Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Sashie píše:
@hanka.br. Tak když přijde na začátku 3. třídy žáček, který umí jen polovinu násobilky, tak to už problém je. Musí během poměrně krátké doby dohnat to, co mají ostatní spolužáci už upevněno. Není to hrozný problém, ale zkomplikovat život dítěte to může;-)
Jenže to není problém ŠVP, to bylo vždycky, že rozložení násobilky je na učiteli případně na škole. Má se povinně naučit do konce třetí třídy, ale její rozložení je v kompetenci učitele, případně na dohodě mezi učiteli na škole.
@hanka.br. Jak to bylo původně, když byly osnovy, tak to nevím. Za mě už bylo ŠVP. Ale mám takový pocit, že když jsem se ptala starších kolegyň, tak říkaly, že ji celou učily podle osnov ve druhé.
Já myslím, že si v Čechách ještě nemáme na co stěžovat. Mám známou v Libanonu - Češka.
Tam snad je škola od 3 let a takhle to vypadá pro šestileté dítě. Cituji: Zatim jo, ale skola jim konci v 2:30 a o pul ctvrte dojede dom a jeste musi na hodinu na arabstinu a francouzstinu, protoze s tim ja ji ukoly nepomuzu
Pak jeste doma dodelat zbytek a den utekl. Vysvedceni mame 6× do roka, v pulce a na konci kazdeho semestru ( 3 semestry), a pokazde pred vysvedcenim se z kazdeho predmetu pisou velke testy, plus plno dalsich mensich testu z tech predmetu kazdy tyden. Takze mam pocit, ze lezime fakt jen v knizkach.
Šestileté dítě, ne středoškolák.
Jejich znalost jazyků-arabština jako rodný, francouština a angličtina (tato holčina ještě čeština a nejsem si jistá, jestli ne španělština, kterou komunikovali rodiče, ale ta snad už ne) je pak na excelentní úrovni.
@jenny.fields Máme dceru v 1.třídě v italské škole a v Čechách v cesko-italske. Začala školu v 5letech a 9 měsících. Odklad neexistuje. Chodí i do sobotní české školy bez hranic. Úkoly v italské škole jsou každý den i na víkendy a prázdniny. Od 1.tridy vyučování 5 hodin denně + 1× odpoledka. Mají denně úkol z italštiny (psát často celou A4) i z matematiky. K tomu úkol do sobotní školy bez hranic. V Čechách má jeden malý úkol denně, což je opravdu sranda.
@Yasmi Jo italská škola to je jiná věc, byla jsem rok v Itálii jako aupair, tak vím.
Ale kam se to třeba hrabe na Libanon. To je teprve dřina.