy obtizny nevidet vsechno to napadani.
Ale je to skoda, nemyslis? Je to urcite zajimavy tema.
Předpokládám, že trauma, se kterým není schopná se vyrovnat, protože si ho nedokáže přiznat. Já si kupříkladu svůj první porod snažila sama v sobě dost dlouho obhajovat, že to tak být muselo a ne jinak. Nějakou dobu mi trvalo, než jsem se od toho odprostila a připustila možnost, že to mohlo být všechno jinak. Druhý porod mi dodal mnohem víc jistoty a víry sama v sebe. To je dle mého to, co dnešním matkám chybí. Jsou zvyklé, spolehnout se na druhé a nevěří si.
Lenkaamimi ať se ti stalo, co se ti stalo, držím palce, ať se ti s tím podaří vnitřně vyrovnat.
prosím nebuďte osobní, neznáme se, děkuji.
Táta Pavel píše:
Nedá mi to se vyjádřit k tomuto tématu. Myslím, že je příliš vyhrocené, jak je vidět i na příspěvcích. Osobně rozumím jak lidem, kteří jsou proti domácím porodům, tak pro. Myslím, že rozhodování o tom, zda chci dítě porodit doma nebo v zdravotnickém zařízení, by mělo být mnohem více v úvaze matky bez kriminalizování nešťastných následků, než třeba rozhodování o potratu.
Nebo byste chtěly kriminalizovat rodiče, jehož dítě se zabije v autě, že je vystavil riziku smrti na silnici?
Jsem přesvědčen, že drtivá většina žen, volící porod doma, tak činí s obrovským zájmem o zdraví dítěte, rozhoduje se, váží pro a proti a jedná s láskou k dítěti. Jak v zdravotním zařízení, tak v domácím prostředí existují rizika. Existují rizika i v běžném životě, kdy rodič je postaven do dilematu - mám klukovi dovolit chodit na fotbal, když musí 3× týdně přes rušnou silnici? Opět dítě vystaví určitému riziku, že ho sejme auto. Prostě riziko k životu patří a není možné odsuzovat nebo kriminalizovat ženy, které se rozhodnou s láskou k dítěti k domácímu porodu. Společnost by tu měla být od toho, aby takové mámě pomohla, v zahraničí jsou obvyklé pojízdné porodní sanitky, které se přistaví k místu porodu a tím je zajištěno výrazné snížení rizika.
Takže dámy bojovnice, neodsuzujte ženy, které volí domácí porod. I vy vystavujete své děti rizikům a děláte to s láskou. Jediný způsob, jak odstranit ze života dítěte riziko, je potrat.
Dík, hezky napsané ![]()
asha píše:verjanku píše:Postaveny na hlavu je nazor, ze domarodicky odmitaji lekarskou peci.
Ale ale, srovnávat zlomenou nohu s porodem?!Tady je to asi vážně postavený na hlavu!
No vis to neni nazor,bylo to na diskuzi ,ktera je uz zamcena.Tam byla pani co se ptala,jestli ma pravo nejit ke gynekologovi.Hodne tady z tech co tu jsou a recnicky bojuji za porod doma tam byly take. Ze lekarslkou pomoc vcetne streptokoka nepotrebuji,tak kdyby jsi o te diskuzi vedela,asi by jsi tohle nenapsala.
![]()
Lenkaamimi píše:Táta Pavel píše:ráda bych kriminalizovala matku, která plánovaně neposkytne veškeré možné dostupné prostředky k co nejrychlejší záchraně života. v případě, že se jedná o nešťastný tzv. překotný porod, tam samozřejmě všichni držíme palečky mamince i miminku. ( autonehoda nebývá plánovaná, pokud by byla plánovaná, maminka by šla za katr, potrat je plánovaný a neplánovaný )
Nedá mi to se vyjádřit k tomuto tématu. Myslím, že je příliš vyhrocené, jak je vidět i na příspěvcích. Osobně rozumím jak lidem, kteří jsou proti domácím porodům, tak pro. Myslím, že rozhodování o tom, zda chci dítě porodit doma nebo v zdravotnickém zařízení, by mělo být mnohem více v úvaze matky bez kriminalizování nešťastných následků, než třeba rozhodování o potratu.
Nebo byste chtěly kriminalizovat rodiče, jehož dítě se zabije v autě, že je vystavil riziku smrti na silnici?
Jsem přesvědčen, že drtivá většina žen, volící porod doma, tak činí s obrovským zájmem o zdraví dítěte, rozhoduje se, váží pro a proti a jedná s láskou k dítěti. Jak v zdravotním zařízení, tak v domácím prostředí existují rizika. Existují rizika i v běžném životě, kdy rodič je postaven do dilematu - mám klukovi dovolit chodit na fotbal, když musí 3× týdně přes rušnou silnici? Opět dítě vystaví určitému riziku, že ho sejme auto. Prostě riziko k životu patří a není možné odsuzovat nebo kriminalizovat ženy, které se rozhodnou s láskou k dítěti k domácímu porodu. Společnost by tu měla být od toho, aby takové mámě pomohla, v zahraničí jsou obvyklé pojízdné porodní sanitky, které se přistaví k místu porodu a tím je zajištěno výrazné snížení rizika.
