Domácí porod

Napsat příspěvek
Velikost písma:
65
4.2.12 10:04
Bek píše:
kordy píše:
Bek píše:A můžu se zeptat na ten nový zákon, čeho se týká? Díkec

Popisovala jsem asi o 5 stránek zpět. Nový zákon není ničím šílený, v podstatě je pro porody doma spíš příznivý, problém je v tom, že upravuje sankce při poskytování zdravotní péče bez licence. Což je dobře, nechtěla bych zjistit, že můj zubař nemá diplom a pod. Ovšem zároveň už dva roky funguje prováděcí vyhláška o provozou soukromých zdravotních zařízení, pokud někdo nesplní podmínky dané vyhláškou, nedostane licenci. A ty jsou likvidační nejen pro PA (i „statické“, třeba v porodním domě, natož teréní) - konkrétně ten, kdo chce vést porody musí mít zázení operaního sálu, JIP, ARO a kompletně vybavený inkubátor a CTG. Když pominu falt, že na tohle vybavení nemůže mít žádná PA finance, tak to těžko s sebou vezme do „kabely“.

Takže výsledek je, že podle vyhlášky nemá žádná PA v republice licenci a podle nového zákona jí za pomoc při porodu doma hrozí pokuta 1 000 000,–
Děkuji za vysvětlení :palec: , přístě budu hledat víc. Tak v tomhle případě to podstatě nepovolují, jelikož na to opravdu asi žádná PA nemá, tím pádem si ani rodička vybírat nemůže.

Ano, přesně. Takže tím pak pozbývá smyslu nějaké právo ženy zvolit si místo porodu, protože v případě volby domova tak zůstaně bez odborné pomoci, a tím už tedy opravdu riskuje. Přitom si zdravotní pojištění platí domarodka stejně jako ta, co volí porodnici, PA, které ovládají zákonitosti porodu v terénu taky existují, jediné, co neexistuje je tolerance (ani mezi ženami samotnými, natož tolerance z řad zdravotníků).

A protože porody doma defakto NEJDE zajázat, tak to aspoň udělali takhle. Těch, co zvolí neasistovaný porod bude znatelně méně než těch, které by volili porod doma s odbornou pomocí zkušené PA.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
4.2.12 10:09

Holky , taky jem někde na centru před pár dny četla, že zemřela velká zastánkyně domácích porodů.. Rodila doma.. Nevím, jestli se tady dá tomu věřit, co tady je všechno napsané, ale bylo to docela zajimavé…
Možná ty, co propagují porod doma by si to měly přečíst..Prý potom varovala před domácím porodem, měla doma už několik děti.. Nějaká Britka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Bek
5954
4.2.12 10:14
kordy píše:
Bek píše:

Jinak si myslím, že je na každé kde a jak bude rodit, jestli chce dát ale všanc život svého dítěte doma, tak podle mě je to smutné a nezodpovědné, o ambulantních porodech nic nevím, za jak dlouho se třeba jde domů nebo tak, ale mně nevadí, že ztrávím tři dny v nemocnici, ono porodit můžu ráno a komplikace můžou přijít večer, já bych si tedy nic vyčítat nechtěla.

Věř tomu, že ty, které se rozhodnou pro porod doma, nebo předčasný odchod z porodnice, nedávají všanc život svůj, ani svého dítěte. Vědí co dělají a jejich rozhodnutí je podepřeno znalostmi a zkušenostmi jednak a druhak se nezříkají zdravotní péče, při porodu mají u sebe zkušenou (daleko víc, než PA v porodnicích, protože ty se spoléhají na přístroje a lékaře za zády a často jim vnitřní nařízení nedovolí nic jiného, než asistovat porodníkovi, nikoliv porodu) PA, a dále p porodu dítě zkontroluje pediatr, který ještě dojde na 2-3 návštěvy, což je stejné, jako v porodnici (3 dny a každý den vizita).

Je hezké, že si myslíš, že je na každé, kde bude rodit, teď se ještě oprostit od toho, že bys to odsuzovala. Víš, já znám osobně 3 maminky, které o své děti přišly díky porodnici, buď chybou lékaře, nebo díky infekci, kterou dítě v porodnici dostalo. Kdybych se měla řídit svou zkušeností, tak bych asi měla odsuzovat ty, které jdou rodit do porodnice, protože podle mě je tam dítě v ohrožení. Nedělám to, věřím tomu, že se rozhodly podle svého nejlepšího vědomí a že dělají to, co se jim zdá pro jejich dítě nejlepší. Že já to vidím jinak na věci vůbec nic nemění.

Já jen říkám, že nikdy rodička neví, ani zkušená po x odrozených dětech, co se může při nebo po porodu stát, samozřejmě každá chce odrodit zdravé dítě a být sama v pořádku, jenže se můžou stát věci, u kterých je Ti PA k ničemu a nebude Ti moct dokázat pomoct, jen pro to, že je zkušená, některý holky to mají do porodnice i hodinu cesty a za tu dobu může být dítě mrtvé, možná i na pokraji rodička. To je hezké, že pak přijde párkrát pediatr, ale někdy je třeba doktor hned.
Bohužel i v nemocnici se může stát smutná věc, nikdo Ti nic sto pro nezaručí, ale máš tam pomoc hned. Je to prostě můj názor, já za rození doma nikoho neodsuzuji, jen se divím, že i přes všechny možné komplikace, které mohou nastat i zkušené rodičce, do toho jdou. Rodička je mi jedno, ta se může rozhodnout sama, ale to dítě ne.
No ale i přes můj názor je fakt blbý, že tím zákonem to tak šíleně omezili.

Jinak všem přeji rychlé a zdravé porody :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
4.2.12 10:15
kvaček píše:
Holky , taky jem někde na centru před pár dny četla, že zemřela velká porpagátorka domácích porodů.. Rodila doma.. Neívm, jestli se tady dá tomu věřit, co tady je všechno napsané, ale bylo to docela zajimavé…
Možná ty, co propagují porod doma by si to měly přečíst..

Tady to už samosebou proběhlo, zhruba před 30 stránkama. Nj, chudák paní, dostala infarkt. Kdyby ho dostala před porodem, tak by se o tom tolik nepsalo, kdyby ho dostala při jízdě na kole, tak taky. Ovšem že k tomu došlo při zátěži porodem, tak je to jasné varování pro domarodky - neroďte doma, můžete dostat infarkt, v porodnici by vám pomohli.
A já dodávám, ženy, nejezděte na kole, neběhejte, nehrajte volejbal jinde, než v nemocnici (nebo aspoň v areálu), jinak se může stát, že pomoc nepřijde včas. A vůbec, ideálně se do nemocnic přestěhujeme, život je riskantní záležitost :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Bek
5954
4.2.12 10:19
kvaček píše:
Holky , taky jem někde na centru před pár dny četla, že zemřela velká zastánkyně domácích porodů.. Rodila doma.. Nevím, jestli se tady dá tomu věřit, co tady je všechno napsané, ale bylo to docela zajimavé…
Možná ty, co propagují porod doma by si to měly přečíst..Prý potom varovala před domácím porodem, měla doma už několik děti.. Nějaká Britka.

Jo jo,je to pravda, ale byla to australanka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Bek
5954
4.2.12 10:22
kordy píše:
kvaček píše:
Holky , taky jem někde na centru před pár dny četla, že zemřela velká porpagátorka domácích porodů.. Rodila doma.. Neívm, jestli se tady dá tomu věřit, co tady je všechno napsané, ale bylo to docela zajimavé…
Tady to už samosebou proběhlo, zhruba před 30 stránkama. Nj, chudák paní, dostala infarkt. Kdyby ho dostala před porodem, tak by se o tom tolik nepsalo, kdyby ho dostala při jízdě na kole, tak taky. Ovšem že k tomu došlo při zátěži porodem, tak je to jasné varování pro domarodky - neroďte doma, můžete dostat infarkt, v porodnici by vám pomohli.
A já dodávám, ženy, nejezděte na kole, neběhejte, nehrajte volejbal jinde, než v nemocnici (nebo aspoň v areálu), jinak se může stát, že pomoc nepřijde včas. A vůbec, ideálně se do nemocnic přestěhujeme, život je riskantní záležitost :D

nikdo ale neříká, že v nemocnici by jí zachránili…
Já osobně bych raději rodila někde v porodním domě, ale nemám takovou možnost. Ale raději v nemocnici než doma s PA.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
4.2.12 10:22

Bek, pokud porod běží sám, tak těch problémů může nastat minimálně. Nicméně o nich všechny domarodky vědí a i holt počítají s tím, že mohou nastat a že to může dopadnout blbě. Ovšem, znám jen minimum žen, které jede do porodnice a zná všechny komplikace které mohou nastat jen po rutinně prováděných zákrocích, a jsou smířené s tím, že díky (opravdu díky) a navzdory zdravotní péči mohou odejít s prázdnou náručí. Je to smutné, ale je to tak, při porodu se umírá i dnes, a to procentuálně stejně často v nemocnicích jako doma.

Mmch, pokud bydlíš hodinu od porodnice, tak doma rodit nesmíš (tedy žádná PA ti to nepřijde odasistovat), dostupnost porodnice (do 20minut, ideálně do 15) je jedním z mnoha výběrových kriterií.

Příspěvek upraven 04.02.12 v 10:28

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
4.2.12 10:25
Bek píše:
kordy píše:
kvaček píše:
A já dodávám, ženy, nejezděte na kole, neběhejte, nehrajte volejbal jinde, než v nemocnici (nebo aspoň v areálu), jinak se může stát, že pomoc nepřijde včas. A vůbec, ideálně se do nemocnic přestěhujeme, život je riskantní záležitost :D
nikdo ale neříká, že v nemocnici by jí zachránili…
Já osobně bych raději rodila někde v porodním domě, ale nemám takovou možnost. Ale raději v nemocnici než doma s PA.

To neříká, ale pokud by to mělo spojitost s porodem doma, tak jen ve smyslu, že KDYBY volila porod v porodnici, tak by se k ní lékaři dostali dřív. Jinak to samosebou s domaporodem žádnou souvislost nemá, prostě zátež (jakákoliv) a srdíčko to nevydrželo. :(

A ano, pro tebe je porodnice tou správnou volbou. Ale ty jí můžeš volit, můžeš si i vybrat kterou. Ten kdo do porodnice nechce, tak má smůlu, nemůže ani rodit doma s PA (jen neasistovaně a tedy s daleko vyšším rizikem), netož aby si mohl PA vybrat (když žádná nemůže).

Příspěvek upraven 04.02.12 v 10:28

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
4.2.12 10:25
kvaček píše:

Ano, zemřela na infarkt. To se jaksi může stát každému. Jinak ona nevarovala před domácími porody, ale před neasistovanými domácími porody, což je velký rozdíl. Bohužel překladatelská práce našich českých redaktorů byla poněkud… ehm zkreslující :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Bek
5954
4.2.12 10:27
Gladys píše:
kvaček píše:
Ano, zemřela na infarkt. To se jaksi může stát každému. Jinak ona nevarovala před domácími porody, ale před neasistovanými domácími porody, což je velký rozdíl. Bohužel překladatelská práce našich českých redaktorů byla poněkud… ehm zkreslující :roll:

třeba já jsem to četla tak, jak píšeš ty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Bek
5954
4.2.12 10:27
kordy píše:Mmch, pokud bydlíš hodinu od porodnice, tak doma rodit nesmíš (tedy žádná PA ti to nepřijde odasistovat), dostupnost porodnice (do 20minut, ideálně do 15) je jedním z mnoha výběrových kriterií.

áha, tak to třeba nevím, nijak jsem se o to nezajímala.

Nic holky, nebudu se předhánět argumentama,jen jsem psala svůj názor, blíž jsem se o domácí porod nezajímala co je nutné a co ne, ať je vše co možná nejvíc tak, jak si přejete :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
4.2.12 10:30
Bek píše:
kordy píše:Mmch, pokud bydlíš hodinu od porodnice, tak doma rodit nesmíš (tedy žádná PA ti to nepřijde odasistovat), dostupnost porodnice (do 20minut, ideálně do 15) je jedním z mnoha výběrových kriterií.

áha, tak to třeba nevím, nijak jsem se o to nezajímala.

Nic holky, nebudu se předhánět argumentama,jen jsem psala svůj názor, blíž jsem se o domácí porod nezajímala co je nutné a co ne, ať je vše co možná nejvíc tak, jak si přejete :kytka:

JJ, těch kriterií je víc, právě kvůli tomu, aby byl porod co nejbezpečnější. I my chceme zdravé dítě :srdce:

A dík :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
4.2.12 10:31
Gladys píše:
kvaček píše:
Ano, zemřela na infarkt. To se jaksi může stát každému. Jinak ona nevarovala před domácími porody, ale před neasistovanými domácími porody, což je velký rozdíl. Bohužel překladatelská práce našich českých redaktorů byla poněkud… ehm zkreslující :roll:

A nevarovala domarodičky, ale vládu po té co, zhruba ve stejném duchu jako u nás, chtěla omezit domaporody.
 http://www.denikreferendum.cz/…sti-novinari

Příspěvek upraven 04.02.12 v 11:07

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4132
4.2.12 10:38

Kordy: Jistě, a proto ji tam taky chci mít, protože já těžko poznám adekvátní a neadekvátní zákrok, jistě mám představu co určitě podstupovat nemusím a nechci, ale díky své PA u porodu bych se ráda vyhla věcem jako je tahání za pupeční šňůru apod., prostě tam chci někoho, kdo mi řekně. Ano, oni Vám to navrhli takto, ale můžeme ještě počkat, nebo můžeme to udělat jinak. Prostě názor zdravotníka, který je nestraný. Pochybuju, že mi tam totiž někdo bude volat dalšího lékaře např. ke konzultaci pokud si nebudu ničím jistá a nebudu věřit člověku, který porod povede.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
4.2.12 10:45

beckie, na tohle si dej pozor, bylo by to takto dobré, ale zaprvé, často se nikdo neptá a zkrátka jedná, zadruhé, když by zdravotníci viděli, že to konzultuješ se svou PA, tak by ji taky mohli vyhodit… Já třeba bych fakt zkusila ty Neratky, tam si můžeš zaplatit PA konkrétní a přitom je tam ona zaměstnanec, takže se vlastně nedostaneš s nikým do sporu. Já jsem se bála vůbec zvažovat mimopražskou porodnici, protože u prvního porodu bych to nestihla, no kdybych tušila, že u druhého bych stihla přejet celou republiku tam a zptáky, tak bych se asi do nějaké menší přívětivé porodky vypravila.

(ale teda přiznávám, že jak jsem si k domácímu porodu čuchla, tak už bych doma nejradši rodila zase, i kdybych měla k dispozici naprosto ideální porodnici :jazyk: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Seznam porodnic a jejich recenze na eMiminu

Kde přivedete na svět své miminko?

Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.

Poradna porodní asistence

Ikona - Vladimíra Toplaková

Bc. Vladimíra Toplaková