Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No, prostě je to přirozená metoda, jak se naučit číst. O negativech jsem neslyšela
@matkabagristy no, tak o tom, jak je to přirozené, bych ti mohla vykládat romány.
Potřebuju někoho, kdo měl podobně… ![]()
Analyticko-syntetuckou metodou jsme to řešili. Všichni jeli genetickou a chlapeček prostě jinak. Slabiky byly pro chlapečka schůdnější cesta. Na konci první třídy četl pěkně. Genetická metoda pro něj byla v pohodě dokud šlo o otevřené slabiky. Máma, táta, tele, mele… Ale delší slova, složitější věci byl pro něj prostě nepřekonatelný problém.
Zatím zkušenost nemám, ale zajímám se kam jde dcera na zápis.
Ptala jsem se, prý tato metoda dělá problém dětem, které jsou dyslektici.
@bublinek píše:
Zatím zkušenost nemám, ale zajímám se kam jde dcera na zápis.
Ptala jsem se, prý tato metoda dělá problém dětem, které jsou dyslektici.
dyslektika mám doma a touhle metodou se naučil číst ještě ve školce
ale tedy jako dyslektik má problémy se čtením obecně, zlepšilo se to při používání čtecího rámečku. stejný rámeček před mnoha lety používal ve škole i můj brácha, který se naopak učil číst po slabikách. jak mi vysvětlovala speciální pedagožka, tak dyslektikům při čtení „běhají oči“ po celé stránce a potřebují nějaký rámeček, do kterého se oči budou soustředit a prý pak neběhají (nebo tak moc neběhají? už si to nepamatuji. jenom mě zaujalo, že na to existuje přístroj, který to umí vysledovat a že se provádí jakási studie, zda se to tím přístujem dá vysledovat a diagnostikovat už ve školce.).
Můj syn je dysgrafik a taky s ní měl velké problémy nakonec mu učitelka uznávala i když slabikoval. Číst umí je na střední škole.
Prosím není tu někdo, kdo má u dítěte špatnou zkušenost s genetickou metodou čtení?
Až takovou, že to dítě nezvládlo a muselo se později „přeučovat“ na jinou metodu?