Takže dámy bojovnice, neodsuzujte ženy, které volí domácí porod. I vy vystavujete své děti rizikům a děláte to s láskou. Jediný způsob, jak odstranit ze života dítěte riziko, je potrat.
A co teda plánované potraty, tady se potratí ročně asi 40 000 dětí, mnohé z nich by byly zdravá miminka. Tam je ten záměr zabití zcela jasný, to ti nevadí, když bys jinak kriminalizovala matku za domácí porod? řekla ybch, že to moc hrotíš tady v té diskuzi, je jinak velmi slušná.
Mišanila píše:Lenkaamimi píše:A co teda plánované potraty, tady se potratí ročně asi 40 000 dětí, mnohé z nich by byly zdravá miminka. Tam je ten záměr zabití zcela jasný, to ti nevadí, když bys jinak kriminalizovala matku za domácí porod? řekla ybch, že to moc hrotíš tady v té diskuzi, je jinak velmi slušná.Táta Pavel píše:ráda bych kriminalizovala matku, která plánovaně neposkytne veškeré možné dostupné prostředky k co nejrychlejší záchraně života. v případě, že se jedná o nešťastný tzv. překotný porod, tam samozřejmě všichni držíme palečky mamince i miminku. ( autonehoda nebývá plánovaná, pokud by byla plánovaná, maminka by šla za katr, potrat je plánovaný a neplánovaný )
neotázkuj mě prosím Tě. já nevím, co ještě chceš slyšet, jaké mám názory na další věci? ne. můj názor na domácí porody je ten, že by to mělo být ze zákona trestné, tam kde je to plánované. to je celé.
Anonymní píše:asha píše:No vis to neni nazor,bylo to na diskuzi ,ktera je uz zamcena.Tam byla pani co se ptala,jestli ma pravo nejit ke gynekologovi.Hodne tady z tech co tu jsou a recnicky bojuji za porod doma tam byly take. Ze lekarslkou pomoc vcetne streptokoka nepotrebuji,tak kdyby jsi o te diskuzi vedela,asi by jsi tohle nenapsala.verjanku píše:Postaveny na hlavu je nazor, ze domarodicky odmitaji lekarskou peci.
![]()
![]()
![]()
Já to upřesním - veškerou lékařskou péči
U nás se o těhotné pečuje až moc. Schválně se zeptej, kolik vnitřních vyšetření se provádí v těhotenství v zahraničí (přitom to je největí zdroj infekce), kolikrát se tu dělá ultrazvuk atd. Prostě v těhotenství jsme u doktora pečené vařené. Nepíšu ani, že je to špatně, ani, že je to dobře. Jen to tu konstatuji.
Lenkaamimi píše:ivuska.h píše:tak ty mi snad ani nic nepřej, od tebe to fakt sedí .. vůbec mě prosím ani neoslovuj..děkujiLenkaamimi píše:Měj se
tak tahle diskuze je pro mě silná káva. cítím, že dámy si neuvědomují, že nemají žádné právo vystavovat dítě nebezpečí. za každý nezdařený domácí porod bych rodiče trestala jako za zabití, nebo pokus o zabití a v případě přežití bych je tedy brala jako velmi nezodpovědné a nevážící si života vlastního dítěte. jdu pryč.
Promiň, že jsem si dovolila
![]()
Lenkaamimi píše:Mišanila píše:neotázkuj mě prosím Tě. já nevím, co ještě chceš slyšet, jaké mám názory na další věci? ne. můj názor na domácí porody je ten, že by to mělo být ze zákona trestné, tam kde je to plánované. to je celé.Lenkaamimi píše:A co teda plánované potraty, tady se potratí ročně asi 40 000 dětí, mnohé z nich by byly zdravá miminka. Tam je ten záměr zabití zcela jasný, to ti nevadí, když bys jinak kriminalizovala matku za domácí porod? řekla ybch, že to moc hrotíš tady v té diskuzi, je jinak velmi slušná.Táta Pavel píše:ráda bych kriminalizovala matku, která plánovaně neposkytne veškeré možné dostupné prostředky k co nejrychlejší záchraně života. v případě, že se jedná o nešťastný tzv. překotný porod, tam samozřejmě všichni držíme palečky mamince i miminku. ( autonehoda nebývá plánovaná, pokud by byla plánovaná, maminka by šla za katr, potrat je plánovaný a neplánovaný )
Tak co tady děláš, když nechceš být „otázkovaná“? Nechápu. Potraty s tím velmi úzce souvisí, proto se tě ptám, ale už se tě radši na nic ptát nebudu, nemá to smysl.
Anonymní píše:ivuska.h píše:A rodicka si vedome zpusobi,ze dite je priskrcene na pupecni snure,nebo jak si to myslela???verjanku píše:Neporovnávám zlomenou nohu s porodem. Jde o to, jestli by doktoři měli řešit problémy, které si lidi vědomě způsobili. Jako si podle tebe domácí rodička vědomě způsobí komplikace, tak si i lyžař vědomě způsobí zlomeninu (tím, že na ty lyže vůbec vlezl).
