Domácí porod

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3.2.12 16:52

Gladys - myslím, že to nedělají jenom děti :lol: . To je postoj většiny :lol: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lenkaamimi
3.2.12 16:54
Kytka32 píše:
ano to už je jiné téma. já jsem již psala o tom, jak si myslím, že by měla vypadat ideální porodnice :-) , nebo klidně porod doma s veškerými možnými prostředky k záchraně dítěte, ale bez čekání, převozů atd. to, že bude matka ve vězení opravdu dítěti život nevrátí , to je pravda, bohužel mu to život nevrátí ani když tam sedět nebude. je to podobné, jako s jiným trestným činem. v tuto chvíli porod doma trestným činem není. já jsem pro, aby byl. můj názor.
V pořádku, třeba to tak jednou bude, třeba ne. A třeba začnou být dřív ideální porodnice a tahle diskuze bude bezpředmětná :dance:

krásně řečeno, myslím, že podle toho, jak to pozoruji v naší politické situaci, ideální porod bude tzv. nadstandardní péčí, kde si za ten luxus a pohodlíčko pěkně připlatíme. no, možná by si na to žena i dokázala našetřit, dnes je to bohužel tak, že žena je na porodním stole spíše jako dobytek s číslem a šup at jde další pán na holení. :-))mám strach, že až budu rodit, že se mi zase malej zasekne dole a bude dusit, ale já jsem právě ten případ, kdy jsem těžce přenášela, měla jsem už úplně zapáchající plodovou vodu, porod neběžel a císař nešel, malý byl pod kostí. takže všechno špatně. myslím, že kdyby mě nekomandovaly ty porodní asistentky, tak mohlo být lépe, nemusela jsem snášet nějaké roztahování atd, ale nevím, vím jen to, že sama bych neporodila, dítě už mělo rozmočené ruce, nohy, nemělo místo, špatnou plodovou vodu, doktoři se mi snažili pomoct, měla jsem vyvolávačku i v kapačce přímo do žíly a nakonec malýho ze mě vytlačili 3 lidi zakázaným způsobem a nedýchal. takže mazec. teď vím, že nikdo chybu asi neudělal, ale mám strach, jak to bude v červnu. chtěla bych mít možnost si rodit podle svého, třeba by tomu gravitace pomohla atd. no, zlatý střed neexistuje a já zatím doma očkuju partnera, aby nám zařídil veškeré pohodlí, co to půjde až budu rodit. i kdyby se měl porvat. chudák. :-)

• Citovat
  • Upravit
3.2.12 16:55

KORDY - tak mé babetko není v žádné statistice… Nikdo nic nepsal, ani nechtěl vědět… :think: :think: :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
3.2.12 17:17
EvaHoráková píše:
KORDY - tak mé babetko není v žádné statistice… Nikdo nic nepsal, ani nechtěl vědět… :think: :think: :think:

No jasně a určtitě nejsi sama (z domarodek), ovšem o každém méně podařeném DP se ví 100% a taky 100% v těchto statistikách figuruje.

Ale ono je to celkem fuk, statistiky (ani ty co vyjdou nepříznivě) nikoho nezajímají (koho ano, tak si najde ty relevantní ;)), důležitější je v podobných diskuzích osobní zkušenost, a případně fakt, že i pan doktor (jméno si doplňte libovolné) přece říkal, že je to nebezpečné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.2.12 17:24

