Domácí porod

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5579
3.2.12 23:03
Bek píše:
JanaK88 píše:
Anonymní píše:
beckie píše:
Já si Krč vybrala jen proto, že bydlím za IKEMEM a s myšlenkou, že to prostě „dám“, ale jak jsem psala, nechci to prostě jen dát. Chtěla bych, aby jsme si to s partnerem i miminkem hezky užili.
ja jen nechapu,jak muze byt v cechach neco takoveho zakazane-tady ma kazdy u porodu PA-doktori to doporucuji,protoze je uz nebavi behat kolem tech zenskych.Prijdou jen ,kdyz jde do tuheho. :nevim: :nevim: :nevim: Ja videla primare az u cisare,jinak tam nesel.Byla u me porad jen PA.Tady se to bere fakt asi jinak.Mne pripada,ze se to u vas vraci do totalismu,nechapu jak muzou zakazat porody doma,nebo asistentku u porodu :?: :?: :?: A vubec,ze mate strach a jako aby jste to stihly kde to tam fakt zijete??Nerypu je to sokujici!!!!Tady naopak vnucuji porodni domy-lekari reknou nemame k vam cas litat,kdyz rodite paralelne-dojedte si do porodniho domu-uplne s usmevem 8o Jako doporuci,nevnucuji nic…
V ČR je normální, že hned po příjezdu do porodnice vyfasuješ kanylu do ruky (co kdyby něco). Už to mnohé naznačuje a rozhodně mi to nepřijde jako uklidnění pro rodičku, že porod zvládne :?
o tom jsem tedy ještě neslyšela :nevim:

Tak u mě to tak bylo u všech tří dětí :roll: oni ti tu kanylu dají už jen proto, aby se jim pak líp dával ten oxytocin, aby placenta byla rychle venku :zed: Já si třikrát „užila“ péči v porodnici a právě proto bych teď ráda ambulantní porod. Na domácí si netroufám a ani bych nenašla podporu u manžela, ale ambulantní je pro mě kompromisní řešení ku spokojenosti všech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12064
3.2.12 23:06
Bek píše:
beckie píše:
Anonymní: Všude to tak opravdu není ale většinou bohužel ano. Já Sárinku rodila v Podolí, ale šla jsem tam neznalá. Byl to prostě porod. Až teď vidím, že jsem opravdu nemusela ležet na monitoru a pak si nechat píchnout něco proti bolesti, stačilo jen chodit a důvěřovat sama sobě, né poslouchat je jako ovečka. A na to si myslím, že porodnice hřeší. Většina žen jde a vydá se jim všanc a nedostanou informace jako udělám toto a nebo to může být i takto vyberte si. Většinou uděláme toto a basta. Není šance na protože je to takto a takto.
nezlob se na mě, ale že jsi byla na monitoru je jen dobře a snad si taky o té porodnici zjistím co a jak dělá, ne jen od nich, ale i od známých,kamošek, co tam byli nebo jsou recenze. Já teda čekám první a vím, že proti bolesti si nic píchnout nechat nemusím, pokud ovšem nezačnou problémy a musí jít mimčo ven, nebo je ten porod už extra dlouhej.

