Domácí porod

Napsat příspěvek
Velikost písma:
31594
3.2.12 16:26
Lenkaamimi píše:
Kytka32 píše:
Lenkaamimi - taky nejsem zastánce porodů doma a rozhodně bych tak nikdy nerodila a i přes argmenty, které holky píšou, si pořád myslím, že domácí porod je risk a miminko i matka jsou ve větším ohrožení.Na druhé straně jsem si ale přečetla jejich názory a trochu víc je chápu. Možná bys to mohla taky udělat. Píšeš vlastně pořád to samé a už ti asi nemůžou nic víc odpovědět. Je třeba jim uznat, že domácí porod nikomu nevnucují a mají ho jen jako vlastní volbu. Pokud se jim nebo dítěti něco stane, následky si ponesou celý život samy i bez trestní odpovědnosti… a ani ta by je nepřesvědčila, aby rodily v porodnici. Zkus být prosím tolerantnější a přečti si, co je k tomu vede. :kytka:
já jsem si všechny názory přečetla. i tak zastávám názor, že matky by měly nést trestní odpovědnost za plánované neposkytnutí lékařských prostředků k záchraně zdraví, nebo života. píšu hlavně o dítěti. o jeho poškození. matka si ponese následky po celý život, ale bylo to její rozhodnutí. za to jí už nikdo trestat nebude. Ale poškozené dítě, za to by se mělo trestat. dle mého názoru. jak vědomě chybující porodník, tak matka, která plánuje porodit bez lékařských " vymožeností " . nemluvně nikomu neřekne, jak moc se mu chce žít a jak moc ho mrzí, že matka rozhoduje za něj a tímto nepřijatelným způsobem.

Trestala bys taky trestně matky, které si nechají porod vyvolat? Protože to bys měla, zvyšují riziko komplikací a celoživotního poškození dítěte například zvýšeným rizikem toho, že se použijí kleště, které mohou fatálně poškodit mozek.
Je to trochu únavné, vysíláš a nepřijímáš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
3.2.12 16:27
Lenkaamimi píše:
kordy píše:
Lenkaamimi píše:
Mišanila píše:
Lenkaamimi píše:
kordy píše:
verjanku píše:Dala jsem to číst i manželovi a oběma nám to prostě připadá jak jedno ,,křesťanské hnutí", nebo jak se tomu říká, odmítá transfuze a radši by dítě nechali zemřít, než by svolili k transfuzi… Až skoro sektářský postoj. Už to tady nebudu dál komentovat…
Nu, pokud máš DP za sektářství, tak víš s prominutím skutečně houby, a vzhledem k tomu, že evidentně víc vědět nechceš, tak to by to mohlo zůstat u toho, že to „dál nebudeš komentovat“.
mě to taky přijde jako sektářství hazardující s lidským životem. podle mého názoru by měl být plánovaný porod bez dostupné zdravotnické techniky trestný.

Asi to nevíš, ale porod doma je zcela legální součástí porodnických systémů v zemích EU, Kanadě, Novém Zélandě, nevím přesně jak to funguje v Austrálii a USA. Asi jsou tam všichni včetně politiků a ministrů zdravotnictví hrozní sektáři :)
Někde je porodní asistentka k domácímu porodu dokonce hrazená z věřejného pojištění, takže do sekty patří i zdravotní pojišťovny.
Rodí tam doma cca 1-3% žen, s vyjímkou Holandska (tam je to pokud vím 30%), mohou se svobodně rozhodnout, jestli doma, porodní dům, nebo porodnice.
Tak strašný hazard to určitě nebude, když třeba Švédsko má ještě lepší novorozeneckou úmrtnost, než my a doam tam rodí zhruba takové procento žen, jako by bylo unás.

Takže jinde to funguje a děti ani matky hromadně neumírají a za sektu je nikdo nepovažuje. Názory na to jsou tam samozřejmě taky různé, ale ten hon na čarodějnice a obviňování ze sektářství, to je taková česká rarita.
mám k dispozici veškerá fakta o této problematice a proto si za svým názorem pevně stojím. teď a tady za okolností, které u nás panují si myslím, že by měla být matka trestně odpovědná, pokud se dítěti u plánovaného domácího porodu zkřiví vlásek. můj názor.
myslím, že už to začíná být trochu nuda, vlastně furt jen opakuješ to samé. Tak ti to zopakuju taky, četly jsme tvůj názor, tvůj odmítavý postoj akceptujeme, máš na něj právo. Ale je poněkud únavné ho číst stále dokola.
to je v pořádku, já jen reaguji, pokud mne někdo osloví.

