Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Lenkaamimi píše:kordy píše:mě to taky přijde jako sektářství hazardující s lidským životem. podle mého názoru by měl být plánovaný porod bez dostupné zdravotnické techniky trestný.verjanku píše:Dala jsem to číst i manželovi a oběma nám to prostě připadá jak jedno ,,křesťanské hnutí", nebo jak se tomu říká, odmítá transfuze a radši by dítě nechali zemřít, než by svolili k transfuzi… Až skoro sektářský postoj. Už to tady nebudu dál komentovat…Nu, pokud máš DP za sektářství, tak víš s prominutím skutečně houby, a vzhledem k tomu, že evidentně víc vědět nechceš, tak to by to mohlo zůstat u toho, že to „dál nebudeš komentovat“.
Ano, to už jsi napsala mnohokrát, my to četly a tvůj názor na DP akceptujeme. Něco nového k věci nemáš…?
BECKIE - napsala jsem ti soukromou zprávu - prosím, přečti si jí ![]()
HOLKY - co to tady provádíte? Vy se tu doslova hádáte a slovíčkaříte. Ale nejvíc mě mrzí, jak se urážíte! Kde to jsme!
Já jsem v pohodě a v klidu, ale to bude asi tím, že nemám potřebu komukoli věnovat svůj názor a přesvědčovat, že právě to, co dělám já, je nejlepší řešení.
Teď už dokonce trestní čin?????? Trošku se to zvrtlo, ne?
Každá žena má svůj názor - tak si ho vyslechněme a popřemýšlejme.
Tuto diskuzi nebudu uzamykat! Mám pro to své důvody. Vím, jak zoufale jsem hledala někoho, kdo mi veřejně řekne, že rodil doma. Právě pro ženy, které potřebují někoho k sobě najít, tu budu. ![]()
Lenkaamimi píše:kordy píše:mě to taky přijde jako sektářství hazardující s lidským životem. podle mého názoru by měl být plánovaný porod bez dostupné zdravotnické techniky trestný.verjanku píše:Dala jsem to číst i manželovi a oběma nám to prostě připadá jak jedno ,,křesťanské hnutí", nebo jak se tomu říká, odmítá transfuze a radši by dítě nechali zemřít, než by svolili k transfuzi… Až skoro sektářský postoj. Už to tady nebudu dál komentovat…Nu, pokud máš DP za sektářství, tak víš s prominutím skutečně houby, a vzhledem k tomu, že evidentně víc vědět nechceš, tak to by to mohlo zůstat u toho, že to „dál nebudeš komentovat“.
Asi to nevíš, ale porod doma je zcela legální součástí porodnických systémů v zemích EU, Kanadě, Novém Zélandě, nevím přesně jak to funguje v Austrálii a USA. Asi jsou tam všichni včetně politiků a ministrů zdravotnictví hrozní sektáři ![]()
Někde je porodní asistentka k domácímu porodu dokonce hrazená z věřejného pojištění, takže do sekty patří i zdravotní pojišťovny.
Rodí tam doma cca 1-3% žen, s vyjímkou Holandska (tam je to pokud vím 30%), mohou se svobodně rozhodnout, jestli doma, porodní dům, nebo porodnice.
Tak strašný hazard to určitě nebude, když třeba Švédsko má ještě lepší novorozeneckou úmrtnost, než my a doam tam rodí zhruba takové procento žen, jako by bylo unás.
Takže jinde to funguje a děti ani matky hromadně neumírají a za sektu je nikdo nepovažuje. Názory na to jsou tam samozřejmě taky různé, ale ten hon na čarodějnice a obviňování ze sektářství, to je taková česká rarita.
Kytka32 píše:
Tak sice jsme moc nepochopila dotaz na poslíčky, ale hlavně, že to dobře dopadloA já mám ještě poslední dotaz na zastánkyně domácích porodů. Když o tom přemýšlím, můj porod rozhodně nebyla nějaká čisťounká záležitost, napřed klystýr, pak šla plodovka, pak jsem se v bolestech myslím i jednou počůrala, pak spousta krve s placentou, takže mně zajímá, KDE doma rodíte? Máte nějak speciálně potaženou postel nebo ve vaně nebo kde? Já si to nějak nedokážu představit.
A ještě, když se miminko narodí, umyjete ho normálně v umyvadle? Pro mně je tohle všechno tak hrozně nepředstavitelné, že mně vážně zajímá, jak to v praxi vypadá.
Díky za odpověď.
No, plodovka mi praskla u obou porodu, u prvního syna víc, takže honem ručník, do sprchy a pak na záchod nechat odtéct. U druhého žádné dramatické prasknutí, jen jsem najednou měla mokrý gaťky a celou dobu plodovka ucvrkávala, vycpávala jsem se normálními čtvercovými plínkami až téměř do konce. Klystýr jsem neměla ani u jednoho porodu, u prvního by se to nestihlo, ale proseděla jsem předtím skoro 3/4h na záchodě, kde jsem se efektivně vyčistila. U druhého porodu od chvíle, kdy začli pořádné kontrakce, začlo i čištění, byl to celkem masakr, byla jsem na záchodě asi tak milionkrát.
Doma jsem rodila na zemi u gauče. Měla jsem na zemi hozenou deku a velkou přikrývku, přes to igelitové prostěradlo, na tom jednorázovou podložku. Při porodu jsem i čůrala, při tlačení šlo zkrátka všechno ven, bylo to jen trochu, předtím sjem furt lítala na záchod. Trochu jsem se natrhla, takže krve bylo spousta, Franta byl jak z hororu
A jak jsem si ho vzala do náručí, tak jsem pak byla od krve i já, pak mi IK ve sprše pomáhala a měla jsem krev až za krkem. Ale nebylo to nějak velké množství, žádný litry, spíš tak dobře rozpatlaná dvoudecka
Úklid nebyl nijak dramatický, já jsem pak sbalila dopoledne to igelitové prostěradlo a nacpala do pytle, naházela nějaké plínky od plodovky a ručník do pračky a bylo uklizeno.
Mišanila píše:Lenkaamimi píše:kordy píše:mě to taky přijde jako sektářství hazardující s lidským životem. podle mého názoru by měl být plánovaný porod bez dostupné zdravotnické techniky trestný.verjanku píše:Dala jsem to číst i manželovi a oběma nám to prostě připadá jak jedno ,,křesťanské hnutí", nebo jak se tomu říká, odmítá transfuze a radši by dítě nechali zemřít, než by svolili k transfuzi… Až skoro sektářský postoj. Už to tady nebudu dál komentovat…Nu, pokud máš DP za sektářství, tak víš s prominutím skutečně houby, a vzhledem k tomu, že evidentně víc vědět nechceš, tak to by to mohlo zůstat u toho, že to „dál nebudeš komentovat“.Asi to nevíš, ale porod doma je zcela legální součástí porodnických systémů v zemích EU, Kanadě, Novém Zélandě, nevím přesně jak to funguje v Austrálii a USA. Asi jsou tam všichni včetně politiků a ministrů zdravotnictví hrozní sektáři
Takže jinde to funguje a děti ani matky hromadně neumírají a za sektu je nikdo nepovažuje. Názory na to jsou tam samozřejmě taky různé, ale ten hon na čarodějnice a obviňování ze sektářství, to je taková česká rarita.
Někde je porodní asistentka k domácímu porodu dokonce hrazená z věřejného pojištění, takže do sekty patří i zdravotní pojišťovny.
Rodí tam doma cca 1-3% žen, s vyjímkou Holandska (tam je to pokud vím 30%), mohou se svobodně rozhodnout, jestli doma, porodní dům, nebo porodnice.
Tak strašný hazard to určitě nebude, když třeba Švédsko má ještě lepší novorozeneckou úmrtnost, než my a doam tam rodí zhruba takové procento žen, jako by bylo unás.
mám k dispozici veškerá fakta o této problematice a proto si za svým názorem pevně stojím. teď a tady za okolností, které u nás panují si myslím, že by měla být matka trestně odpovědná, pokud se dítěti u plánovaného domácího porodu zkřiví vlásek. můj názor.
