Domácí porod

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6326
2.2.12 23:22

THEBESTOF - mě jsi přišla trochu zmatená tak se nezlob ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.2.12 23:27
Thebestof píše:
Holky mám pocit,že je tady trošku menší zmatek,konkrétně jen na téhle diskuzi,navíc některé z Vás nemají asi moc dobrou náladu.Není mi 15 let a mám za sebou už porod…Za prvé by jsem chtěla upozornit,že by jsem doma v životě nerodila-ale to neznamená,že mám něco proti ženským které chtějí rodit doma.Ať si každý dělá co chce.Psala jsem že jsem ve 25.tt a že by mě zajímalo,jestli je možné mít tak bryo poslíčky,nepsala jsem,že rodím!Nejsem debil.A co je na tom že se jako zeptám a tady???????Od čeho je diskuze??????????Je jasné že kdyby jsem cítila že jde do tuhého,tak že okmažitě něco zařizuji a jedu.Úplně to tady někdo převrátil.A bez diakritiky jsem pslaa protože jsem psla z tel.a ležela v posteli,ale tel. se mi vybil a tak jsem se nasrala na některé příspěvkz tady,že mě to donutilo vstát a zapnout pc.Navíc by jsem chtěla podoknout,že někdo kdo chce založit nějakou diskuzi,tak ji založí proto,že by si chtěl psát s někým kdo sdílí podbný náyor.Viz to že je tady napsané porod doma…ten kdo je proti porodům doma a je zásadně proti tomu tak ať tady nepíše těm ženským které rodit doma chtějí takové nesmysly.Je to každého věc a jestli jste proti takovým věcem tak založte diskuzi jsem proti porodům doma a tam si vylívejte zlost.Vždyť přece ty diskuze si maminy nebo ženské základají samy a ten kdo s nima trochu soucití nebo tak podbně tak se přídá a ne že to tady bude tak hrodit apak se tady všichni hádate.To je síla,připadá mi to tady jako ve školních lavicích.Dobrou

no tak se jako nezlob jo??ja ti preci odpovedela,to ze ti neni 15 let to jsem pochopila,ale ptala jsi se tak nejiste,myslela jsem si ,ze to specha a ze jsi v uzkych.Jen by me v zivote nenapadlo se ptat na diskusi -tot vse.Vzdyt sama pises,ze rodit doma nechces,tak proc se ptas prevazne tech co rodi jen doma???To by bylo preci stejne jako napsat,ze neuznavam porody doma,ale presto nazor napisu.Slusny nazor…Tak jako ty jsi se tady slusne zeptala…Ale uprimne,pokud mas poslicky,tak ty nekdy opravdu jsou uz i v 25 tydnu-jenze nikdo ti nemuze preci napsat jestli to vazny je…Vzdyt po telefonu ti rekne i PA radeji prijedte.Za dobrotu na zebrotu cloveve-nic jineho se ri poradit ani neda to ti nedoslo??? ;) ;) ;) ;) ;) At ti to dopadne na jednicku :palec: :palec: :palec: :palec: :palec:

• Citovat
  • Upravit
67
2.2.12 23:31

No konkretne Vas dve holky na mysli nemam!:-) jinak Vam dekuju za odovedi.Uz je lepe,zitra zajedu k Mudr.ale asi fakt poslicci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67
2.2.12 23:34

A psala jsem tady na zacatku ze vim ze jsem ve spatne diskuzi ale ze tam kde chodim na diskuzi uz nikdo neni tak proto jsem psala tady.:-)Tad diky,dobrou noc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.2.12 23:37
Thebestof píše:
No konkretne Vas dve holky na mysli nemam!:-) jinak Vam dekuju za odovedi.Uz je lepe,zitra zajedu k Mudr.ale asi fakt poslicci.

Tak at ti to dobre dopadne,chapu,ze ti musi jit i na nery ta skutecnost,ze jsi doma se synkem sama-taky by jsem plasila ;) ;) ;) ;) Preju hodne stesticka A na porod si jeste pockej,doufam za Tebe :kytka: :kytka: :kytka: :kytka: :hug:

• Citovat
  • Upravit
10802
2.2.12 23:56

Moc přínosná diskuse, přečetla jsem, děkuji všem, hlavně za odkazy :potlesk:

Rodila jsem poprvé v čechách, podruhé v zahraničí (oboje v porodnici)
Nebe a dudy v přístupu k pacientovi :nevim:
Souhlasím s tím, že pro hladký porod je pohoda matky velmi důležitá věc, a v čechách je toto prostě podceňováno.
První porod popisovat nebudu, to tady každý ví, jak to v běžné české porodnici chodí.
Můj druhý porod měl sice také daleko k tomu, čemu se říká „přirozený porod“, ale bylo to tak, protože jsem chtěla, ne proto, že by mi to nechtěli umožnit. Chtěla jsem epidurál, nevadilo mi, když mi píchli vodu. Měla jsem ale dobrý pocit, že je to tak, protože já chci, a ne, že mi to někdo diktuje. Byla jsem v pohodě, bylo mi moc dobře a porod jsem si fakt užila. Celou dobu se mnou byla báječná porodní asistentka. Po porodu dítě jen přikryli a hned mi ho dali břichem na břicho, hned ho dali k prsu. Po nějaké době se mě zeptali, jestli můžou dítě vzít, umýt a zvážit. Ale ne že by ho někam odnesli, všechny tyhle operace dělali před mýma očima, dva metry ode mě :nevim:
Nemusela jsem o to prosit nebo něco takového, dělají to tak u každého.

Mám krásný zážitek z porodu v porodnici a těším se, že jednou se i v čechách bude rodit v porodnicích tak, aby to pro ženy bylo pohodlnější než doma. Do té doby naprosto chápu, že se někdo pro domácí porod rozhodne.

======

Mimochodem vy to určitě budete vědět… jak to dopadlo s tou novelou, která porodním asistentkám v podstatě zakazuje být u domácích porodů? Schválili to? Našla jsem jenom že to schválila sněmovna, ale už ne, jestli to prošlo dál senátem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
815
3.2.12 08:23

Tak sice jsme moc nepochopila dotaz na poslíčky, ale hlavně, že to dobře dopadlo :mrgreen:

A já mám ještě poslední dotaz na zastánkyně domácích porodů. Když o tom přemýšlím, můj porod rozhodně nebyla nějaká čisťounká záležitost, napřed klystýr, pak šla plodovka, pak jsem se v bolestech myslím i jednou počůrala, pak spousta krve s placentou, takže mně zajímá, KDE doma rodíte? Máte nějak speciálně potaženou postel nebo ve vaně nebo kde? Já si to nějak nedokážu představit.
A ještě, když se miminko narodí, umyjete ho normálně v umyvadle? Pro mně je tohle všechno tak hrozně nepředstavitelné, že mně vážně zajímá, jak to v praxi vypadá.
Díky za odpověď. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Gabika
3.2.12 08:54

Myslím, že to bola Anonymní, ktorá písala Thebestof, že čo robí v diskusii, kde sú ženy, ktoré rodia IBA doma. To ma trochu zarazilo, pretože pozerať sa na domarodky, že rodia IBA DOMA je omyl. Taká žena ak má podmienky, tak doma rodiť začne, a keď to nejde, tak sa proste presunie do pôrodnice. Myslím, že žiadna z nás na pôrode doma netrvá za každú cenu. Ja som rodila 2× v českýh pôrodniciach, tretíkrát doma, a štvrtýkrát v pôrodnici v zahraničí, pretože podmienky na domaporod neboli úplne ideálne. I keď je tu domáci pôrod normálny, nikto sa nad ním nepozastavuje, a moja PA ma priamo varovala, že kľudne sa to môže rozbehnúť tak rýchlo, že nikam nedôjdem. Ja som sa ale doma na pôrod tentokrát necítila, z rôznych dôvodov.

Thebestof - poslíčky v 25tt môžu byť, nemali by byť ale bolestivé, a ani by nemali mať efekt na krček dělohy. To ale dokáže skontrolovať len lekár.

Kytka32 píše:
Tak sice jsme moc nepochopila dotaz na poslíčky, ale hlavně, že to dobře dopadlo :mrgreen:A já mám ještě poslední dotaz na zastánkyně domácích porodů. Když o tom přemýšlím, můj porod rozhodně nebyla nějaká čisťounká záležitost, napřed klystýr, pak šla plodovka, pak jsem se v bolestech myslím i jednou počůrala, pak spousta krve s placentou, takže mně zajímá, KDE doma rodíte? Máte nějak speciálně potaženou postel nebo ve vaně nebo kde? Já si to nějak nedokážu představit.
A ještě, když se miminko narodí, umyjete ho normálně v umyvadle? Pro mně je tohle všechno tak hrozně nepředstavitelné, že mně vážně zajímá, jak to v praxi vypadá.
Díky za odpověď. :kytka:

Ja som rodila na zemi, na matraciach, ktoré sme plánovali vyhodiť, na tom bol igelit a plachty - všetko potom putovali do koša. Miminko sa po narodení neumývalo, bolo čisté. Mne voda sama nepraskla, dieťa sa rodilo s neporušenou blanou okolo hlavičky, špinavé nebolo vôbec. Keďže ma na 3. a 4. pôrod nenastrihávali, deti od krvi neboli, boli čisté, bol na nich akurát mázok a ten sa necháva. Aj keby od krvi boli, tak tým, že majú na pokožke mázok, tak ich stačí utrieť a je to.

• Citovat
  • Upravit
65
3.2.12 08:55

No vidíš, já jsem 2× rodila do vody a ta zůstala v podstatě čistá (pár nitek krve tam skoro nebylo vidět). Naposled jsem rodila sice na suchu, ale překotně a s neporušenými obaly, a tak jsem v závěru plodovkou zmáčela kde co, ale opět žádná krev a jiné „nečistoty“, bez nastřižení (nebo většího natržení) nemá co by krvácelo.

Domarodky rodí leckde, poberou to jednorázové podložky, maximálne se perou prostěradla.

Miminko po porodu rozhodně není potřeba mýt, stačí osušit nahřátým ručníkem. Ba naopak, mázek pomáhá s poporodní adaptací. Děti jsem si většinou koupala asi tak týden po porodu, v případě poslední dcery aso za 3 týdny, protože jí dlouho nechtěl upadnout pupečník.

Eliku, novela, která zabraňuje PA jít k porodu doma neexistuje. Je přijat nový zákon, který sice upravuje práci PA, ale v pozitivním smyslu, je přímo zmíněna možnost PA u domácího porodu. Ale tento zákon taky upravuje postih zdravotníků (tedy nejen PA), kteří poskytují zdr. péči bez licence. Potud dobrý, zádrhel je v prováděcí vyhlášce, podle které licenci PA dostane jen tehdy, pokud naplní znení vyhlášky, což je nemožné. PA, která vede porody by měl mít operační sál, plně vybavený inkubátor a personál pro vykonácí akutní sekce. To, že tohle fakt nemůže sbalit do kabely, je jen jedna strana pohledu. Prostě se vypustila možnost, že by PA mohla fungovat jako terénní pracovník a že by se porod mohl odehrávat jinde, než ve zdr. zařízení

Příspěvek upraven 03.02.12 v 08:58

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Gabika
3.2.12 08:57

Ešte som chcela k Elik: presne ako píšeš. Česká a zahraničná porodnica, to je nebe a dudy. V ČR sa radi plácame po chrbte, aké to tam máme skvelé zdravotníctvo a ako sme sa svetovej úrovni, ale nie je to pravda! To sme si mohli hovoriť za socíku, ke'd sa nikto do zahraničia poriadne nepozrel. Teraz na trvať na tom, aké je to v ČR skvelé je už dosť trápne.

• Citovat
  • Upravit
20777
3.2.12 09:01

Kytko, co se krve týče, tak dost záleží i na nástřihu, při něm je „krve jak z vola“. Na víc odpovídat nebudu, sice to mám zjištěné, ale doma jsem nerodila, tak nemám kompetence odpovídat, nebylo by to správné.
Já se sem dostala až dneska a mám radost, k jakému tu došlo posunu. Ale stačí aby se tu zas objevil někdo líný číst předchozí diskuzi a bude to opět dokola.

Jinak ad k uzamčení diskuze, jak tu před hodně dlouhou dobou někdo psal - když se diskuze nechá veřejně, tak bude přínosnější a leckterá zarytá nedomarodka (myšleno ta, co porody doma striktně zakazuje a nechápe) třeba změní pohled na věc a začne to respektovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7862
3.2.12 09:11

Tak co? Už se to uklidnilo a můžu si zase číst v pohodové diskuzi…? ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
3.2.12 09:15
vulpes píše:
Tak co? Už se to uklidnilo a můžu si zase číst v pohodové diskuzi…? ;)

Na čas;) Jak píše Amabilis, on se vždycky někdo najde :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
3.2.12 09:27

Kytko, jak už tu padlo, používají se nepromokavé podložky, na posteli jsem měla navíc nepromokavé prostěradlo. Syn se narodil v neporušeném vaku, u dcery voda praskla na začátku tlačení. Děti se narodily naprosto čisté, jen mázek v kožních záhybech. Oba jsme jen otřeli a koupali cca po týdnu. Jediná krev tekla při porodu placenty a chvíli po, měla jsem pod sebou podlozku a pak už vložku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
3.2.12 09:30
vulpes píše:
Tak co? Už se to uklidnilo a můžu si zase číst v pohodové diskuzi…? ;)

Mně ten tvůj odsuzovaný příspěvek náhodou docela pobavil, hlavně ty diskuze o jménu morčete :lol: :lol: :lol: Teda jestli to bylo od tebe, ale myslím, že jo :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Seznam porodnic a jejich recenze na eMiminu

Kde přivedete na svět své miminko?

Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.

Poradna porodní asistence

Ikona - Vladimíra Toplaková

Bc. Vladimíra Toplaková