Pokud vím, už dlouho tě nikdo neoslovil, natož aby se tě znovu ptal (vzhledem k tomu, že tvůj názor se nemění a už ho známe) na názor. Takže když se tu všichni domluví, že nick Lenkaamimi bude „ta, jejíž jméno nesmíme vyslovit“, tak už tu nebudeš psát po 101, že všechny domarodky patří za katr, nejlépe praventivně, aby se ochránily nebohá novorozeňata?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
3.2.12 16:32

Lenkaamimi by se měla odstěhovat třeba do Holandska, to by bylo zatýkáníčko :mrgreen: Nemusela by se spokojit s tím mizivým zlomkem u nás, na každém rohu aspoň jedna domarodka :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
815
3.2.12 16:36

Lenkaamimi - a ještě jedna věc, tím že nejsi ani ochotná poslechnout si argumenty druhé strany jim dáváš možnost psát ti právě takové kometáře, jaké ti píšou. Ironické, povýšené a pobavené a to je škoda. Jestli jim chceš svůj postoj vysvětlit, udělej to bez emocí a klidně :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lenkaamimi
3.2.12 16:37
Kytka32 píše:
Lenkaamimi píše:
Kytka32 píše:
Lenkaamimi - taky nejsem zastánce porodů doma a rozhodně bych tak nikdy nerodila a i přes argmenty, které holky píšou, si pořád myslím, že domácí porod je risk a miminko i matka jsou ve větším ohrožení.Na druhé straně jsem si ale přečetla jejich názory a trochu víc je chápu. Možná bys to mohla taky udělat. Píšeš vlastně pořád to samé a už ti asi nemůžou nic víc odpovědět. Je třeba jim uznat, že domácí porod nikomu nevnucují a mají ho jen jako vlastní volbu. Pokud se jim nebo dítěti něco stane, následky si ponesou celý život samy i bez trestní odpovědnosti… a ani ta by je nepřesvědčila, aby rodily v porodnici. Zkus být prosím tolerantnější a přečti si, co je k tomu vede. :kytka:
já jsem si všechny názory přečetla. i tak zastávám názor, že matky by měly nést trestní odpovědnost za plánované neposkytnutí lékařských prostředků k záchraně zdraví, nebo života. píšu hlavně o dítěti. o jeho poškození. matka si ponese následky po celý život, ale bylo to její rozhodnutí. za to jí už nikdo trestat nebude. Ale poškozené dítě, za to by se mělo trestat. dle mého názoru. jak vědomě chybující porodník, tak matka, která plánuje porodit bez lékařských " vymožeností " . nemluvně nikomu neřekne, jak moc se mu chce žít a jak moc ho mrzí, že matka rozhoduje za něj a tímto nepřijatelným způsobem.
Já vím, ale to, že bude matka sedět ve vězení tomu nemluvněti život nevrátí a ani hrozba vězení by matkám tady nezabránila rodit doma. Spíš by se měl hledat kompromis, jak jim dát, co potřebují a to tak, aby zároveň byla lékařská péče na dosah…

ano to už je jiné téma. já jsem již psala o tom, jak si myslím, že by měla vypadat ideální porodnice :-) , nebo klidně porod doma s veškerými možnými prostředky k záchraně dítěte, ale bez čekání, převozů atd. to, že bude matka ve vězení opravdu dítěti život nevrátí , to je pravda, bohužel mu to život nevrátí ani když tam sedět nebude. je to podobné, jako s jiným trestným činem. v tuto chvíli porod doma trestným činem není. já jsem pro, aby byl. můj názor.