KORDY - tvá slova :palec:
Přesně tak - pokud se „problém“ stane v porodnici - je to statistika. Pokud se „komplikace“ stane doma - mediální případ!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Gabika
3.2.12 17:38
Lenkaamimi píše:
Kytka32 píše:
ano to už je jiné téma. já jsem již psala o tom, jak si myslím, že by měla vypadat ideální porodnice :-) , nebo klidně porod doma s veškerými možnými prostředky k záchraně dítěte, ale bez čekání, převozů atd. to, že bude matka ve vězení opravdu dítěti život nevrátí , to je pravda, bohužel mu to život nevrátí ani když tam sedět nebude. je to podobné, jako s jiným trestným činem. v tuto chvíli porod doma trestným činem není. já jsem pro, aby byl. můj názor.
V pořádku, třeba to tak jednou bude, třeba ne. A třeba začnou být dřív ideální porodnice a tahle diskuze bude bezpředmětná :dance:
krásně řečeno, myslím, že podle toho, jak to pozoruji v naší politické situaci, ideální porod bude tzv. nadstandardní péčí, kde si za ten luxus a pohodlíčko pěkně připlatíme. no, možná by si na to žena i dokázala našetřit, dnes je to bohužel tak, že žena je na porodním stole spíše jako dobytek s číslem a šup at jde další pán na holení. :-))mám strach, že až budu rodit, že se mi zase malej zasekne dole a bude dusit, ale já jsem právě ten případ, kdy jsem těžce přenášela, měla jsem už úplně zapáchající plodovou vodu, porod neběžel a císař nešel, malý byl pod kostí. takže všechno špatně. myslím, že kdyby mě nekomandovaly ty porodní asistentky, tak mohlo být lépe, nemusela jsem snášet nějaké roztahování atd, ale nevím, vím jen to, že sama bych neporodila, dítě už mělo rozmočené ruce, nohy, nemělo místo, špatnou plodovou vodu, doktoři se mi snažili pomoct, měla jsem vyvolávačku i v kapačce přímo do žíly a nakonec malýho ze mě vytlačili 3 lidi zakázaným způsobem a nedýchal. takže mazec. teď vím, že nikdo chybu asi neudělal, ale mám strach, jak to bude v červnu. chtěla bych mít možnost si rodit podle svého, třeba by tomu gravitace pomohla atd. no, zlatý střed neexistuje a já zatím doma očkuju partnera, aby nám zařídil veškeré pohodlí, co to půjde až budu rodit. i kdyby se měl porvat. chudák. :-)

To, či by si same porodila, alebo nie, už teraz nezistíme. Podľa mňa pre väčšinu žien pôrod doma nie je vhodný. :nevim: A to myslím nielen fyzicky, ale i psychicky. Darmo bude mať žena ukážkové tehotenstvo, pokiaľ doma nemá pocit bezpečia, nesmie sa do toho nútiť. A rovnako v pôrodnici, darmo tam budem mať za zadkom najlepší tým republike, keď z nich budem mať stres, tak proste hladko neporodím.
Posledný pôrod som mala v zahraničí v pôrodnici, a ako domarodka ich veľmi chválim, ale i keby v čr boli všetky pôrodnice takto na úrovni, i tak budú ženy, ktoré budú rodiť doma, tak ako sú tu v zahraničí. Akurát ich bude menej o tú skupinu rodičiek, ktoré sa kôli momentálnej úrovni českých pôrodníc pôrodniciam vyhýbajú. (ja som bola tiež jednou z nich)

Mmch, ja som sa k domaporodu dostala práve postupne z toho bodu, že som očkovala (vzdelávala) partnera, ako má vyzerať prirodzený pôrod, a ako má za mňa bojovať. ;) Ďalší bod bol, že som si našla PA, ktorá bude bojovať za mňa a manžela, tretí krok bola príprava na domaporod, pretože nebolo možné zaistiť, aby PA niečo vybojovala v našej krajskej porodnici. ;)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.2.12 17:52
Gabika píše:
Myslím, že to bola Anonymní, ktorá písala Thebestof, že čo robí v diskusihttps://www.emimino.cz/diskuse/domaci-porod-74939/strankovani/44/#i, kde sú ženy, ktoré rodia IBA doma. To ma trochu zarazilo, pretože pozerať sa na domarodky, že rodia IBA DOMA je omyl. Taká žena ak má podmienky, tak doma rodiť začne, a keď to nejde, tak sa proste presunie do pôrodnice. Myslím, že žiadna z nás na pôrode doma netrvá za každú cenu. Ja som rodila 2× v českýh pôrodniciach, tretíkrát doma, a štvrtýkrát v pôrodnici v zahraničí, pretože podmienky na domaporod neboli úplne ideálne. I keď je tu domáci pôrod normálny, nikto sa nad ním nepozastavuje, a moja PA ma priamo varovala, že kľudne sa to môže rozbehnúť tak rýchlo, že nikam nedôjdem. Ja som sa ale doma na pôrod tentokrát necítila, z rôznych dôvodov.

