Domácí práce s dítětem

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1339
30.9.21 12:04

S prvním dítětem to takhle asi má většina ženských, ze vlastně,,nic” nestíhají.
To si časem sedne, až bude mít mimino nějaký režim, hlavně až vy se zajedete jako rodiče.
Ber to tak, ze decko mate doma par tydnu, všechno je pro vás nový a vlastně v tom tak nějak tápete a ucite se co s novou situaci.
Ono i to kojení je ze začátku dost náročný a pro většinu ženských to není jen vyndat prso a dítě se nají, takže to muže být i v tom. Únava po porodu a nevyspani dělají svoje.

Normálně si o tom promluvte, bez komunikace se dál nepohnete.
Je od tebe fajn, ze se v domácnosti i péči o dítě zapojuješ. Primárně je to práce ženský na mateřský, protože ty svou práci máš, ale spoluúčast je důležitá ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.9.21 12:07
@Murka píše:
Jak to bylo v době před porodem? To o domácnost dbala nebo taky spíš ne?
Základní údržbu domácnosti by zvládnout měla. Uvařit jedno jídlo, vyprat, vyluxovat, prostě udržet domácnost v obyvatelném stavu. Je možné, že se jí servis z tvé strany zalíbil a využívá tě. Sedni si s ní a promluvte si.

Před porodem byla únava. Bral jsem to jako dočasné. Nějak se to prodlužuje… Sranda je, že kolikrát v obchodech při nakupování věcí do bytu pobíhám mezi regály a kolem samé holky a ženské.

Ještě k tomu jsem býval na první pohled docela mamanek. Chvilku jsem si odkazoval že na to mám.

• Citovat
  • Upravit
33005
30.9.21 12:07

A ještě doplním, že v tom šestinedělí jsem s prvním toho taky asi moc nezvládla. Dítě se třeba 10× za den pokadilo, do toho jsem co 2 hodiny kojila (to máš od 6 ráno do 8 večera celkem 8 kojení), potřebobvala jsem se často sprchovat. Měla jsem pocit, že nedělám nic jiného, než jen kojím a přebaluju.
Takže všechny ty vyjmenované činnosti jsem najížděla postupně, než jsme se trochu sžili a zaběhli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
30.9.21 12:08

Já nevím no, taky jsem měla pocit, že s novošem nic nestíhám jenom kojim a padám únavou na hubu, ale zajít s kočárem pro rohlíky a šunku k večeři a smést po sobě drobky z kuchyňské linky, zamést podlahu smetákem nebo naházet prádlo do pračky jsem teda problém neměla :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31287
30.9.21 12:09

@Gortyna Já se taky řídila radou, když spí dítě, spí i matka.
Jinak bych padla za vlast.
Na druhou stranu, hodit něco do trouby, spláchnout nádobí nebo něco málo setřít, to se dá i za hodinu, když je dítě v dobrém rozmaru na dece (nebo v houpátku, kolébce, šátku).
A řekla bych, že ta hodina se každej den nějak vyšaší, v součtu :lol:. Nebo aspoň dvakrát třikrát do týdne, aby se nepošlo hlady a špínou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1540
30.9.21 12:11