• Citovat
  • Upravit
Lenkaamimi
3.2.12 16:38
Kytka32 píše:
Lenkaamimi - a ještě jedna věc, tím že nejsi ani ochotná poslechnout si argumenty druhé strany jim dáváš možnost psát ti právě takové kometáře, jaké ti píšou. Ironické, povýšené a pobavené a to je škoda. Jestli jim chceš svůj postoj vysvětlit, udělej to bez emocí a klidně :kytka:

děkuji za radu, já nemám problém se svým vyjadřováním. argumenty domácích porodů víceméně znám. děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Lenkaamimi
3.2.12 16:39
kordy píše:
Lenkaamimi píše:
kordy píše:
Lenkaamimi píše:
Mišanila píše:
Lenkaamimi píše:
kordy píše:
verjanku píše:Dala jsem to číst i manželovi a oběma nám to prostě připadá jak jedno ,,křesťanské hnutí", nebo jak se tomu říká, odmítá transfuze a radši by dítě nechali zemřít, než by svolili k transfuzi… Až skoro sektářský postoj. Už to tady nebudu dál komentovat…
Nu, pokud máš DP za sektářství, tak víš s prominutím skutečně houby, a vzhledem k tomu, že evidentně víc vědět nechceš, tak to by to mohlo zůstat u toho, že to „dál nebudeš komentovat“.
mě to taky přijde jako sektářství hazardující s lidským životem. podle mého názoru by měl být plánovaný porod bez dostupné zdravotnické techniky trestný.

Asi to nevíš, ale porod doma je zcela legální součástí porodnických systémů v zemích EU, Kanadě, Novém Zélandě, nevím přesně jak to funguje v Austrálii a USA. Asi jsou tam všichni včetně politiků a ministrů zdravotnictví hrozní sektáři :)
Někde je porodní asistentka k domácímu porodu dokonce hrazená z věřejného pojištění, takže do sekty patří i zdravotní pojišťovny.
Rodí tam doma cca 1-3% žen, s vyjímkou Holandska (tam je to pokud vím 30%), mohou se svobodně rozhodnout, jestli doma, porodní dům, nebo porodnice.
Tak strašný hazard to určitě nebude, když třeba Švédsko má ještě lepší novorozeneckou úmrtnost, než my a doam tam rodí zhruba takové procento žen, jako by bylo unás.

Takže jinde to funguje a děti ani matky hromadně neumírají a za sektu je nikdo nepovažuje. Názory na to jsou tam samozřejmě taky různé, ale ten hon na čarodějnice a obviňování ze sektářství, to je taková česká rarita.
mám k dispozici veškerá fakta o této problematice a proto si za svým názorem pevně stojím. teď a tady za okolností, které u nás panují si myslím, že by měla být matka trestně odpovědná, pokud se dítěti u plánovaného domácího porodu zkřiví vlásek. můj názor.
myslím, že už to začíná být trochu nuda, vlastně furt jen opakuješ to samé. Tak ti to zopakuju taky, četly jsme tvůj názor, tvůj odmítavý postoj akceptujeme, máš na něj právo. Ale je poněkud únavné ho číst stále dokola.
to je v pořádku, já jen reaguji, pokud mne někdo osloví.
Pokud vím, už dlouho tě nikdo neoslovil, natož aby se tě znovu ptal (vzhledem k tomu, že tvůj názor se nemění a už ho známe) na názor. Takže když se tu všichni domluví, že nick Lenkaamimi bude „ta, jejíž jméno nesmíme vyslovit“, tak už tu nebudeš psát po 101, že všechny domarodky patří za katr, nejlépe praventivně, aby se ochránily nebohá novorozeňata?

reaguji vždy na oslovení výše nad tímto mým textem, stačí se podívat výše.

• Citovat
  • Upravit
815
3.2.12 16:40
ano to už je jiné téma. já jsem již psala o tom, jak si myslím, že by měla vypadat ideální porodnice :-) , nebo klidně porod doma s veškerými možnými prostředky k záchraně dítěte, ale bez čekání, převozů atd. to, že bude matka ve vězení opravdu dítěti život nevrátí , to je pravda, bohužel mu to život nevrátí ani když tam sedět nebude. je to podobné, jako s jiným trestným činem. v tuto chvíli porod doma trestným činem není. já jsem pro, aby byl. můj názor.

V pořádku, třeba to tak jednou bude, třeba ne. A třeba začnou být dřív ideální porodnice a tahle diskuze bude bezpředmětná :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.2.12 16:43

Tiše přihlížím, jak se tu vede diskuze. Jen přileji olej do ohně.