Ležet na monitoru je skutečně nesmysl. Monitorovat miminko můžou i tak, že si k tobě PA klekne nebo sedne, prostě podle maminky jak jí to zrovna vyhovuje. Ve Vrchlabí to takhle funguje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12064
3.2.12 23:08
Anonymní píše:
Monika H. píše:
Anonymní píše:
https://www.emimino.cz/diskuse/domaci-porod-74939/strankovani/52/?anchor=postId12712546#
Monika H. píše:
Gladys píše:
Anonymní píše:
beckie píše:
Já si Krč vybrala jen proto, že bydlím za IKEMEM a s myšlenkou, že to prostě „dám“, ale jak jsem psala, nechci to prostě jen dát. Chtěla bych, aby jsme si to s partnerem i miminkem hezky užili.
ja jen nechapu,jak muze byt v cechach neco takoveho zakazane-tady ma kazdy u porodu PA-doktori to doporucuji,protoze je uz nebavi behat kolem tech zenskych.Prijdou jen ,kdyz jde do tuheho. :nevim: :nevim: :nevim: Ja videla primare az u cisare,jinak tam nesel.Byla u me porad jen PA.Tady se to bere fakt asi jinak.Mne pripada,ze se to u vas vraci do totalismu,nechapu jak muzou zakazat porody doma,nebo asistentku u porodu :?: :?: :?: A vubec,ze mate strach a jako aby jste to stihly kde to tam fakt zijete??Nerypu je to sokujici!!!!Tady naopak vnucuji porodni domy-lekari reknou nemame k vam cas litat,kdyz rodite paralelne-dojedte si do porodniho domu-uplne s usmevem 8o Jako doporuci,nevnucuji nic…
Anonymní, v tomhle máš naprostou pravdu, vracíme se do totality. Místo abychom se učili od zemí, kde už dlouho vládne demokracie, díváme se na východ a hledáme vzory v postkomunistických zemích. Jsme členy EU a mám pocit, že za tohle už by mělo hrozit vyloučení, protože zde nebudou dodržena základní lidksá práva.
Kdyby ten návrat k totalitě byl jen v porodnictví, ale to je prostě všude kam se podíváš. Je tady komunismus tak jak byl, jen se otevřely hranice. Jiný rozdíl nevidím. Není den abych nepřemýšlela o odchodu, jenomže ještě pořád mě tady dost věcí drží :nevim:
Mne uz nedrzelo nic :D Pokud nekdo chce odejit,tak to udela a nelituju toho dneska.chapu,ze s detma uz je to slozitejsi.Mam kamosky,ktery by chtely sem za mnou,ale drzi je rodina.Kvuli detem kvuli skole,ale ani nechapou jak tady by jim bylo lepe ve vsem.Jak socialni site funguji.Treba prijde turecka rodina ,je jich jak psu a dostanou hned Harz 4-socialni poplaty ve vyssi daleko vetsi,nez by meli doma plat.Nemecko otevira dvere vsem a pokud umi clovek maknout a to my cesky umime,ma se tu vic nez dobre. ;) ;) ;) je mi ale jasny,ze ne kazdy chce zit jinde-to akceptuju ;) ;) ;) Jinak jde vse i s detma…
Máme tady firmu a dost na tom makáme, to nás tu zatím drží. Kvůli podnikání jsme koupili i velkou nemovitost a dáváme jí dokupy. Uvidím co bude dál, pokud bude chtít stát narvat násilím do mé milované dcery očkování, tak se sbalím a pojedu. Já bych ani od jiného státu nic nechtěla, žádné příspěvky nic, jen tu svobodu, možnost volby. Pokud budeš mít čas, napiš mi prosím tě o svém životě v Německu a také za jak dlouho se člověk naučí jazyk, jak najít práci apod. Právě do Německa bychom asi šli. Muž tam žil, chodil tam na základku, po „převratu“ se jeho rodiče vrátili zpět. Jemu ale zůstalo to německé myšlení a je právě tady už dost na nervy (čemuž se nedivím)…
Ja Ti zitra napisu vsechno o teto zemi,o jazyku a o praci. :kytka: Dneska uz jdu spat…napisu !!! :kytka:

Děkuju :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5579
3.2.12 23:08
Bek píše:
beckie píše:
Anonymní: Všude to tak opravdu není ale většinou bohužel ano. Já Sárinku rodila v Podolí, ale šla jsem tam neznalá. Byl to prostě porod. Až teď vidím, že jsem opravdu nemusela ležet na monitoru a pak si nechat píchnout něco proti bolesti, stačilo jen chodit a důvěřovat sama sobě, né poslouchat je jako ovečka. A na to si myslím, že porodnice hřeší. Většina žen jde a vydá se jim všanc a nedostanou informace jako udělám toto a nebo to může být i takto vyberte si. Většinou uděláme toto a basta. Není šance na protože je to takto a takto.
nezlob se na mě, ale že jsi byla na monitoru je jen dobře a snad si taky o té porodnici zjistím co a jak dělá, ne jen od nich, ale i od známých,kamošek, co tam byli nebo jsou recenze. Já teda čekám první a vím, že proti bolesti si nic píchnout nechat nemusím, pokud ovšem nezačnou problémy a musí jít mimčo ven, nebo je ten porod už extra dlouhej.