No asi takhle - naše dcera byla luxusně spavé miminko. Takže já tak do jejího roku zvládala všechno levou zadní a ještě si u toho pískala. A pak začal zlom v podobě "maminko já musím být POŘÁD s tebou a musím VŠECHNO prozkoumat. Takže teď máme doma rok brutální chaos a bordel úplně ve všem, já v 10 odpadávám večer mrtvá do postele a po bytě chodím radši poslepu.
U vás to bude třeba opačně. Přítelkyni máš v šestinedělí, dej jí pokoj a nech ať se situace a hormony ustálí. Pak si spolu v klidu promluvte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22051
30.9.21 12:12
@Anonymní píše:
Ahoj, rád bych se zde maminek zeptal, co vše během těhotenství a šestinedělí zvládají - jak moc je to omezující? Chápu, že každá to má vzhledem k průběhu těhotenství nebo životnímu stylu apod jinak.
My máme první (a asi poslední) dítě. Prdíky, nespavost, jinak úplně zdravé a silné. Porod byl plánovaným císařem - KP. Jinak bez komplikací, rekonvalescence myslím rychlá. Šestinedělí bude u konce.
Přítelkyně je s dítětem doma, já chodím do práce, která i s cestou zabere 10 hodin. Jeden den v týdnu se snažím brát homeoffice.
Sestěhovali jsme až po zjištění, že čekáme dítě, někdy začátkem druhého měsíce. Nebylo plánované, ale snažil jsem se k tomu postavit čelem. Nedávno jsme si pořídili vlastní a větší byt, který bylo potřeba zařídit a vybavit. Problém mám s tím, že téměř všechno zařizuji a dělám sám. Chápu stěhování a skládání nábytku a podobné technické věci. Ale mám na triku finance, pojistky, účty, výběr nábytku, výběr spotřebičů, nákupy všech možných potřeb, doplňků, potravin, drogerie, nádobí… Doma vařím já, snažím se uklízet, nádobí umývám v myčce, luxuji, vytiram, praní máme tak 50/50. Auto nemá, dlouho neřídila, veškeré cesty zase já b Nedělám jen žehlení, ale čekáme na sušičku. Neříkám, že dělám hospodyňku, spíš to zachraňuji. Přítelkyně nestíhá, nemůže, neumí nebo nechce. Určitě máme jiné nároky na úklid a hygienu. V podstatě nic kromě žehlení, kojení a stárání se o malé nedělá. Jestli ano, tak opravdu výjimečně. Nechci to znevazovat, jenom nevím, jak dlouho mě tohle bude bavit. Nevadí mi práce, ale štve mě nepoměr a být za blbce. Ráno vstát, vyndat myčku, rychle do práce, z práce přes nějaký obchod rychle domů, abych mohl koupat. Poklidit, složit další kus nábytku, něco k jídlu, pochovat malého… Na víkend potom plánovat vysávání, vytirani, vaření. Volný čas náhodou? Je jí smutno, bojí se sama, nudí se. Takže doma. Ví že nic nebude zvládat ale plánuje dny kdy chodit cvičit. Vím že si za to můžu sám jenže když to neudělám já tak nikdo.Co všechno zvládá zdravá maminka s cca měsíčním dítětem?Máme poloviční emancipation, takže ženské práce já, a mužské jsou pro muže? Příjem mám vyšší, sice platím víc, ale beru to. Tohle funguje. Zbytek je děs. Život se mi obrátil naruby.

To Ti může být úplně jedno, co zvládají jiné maminky.

Podstatné je, že u Vás doma máte rozdělené povinnosti způsobem, který jednomu z Vás (Tobě) vůbec nevyhovuje resp. nesmyslně Tě přetěžuje. Takže spolu musíte dát vážnou debatu o nějakém novém, přiměřenějším nastavení.

Napíšu Ti totéž, co bych napsala ženě, které si stěžuje, že partner doma nic nedělá - jak sis to doma dlouhodobě zařídil, takové to máš. Partnerka holt využívá servis, který jí dobrovolně poskytuješ :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16219
30.9.21 12:20

S láskou vzpomínám na dobu, kdy jsem měla doma jedno miminko. Byla jsem Supermatka, která dělá doma všechno, zařizuje všechno kolem domácnosti (i povinné ručení, STK, opravy, pojištění…) atd. Ale bylo to proto, že jsem měla Superdítě, které se kojilo cca 6min. do plného najedení, pak si odkrklo, pokadilo se, já ho přebalila, a ono tak 3h spalo (často tedy u mě v šátku, ale s tím se dalo dělat spousta věcí, např. u luxování v šátku dítě usínalo nejlíp), v životě jsem neměla tak naklizenou domácnost a nepřečetla tolik knih. V té samé době měla ségra dítě, které se kojilo 45min., následně vše vyblinkalo, zkoušelo se to znovu, pak spánek max. 30min. a zase dokola, potom krev ve stolici, takže do toho lékaři, eliminační diety, stravování kojící matky a dítěte a zapisování všeho a převažování, praní všeho poblinkaného atd. zabralo 80% dne.
Takže obecně soudit nelze.
Ve tvém případě sis holt ušil dítě s holkou, se kterou jsi nikdy nebydlel a neznal jsi ji. Tak je asi načase domluvit doma nějaká pravidla, vyjádřit podporu a hledat řešení (může to být i poporodní blues, ale jestli to měla i předtím, tak asi těžko, spíš nebude zvyklá se o něco starat).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
480
30.9.21 12:21

Já mám také první mimčo, dnes přesně 4 týdny. Manžel musel 3 dny po porodu služebně do zahraničí a vrátí se až příští týden, takže veškerá péče o dítě i domácnost byla 5 týdnů čistě na mně. Uklízím, když mi to mimčo dovolí, ale každý den něco. Mytí nádobí, praní, příprava jídla pro mě, úklid kuchyně a vysávání zvládám denně. Větší úklid jako koupelna, mytí podlah dělám jak je víc času. Je teda fakt, že přes den si nechodím lehnout, je mi líto nevyužít času, když mimčo spí a tak něco “pofackuji” nebo mám čas pro sebe. V noci kojím 2-3×, přes den tak 8-10×. Ven chodíme 1× denně na 3-4hodiny. Ale je to asi individuální, záleží, jak jste byli zvyklí fungovat dříve. Já jsem věděla, že na začátky budu sama a nemůžu si na nic stěžovat. Musí si to přítelkyně nějak rozumně rozvrhnout, aby zvládala i mimčo i domácnost. Jinak neporadím. 🙂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13976
30.9.21 12:22
@Anonymní píše:
Před porodem byla únava. Bral jsem to jako dočasné. Nějak se to prodlužuje… Sranda je, že kolikrát v obchodech při nakupování věcí do bytu pobíhám mezi regály a kolem samé holky a ženské.Ještě k tomu jsem býval na první pohled docela mamanek. Chvilku jsem si odkazoval že na to mám.

