Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Kytka32 píše:
Aha, tak to už mi dává větší smysl. Já jsem měla na porodnici štěstí, nic, co jsem si nepřála nedělali. Chápu to teda tak, že zatím vidíte domácí porod prostě jen jako jedinou alternativu porodnici, ale v případě, že by se tam péče rapidně zlepšila a nebo vznikly porodní domy, šly byste klidně tam a nerodily za každou cenu doma?
V tom případě vás dokážu částečně i pochopit. Pro mně je pořád strašák toho, že se něco zkomplikuje příliš velký, než abych o porodu doma třeba jen uvažovala, ale jsem ráda, že to začínám trošku vidět i z vašeho pohledu
Ano, přesně tak.
vulpes píše:
Původně tady byla malinká diskuze lidí, kteří se nějak zajímali o domácí porod nebo s ním měly některé zkušenost. Moc ráda jsem tu diskuzi sledovala.
VELIKOU CHYBOU BYLO, ŽE SE TA DISKUZE NEZAMKLA. Mohla tyk fungovat i nadále.Pak se tu objevilo několik prostoduchých slepiček, které sem nevím-proč začaly kvokat svoje názory… Může mi některá z nich odkvoknout PROČ a co ji k tomu vedlo???
Kdyby si někdo založil diskuzi o vegetariánství, půjdete jim tam nabízet maso a nadávat jim?
Kdyby někdo založil diskuzi motorkářek, půjdete tam horovat o bezpečnosti a vnucovat svůj názor, že byste na ni nesedly?Dámy, možná jste chudinky, které nikoho nezajímají a tak se potřebujete nutně zabavit a zviditelnit kde se dá, ale proč zrovna tady?
Proč si nezaložíte svoji diskuzi - „odpůrkyně domácích porodů“ a tam se nevykvokáte z podoby…?
Nebo se proboha vraťte k diskuzím, které jsou na vaší úrovni - třeba „vidíte taky druhou čárku?“ / „může mít chlapečk červený kočárek?“ / „jaké jméno vymyslet morčátku?“ - tak je vážně spousta prostoru, jak být konečně někde za chytrou holku…
Pokud někdo z původních diskutujících založí uzamčenou diskuzi, tak se ráda přidám, aspoň jako čitatelka, děkuji, ale tady ty malomyslné výblitky pročítat ani nebudu.
Budes se divit, ale ja prave ve vegetariansky diskuzi takovy kartac dostala ![]()
Kytka32 píše:
Aha, tak to už mi dává větší smysl. Já jsem měla na porodnici štěstí, nic, co jsem si nepřála nedělali. Chápu to teda tak, že zatím vidíte domácí porod prostě jen jako jedinou alternativu porodnici, ale v případě, že by se tam péče rapidně zlepšila a nebo vznikly porodní domy, šly byste klidně tam a nerodily za každou cenu doma?
V tom případě vás dokážu částečně i pochopit. Pro mně je pořád strašák toho, že se něco zkomplikuje příliš velký, než abych o porodu doma třeba jen uvažovala, ale jsem ráda, že to začínám trošku vidět i z vašeho pohledu
Ano, být naše porodní péče tak empatická a mother friendly, jak se tváří být odborně na výši, tak hodně žen zvolí porodnici místo produ doma. Nicméně stejně bude jisté procento doma rodit, protože pro ně prostě v sebelepší porodnici není bezpečné místo pro slehnutí (jim stačí i jen přejezd, aby se porod zpomalil, nebo zastavil).
Tenhle způsob porodu rozhodně není pro každou, jsou tam dost přísná kriteria a je v zájmu ženy je dodržovat (a ne pA lhát), a rozhodně to není volba jen proto, že doma je kanape pohodnější, snad se časem o tomhle podaří přesvědčit (o motivaci, i o tom, že je to srovantelně bezpečné, jako v porodnici, ne o tom, že by to měla zkusit každá a která nerodí doma, rodí proti nám
více žen. Děkuji za vstřícný pohled ![]()
A v tom případě ještě dotaz - evidentně u vás touha po přirozeném porodu bez zásahů doma převažuje na strachem z komplikací. Jak říkám, pro mně absolutní strašák a zásadní důvod pro porodnici.
Jak to teda máte vy? Říkáte si, že třeba komplikace nebudou nebo že porodní asistentka to zvládne? Opět bez ironie, opravdu mě to zajímá.
Kytka32 píše:
Zřejmě bych rodila v porodním domě, kde by nikoho nevyvedlo z míry, že se 2h po porodu zvednu a jdu domů. Nemusela bych za tuto možnost nijak bojovat, dokonce bych ji mohla oznámit předem, všechno by bylo nachystané, nečekala bych nikde hodiny na reverz, zkrátka bych měla určitou jistotu. Jsou porodnice, kde se dá odejít na reverz, ale zase - záleží, kdo slouží, záleží, kolik má času, než to pan doktor naklofe…
Ale myslím, že vždy budou ženy, které budou chtít rodit doma. Dokážu si představit, že třeba fobie z bílého pláště může porod opravdu silně negativně ovlivnit a pak pokud je to možné, tak je pro takovou ženu lepší domácí porod.