Ono zjistit jak se dítěti daří jde i bez 30min. sezení bez hnutí v kontrakcích na monitoru ;) pravda, musela jsem si to doslova v bolestech vyřvat, ale najednou to šlo. PA byla teda lehce nešťastná, ale ne proto, že jsem odmítala sednout a nechat na sebe přivázat monitor, spíš proto, že někde za rohem na ni zřejmě řval doktor, že ten monitor prostě potřebuje :zed: ale aby mi to přišel sdělit sám, proč ho tak nutně potřebuje(když porod normálně postupoval) to už mu důležitý nepřišlo :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4306
3.2.12 23:09

Já neslyšela o spoustě věcí, ale tohle si můžeš přečíst nejen v deníčcích, ale i diskuzích. Rodila s kanylou přítelova sestra, teď nedávno sestřenka (jedno město 60 000 a druhé Praha), prostě je to pohodlnější pro doktory, protože žena není bez oblbováků, transfuzí, oxytocinu a roztoku živin porodit ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4132
3.2.12 23:10
Bek píše:
beckie píše:

Chtěla jsem to komentovat podrobněji ale nebudu, můj porod byl a je soukromá záležitost a já sama dobře vím, co bylo a co nebylo správné a co mohlo být jinak lépe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4306
3.2.12 23:13
Monika H. píše:
Bek píše:
beckie píše:
Ležet na monitoru je skutečně nesmysl. Monitorovat miminko můžou i tak, že si k tobě PA klekne nebo sedne, prostě podle maminky jak jí to zrovna vyhovuje. Ve Vrchlabí to takhle funguje.

Ale by chudáček PA se musela ohnout a hlavně, co chudáček doktůrek, na koze má mnohem lepší výhled a přece si nebude k rodičce lehat, když chce být třeba na zemi, nedej bože když chce rodit zavěšená na madle nebo v podřepu. Není to tak ve všech nemocnicích, ale ve většině ano, protože to tak je rutinní a doktoři si chtějí usnadnit práci (kdo ale z nás ne). Mnohé maminky si musely přenosný monitor vysloveně vyřvat a spousta rodiček uvěřila, že nic než neustálé napojení na monitor není možné a hlavně, že tím chce dítě zabít - já ani při MS nevydržím ležet rovně na zádech, nedovedu si takhle představit porod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4132
3.2.12 23:35

Já na monitoru ležela dobře dvě hodiny, protože už po třiceti minutách to vážně bolelo, tak mi PA nabídla, že mi uleví a já pitomá místo abych se snažila o to, aby mě okamžitě odpojila a nechala chodit, tak jsem odkývala vše. Takže jsem tam pak strávila další hodinu a půl. Byla jsem prostě pitomoučká a neměla ani páru o ničem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
4.2.12 08:00
Bek píše:
beckie píše:

Monitor je jen a pouze „forenzní“ důkaz. Ty samé informace dotanou lékaři/PA z dopleru (přenosný snímač ozev), jen z toho neleze papír a tak se to nedá pro budoucí potřeby (kdyby se něco po… a rodička se chtěla soudit, tak aby bylo zřejmé, jak na tom v danou chvíli byla) založit do porodopisu.
A ano, ty třeba víš, že si nemusí nic nechat píchnout, ale ne každý je poučený a manipulace stran personálu (bolet vás to nemusí, porod trochu popoženem, přece nechcete, aby tam miminko bylo moc dlouho, nástřih je nutný, potrhala byste se a miminko by se špatně dostávalo ven) je v téhle době zvlášť mohutná, a zalitá hormony, v cizím prostředí, ve stresu se špatně odmítá, kor když nevíš, že nemají pravdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
4.2.12 08:06
beckie píše:
ivuska.h píše:
beckie píše:
Uf, tak jsem za dnešek přečetla všech padesát stránek. Chudák moje malá, moc si mě dnes neužila. Každopádně nevím, jestli ještě stihnu vše zařídit tak, abych mohla v klidu a připravená porodit doma, ale rozhodně udělám vše proto, abych mohla minimálně porodit ambulantně a tak jak já se rozhodnu, jen je mi hrozně líto, že mám na vše už tak málo času. Bojím se moc, že nic nestihneme a já budu 23.května ležet v Krči na koze s nohama v železech a pak tam zůstanu ležet příšerné tři dny a tiše trpět. :? Jsem opravdu hloupá, takhle vše podcenit.
A co zkusit Neratovice, Hořovice nebo Vrchlabí?
Hodlám zítra telefonovat jako blázen, zjišťovat a najít nejlepší možné řešení. Ideální by bylo sehnat PA, která by ještě byla ochotná pomoci mi porodit doma, nebo se ještě dostat do porodnice, která bude respektovat můj porodní plán a hlavně ideálně přistoupit na ambulantní porod a nebo alespoň PA ochotnou jít s námi k porodu v Krči, kde za mě a partnera bude bojovat jako lev. Vím, že partner mě podpoří ale přeci jen není zdravotník, takže bych ráda někoho, kdo bude vědět, co je nutné a co už je nad rámec.