Lenkaamimi píše:Mišanila píše:mám k dispozici veškerá fakta o této problematice a proto si za svým názorem pevně stojím. teď a tady za okolností, které u nás panují si myslím, že by měla být matka trestně odpovědná, pokud se dítěti u plánovaného domácího porodu zkřiví vlásek. můj názor.Lenkaamimi píše:kordy píše:mě to taky přijde jako sektářství hazardující s lidským životem. podle mého názoru by měl být plánovaný porod bez dostupné zdravotnické techniky trestný.verjanku píše:Dala jsem to číst i manželovi a oběma nám to prostě připadá jak jedno ,,křesťanské hnutí", nebo jak se tomu říká, odmítá transfuze a radši by dítě nechali zemřít, než by svolili k transfuzi… Až skoro sektářský postoj. Už to tady nebudu dál komentovat…Nu, pokud máš DP za sektářství, tak víš s prominutím skutečně houby, a vzhledem k tomu, že evidentně víc vědět nechceš, tak to by to mohlo zůstat u toho, že to „dál nebudeš komentovat“.Asi to nevíš, ale porod doma je zcela legální součástí porodnických systémů v zemích EU, Kanadě, Novém Zélandě, nevím přesně jak to funguje v Austrálii a USA. Asi jsou tam všichni včetně politiků a ministrů zdravotnictví hrozní sektáři
Veškerá fakta? A kdes je sebrala? Obávám se, že je nemají ani odborníci ![]()
Lenkaamimi píše:Mišanila píše:mám k dispozici veškerá fakta o této problematice a proto si za svým názorem pevně stojím. teď a tady za okolností, které u nás panují si myslím, že by měla být matka trestně odpovědná, pokud se dítěti u plánovaného domácího porodu zkřiví vlásek. můj názor.Lenkaamimi píše:kordy píše:mě to taky přijde jako sektářství hazardující s lidským životem. podle mého názoru by měl být plánovaný porod bez dostupné zdravotnické techniky trestný.verjanku píše:Dala jsem to číst i manželovi a oběma nám to prostě připadá jak jedno ,,křesťanské hnutí", nebo jak se tomu říká, odmítá transfuze a radši by dítě nechali zemřít, než by svolili k transfuzi… Až skoro sektářský postoj. Už to tady nebudu dál komentovat…Nu, pokud máš DP za sektářství, tak víš s prominutím skutečně houby, a vzhledem k tomu, že evidentně víc vědět nechceš, tak to by to mohlo zůstat u toho, že to „dál nebudeš komentovat“.Asi to nevíš, ale porod doma je zcela legální součástí porodnických systémů v zemích EU, Kanadě, Novém Zélandě, nevím přesně jak to funguje v Austrálii a USA. Asi jsou tam všichni včetně politiků a ministrů zdravotnictví hrozní sektáři
Tak jo
Je to už všechno, co jsi tu potřebovala sdělit?
Lenkaamimi - taky nejsem zastánce porodů doma a rozhodně bych tak nikdy nerodila a i přes argmenty, které holky píšou, si pořád myslím, že domácí porod je risk a miminko i matka jsou ve větším ohrožení.
Na druhé straně jsem si ale přečetla jejich názory a trochu víc je chápu. Možná bys to mohla taky udělat. Píšeš vlastně pořád to samé a už ti asi nemůžou nic víc odpovědět. Je třeba jim uznat, že domácí porod nikomu nevnucují a mají ho jen jako vlastní volbu. Pokud se jim nebo dítěti něco stane, následky si ponesou celý život samy i bez trestní odpovědnosti… a ani ta by je nepřesvědčila, aby rodily v porodnici. Zkus být prosím tolerantnější a přečti si, co je k tomu vede. ![]()
myslím, že už to začíná být trochu nuda, vlastně furt jen opakuješ to samé. Tak ti to zopakuju taky, četly jsme tvůj názor, tvůj odmítavý postoj akceptujeme, máš na něj právo. Ale je poněkud únavné ho číst stále dokola.
Kytka32 píše:
Lenkaamimi - taky nejsem zastánce porodů doma a rozhodně bych tak nikdy nerodila a i přes argmenty, které holky píšou, si pořád myslím, že domácí porod je risk a miminko i matka jsou ve větším ohrožení.Na druhé straně jsem si ale přečetla jejich názory a trochu víc je chápu. Možná bys to mohla taky udělat. Píšeš vlastně pořád to samé a už ti asi nemůžou nic víc odpovědět. Je třeba jim uznat, že domácí porod nikomu nevnucují a mají ho jen jako vlastní volbu. Pokud se jim nebo dítěti něco stane, následky si ponesou celý život samy i bez trestní odpovědnosti… a ani ta by je nepřesvědčila, aby rodily v porodnici. Zkus být prosím tolerantnější a přečti si, co je k tomu vede.