Když jsem si před porodem zjišťovala, co a jak mám po „právní“ stránce nachystat, aby pak komunikace s úřady byla co nejlepší, dostala jsem se k telefonátu s Českým Statistickým Úřadem.
Pokud žena porodí v nemocnici, lékař vyplní papíry pro statistický úřad - je tam čas narození a míry novorozence. Obstarala jsem si tyto papíry. Pak jsem ale telefonovala s výše zmíněným úřadem.
Bylo mi sděleno: V České republice se žádné statistiky ohledně porodů doma nedělají. Nevíme, kolik dětí se rodí doma. Ty papíry ani nevyplňujte.
Co k tomu dodat - u nás se žádná statistika nedělá :think: . Takže kdybych tyto papíry vyplnila na porodním sále jako sestra - vše by bylo v pořádku, ale doma je vyplnit sice můžu, ale nikdo je nechce :think: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
3.2.12 16:44

A teď si představte, že člověk podobný té, jejíž jméno se nesmí vyslovit, sedí třeba v politice :zed: To by bylo válek :pankac: S nikým nebudu diskutovat, protože já mám tento svůj názor a hotovo. Žádná diplomacie, žádné kompromisy, prostě bude po mém. Typický autoritativní totalitní postoj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
3.2.12 16:44
Kytka32 píše:
Lenkaamimi - a ještě jedna věc, tím že nejsi ani ochotná poslechnout si argumenty druhé strany jim dáváš možnost psát ti právě takové kometáře, jaké ti píšou. Ironické, povýšené a pobavené a to je škoda. Jestli jim chceš svůj postoj vysvětlit, udělej to bez emocí a klidně :kytka:

Bohužel, pokud někdo na předložení statistik, srovnání, věděckých důkazů o srovantelné bezpečnosti DP s porody v nemocnici, reaguje tak, že zná argumenty (ani by jakoukoliv studii byť jen přelétl), a že by to mělo být trestné a mělo být trestné a ještě 10× mělo být trestné, tak rozhodně nejde o VYSVĚTLOVÁNÍ postoje, ale o zarytou a zabedněnou urputnost, bez jakéhokoliv jiného důvodu, než „já to tak chci“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
3.2.12 16:45
Amabilis77 píše:
A teď si představte, že člověk podobný té, jejíž jméno se nesmí vyslovit, sedí třeba v politice :zed: To by bylo válek :pankac: S nikým nebudu diskutovat, protože já mám tento svůj názor a hotovo. Žádná diplomacie, žádné kompromisy, prostě bude po mém. Typický autoritativní totalitní postoj.

tak minimálně jeden tam sedí http://www.lidovky.cz/…ln_domov.asp?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
3.2.12 16:48
kordy píše:
Amabilis77 píše:
tak minimálně jeden tam sedí http://www.lidovky.cz/…ln_domov.asp?…

Pravda, na toho jsem zapomněla :cert:
(jen pro odlehčení, šiju kostýmy pro děti na karneval a mám starý šlapací stroj a teď jsem se přistihla, že píšu na klávesnici a u toho mám tendence hejbat nohama na imaginárním šlapadle :lol: )

Příspěvek upraven 03.02.12 v 17:04

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
3.2.12 16:49
EvaHoráková píše:
Takže kdybych tyto papíry vyplnila na porodním sále jako sestra - vše by bylo v pořádku, ale doma je vyplnit sice můžu, ale nikdo je nechce :think: .

Ano, postoj co nevidím, to neexistuje. To dělají tak roční děti, ne? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
3.2.12 16:50

Evo, u nás se statistika dělá, ale pouze vzhledem k tomu, se narodí placenta (dokonce ani ne dítě).
Takže mezi porody mimo ZZ (a tedy ty, u který se posuzuje úmrtnost a morbidita - nemocnost) se octnou i ty utajené, porody feťaček, nelegálních přistěhovalkyň, jsou tam děti pohozené za popelnice a pod. Takže se vezme plánovaný a asistovaný a bezproblémový porod doma a pak porod třeba bezdomovkyně, která dítě nechá v tašce v parku. 1 dítě živé + 1 dítě mrtvé, to máme 50% procentní úmrtnost při porodu mimo ZZ.

Paradoxně děti, které se narodí doma, ale kvůli problémům s placentou jejich matka odjela do porodnice, jsou už vedené jako narozené ve ZZ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Seznam porodnic a jejich recenze na eMiminu

Kde přivedete na svět své miminko?

Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.

Poradna porodní asistence

Ikona - Vladimíra Toplaková

Bc. Vladimíra Toplaková