Thebestof - poslíčky v 25tt môžu byť, nemali by byť ale bolestivé, a ani by nemali mať efekt na krček dělohy. To ale dokáže skontrolovať len lekár.

Kytka32 píše:
Tak sice jsme moc nepochopila dotaz na poslíčky, ale hlavně, že to dobře dopadlo :mrgreen:A já mám ještě poslední dotaz na zastánkyně domácích porodů. Když o tom přemýšlím, můj porod rozhodně nebyla nějaká čisťounká záležitost, napřed klystýr, pak šla plodovka, pak jsem se v bolestech myslím i jednou počůrala, pak spousta krve s placentou, takže mně zajímá, KDE doma rodíte? Máte nějak speciálně potaženou postel nebo ve vaně nebo kde? Já si to nějak nedokážu představit.
A ještě, když se miminko narodí, umyjete ho normálně v umyvadle? Pro mně je tohle všechno tak hrozně nepředstavitelné, že mně vážně zajímá, jak to v praxi vypadá.
Díky za odpověď. :kytka:
Ja som rodila na zemi, na matraciach, ktoré sme plánovali vyhodiť, na tom bol igelit a plachty - všetko potom putovali do koša. Miminko sa po narodení neumývalo, bolo čisté. Mne voda sama nepraskla, dieťa sa rodilo s neporušenou blanou okolo hlavičky, špinavé nebolo vôbec. Keďže ma na 3. a 4. pôrod nenastrihávali, deti od krvi neboli, boli čisté, bol na nich akurát mázok a ten sa necháva. Aj keby od krvi boli, tak tým, že majú na pokožke mázok, tak ich stačí utrieť a je to.

No tak to jsi ppochopila spatne -opet.Ja ji jedina odpovedela,ze takove otazky jsou nejlepsi pro lekare,ze sem nepatri do diskuze jsem nepsala.Ona psala,ze se divi tem co sem chodi,kdyz nerodi doma,ze tato diskuze je pro porody doma,ale ze ona chce rodit v nemocnici.Na cez jsem ja odpovedela(logicky)ze by se tedy ptat na diskusich o porodech doma ,pak nemohla ptat ani ona,ktera chce rodit v nemocnici.Vubec to nebylo mysleno vysmesne,chtela jsem ji jen odpovedet.Pak ji napsaly i holky,ze ma zavolat doktora.Doslo tam k nepochopeni ohledne odpovedi na novinare,kde si ona chudak myslela,ze ta odpoved patri ji samotne.Neprevracuj pravdu na ruby… :roll: :roll: :roll:

• Citovat
  • Upravit
1610
3.2.12 17:58
Jo to je úhel pohledu, já bych to každého nechala zaplatit. Podle toho kolik odvedl a odmakal. Dneska rodí kdejaká špína, zabírá místo a ještě nadává v životě nemákla. Na druhou stranu rodí holka , která dřela a ve 30 porodí 1. dítě a má stejný podmínky a přístup. Proč? Kdyby tohle zohlednovali, tak by se péče zlepšila a ubylo by nepřizpůsobivejch.
Lenkaamimi píše:
Kytka32 píše:
krásně řečeno, myslím, že podle toho, jak to pozoruji v naší politické situaci, ideální porod bude tzv. nadstandardní péčí, kde si za ten luxus a pohodlíčko pěkně připlatíme. no, možná by si na to žena i dokázala našetřit, dnes je to bohužel tak, že žena je na porodním stole spíše jako dobytek s číslem a šup at jde další pán na holení. :-))mám strach, že až budu rodit, že se mi zase malej zasekne dole a bude dusit, ale já jsem právě ten případ, kdy jsem těžce přenášela, měla jsem už úplně zapáchající plodovou vodu, porod neběžel a císař nešel, malý byl pod kostí. takže všechno špatně. myslím, že kdyby mě nekomandovaly ty porodní asistentky, tak mohlo být lépe, nemusela jsem snášet nějaké roztahování atd, ale nevím, vím jen to, že sama bych neporodila, dítě už mělo rozmočené ruce, nohy, nemělo místo, špatnou plodovou vodu, doktoři se mi snažili pomoct, měla jsem vyvolávačku i v kapačce přímo do žíly a nakonec malýho ze mě vytlačili 3 lidi zakázaným způsobem a nedýchal. takže mazec. teď vím, že nikdo chybu asi neudělal, ale mám strach, jak to bude v červnu. chtěla bych mít možnost si rodit podle svého, třeba by tomu gravitace pomohla atd. no, zlatý střed neexistuje a já zatím doma očkuju partnera, aby nám zařídil veškeré pohodlí, co to půjde až budu rodit. i kdyby se měl porvat. chudák. :-)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1610
3.2.12 18:00