Nu a vidíš, mě nutili ležet ve 3 porodnicích ze 4, kde jsem rodila, musela jsem i neležení vyhádat (jsem silná a fakt porodím i na Václaváku), ve dvou mi bez upozornění píchli vodu, a v té poslední jsem se musela hodinu hádat s pediatrem, že mi dceru na vyhřívané lůžko fakt neodnesou. Já to ustála, ale jsou rodičky, které to nezvládnou (a fakt se jim nedivím). Ležení, amniotomie i zbytečná separace může dítěti ublížit, nediv se, že ta, která nemá na to si to vydobýt a má zkušenost z porodnice, kde se jí to nepovedlo a třeba Vrchlabí má na druhém konci republiky, volí porod doma jako momentálne JEDINOU možnost, jak svoje dítě ochránit?
Jasně, ty potřebuješ mít pocit, že je dr. za „rohem“,kdyby něco, a je pro tebe nejlepší rodit v porodnici (protože tobě by se zase mohl porod zkomplikovat doma - ze strach, stresu, obav), pro jiné je bezpečnější volit jinou péči.
Mmch, jak si vysvětlíš třeba fakt, že Śvédsko má ještě lepší výsledky v neonatální péči než my, a přitom tak určité procento žen (víc než u nás, asi 2-3%, u nás e to maximálně 1%)volí porod doma? Neměly by tam děti umírat víc, když by byl porod doma tak nebezpečný, jak je všeobecná představa?
kordy píše:Mmch, jak si vysvětlíš třeba fakt, že Śvédsko má ještě lepší výsledky v neonatální péči než my, a přitom tak určité procento žen (víc než u nás, asi 2-3%, u nás e to maximálně 1%)volí porod doma? Neměly by tam děti umírat víc, když by byl porod doma tak nebezpečný, jak je všeobecná představa?
Nedokážu a ani nechci vysvětlovat statistiky. Netvrdím, že jsou porody doma apriori nebezpečné, jen si myslím, že není na světě síla, která by dokázala zaručit, že se zrovna ten můj porod nezkomplikuje. A proto je pro mně porodnice jedinou možností ![]()
Kytka32 píše:
A v tom případě ještě dotaz - evidentně u vás touha po přirozeném porodu bez zásahů doma převažuje na strachem z komplikací. Jak říkám, pro mně absolutní strašák a zásadní důvod pro porodnici.
Jak to teda máte vy? Říkáte si, že třeba komplikace nebudou nebo že porodní asistentka to zvládne? Opět bez ironie, opravdu mě to zajímá.
Osobně, mám větší strach z komplikací v porodnici, než z těch, které mohou vzniknout doma. A ne, vím jaké mohou nastat, vím co PA zvládne a vím, co už ne (mmch jsem zdravotník). Jsem smířená s tím, že určité promile dětí/matek při porodu bohužel umírá.
A zkusím to otočit, když jdeš rodit do porodnice, víš o komplikacích, které mohou při porodu nastat, víš o tom, že jsou i takové, které nemusí zvládnout ani v porodnici, a jsi s tím smířená?
Kytka32 píše:
To co nastává při urychlování porodu jsou též urychlené komplikace. Tj. to, kde u přirozeného porodu stačí v klidu sednout do auta a jet, protože dítěti při kontrakcích padají ozvy, tak v porodnici se z toho díky kapačkám oxytocinu může stát boj o život.
Samozřejmě existují komplikace, které nejde dopředu předvídat, ale jejich výskyt je mnohem nižší, než se obecně prezentuje.
Samozřejmě ne každý započatý domporod doma taky skončí. To dokládá i situace v Holandsku, kde tuším domácích porodů je 30%, ale plánováno je třeba 50% (nepamatuju si přesná čísla), ale třeba pro svou délku nebo příznaky případných komplikací se přesune do porodnice. Komplikace se nemusí rozvinout. Nefunguje to tak, že se komplikace rozjede nepozorována a zachraňuje se to na poslední chvíli, do porodnice se v podstatě jede s nějakou indikací, že by komplikace být mohli.
Další faktor jsou kontraindikace. Není bohužel žádný mustr, ale pro mě osobně by byla kontraindikace, předchozí císař, KP, vysoký tlak, vícečetné těhotenství, krvácivý stav po porodu u předchozího těhotenství, nějaký problém v průběhu těhotensvtí, který by mohl ovlivnit porod, zkrátka se vyselektují ty, které by doma rodit raději neměli.
Pamatuju si, jak u porodu došlo na tlačení a v jednu chvíli mi hlavou běželo, že teď už není návratu a kdyby se dítě mělo v porodních cestách zaseknout, tak to bude průser. Běželo mi to tou hlavou beze strachu, jen jako konstatování faktu. V porodnici se dítě taky může zaseknout. Taky se může uškrtit na pupečníku.
Zřejmě bych doma nerodila s nějakou dlouhou dojezdovkou do nemocnice - přiznávám, že porodnice „za prdelí“ je celkem příjemný bonus - kdyby tu fungovalo to, co v jiných zemích a PA s porodnicí spolupracovali, takže kdyby mě poslala s komplikací, tak by zavolala, připravte se na to a to, bylo yb to ještě bezpečnější.
kordy píše:Kytka32 píše:Osobně, mám větší strach z komplikací v porodnici, než z těch, které mohou vzniknout doma. A ne, vím jaké mohou nastat, vím co PA zvládne a vím, co už ne (mmch jsem zdravotník). Jsem smířená s tím, že určité promile dětí/matek při porodu bohužel umírá.
A zkusím to otočit, když jdeš rodit do porodnice, víš o komplikacích, které mohou při porodu nastat, víš o tom, že jsou i takové, které nemusí zvládnout ani v porodnici, a jsi s tím smířená?
Z mého pohledu jich doma zvládnu míň než zvládnou v porodnici. V mém případě to byla například placenta, která nešla ven. Takže po úplně normálním porodu mně museli uspat a vyndat ji. Já za sebe to vidím tak, že jsem tím, že jsem v porodnici udělala maximum pro to, abys se případné komplikace zvládly.
Kytka32 píše:
Ano, buď je PA zvládne (sama nebo se zvládnou po převozu do porodnice), nebo ne a někdo umře nebo bude poškozen. To je prostě riziko, doma i v porodnici
Ostatně s úrazem či smrtí musí člověk počítat celý život, třeba když jede autem…
ivuska.h píše:Kytka32 píše:Ano, buď je PA zvládne (sama nebo se zvládnou po převozu do porodnice), nebo ne a někdo umře nebo bude poškozen. To je prostě riziko, doma i v porodnici
Jak to teda máte vy? Říkáte si, že třeba komplikace nebudou nebo že porodní asistentka to zvládne? Opět bez ironie, opravdu mě to zajímá.Ostatně s úrazem či smrtí musí člověk počítat celý život, třeba když jede autem…
No to ano, ale když je pomoc bezprostředně k dispozici, je přece větší šance, že se stihne dítě zachránit než když musí být převezeno do porodnice. Nebo myslíš, že ne? ![]()
Kytka32 píše:kordy píše:Mmch, jak si vysvětlíš třeba fakt, že Śvédsko má ještě lepší výsledky v neonatální péči než my, a přitom tak určité procento žen (víc než u nás, asi 2-3%, u nás e to maximálně 1%)volí porod doma? Neměly by tam děti umírat víc, když by byl porod doma tak nebezpečný, jak je všeobecná představa?Nedokážu a ani nechci vysvětlovat statistiky. Netvrdím, že jsou porody doma apriori nebezpečné, jen si myslím, že není na světě síla, která by dokázala zaručit, že se zrovna ten můj porod nezkomplikuje. A proto je pro mně porodnice jedinou možností
Jenže ani v té porodnici ti nemusí umět pomoct. To právě říkají ty statistiky – že je jedno, jestli jsi doma nebo v porodnici, na obou místech máš x procentní pravděpodobnost, že umřeš.
Kytka32 píše:kordy píše:Z mého pohledu jich doma zvládnu míň než zvládnou v porodnici. V mém případě to byla například placenta, která nešla ven. Takže po úplně normálním porodu mně museli uspat a vyndat ji. Já za sebe to vidím tak, že jsem tím, že jsem v porodnici udělala maximum pro to, abys se případné komplikace zvládly.Kytka32 píše:Osobně, mám větší strach z komplikací v porodnici, než z těch, které mohou vzniknout doma. A ne, vím jaké mohou nastat, vím co PA zvládne a vím, co už ne (mmch jsem zdravotník). Jsem smířená s tím, že určité promile dětí/matek při porodu bohužel umírá.
No ale jako domarodka, kdyby placenta nešla, tak bych taky jela do porodky
Dokonce vím o holce, která doma rodila, placenta nešla, jeli, vyndali placentu, vyčistili, ještě ten den byla doma…
To co nastává v porodnici, že uplyne pár minut a už si jde někdo zatáhnout za pupečník, zda by teda jako ta placenta už nešla ven, PA u domácího porodu neudělá, páč nechce, aby jí tam rodička vykrvácela…
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.