chybí mi tu možnost:
to se mi líbí ![]()
kordy píše:Kytka32 píše:chybí mi tu možnost:
Lenkaamimi - taky nejsem zastánce porodů doma a rozhodně bych tak nikdy nerodila a i přes argmenty, které holky píšou, si pořád myslím, že domácí porod je risk a miminko i matka jsou ve větším ohrožení.Na druhé straně jsem si ale přečetla jejich názory a trochu víc je chápu. Možná bys to mohla taky udělat. Píšeš vlastně pořád to samé a už ti asi nemůžou nic víc odpovědět. Je třeba jim uznat, že domácí porod nikomu nevnucují a mají ho jen jako vlastní volbu. Pokud se jim nebo dítěti něco stane, následky si ponesou celý život samy i bez trestní odpovědnosti… a ani ta by je nepřesvědčila, aby rodily v porodnici. Zkus být prosím tolerantnější a přečti si, co je k tomu vede.
to se mi líbí
Taky mě Kytka potěšila, mám přecejen nakonec pocit, že ta diskuze měla smysl, že aspoň někdo pochopil…
kordy píše:Lenkaamimi píše:myslím, že už to začíná být trochu nuda, vlastně furt jen opakuješ to samé. Tak ti to zopakuju taky, četly jsme tvůj názor, tvůj odmítavý postoj akceptujeme, máš na něj právo. Ale je poněkud únavné ho číst stále dokola.Mišanila píše:mám k dispozici veškerá fakta o této problematice a proto si za svým názorem pevně stojím. teď a tady za okolností, které u nás panují si myslím, že by měla být matka trestně odpovědná, pokud se dítěti u plánovaného domácího porodu zkřiví vlásek. můj názor.Lenkaamimi píše:kordy píše:mě to taky přijde jako sektářství hazardující s lidským životem. podle mého názoru by měl být plánovaný porod bez dostupné zdravotnické techniky trestný.verjanku píše:Dala jsem to číst i manželovi a oběma nám to prostě připadá jak jedno ,,křesťanské hnutí", nebo jak se tomu říká, odmítá transfuze a radši by dítě nechali zemřít, než by svolili k transfuzi… Až skoro sektářský postoj. Už to tady nebudu dál komentovat…Nu, pokud máš DP za sektářství, tak víš s prominutím skutečně houby, a vzhledem k tomu, že evidentně víc vědět nechceš, tak to by to mohlo zůstat u toho, že to „dál nebudeš komentovat“.Asi to nevíš, ale porod doma je zcela legální součástí porodnických systémů v zemích EU, Kanadě, Novém Zélandě, nevím přesně jak to funguje v Austrálii a USA. Asi jsou tam všichni včetně politiků a ministrů zdravotnictví hrozní sektáři
to je v pořádku, já jen reaguji, pokud mne někdo osloví.
Kytka32 píše:
já jsem si všechny názory přečetla. i tak zastávám názor, že matky by měly nést trestní odpovědnost za plánované neposkytnutí lékařských prostředků k záchraně zdraví, nebo života. píšu hlavně o dítěti. o jeho poškození. matka si ponese následky po celý život, ale bylo to její rozhodnutí. za to jí už nikdo trestat nebude. Ale poškozené dítě, za to by se mělo trestat. dle mého názoru. jak vědomě chybující porodník, tak matka, která plánuje porodit bez lékařských " vymožeností " . nemluvně nikomu neřekne, jak moc se mu chce žít a jak moc ho mrzí, že matka rozhoduje za něj a tímto nepřijatelným způsobem.
Lenkaamimi píše:Kytka32 píše:já jsem si všechny názory přečetla. i tak zastávám názor, že matky by měly nést trestní odpovědnost za plánované neposkytnutí lékařských prostředků k záchraně zdraví, nebo života. píšu hlavně o dítěti. o jeho poškození. matka si ponese následky po celý život, ale bylo to její rozhodnutí. za to jí už nikdo trestat nebude. Ale poškozené dítě, za to by se mělo trestat. dle mého názoru. jak vědomě chybující porodník, tak matka, která plánuje porodit bez lékařských " vymožeností " . nemluvně nikomu neřekne, jak moc se mu chce žít a jak moc ho mrzí, že matka rozhoduje za něj a tímto nepřijatelným způsobem.
Já vím, ale to, že bude matka sedět ve vězení tomu nemluvněti život nevrátí a ani hrozba vězení by matkám tady nezabránila rodit doma. Spíš by se měl hledat kompromis, jak jim dát, co potřebují a to tak, aby zároveň byla lékařská péče na dosah…
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.
mě to taky přijde jako sektářství hazardující s lidským životem. podle mého názoru by měl být plánovaný porod bez dostupné zdravotnické techniky trestný.