Když ono je těžké soudit, nechybí jí nějaké vitamíny? Problémy s jizvou? Ja jsme třeba nemohla tak měsíc na delší procházku než kilak a pul roku jsem se po druhé sekci davala do kupy. Valet jsem se nemohla měla jsem k tomu 3lete dítě. Vlastně po šestinedělí jsme se dočasně stěhovali k mamce na barak, takže rázem jsem se starala o 4 dospělé 2 malé děti a mega dům, úklid, vaření, děcka, ale zase večer si mamka vzala děti na starost a my s manželem jsme chodili na krátké procházky. (první lockdown). Většina prvomatek nic nestíhá, ale řekla bych to co popisuješ, je už docela extrém. Jinak můj manžel mi pomáhá se vším, když vidí, ze doprala pračka, tak jde pověsit pradlo a dát tam nové. Když ráno stíhá, tak vynda nádobí z myčky. O vikendu pomůže vyluxovat, uklidí dětem pokoj. Ob den děti koupe. Nevaří, to neumí. Nejvíc mi pomůže, když veme deti na hodku ven a ja mam na uklid cas, to dostane i kafe a svacu do ruky :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6794
30.9.21 12:24

Hned jdu psat manzelovi do prace, ze je nejlepsi na svete.
Zvladla jsem uvarit, umyt nadobi, jit pro syna do skoly, zapnout pracku.
Tot vse. Zbytek sprcha, sprcha, sprcha, kojeni, kojeni, houpani, houpani.
O vikendu jsme se podelili o uklid.
Nemas vysoke naroky na uklid domacnosti? Proc jsi neudelal nabytek a nevybavil byt v tehotenstvi?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1339
30.9.21 12:25

Jenom dodám, ze ja třeba fungovala mnohem lip během sestinedeli s druhým dítětem. Za prve clovek už tak nějak ví, za druhe už je tam těch povinností víc (dcera necelé 3 roky když se malý narodil, byla s námi doma ) a ta péče o starší se proste nedá odbejt nebo hodit na někoho jiného.
Takže s druhým dítětem, kdy je samozřejmě vice práce, jsem paradoxně měla uklizeno, uvareno, vyprano a ve volných chvílích jsem se místo svymu odpočinku věnovala starší.
S první dcerou jsem taky měla pocit, ze nic nestíhám, dokud si to všechno tak nějak,,nesedlo” a clovek si navyknul na ten novej rytmus i s miminem.

Takže ja se přimlouvám za to, ze časem bude lip.
Ovšem pokud budeš dělat doma úplně všechno, zvykne si na to a nebude mít potrebu se snažit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
30.9.21 12:28

Myslím, že sám nejlíp vidíš a cítíš, jestli dělá pro společnou pohodu maximum. Jestli je vyřízená zdravotně, nevyspalá a hotová, tak je super, že jí pomáháš. Jestli přijdeš domu a ona ti šoupne dítě a jde si hodit veget na sedačku a ještě tě sprdne, žes jí naservíroval studenou polévku a už nemá žádné čisté tepláky, tak je asi něco špatně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
30.9.21 12:28

Zakladateli bych doporučila domluvit se s přítelkyná a postupně některé činnosti předelegovávat. A smířit se s tím, že její styl úklidu a podobně může být odlišný od jeho.

Večer/ráno se prostě domluvit - Prosím tě, dneska nezapomeň vyklidit myčku/Můžeš hodit do pračky vyprat ryčníky… Jestli nidky nebydlela sama nebo to sama nedělala, tak možná ani spoustu věcí „nevidí“ a dojde jí to, až nebude mít do čeho obléct mimio nebo si na co nandat jídlo. :lol:

Pokud je mimino náročné, je nevyspalá, kojící hormony taky dělají svoje, tak asi nebude každý den vařit oběd, večeři, vysávat a vytírat. Ale prostě nějaký základ by, byť postupně, i s děckem zvládnout mohla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76795
30.9.21 12:31
@Anonymní píše:
Jde se najíst, umýt nebo koukne na televizi. A když se nají, můžu jít uklidit kuchyň :lol:

no tak to mluví za vše - jde se najíst, umýt - to znamená, že s dítětem se nestihne ani najíst a osprchovat, tak těžko bude šúrovat nebo vařit, a že koukne na tv - tak člověk také musí mít aspoň chvíli rozptýlení - není to mateřský robot

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný