Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
kordy neprihlasena píše:
pravy uzel na pupecniku mela moje dcera a dcera me kamaradky. Obe ziji, ta moje se narodila do vody za pritomnosti PA, kamaradcina PA dorazila az tesne po porodu. Vyhodou je, ze pravy pup. uyel vetsinou vznika na extreme dlouhe snure (miminko musi mit moznost ho podlejzanim vytvorit), takze se pri porodu nezatahne. Problem by byl pri kombinaci kratkeho pupecniku a uzle, ale ten by se projevil klesajicimi ozvami (pri kontrakcich by se uzel zatahoval), a jelo by se do porodnice.
Dítě našich známých mělo pravý uzel, který se pár dní před termínem utáhl (proč, to netuším, porod nezačal) a maminka dojela do porodnice na kontrolu (necítila pohyby) už pozdě. Takže to je prostě loterie… Nicméně PA doma by utahující se uzel během porodu poznala podle ozev, stejně jako v porodnici.
Amabilis77: Malá je narozená 2009. Jinak jsem tady někde psala, že nechci ani trošku hanit porodnici v Podolí, protože si myslím, že je jedna z mála, kde mají velmi dobrý přístup k rodičkám. To že můj porod proběhl, tak jak proběhl, bylo dozajista dáno tím, že jsem naprosto nebyla připravená. Myslala jsem, že ano, ale zpětně chápu, že vůbec. Moje PA byla hrozně příjemná milá, tak jsem do ní vložila veškerou svou důvěru a výsledkem bylo to, že jsem např. ležela dvě hodiny na monitoru s kanylou napíchaná bůhví čím, ale bylo mi 23, takže bohužel nechala jsem si vše líbit. Tudíž možná přijít tam a říct, chci to takto a takto, věřím tomu, že vše dopadlo jinak. Zkoušela jsem volat do Podolí, kde už mě zpětně nezaregistrují, jinak bych určitě znovu volila tuto porodnici, místo Krčské, to byla vážně chyba. Ale snažím se a možná to dopadne tak, že opravdu porodím doma, zatím se to jen tak rýsuje, ale snad…Popř. Vrchlabí, Neratovice, ale doma už jsem odznámila, že Krč nééé ![]()
Beckie, já první dítě taky rodila v roce 2009 a měla jsem to stejně. Měla jsem určitou představu, co by se mi líbilo, ale už ne, jak se to dělá. Takže mi to tam tenkrát přišlo v pořádku a až později jsem pochopila, že to bylo jinak, než bych bývala chtěla, kdybych nad tím víc přemýšlela a nespolíhala jen na instinkty a jednorázový předporodní kurz.
Mne to stejne pride ze to nejak moc prezivate
Ale ja som ovplyvnena tym, ze babicka „len zatriasli nohou“ a moja mama mna aj sestru rodila do pol hodiny odkedy poznala ze rodi
Ja sama keby som cakala az budem mat kontrakcie po 5 minutach odporucane dve hodiny, tak porodim doma este v pyzame ![]()
ivuska.h píše:kordy neprihlasena píše:Dítě našich známých mělo pravý uzel, který se pár dní před termínem utáhl (proč, to netuším, porod nezačal) a maminka dojela do porodnice na kontrolu (necítila pohyby) už pozdě. Takže to je prostě loterie… Nicméně PA doma by utahující se uzel během porodu poznala podle ozev, stejně jako v porodnici.
pravy uzel na pupecniku mela moje dcera a dcera me kamaradky. Obe ziji, ta moje se narodila do vody za pritomnosti PA, kamaradcina PA dorazila az tesne po porodu. Vyhodou je, ze pravy pup. uyel vetsinou vznika na extreme dlouhe snure (miminko musi mit moznost ho podlejzanim vytvorit), takze se pri porodu nezatahne. Problem by byl pri kombinaci kratkeho pupecniku a uzle, ale ten by se projevil klesajicimi ozvami (pri kontrakcich by se uzel zatahoval), a jelo by se do porodnice.
JJ, přesně, tohle jsou komplikace, které u porodu doma vůbec nemusí způsobit problémy (PA skutečně monitoruje ozvy daleko častěji než v porodnici), ale zároveň mohou problém způsobit i rodičce, která se chystá do porodnice a o DP neuvažuje ani omylem.
U porodu doma spíš hrozí třeba atonie dělohy (ovšem daleko méně často, děloha bývá vyčerpanější po urychlovaném porodu), DIC a embolie plodovkou(které jsou špatně řešitelné i v porodnici, a zároveň je jejich nástup většinou po operativních porodech, případně při použití Krist. experese), nicméně tohle vše by doma skončilo fatálně (díky časovému presu), pak porucha poporodní adaptace novorozence (nenaskočí dýchací reflex), kdy jde opět o minuty, nicméně ve většině případů postačí na dobu do dojezdu rychlé, ambuvak - dětský.
Bábi Zlopočasná píše:
Mne to stejne pride ze to nejak moc prezivateAle ja som ovplyvnena tym, ze babicka „len zatriasli nohou“ a moja mama mna aj sestru rodila do pol hodiny odkedy poznala ze rodi
Ja sama keby som cakala az budem mat kontrakcie po 5 minutach odporucane dve hodiny, tak porodim doma este v pyzame
Mno, já se při posledním porodu v jednu v noci probudila první kontrakcí, pak bylo asi 4-5 kontrakcí po 15 minutách, pak pár po dvou a v 2:30 byla malá na světě, vůbec si nevybavím, že by mě něco bolelo ![]()
Ovšem těžko tohle budu cpát těm, které mají x hodin kontrakce po 5ti minutách, zkušenosti s průběhem porodu (intenzita kontrakcí, bolest, pocity) jsou prostě nepřenosné.
A já zažila poslíčky s kontrakcema po pěti minutách 7 hodin
U druhého dítěte jsem se kontrakce snažila zaspat, než mi došlo, že nastal den D
A kontrakce při obou porodech jsem měla nepravidelné až hrůza. A při tlačení druhého dítěte cca po pěti minutách a jinak tak přibližně po deseti minutách. Kdybych se tím měla řídit, tak neporodím, já kontrakce po míň neznám
(zato je každá kontrakce dlouhá a fakt bolestivá, lezla jsem po zdi).
No právě, já dva porody vleklé, „učebnicové“, kontrakce po 20, pak 10, pak 5ti minutách, pak praskne voda, zrychlí se na 2 minuty a pak porodím, celé to trvá asi tak 10 hodin, bolest se pomalu stupňuje, totálně předvídatelné. A pak přijde tahle smršť, a kdo to má sakra poznat, že rodí
(teda já to instinktivně poznala, jen moje racionální JÁ protestovalo, že tahkle to být nemá, tedy určitě nerodím
)
Bábi Zlopočasná píše:
Mne to stejne pride ze to nejak moc prezivateAle ja som ovplyvnena tym, ze babicka „len zatriasli nohou“ a moja mama mna aj sestru rodila do pol hodiny odkedy poznala ze rodi
Ja sama keby som cakala az budem mat kontrakcie po 5 minutach odporucane dve hodiny, tak porodim doma este v pyzame
Já taky rodím dost snadno, sice bolestivě, ale rychle (ne teda za půl hodiny
. Jenže ono nejde jen o porod… jde i o to potom, aby mi dítě nikdo nechtěl odnášet, aby ze mě nikdo nerval placentu… A i během porodu, jsem dost hlučná, potřebuju tmu a je mi zima, nejsem schopna pořádně mluvit, nedovedu si to takhle v porodnici představit, jednou mi to stačilo (a to nemám nijak traumatizující zkušenost!) a ten kontrast s domácím prostředím je obrovský.
Dobrý večer, je už to docela dávno, ale viděla jsem na internetu sérii černobílých fotografii z dom. porodu, byly hodně umělecké, strašně krásné. Ráda bych tyto fotografie ukázala doma partnerovi, ale marně hledám něco podobného. Neporadíte mi prosím, kde hledat. Fotek z dp je spousta, ale na nic podobného co myslím jsem nenarazila. U nás už teda dp nehrozí, přítel se bojí a nic se nemá lámat přes koleno, takže nakonec rodíme v Hořovicích ambulantně, pokud vše vyjde jak má.
Nebyla to slideshow, kde paní nakonec porodila ve vaně, nevím, zda u toho přímo byly děti nebo těsně po? Tu jsem viděla, to bylo opravdu krásné, zkusím pohledat
Asi vim,co myslis,taky jsem to videla nebo neco podobneho,ty fotky byly krasny,cernobily,byl u toho i mladsi sourozenec.Videla jsem to na youtube,zkousela jsem najit,nenasla.
Vím přesně jaké fotky myslíš..... někdy v lednu na ně byl odkaz v nějaké diskuzi na BC…ale rychle jsem to nenašla a čas na prohledávání teď vážně bohužel nemám
tak se omlouvám, ale nepomůžu
Jen že přesně vím co, ale taky nevím, jak to rychle najít…
vulpes píše:
Vím přesně jaké fotky myslíš..... někdy v lednu na ně byl odkaz v nějaké diskuzi na BC…ale rychle jsem to nenašla a čas na prohledávání teď vážně bohužel nemámtak se omlouvám, ale nepomůžu
Jen že přesně vím co, ale taky nevím, jak to rychle najít…
Joooo,to je ono ![]()
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.