Zklamu tě, v 99% porodnic si s sebou sice můžeš vzít PA, ale bude tam jen jako doprovod, nebude mít žádné pravomoce, rozhodně za tebe nemůže bojovat s personálem a vést tvůj porod. Co ale může, je radit, jestli to ty (nebo partner) můžeš odmítnout, nebo zda je to v dané chvíli dobré podstoupit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
4.2.12 08:17
doriang píše:
Bek píše:
JanaK88 píše:
Anonymní píše:
beckie píše:
V ČR je normální, že hned po příjezdu do porodnice vyfasuješ kanylu do ruky (co kdyby něco). Už to mnohé naznačuje a rozhodně mi to nepřijde jako uklidnění pro rodičku, že porod zvládne :?
Tak u mě to tak bylo u všech tří dětí :roll: oni ti tu kanylu dají už jen proto, aby se jim pak líp dával ten oxytocin, aby placenta byla rychle venku :zed: Já si třikrát „užila“ péči v porodnici a právě proto bych teď ráda ambulantní porod. Na domácí si netroufám a ani bych nenašla podporu u manžela, ale ambulantní je pro mě kompromisní řešení ku spokojenosti všech.

Měla jsem to stejně, sice při posledních porodech jsem s tím souhlasila (s tím, že mi rozhodně nebudou píchat nic preventivně, ale až kdyby nebylo vyhnutí - přece jen vícerodička a děloha může mít se stahováním trochu potíže, a navíc mám absolutně šílené žíly). Ale ta tendence mít vše připravené, a dávat věci preventivně - co kdyby, ta je při porodech šílená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Bek
5954
4.2.12 08:38

Holky respektuji vaše zkušenosti a docela mne to mrzí,že jste některé tak zklamané, mě porod čeká a nijak si ho neplánuji, prostě až to přijde tak to bude. Co ale vím, že porodnice kam jdu, kanylu automaticky nedávají, pro epidurál nechají rozhodnout rodičku a ptají se, jestli ji chce nebo ne a když je u porodu partner a u mého můj bude, tak se tam přijde podívat asistentka tak jednou za hodinu a zkontroluje co a jak, jinak pár nechávají v soukromý a podle potřeb rodičky, co kde jak chce a nastřihávají až opravdu mimi nejde ven, znám holky, které nastřihlé nejsou a které ano, jelikož jim mimčo nešlo vytlačit, tak je nastřihnou a šup, je venku.
S tím monitorem to tedy taky nechápu, když nejsou komplikace, od kamošky dcera měla pupeční šňůru 2× kolem krku a při kontrakcích se jí dusila, ale monitor na sobě neměla, dr ji nějak monitoroval ze vnitř, byli u ní dva doktoři a primář, tak i vím, že nenechají nic náhodě a nenechají u takového porodu mladýho dr samotnýho, ale to už je jiná.
Beckie to je jasné, že je Tvůj porod soukromá záležitost a že víš, co Ti udělá nejlíp, to asi každá,ale u nás v porodnici vyjdou vstříc tomu, co si rodička přeje a ne že tohle uděláme a tohle tak a hrrr a nevíš co a musíš, jsou tam prostě v klidu.
JanaK88 to já taky, ale nepotřebuju číst o jiných porodnicích, mám zjištěné informace o porodnici, kam půjdu rodit.
Jinak si myslím, že je na každé kde a jak bude rodit, jestli chce dát ale všanc život svého dítěte doma, tak podle mě je to smutné a nezodpovědné, o ambulantních porodech nic nevím, za jak dlouho se třeba jde domů nebo tak, ale mně nevadí, že ztrávím tři dny v nemocnici, ono porodit můžu ráno a komplikace můžou přijít večer, já bych si tedy nic vyčítat nechtěla.
A můžu se zeptat na ten nový zákon, čeho se týká? Díkec

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
4.2.12 08:46
Bek píše:A můžu se zeptat na ten nový zákon, čeho se týká? Díkec