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ne. Domácím rodičkám je tu opakovaně podsouváno, že tím rozhodnutím rodit doma ohrožují dítě na životě (dobrovolně) a tudíž by jim měla být odmítnuta lékařská péče, když dojde ke komplikacím. Proto to přirovnání k lyžaři – vědomě podstupuje riziko zranení, když na lyže stoupne, pokud se mu něco opravdu stane, taky by ho neměli ošetřit, podle stejné logiky.
Lenkaamimi píše:Táta Pavel píše:ráda bych kriminalizovala matku, která plánovaně neposkytne veškeré možné dostupné prostředky k co nejrychlejší záchraně života. v případě, že se jedná o nešťastný tzv. překotný porod, tam samozřejmě všichni držíme palečky mamince i miminku. ( autonehoda nebývá plánovaná, pokud by byla plánovaná, maminka by šla za katr, potrat je plánovaný a neplánovaný )
Autonehoda není plánovaná, ale ta jízda autem ano!
Anonymní píše:asha píše:No vis to neni nazor,bylo to na diskuzi ,ktera je uz zamcena.Tam byla pani co se ptala,jestli ma pravo nejit ke gynekologovi.Hodne tady z tech co tu jsou a recnicky bojuji za porod doma tam byly take. Ze lekarslkou pomoc vcetne streptokoka nepotrebuji,tak kdyby jsi o te diskuzi vedela,asi by jsi tohle nenapsala.verjanku píše:Postaveny na hlavu je nazor, ze domarodicky odmitaji lekarskou peci.
![]()
![]()
![]()
Ano a v té diskuzi jsem (nejen já) neustále opakovala, že domácí rodička nerovná se žena bez péče. Jistě, i takové ženy jsou, co nikam nechodí a pak rodí neasistovaně, ale do toho bych já osobně nešla.
Ke streptokokovi – viz http://www.nice.org.uk/…45/40145.pdf od str. 198.
Jasně, že jsou zastánci pro a proti domácím porodům, to tu asi nevyřešíme. Ale nechápu, proč nechtějí domácí porody legalizovat,ať se maminka rozhodne svobodně, může rozhodovat o upt tak proč né o porodu a pokud se na to cítí, ať rodí třeba na poli. Před 20 lety taky nikdo nevěřil, že může být otec u porodu a dnes je to běžné. Doufám, že i porodnice budou vstřícnější a budou nabízet ambulantní porody. Já sama jsem oba syny odrodila v super porodnici s úžasným přístupem, kde pracuje i manžel a pokud ji nezruší, půjdu tam zas.
Jinak maminky co rodí doma obdivuji a věřím, že za pár let to bude normální. Když to jde jinde, tak proč né v ČR.
ivuska.h píše:Anonymní píše:asha píše:No vis to neni nazor,bylo to na diskuzi ,ktera je uz zamcena.Tam byla pani co se ptala,jestli ma pravo nejit ke gynekologovi.Hodne tady z tech co tu jsou a recnicky bojuji za porod doma tam byly take. Ze lekarslkou pomoc vcetne streptokoka nepotrebuji,tak kdyby jsi o te diskuzi vedela,asi by jsi tohle nenapsala.verjanku píše:Postaveny na hlavu je nazor, ze domarodicky odmitaji lekarskou peci.
![]()
![]()
![]()
Ano a v té diskuzi jsem (nejen já) neustále opakovala, že domácí rodička nerovná se žena bez péče. Jistě, i takové ženy jsou, co nikam nechodí a pak rodí neasistovaně, ale do toho bych já osobně nešla.
Ke streptokokovi – viz http://www.nice.org.uk/…45/40145.pdf od str. 198.
Ono stačí ale i tčřeba takové magnezium. Doktoři ho předepisujou jak na běžícím páse, obvykle se berou v kvantech, ale málokterý doktor udělá rozbor, zda má těhotná skutečně hořčíku neodstatek. Přitom to způsobuje ochablost svalů. proč se děloze nedovolí, aby si nacvičovala kontrakce, pokud to není enormě mnoho a nehrozí tak předčasný porod.
A pak neřeší, co by měli. Moje kamarádka měla velké bolesti hlavy a oni to furt sváděli na skoliozu pátěře. Na konci těhu, když už nemohla vůbec nic, tak teprve přistoupili k pořádnému vyšetření a zjistilo se, že má v hlavě nezhoubný nádor ![]()
Takže i to je důvod, proč si nemyslím, že je doktor vševědoucí. Taky lecos přehlídnou atd.
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.
ráda bych kriminalizovala matku, která plánovaně neposkytne veškeré možné dostupné prostředky k co nejrychlejší záchraně života. v případě, že se jedná o nešťastný tzv. překotný porod, tam samozřejmě všichni držíme palečky mamince i miminku. ( autonehoda nebývá plánovaná, pokud by byla plánovaná, maminka by šla za katr, potrat je plánovaný a neplánovaný )