Pak by se možná i zlepšil přístup k těm co chtěj rodit doma, proč si myslíte že to nechtějí? Protože by to stát stálo další prachy :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.2.12 18:02
Lenkaamimi píše:
Kytka32 píše:
Lenkaamimi - taky nejsem zastánce porodů doma a rozhodně bych tak nikdy nerodila a i přes argmenty, které holky píšou, si pořád myslím, že domácí porod je risk a miminko i matka jsou ve větším ohrožení.Na druhé straně jsem si ale přečetla jejich názory a trochu víc je chápu. Možná bys to mohla taky udělat. Píšeš vlastně pořád to samé a už ti asi nemůžou nic víc odpovědět. Je třeba jim uznat, že domácí porod nikomu nevnucují a mají ho jen jako vlastní volbu. Pokud se jim nebo dítěti něco stane, následky si ponesou celý život samy i bez trestní odpovědnosti… a ani ta by je nepřesvědčila, aby rodily v porodnici. Zkus být prosím tolerantnější a přečti si, co je k tomu vede. :kytka:
já jsem si všechny názory přečetla. i tak zastávám názor, že matky by měly nést trestní odpovědnost za plánované neposkytnutí lékařských prostředků k záchraně zdraví, nebo života. píšu hlavně o dítěti. o jeho poškození. matka si ponese následky po celý život, ale bylo to její rozhodnutí. za to jí už nikdo trestat nebude. Ale poškozené dítě, za to by se mělo trestat. dle mého názoru. jak vědomě chybující porodník, tak matka, která plánuje porodit bez lékařských " vymožeností " . nemluvně nikomu neřekne, jak moc se mu chce žít a jak moc ho mrzí, že matka rozhoduje za něj a tímto nepřijatelným způsobem.

ja chapu,ze nekoho rozcili treba porod doma,kdyz o tom nic nevi,ale je fakt,ze se na vec musime podivat i z jine stranky.Urcite do toho nejdeou bez premysleni-jde preci taky o jejich dite a trestni cinnot za co???Proboha v Nemecku je to normalni,ze kdo chce, rodi doma.Tak to by nemeli osetrovat ani kuraky za jejich rakovinu zpusobenou kourenim.Jsi az moc tvrda.Ja uz to docela chapu vzhledem ke spatnym zkuesnostem(co tu nekteri napsaly) s nekterymi lekari a porodnicemi…

• Citovat
  • Upravit
3.2.12 18:15

KYTKA32- teď jsem si všimla tvého dotazu ohledně praktické stránky domácího porodu.
Můj porod začal slabším krvácením. Vzala jsem si vložku, šla do vany, pak jsem nekrvácela. Přijela PA, já bez kontrakcí. Pak kontrakce přicházely častěji - chodím a cítím vlhko - jdu na záchod se slovy, že mi praskla plodová voda. Plodovka odtekla na záchodě - jdu do sprchy. Vycházím ven, sedím na houpacích matracích - vložka mezi nohama. Manžel napouští bazén - už se tam těším. Vyšetření PA - má na rukavicích hnědý hlen - hlenová zátka odchází. To pokryje třetí vložka. Čůrat chodím sama na záchod. Střídavě bazén, sprcha, bazén..... Po posledním vyšetření mám pocit na močení - jdu čůrat - šílená úleva, příjdu s úsměvem do pokoje - vlezu do bazénu a je to tady… Hlavička vplula do pánve - třikrát zatlačím a Štěpánka je venku :lol: . Sedím v bazénu - pohoda, pohodička. Lezu ven, PA chce zkontrolovat případná zranění. Lehám na postel, na které je jednorázová podložka - PA vše kontroluje. Přichází porod placenty na onu jednorázovou podložku - zatlačím a je venku.
Takže to shrnu - 4 vložky a 2 jednorázové podložky… Štěpánka byla extrémně od mázku - to vyřešil olejíček, tampónek a šikovné ručičky naší PA.
Prosím, ptej se klidně dál, ráda odpovím..... :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
3.2.12 18:20
denca29 píše:
Pak by se možná i zlepšil přístup k těm co chtěj rodit doma, proč si myslíte že to nechtějí? Protože by to stát stálo další prachy :zed:

To se pleteš, péče PA a porod doma je levnější, než klasická péče gynekologa a porod v porodnici. Konkrétně to mají zpracované např. v UK a u nás by to určitě vyšlo obdobně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
815
3.2.12 18:24
EvaHoráková píše:
KYTKA32- teď jsem si všimla tvého dotazu ohledně praktické stránky domácího porodu.
Můj porod začal slabším krvácením. Vzala jsem si vložku, šla do vany, pak jsem nekrvácela. Přijela PA, já bez kontrakcí. Pak kontrakce přicházely častěji - chodím a cítím vlhko - jdu na záchod se slovy, že mi praskla plodová voda. Plodovka odtekla na záchodě - jdu do sprchy. Vycházím ven, sedím na houpacích matracích - vložka mezi nohama. Manžel napouští bazén - už se tam těším. Vyšetření PA - má na rukavicích hnědý hlen - hlenová zátka odchází. To pokryje třetí vložka. Čůrat chodím sama na záchod. Střídavě bazén, sprcha, bazén..... Po posledním vyšetření mám pocit na močení - jdu čůrat - šílená úleva, příjdu s úsměvem do pokoje - vlezu do bazénu a je to tady… Hlavička vplula do pánve - třikrát zatlačím a Štěpánka je venku :lol: . Sedím v bazénu - pohoda, pohodička. Lezu ven, PA chce zkontrolovat případná zranění. Lehám na postel, na které je jednorázová podložka - PA vše kontroluje. Přichází porod placenty na onu jednorázovou podložku - zatlačím a je venku.
Takže to shrnu - 4 vložky a 2 jednorázové podložky… Štěpánka byla extrémně od mázku - to vyřešil olejíček, tampónek a šikovné ručičky naší PA.
Prosím, ptej se klidně dál, ráda odpovím..... :hug:

Evi děkuju, myslím, že všechno, co jsem potřebovala vím. Určitě mně to nepřesvědčilo, abych o porodu doma třeba jen uvažovala, ale myslím, že teď víc chápu důvody, proč se tak někdo rozhodne.
Já jsem měla při porodu takové bolesti, že jsem se nemohla zvednout z balonu a na záchod jsem už prostě nedokázala dojít :oops: Jsem prostě ten typ, kterému porod v porodnici absolutně vyhovuje a neměnil by.
Ale děkuju za vstřícnost :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
3.2.12 18:24
Lenkaamimi píše:
Kytka32 píše:

Zaseknutí dítěte je celkem typické pro porod vyvolávaný a urychlovaný oxytocinem… Kontrakce jsou moc silné a časté, aby dítě zvládlo samo aktivně a správně narotovat. Otázkou je, o kolik to porod urychlilo. Já teda před vyvoláním preferuji plánovaného císaře, jsem ráda, že jsem tuhle volbu před sebou neměla, ale byla jsem připravená na všechny alternativy. Vaginální porod za každou cenu mi přijde jako fanatismus, ta cena může být až moc vysoká…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.2.12 18:25

Já myslela, že příspěvek ohledně toho, že rodíme doma jenom kvůli penězům. Já si platila konzultace se svou PA a porod taky. Vím přesně, kolik jsme platili. Protože pracuji v nemocnici a pracovala jsem i v porodnici - vím, kolik stojí porod v nemocnici - cena nemocnicničního porodu je mnohonásobně vyšší!!!!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Seznam porodnic a jejich recenze na eMiminu

Kde přivedete na svět své miminko?

Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.

Poradna porodní asistence

Ikona - Vladimíra Toplaková

Bc. Vladimíra Toplaková