Popisovala jsem asi o 5 stránek zpět. Nový zákon není ničím šílený, v podstatě je pro porody doma spíš příznivý, problém je v tom, že upravuje sankce při poskytování zdravotní péče bez licence. Což je dobře, nechtěla bych zjistit, že můj zubař nemá diplom a pod. Ovšem zároveň už dva roky funguje prováděcí vyhláška o provozou soukromých zdravotních zařízení, pokud někdo nesplní podmínky dané vyhláškou, nedostane licenci. A ty jsou likvidační nejen pro PA (i „statické“, třeba v porodním domě, natož teréní) - konkrétně ten, kdo chce vést porody musí mít zázení operaního sálu, JIP, ARO a kompletně vybavený inkubátor a CTG. Když pominu falt, že na tohle vybavení nemůže mít žádná PA finance, tak to těžko s sebou vezme do „kabely“.

Takže výsledek je, že podle vyhlášky nemá žádná PA v republice licenci a podle nového zákona jí za pomoc při porodu doma hrozí pokuta 1 000 000,–

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
4.2.12 08:56
Bek píše:

Jinak si myslím, že je na každé kde a jak bude rodit, jestli chce dát ale všanc život svého dítěte doma, tak podle mě je to smutné a nezodpovědné, o ambulantních porodech nic nevím, za jak dlouho se třeba jde domů nebo tak, ale mně nevadí, že ztrávím tři dny v nemocnici, ono porodit můžu ráno a komplikace můžou přijít večer, já bych si tedy nic vyčítat nechtěla.

Věř tomu, že ty, které se rozhodnou pro porod doma, nebo předčasný odchod z porodnice, nedávají všanc život svůj, ani svého dítěte. Vědí co dělají a jejich rozhodnutí je podepřeno znalostmi a zkušenostmi jednak a druhak se nezříkají zdravotní péče, při porodu mají u sebe zkušenou (daleko víc, než PA v porodnicích, protože ty se spoléhají na přístroje a lékaře za zády a často jim vnitřní nařízení nedovolí nic jiného, než asistovat porodníkovi, nikoliv porodu) PA, a dále p porodu dítě zkontroluje pediatr, který ještě dojde na 2-3 návštěvy, což je stejné, jako v porodnici (3 dny a každý den vizita).

Je hezké, že si myslíš, že je na každé, kde bude rodit, teď se ještě oprostit od toho, že bys to odsuzovala. Víš, já znám osobně 3 maminky, které o své děti přišly díky porodnici, buď chybou lékaře, nebo díky infekci, kterou dítě v porodnici dostalo. Kdybych se měla řídit svou zkušeností, tak bych asi měla odsuzovat ty, které jdou rodit do porodnice, protože podle mě je tam dítě v ohrožení. Nedělám to, věřím tomu, že se rozhodly podle svého nejlepšího vědomí a že dělají to, co se jim zdá pro jejich dítě nejlepší. Že já to vidím jinak na věci vůbec nic nemění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Bek
5954
4.2.12 09:59
kordy píše:
Bek píše:A můžu se zeptat na ten nový zákon, čeho se týká? Díkec

Popisovala jsem asi o 5 stránek zpět. Nový zákon není ničím šílený, v podstatě je pro porody doma spíš příznivý, problém je v tom, že upravuje sankce při poskytování zdravotní péče bez licence. Což je dobře, nechtěla bych zjistit, že můj zubař nemá diplom a pod. Ovšem zároveň už dva roky funguje prováděcí vyhláška o provozou soukromých zdravotních zařízení, pokud někdo nesplní podmínky dané vyhláškou, nedostane licenci. A ty jsou likvidační nejen pro PA (i „statické“, třeba v porodním domě, natož teréní) - konkrétně ten, kdo chce vést porody musí mít zázení operaního sálu, JIP, ARO a kompletně vybavený inkubátor a CTG. Když pominu falt, že na tohle vybavení nemůže mít žádná PA finance, tak to těžko s sebou vezme do „kabely“.

Takže výsledek je, že podle vyhlášky nemá žádná PA v republice licenci a podle nového zákona jí za pomoc při porodu doma hrozí pokuta 1 000 000,–

Děkuji za vysvětlení :palec: , přístě budu hledat víc. Tak v tomhle případě to podstatě nepovolují, jelikož na to opravdu asi žádná PA nemá, tím pádem si ani rodička vybírat nemůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Seznam porodnic a jejich recenze na eMiminu

Kde přivedete na svět své miminko?

Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.

Poradna porodní asistence

Ikona - Vladimíra Toplaková

Bc. Vladimíra Toplaková